I går var vi til frokost hos mine forældre på Islands Brygge i anledningen af min fars fødselsdag på onsdag. En gennem-rar eftermiddag i familiens skød som bød på fabelagtig mad, lækre vine og en af mine kager. Min mor er ellers en haj til desserter, men min far havde ønsket sig en chokoladeballade lavet af mig. For at skrue op for fødselsdagsfejringen havde jeg opgraderet balladen med brombærkompot, mælkechokolade ganache og brombærmousse samt velsmagende pynt i massevis. Den vakte stor glæde og var et kæmpe hit hos min familie, som alle har chokoladesøde tænder.
Jeg bagte balladen lørdag formiddag og lavede derefter brombærmoussen og brugte den brombærkompot som blev til overs efter at have siet brombærsaften fra til at smøre på chokoladeballaden (stop spild af mad!). Dernæst lavede jeg mælkechokolade ganachen og fordelte på den brombærtoppede ballade. Kagen stod på køl natten over og mousserne på frost. Søndag morgen vendte jeg brombærmousserne ud af formene og placerede dem på kagen, som jeg stillede tilbage på køl. Lige inden vi kørte pyntede jeg kagen af og kom den i en flamingokasse. Jeg ville ikke løbe nogen opvarmningsrisiko på køreturen fra Trekroner til Islands Brygge:)
Her er opskriften:
Chokoladeballade med mælkechokolade ganache og brombærmousse
8-10 personer
Chokoladeballadekage:
200 g mørk chokolade, gerne Guanaja 70% fra Valrhona (reklamelink)
200 g smør
250 g sukker
5 æg, let sammenpisket
1 spsk mel
Brombærmousse:
115 g brombær, friske eller frosne
40 g sukker
1/4 stang vanilje
Reven skal af 1/2 øko citron
1 blad husblas
1 dl piskefløde
Mælkechokolade ganache:
100 g mælkechokolade, gerne Jivara 40% fra Valrhona (reklamelink)
10 g glukosesirup
50 ml piskefløde
Pynt:
Ristede hasselnødder
Chokoladespåner
Dulcey chokoladeperler (reklamelink)
Friske brombær
Lidt spiselige blomster
Bageform:
Springform 20 cm (reklamelink)
Chokoladeballaden:
Smelt smør i en gryde, og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt indtil chokoladen er smeltet. Tag gryden af varmen og rør sukker i. Køl lidt af og tilsæt æggene lidt ad gangen. Vend til sidst mel i.
Bag kagen i en rund springform (20 cm i diameter) beklædt med bagepapir i 30 min ved 180 grader varmluft. Kagen skal føles lidt ubagt. Den sætter sig, da den altså skal bages en dag i forvejen. Opbevar den på køl indtil servering.
Brombærmousse:
Kom brombær, sukker, vaniljekorn og -stang samt citronskal i en gryde og bring i kog. Lad brombærrene småsimre i 3-5 minutter. Udblød imens husblas i koldt vand. Hæld brombærrene i en sigte over en skål og si saften fra. Vrid husblas fri for vand, og rør den straks ud i den varme brombærsaft. Lad saften køle af til håndvarm. I mellemtiden pisk fløden til let skum. Vend forsigtigt flødeskum i saften ad 3 omgange. Fordel brombærmoussen i små silikoneforme (jeg har brugt små Globe forme fra Silikomart købt i Kunst og Køkkentøj) og frys natten over. Fordel resten af brombærrene fra sigten på chokoladeballaden og stil kagen tilbage på køl.
Mælkechokolade ganache:
Hak chokoladen meget fint, og kom den i en skål. Varm glukosesirup og fløden op til kogepunktet i en gryde, og hæld den over chokoladen. Lad det stå i 2 minutter, og rør da godt rundt i cirkelbevægelser fra midten til, al chokoladen er smeltet ensartet sammen med fløden. Hæld ganachen oven på brombærrene på chokoladeballaden. Lad kagen sætte sig natten over.
Samling og pynt:
En håndfuld timer inden servering vend da brombærmousserne ud af formen og placer på kagen. Sæt kagen tilbage på køl, så mousserne tør langsomt op. Lige inden servering pynt da med hasselnødder, chokoladespåner og -perler og friske brombær.
Trine V skriver
Hej,
Hvordan hælder du chokoladeganache ud over chokoladekagen? Er det mens den er i formen?
Anne au Chocolat skriver
Hej Trine,
Ja jeg lader kagen blive i formen inden den skal pyntes med moussen dagen efter.
Kh Anne
Laura skriver
Hej Anne,
Jeg forstår ikke helt dit svar til Trine, skal mælkechokoladen ikke også på kagen dagen inden?
Du skriver “Hæld ganachen oven på brombærrene på chokoladeballaden. Lad kagen sætte sig natten over.”
Eller kommer du den først på når du pynter kagen på dagen?
Derudover vil jeg høre hvor mange timer inden du tager brombærmoussen ud af frysen? 4-5 timer?
Jeg glæder mig meget til at afprøve opskriften til fødselsdag i weekenden!
Hilsen Laura
Anne au Chocolat skriver
Hej Laura,
Jo mælkechokoladeganachen skal også på kagen dagen inden.
Jeg vil lade brombærmousserne tø op på kagen i køleskabet i 3-4 timer.
Rigtig god fornøjelse og fødselsdag.
Kh Anne
Jenny skriver
Hvad blev brombærrasterne brugt til?
Linnea skriver
Hej Anne..
Mon man kan undvære glucosesiruppen ? i fald hvilken funktion har den ?:-)
på forhånd tak..
vh Linnea
Anne au Chocolat skriver
Kære Linnea,
Ja det kan du godt! Jeg laver den som regel med glukosesirup, da jeg synes at ganache ble iver endnu mere cremet, men du kan godt undlade den.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Jenny,
Det kom ovenpå chokoladekagen under mælkechokoladeganachen. Det står også i opskriften:)
Louise skriver
Hej! Hvis man putter moussen direkte på kagen uden at putte den i kuppelformene først, hvor længe vil den mon tage om at stivne?
Anne au Chocolat skriver
Hej Louise,
En 3-4 timer vil jeg skyde på!
Agnes skriver
Hej Anne,
Har før lavet din fantastiske chokoladeballade, så nu skal den endnu en gang laves til fødselsdag! Derfor er det jo også helt perfekt med denne fine version. Har dog et spørgsmål i forhold til moussen.. jeg har ingen silikoneforme, så kan man bruge et alternativ til at støbe moussen i? Eller vil det da være bedre at hælde moussen direkte over kagen? Hvis den hældes direkte over kagen, skal mælkechokoladen så stadig være under?
Kh Agnes
Anne au Chocolat skriver
Kære Agnes,
Du kan sagtens hælde mousse direkte over ganachen og kagen. Jeg ville dog gange mousseopskriften med to så 🙂
Kh Anne
Sofie skriver
Hej Anne
Tak for en masse gode opskrifter! Vil man kunne sprøjte denne ganache ud som toppe til pynt på kager, eller vil den være for “flydende” til det? Hvis man kan, hvor længe vil du så mene, at man skal lade den sætte sig på køl, inden man sprøjter? 🙂
Hilsen Sofie