E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

En fødselsdagsfin chokoladeballade med mælkechokolade ganache og brombærmousse

9. oktober 2017 af Anne au Chocolat 13 kommentarer


I går var vi til frokost hos mine forældre på Islands Brygge i anledningen af min fars fødselsdag på onsdag. En gennem-rar eftermiddag i familiens skød som bød på fabelagtig mad, lækre vine og en af mine kager. Min mor er ellers en haj til desserter, men min far havde ønsket sig en chokoladeballade lavet af mig. For at skrue op for fødselsdagsfejringen havde jeg opgraderet balladen med brombærkompot, mælkechokolade ganache og brombærmousse samt velsmagende pynt i massevis. Den vakte stor glæde og var et kæmpe hit hos min familie, som alle har chokoladesøde tænder.

Jeg bagte balladen lørdag formiddag og lavede derefter brombærmoussen og brugte den brombærkompot som blev til overs efter at have siet brombærsaften fra til at smøre på chokoladeballaden (stop spild af mad!). Dernæst lavede jeg mælkechokolade ganachen og fordelte på den brombærtoppede ballade. Kagen stod på køl natten over og mousserne på frost. Søndag morgen vendte jeg brombærmousserne ud af formene og placerede dem på kagen, som jeg stillede tilbage på køl. Lige inden vi kørte pyntede jeg kagen af og kom den i en flamingokasse. Jeg ville ikke løbe nogen opvarmningsrisiko på køreturen fra Trekroner til Islands Brygge:)

Her er opskriften:

Chokoladeballade med mælkechokolade ganache og brombærmousse
8-10 personer

Chokoladeballadekage:
200 g mørk chokolade, gerne Guanaja 70% fra Valrhona (reklamelink)
200 g smør
250 g sukker
5 æg, let sammenpisket
1 spsk mel

Brombærmousse:
115 g brombær, friske eller frosne
40 g sukker
1/4 stang vanilje
Reven skal af 1/2 øko citron
1 blad husblas
1 dl piskefløde

Mælkechokolade ganache:
100 g mælkechokolade, gerne Jivara 40% fra Valrhona (reklamelink)
10 g glukosesirup
50 ml piskefløde

Pynt:
Ristede hasselnødder
Chokoladespåner
Dulcey chokoladeperler (reklamelink)
Friske brombær
Lidt spiselige blomster

Bageform:
Springform 20 cm (reklamelink)

Chokoladeballaden:
Smelt smør i en gryde, og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt indtil chokoladen er smeltet. Tag gryden af varmen og rør sukker i. Køl lidt af og tilsæt æggene lidt ad gangen. Vend til sidst mel i.
Bag kagen i en rund springform (20 cm i diameter) beklædt med bagepapir i 30 min ved 180 grader varmluft. Kagen skal føles lidt ubagt. Den sætter sig, da den altså skal bages en dag i forvejen. Opbevar den på køl indtil servering.

Brombærmousse:
Kom brombær, sukker, vaniljekorn og -stang samt citronskal i en gryde og bring i kog. Lad brombærrene småsimre i 3-5 minutter. Udblød imens husblas i koldt vand. Hæld brombærrene i en sigte over en skål og si saften fra. Vrid husblas fri for vand, og rør den straks ud i den varme brombærsaft. Lad saften køle af til håndvarm. I mellemtiden pisk fløden til let skum. Vend forsigtigt flødeskum i saften ad 3 omgange. Fordel brombærmoussen i små silikoneforme (jeg har brugt små Globe forme fra Silikomart købt i Kunst og Køkkentøj) og frys natten over. Fordel resten af brombærrene fra sigten på chokoladeballaden og stil kagen tilbage på køl.

Mælkechokolade ganache:
Hak chokoladen meget fint, og kom den i en skål. Varm glukosesirup og fløden op til kogepunktet i en gryde, og hæld den over chokoladen. Lad det stå i 2 minutter, og rør da godt rundt i cirkelbevægelser fra midten til, al chokoladen er smeltet ensartet sammen med fløden. Hæld ganachen oven på brombærrene på chokoladeballaden. Lad kagen sætte sig natten over.

Samling og pynt:
En håndfuld timer inden servering vend da brombærmousserne ud af formen og placer på kagen. Sæt kagen tilbage på køl, så mousserne tør langsomt op. Lige inden servering pynt da med hasselnødder, chokoladespåner og -perler og friske brombær.

