Jeg nøjedes ikke med en slags fastelavnsbolle i søndags, men fik også lavet denne her super lækre variant med vaniljecreme, forfriskende æblefyld, glasur og ristede hasselnødder på toppen. Det er min mands nye favorit.
Opskriften giver sikkert lidt for meget æblefyld – men det smager himmelsk på grøden eller græsk yoghurt om morgenen. Gerne sammen med lidt af de ristede hasselnøddeflager, hvis der også var for mange 🙂
Fastelavnsboller med æble, vaniljecreme og ristede hasselnødder
16 stk
Dej:
175 ml sødmælk
35 g gær
2 æg
120 g smør, blødt
1 tsk salt
30 g sukker
1/2 tsk stødt kardemomme
ca. 500-550 g mel
Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1/2 vaniljestang – eller gerne en 1 hel
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer (lav gerne marengs eller en pavlova af hviderne:))
Æblefyld:
300 g æbler, i små tern
60 g rørsukker
1 citron, saft af
Æg til pensling
Glasering:
50 ml vand
50 g sukker
Glasur:
Flormelis
Kogende vand
Pynt:
Ristede hasselnøddeflager
Dejen:
Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælken i en skål eller røremaskine. Tilsæt gær og rør rundt. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme og blødt smør sammen med den første 1/3 dl af melet og rør rundt. Tilsæt derefter resten af melet lidt efter lidt og rør rundt, til dejen er blank, blød og smidig og fugtig, uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent opvredet (fugtigt) viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.
Vaniljecreme:
Bring mælken i kog sammen med halvdelen af sukkeret og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer godt sammen med resten af sukkeret, vaniljekorn og den sigtede maizena. Fjern vaniljestangen. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det godt sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld straks cremen over i en skål og køl den af.
Æblefyld:
Kom æbletern og rørsukker i en gryde og lad det småkoge i ca. 5 minutter under omrøring eller indtil æblestykkerne er dejligt bløde men ikke helt udkogte. Tilsæt citronsaften og lad det simre en minuts tid mere. Køl af.
Samling af fastelavnsbollerne:
Vend den hævede dej ud på et meldrysset bord og rul den ud til en firkant på ca. 40 cm x 40 cm. Skær dejen i 16 firkanter. Dryp æblestykkerne af og fordel af skefuld på hver firkant og derefter en skefuld vaniljecreme. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne for at sikre, at fyldet ikke løber ud under bagningen. Læg boller med samlingen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve et lunt sted i ca. 45 minutter under et rent opvredet (fugtigt) viskestykke.
Bagning og glasering:
Pensl de hævede boller med sammenpisket æg og bag dem i 12-13 minutter ved 200 grader varmluft, til de er flot gyldne. Bring imens vand og sukker i kog til glasering og lad det koge, til sukkeret er opløst. Pensl de helt nybagte boller med den varme sukkerlage.
Køl fastelavnsbollerne af på en bagerist. Lav glasur af flormelis og lidt kogende vand og fordel på bollerne. Pynt med ristede hasselnøddeflager.
Venterpaavinblog skriver
Neeej, de ser lækre ud. Dem vi elsker og har postet i forrige uge med pistaciefyld og chokolade, har virkelig en værdig konkurrent i den version her 😍 Øj!
Anne au Chocolat skriver
Hvor lyder det godt 🙂
Nadja skriver
Jeg prøvede disse i går, og det var et kæmpe hit! Så lækkert. Jeg syntes dog godt de kunne bruge liiidt mere creme 😉 Så jeg tror jeg vil lave halvanden portion creme næste gang.
Anne au Chocolat skriver
Kære Nadja,
Det lyder som en god plan med mere creme!!
Jeg er altid selv bare så bange for, at de revner under bagningen, hvis de fyldes for meget 🙂
Kh Anne
Courtney skriver
Do you have an English translation of this recipe? Thank you!