I søndags tog Kaj, Christian og jeg over til vores søde næsten-naboer og i hvert fald rigtige gode venner Maja, Jakob og Sia. Vi havde to planer for vores søndag sammen: at lave doughnuts og at hygge. Begge dele blev klaret i stor stil. Jeg havde lavet doughnuts dejen på forhånd, så efter de søde ringe og deres huller fik en tur i den varme olie, kunne vi ellers koncentrere os om at holde pyntefest til den store guldmedalje. Vi pyntede med pinksukker (som Maja tryllede frem af sukker og frysetørrede bær – så lækker, flot og smart!), chokoladeglaze og glasur med lakridspulver og lidt mere pink 🙂
De er inspireret af de glaserede doughnuts fra The Pioneer Woman. men jeg har justeret lidt på opskriften.
Hjemmelavede doughnuts
Ca. 18 doughnuts og huller
270 ml sødmælk
50 g sukker
2 ¼ tsk tørgær
2 æg
140 g smør
ca. 530 g mel
1/3 tsk salt
Evt. vanillekorn eller citronskal
Til stegning:
Vindruekerneolie – 1 liter
Varm mælken til lun og tilsæt sukker og tørgær. Rør en gang rundt i skålen og lad det hvile i 8 minutter på køkkenbordet. Smelt smør i en anden skål og køl let ned. Tilsæt de sammenpiskede æg til smørret og rør rundt imens. Kom både æggeblandingen og gærblandingen i en røremaskine med en dejkrog. Rør sammen og tilsæt derefter salt og mel lidt ad gangen. Når al mel er blandet i dejen, så lad den køre videre i røremaskinen i 5-7 minutter. Kom dejen over i en skål, som er let smurt med olie. Dæk den med husholdningsfilm og lad dejen hvile på køl natten over.
Rul dejen ud på et let meldrysset bord til ca. 1 cm tykkelse. Udstik cirkler med en udstikker på ca. 7,5 cm og derefter huller med en 3 cm udstikker. Kom doughnuts og huller over på et bagepapir drysset med en smule mel eller silkonemåtte. Dæk med et viskestykke og lad dem hæve lunt i ca. 90 minutter, måske lidt kortere. Varm olien i en gryde til ca. 175 grader. Steg 2-3 doughnuts ad gangen i ca. 45 sekunder på hver side indtil gyldne. Steg også hullerne. Brug en hulske til at fjerne doughnuts fra gryden og placer dem på adskillige lag køkkenrulle. Vend dem rundt flere gange, så køkkenrullen kan suge så meget fedt som muligt.
Vend de lune doughnuts i sukker (evt. blandet med frysetørrede bær som her) eller kom valgfri glasur og pynt på. Server straks!
Amalie skriver
Hej Anne. Den chocolate glaze, I laver, er den laver på fløde som en slags ganache, eller hvordan? Kh Amalie 🙂
Hvadskalvibage/Mette skriver
Hvis bare man kunne spise de billeder som er på din blog 🙂 For nøj hvor ser de lækre ud.
Kan heldigvis trøste mig med at jeg har æltet dej til en portion fastelavnsboller som skal nydes i weekenden.
Anna skriver
Jeg vil prøve at lave doughnuts i morgen. Jeg har dog ikke kunne finde tørgær i nogle af de supermarkeder jeg har i nærheden. Kan man prøve normalt gær? altså frisk gær?
Og er der er en alternativ olie man kan bruge i stedet for vindruekerneolie.
Tak Anne for en meget, meget inspirerende blog!
Anne au Chocolat skriver
Kære Anna,
Du burde kunne finde tørgær i alle almindelige supermarkeder lige ved siden af den friske gær. Men jeg tror godt, at du kan konvertere. Du kan google dig frem til den rigtige mængde frisk gær 🙂
Mange tak! God bededagsferie!
Selina skriver
Hej Anne!
Ved du, om doughnuts’ne vil egne sig til at servere dagen efter? Er kommet til at love at tage nogle med på arbejde på fredag, men du skriver “server straks”, så frygter de bliver tørre eller lignende. Men tænker hvis de køler af, bliver pyntet, og kommer i lufttæt beholder og på køl, om det mon går?
Kh
Selina
Anne au Chocolat skriver
Kære Selina,
Lige som meget andet gærdej, skal disse doughnuts helst serveres på dagen for at de er mest friske og lækre. Jeg tror dog godt, at du kan bage dem om aftenen. Hvis det er muligt, vil jeg dog anbefale dig at vente med at pynte dem til fredag morgen 🙂
Kh Anne
Rikke skriver
Hej Anne. De ser virkelig lækre ud ?
Ved du om de kan laves en dag i forvejen, eller skal de spises Right away? Ville virkelig gerne lave nogle til et bryllup med flormelis – påtænker at vende dem i flormelis på dagen. Tvivler dog på det kan blive godt. Ved du?
The nigga skriver
Hejsa.
De smager suuuuuuper godt. Men ikke bedre end banankage wallah.
Sofia skriver
Hej
Hvoefor er det at man bruger tørgær?
Kan man sagtens halvere opskriften:)?
Mvh Sofia
Anne au Chocolat skriver
Kære Sofia,
Det er fra en amerikansk opskrift, men du kan sagtens konvertere til frisk gær – og halvere opskriften 🙂
Kh Anne