Skrevet i: Kager

Previous Post: « Små chokoladekager med den lækreste figenmarmelade
Next Post: Marcipankage med banan og chokolade – en hybrid mellem mazarinkage og banankage »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Trine V skriver

    9. oktober 2017 kl. 14:27

    Hej,
    Hvordan hælder du chokoladeganache ud over chokoladekagen? Er det mens den er i formen?

  2. Anne au Chocolat skriver

    9. oktober 2017 kl. 17:09

    Hej Trine,
    Ja jeg lader kagen blive i formen inden den skal pyntes med moussen dagen efter.
    Kh Anne

  3. Laura skriver

    12. oktober 2017 kl. 19:16

    Hej Anne,
    Jeg forstår ikke helt dit svar til Trine, skal mælkechokoladen ikke også på kagen dagen inden?
    Du skriver “Hæld ganachen oven på brombærrene på chokoladeballaden. Lad kagen sætte sig natten over.”
    Eller kommer du den først på når du pynter kagen på dagen?
    Derudover vil jeg høre hvor mange timer inden du tager brombærmoussen ud af frysen? 4-5 timer?
    Jeg glæder mig meget til at afprøve opskriften til fødselsdag i weekenden!
    Hilsen Laura

  4. Anne au Chocolat skriver

    13. oktober 2017 kl. 10:19

    Hej Laura,
    Jo mælkechokoladeganachen skal også på kagen dagen inden.
    Jeg vil lade brombærmousserne tø op på kagen i køleskabet i 3-4 timer.
    Rigtig god fornøjelse og fødselsdag.
    Kh Anne

  5. Jenny skriver

    15. oktober 2017 kl. 14:15

    Hvad blev brombærrasterne brugt til?

  6. Linnea skriver

    15. oktober 2017 kl. 20:22

    Hej Anne..
    Mon man kan undvære glucosesiruppen ? i fald hvilken funktion har den ?:-)
    på forhånd tak..
    vh Linnea

  7. Anne au Chocolat skriver

    15. oktober 2017 kl. 22:20

    Kære Linnea,
    Ja det kan du godt! Jeg laver den som regel med glukosesirup, da jeg synes at ganache ble iver endnu mere cremet, men du kan godt undlade den.
    Kh Anne

  8. Anne au Chocolat skriver

    15. oktober 2017 kl. 22:24

    Kære Jenny,
    Det kom ovenpå chokoladekagen under mælkechokoladeganachen. Det står også i opskriften:)

  9. Louise skriver

    6. januar 2018 kl. 11:32

    Hej! Hvis man putter moussen direkte på kagen uden at putte den i kuppelformene først, hvor længe vil den mon tage om at stivne?

  10. Anne au Chocolat skriver

    7. januar 2018 kl. 21:31

    Hej Louise,
    En 3-4 timer vil jeg skyde på!

  11. Agnes skriver

    10. februar 2019 kl. 15:18

    Hej Anne,
    Har før lavet din fantastiske chokoladeballade, så nu skal den endnu en gang laves til fødselsdag! Derfor er det jo også helt perfekt med denne fine version. Har dog et spørgsmål i forhold til moussen.. jeg har ingen silikoneforme, så kan man bruge et alternativ til at støbe moussen i? Eller vil det da være bedre at hælde moussen direkte over kagen? Hvis den hældes direkte over kagen, skal mælkechokoladen så stadig være under?
    Kh Agnes

  12. Anne au Chocolat skriver

    11. februar 2019 kl. 13:16

    Kære Agnes,
    Du kan sagtens hælde mousse direkte over ganachen og kagen. Jeg ville dog gange mousseopskriften med to så 🙂
    Kh Anne

  13. Sofie skriver

    10. juni 2019 kl. 17:38

    Hej Anne
    Tak for en masse gode opskrifter! Vil man kunne sprøjte denne ganache ud som toppe til pynt på kager, eller vil den være for “flydende” til det? Hvis man kan, hvor længe vil du så mene, at man skal lade den sætte sig på køl, inden man sprøjter? 🙂
    Hilsen Sofie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så det blev til klatkager i går eftermiddags til stor glæde for drengene og deres ven på legeaftale. #stopmadspild 🥰
De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰 De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap