I går blev der holdt børnefødselsdag til den store guldmedalje i et af de andre rækkehuse på vores vej. Det var søde Ada, som fyldte 3 år, og hendes mor havde ugen inden spurgt, om jeg ville lave fødselsdagslagkage til fødselaren og gæsterne. Jeg sagde selvfølgelig straks ja, og det blev til disse to lagkager med masser af friske bær, syrligt sød hindbærcoulis, fløjlsblød chokoladecreme, som gemmer sig i det nederste lag bag bærrene og sidst men ikke mindst en creme lavet af vaniljefyldt crème pâtissière (kagecreme på dansk :)) vendt med letpisket fløde. Vaniljeprikkerne er svære at spotte på billederne på grund af lyset. Men de er der. I tusindvis.
I indlægget får I mængderne til én kage. Stort set alt til lagkagen kan laves dagen før, så lagkagen bare skal samles på dagen. At kunne forberede en stor del dagen før kan gøre en fødselsdagsfest meget mere overskuelig – i hvert fald for mig. Læs gerne punktet Samling af lagkagen til sidst i opskriften for at have tjek på hvilke dele, der først kan laves til sidst.
Jeg håber, at I synes om lagkagen <3
Fødselsdagslagkage
1 kage – 12 personer
Lagkagebunde:
4 æg, stuetempererede
150 g sukker
Korn af ½ vaniljestang
150 g mel
1 tsk bagepulver
Crème Pâtissière:
265 ml sødmælk
1 vaniljestang
22 g maizena
75 g sukker
3 æggeblommer (lav marengs af hviderne:))
Mælkechokoladeflødeskum:
190 ml piskefløde
115 g mælkechokolade, gerne Jivara 40% fra Valrhona
Hindbærcoulis:
110 g hindbær, friske eller frosne
50 g sukker
Øvrigt:
2 dl piskefløde
1 bakke hindbær
1 bakke blåbær
Hvide chokoladeperler (fra Valrhona)
Skovsyre
Lagkagebunde:
Beklæd bunden af en springform (24 cm i diameter) med bagepapir og smør siderne med smør. Tænd ovnen for 190 grader varmluft. Pisk de stuetempererede æg, sukker og vaniljekorn til en let og meget luftig æggesnaps. Det tager minimum 5 minutter, så det er smart at bruge en røremaskine, hvis man har sådan én. Sigt mel og bagepulveret ned i æggesnapsen og vend det hele forsigtigt rundt uden at slå for meget luft ud af kagedejen. Hæld dejen i springformen og bag den i ca. 25 minutter i ovnen. Tag kagen ud, og lad den køle af på en rist i ca. 30 minutter. Tag den ud af formen og vend kagen på hovedet, så bund bliver til top. Lad kagen køle helt af og brug derefter en savtakket kniv til at dele bunden i tre. Læg et stykke bagepapir mellem hver lagkagebund og dæk dem til med husholdningsfilm, hvis de laves dagen før og ellers ikke skal lægges sammen til lagkage med det samme.
Crème Pâtissière:
Bring mælken i kog sammen med halvdelen af sukkeret og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer godt sammen med resten af sukkeret, vaniljekorn og den sigtede maizena. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden og kog det godt sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld straks cremen over i en skål og køl den af. Dæk med film og sæt den på køl (gerne natten over).
Mælkechokoladeflødeskum:
Varm fløde op til kogepunktet i en gryde. Hak i mellemtiden mælkechokolade fint og kom den i en skål. Hæld den varme fløde over, og lad det stå i 1 minut. Brug derefter et piskeris til at røre rundt, så al mælkechokoladen smelter godt sammen med fløden. Lad det køle af, dæk derefter skålen til og sæt den på køl natten over.
Hindbærcoulis:
Varm hindbær og sukker op til kogepunktet i en gryde, og lad det småkoge i 2-3 minutter. Tag gryden af varmen og køl hindbærcoulisen af. Opbevar den på køl, til den skal bruges.
Samling af lagkagen:
Kom første bund på et fad og smør al hindbærcoulis ud på bunden. Pisk derefter mælkechokoladefløden til skum (pisk endelig ikke for meget, da den i så fald let gryner) og fordel den på hindbærcoulisen. Kom næste lagkagebund på. Pisk crème pâtissière op med en elpisker, så den bliver dejligt cremet og fløjlsblød igen. Pisk fløde til en let flødeskum og vend den forsigtigt i crème pâtissièren. Fordel halvdelen af vaniljecremen på lagkagebunden og drys med nogle af blåbærrene. Kom sidste lagkagebund på og fordel resten af vaniljecremen ovenpå. Pynt med hindbær, blåbær, hvide chokolade perler og lidt skovsyre. Server kagen straks eller sæt den på køl i et par timer, inden den skal nydes.
Ann-Kristin skriver
Hej Anne.
Jeg har planer om at lave denne smukke kage til min fødselsdag på torsdag. Vil det mon være en idé at lægge kagen sammen med hindbærcoulis og mælkechokoladeflødeskum dagen før, så jeg ikke risikerer at bundene bliver tørre? Alternativt har jeg først mulighed for at samle kagen lige inden den skal spises.
Hilsen Ann-Kristin
Anne au Chocolat skriver
Kære Ann-Kristin,
Jeg svarede dig i aftes, men mit svar forsvandt vist. Underligt..
Du kan gøre begge dele, så jeg synes, at du skal gøre det, du føler mest for. Hvis du venter med at samle lagkagen til lige for servering, er det vigtigt, at lagkagebundene er dækket godt til med husholdningsfilm indtil da.
Rigtig god fornøjelse 🙂
Kh Anne
Ann-Kristin skriver
Kære Anne.
Tak for dit svar – både her og på mail. Jeg brugte fremgangsmåden, hvor kagen blev lagt sammen dagen før, så det kun var det øverste lag creme + bær der skulle lægges på på dagen, og det var en stor succes. Simpelthen så lækker en kage, som bestemt skal laves igen. Tak for inspirationen?
Anne au Chocolat skriver
Kære Ann-Kristin,
Ih hvor er jeg glad for at høre, at du havde en god oplevelse og stor succes med kagen 🙂
Kh Anne
Patrycia skriver
Hej Anne,
Der står i opskriften meget specifikke mål (fx 265ml sødmælk). Hvor vigtigt er det at det er så præcist målt op? Det tror jeg nemlig bliver en udfordring med min almindelige dl måler.
PS. dine opskrifter er altid en succes så nu skal jeg første gang bage en lagkage selv fra bunden – så tør jo kun prøve din opskrift til det formål.
Anne au Chocolat skriver
Kære Patrycia,
Jeg beklager det sene svar. Hvis du rammer lidt over eller under, så er det også helt fint 🙂
Tak fordi du læser med og bruger min opskrifter.
Cecilie Petersen skriver
Hej Anne
Jeg har planer om at lave denne kage i en variation med kvæde-kagecreme, men er i tvivl om hvor hvorvidt kvæden vil smage nok igennem. Har du ideer eller input til hvordan jeg kan lave et kvædeudtræk der kan røres i kagecremen?
Mange hilsner,
Cecilie