I går bagte jeg den første kage som mor til to. Denne festlige kage som består af en konfektagtig mandelbund med hvid chokolade, en silkeblød ganache af hvid chokolade samt forfriskende og farvefine blåbærmoussekugler med en dejlig snert af vanilje og citronskal. Den vakte stor glæde i går aftes, da jeg serverede den for et sødt vennepar og deres dejlige datter, som kom på babybesøg.
Kagebunden ser mørk ud, men den er altså fint gylden indeni. Desuden giver opskriften på blåbærmousse flere moussekugler, end man skal bruge til kagen. Men de kan gemmes på frost til en anden god gang. Jeg glæder mig allerede til at lave en ny kage med resten af mousserne!
Lige lidt praktisk info: Både mandelkagen og moussen kan med fordel laves dagen før, men hele kagen kan også sagtens laves om morgenen og serveres om aftenen. Kagen skal nydes direkte fra køleskabet – og egner sig ikke godt til at stå på en buffet for længe.
Ha’ en dejligt strålende solskinsonsdag. Her kommer opskriften:
Hvid chokolade mandelkage med ganache og blåbærmousse
8-10 personer
Mandelkage:
100 g mandler
100 g smør
100 g god hvid chokolade
2 æg
80 g sukker
Blåbærmousse:
225 g blåbær, friske eller frosne
80 g sukker
1/2 stang vanilje
Reven skal af 1 øko citron
1,5 blad husblas
2 dl fløde
Hvid chokolade ganache:
150 g god hvid chokolade
75 ml piskefløde
10 g glukose sirup
Pynt:
Friske blåbær
Hvide chokoladeperler fra Valrhona
Spåner af hvid chokolade
Blendet hvid chokolade vendt med lidt blåbærpulver
Mandelkage:
Blend mandlerne helt fint i en minihakker. Smelt smørret i en gryde. Hak den hvide chokolade. Tag gryden af varmen og tilsæt den hvide chokolade. Rør godt rundt, så chokoladen smelter helt sammen med smørret. Køl chokoladeblandingen lidt af. Pisk æg og sukker til en let og luftig konsistens i en skål. Tilsæt chokoladeblandingen til den luftige æggeblanding lidt ad gangen under omrøring. Vend til sidst de blendede mandler i. Hæld dejen i en smurt rund springform (20 cm i diameter) med bunden beklædt med bagepapir, og bag kagen ved 175 grader i 25-30 minutter. Køl kagen helt af og sæt den på køl i en håndfuld timer, inden den skal nydes.
Blåbærmousse:
Kom blåbær, sukker, vaniljekorn og -stang samt citronskal i en gryde og bring i kog. Lad blåbærrene simre i 5-7 minutter. Udblød i mellemtiden husblas i koldt vand. Hæld blåbærrene i en sigte over en skål og si blåbærsaften fra. Vrid husblas fri for vand og rør den straks ud i den varme blåbærsaft. Lad saften køle af til håndvarm. Pisk i mellemtiden fløden til en let flødeskum. Vend forsigtigt flødeskum i blåbærsaften ad 3 omgange. Hæld blåbærmoussen i en sprøjtepose og fyld moussen i halvkugle silikoneforme (4 cm og 6 cm i diameter) og stil formene på frost i 2-3 timer.
Hvid chokolade ganache:
Hak den hvide chokolade helt fint, og kom den i en skål. Varm fløden op til kogepunktet med glukosesirup og hæld over chokoladen. Lad det stå i 2 minutter og rør derefter i cirkulære bevægelser fra midten med en dejskraber, indtil ganachen er homogen. Stavblend ganachen. Hæld ganachen på mandelkagen i springformen og sæt den på køl i mindst 2 timer.
Pynt:
Tag mandelkagen med den hvide chokolade ganache ud af køleskabet og fordel moussekugler ovenpå. Sæt kagen tilbage på køl og lad moussen tø op i et par timer. Brug gerne en varm kniv til forsigtig at skære kagekanten fri, inden springformen løsnes. Placer kagen på et fad og pynt kagen friske blåbær og de tre forskellige former for hvide chokoladepynt. Sæt kagen tilbage på køl indtil servering.
Jenny skriver
Jeg havde problemer med at den ikke var gennembagt efter 25-30 min, men gyldenbrun oven på, hvor høj er din kage?
Anne au Chocolat skriver
Kære Jenny,
Kagen er ret konfektagtig indeni, og den skal ikke føles helt gennembagt. Til gengæld skal den have tid til at sætte sig på køl.
Kh Anne
Jenny skriver
Tak, den er på frys nu, så jeg satser på perfekt konsistens på fredag ???
Helene Gyldenvang skriver
Hej
Tak for en fantastisk blog med masser af vidunderlig inspiration 🙂
Jeg er i gang med denne smukke kage, men da jeg rørte den hvide chokolade i smørret til kagebunden, skilte det helt. Hvad kan jeg have gjort forkert, så jeg ikke oplever det samme igen, nu hvor jeg er i gang med andet forsøg 🙂
Har lavet den en gang før uden problemer.
På forhånd tak
Mvh
Helene
Anne au Chocolat skriver
Kære Helene,
Hmm.. min blanding af smør og hvid chokolade fremstår også lidt skilt af og til faktisk, men det gør ikke noget for den færdige dej eller bagte kage. Bagte du kagen færdig alligevel?
Kh Anne
Jenny skriver
Hej Anne
En meget sen opfølgning. Kagen blev god efter et døgnstid på frost \o/ men efter længere tid 3-4 døgn smagte den meget ægget, det var ikke en afsmag af andet, men den form for æg-smag kager kan få ved for mange æggeblommer. Er det noget du har prøvet? Jeg overvejer, hvis jeg prøver den igen, at køre 1 blomme og 3-4 hvider, men jeg var så vild med ganachen og moussen, at jeg måske spiller sikkert med en anden bund.