Dette års jordbærtærte byder på en smørsprød mørdej, mandelsaftigt frangipanefyld med sprøde mandelflager på toppen, et lag luksuschokolade (jeg har brugt verdens bedste (bogstaveligt talt) Dark Milk 65% chokolade fra Friis-Holm), silkeblød og luftig chantilly creme, som er det franske fancy ord for flødeskum pisket med flormelis og vaniljekorn, og alle de jordbær jeg kunne fylde på.
Egentlig ret så simpel – og så lækker at sommersmagsløgene slår flik-flak af glæde ♥
Jordbærtærte med frangipane, chantilly og Dark Milk chokolade
6-8 personer
Mørdej:
140 g mel
40 g flormelis
1 nip salt
70 g smør, koldt
1 æggeblomme
Frangipane:
80 g smør, blødt
80 g sukker
80 g mandelmel (eller fintblendede mandler)
1 æg
20 g mandelflager
75 g god chokolade, jeg brugte Dark Milk 65% chokolade fra Friis-Holm
Chantilly:
1,5 dl piskefløde
15 g flormelis
1/2 stang vanilje
1 bakke jordbær
evt. lidt mynte til pynt
Mørdej:
Kom mel, flormelis og salt i en røremaskine. Skær smør i små tern, og kom det i røremaskinen. Rør indtil det ligner revet parmesan. Saml hurtigt dejen med æggeblommen i røremaskinen til en kugle (man kan også lave mørdejen med hænderne i en skål). Dæk dejen til, og lad den hvile i køleskabet i 30 min. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Læg et stykke bagepapir på et skærebræt, der er plads til i køleskabet. (Man kan også bage direkte på en perforeret bageplade). Placér en rund, perforereret tærtering på 20,5 cm (reklamelink) på bagepapiret og beklæd både bunden (bagepapiret) og kanterne (ringen) med mørdejen. Stil den på køl, imens frangipanecremen laves. Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.
Frangipane:
Pisk smør og sukker godt sammen i en skål, vend mandelmel i, tilsæt ægget og rør sammen til en ensartet creme. Fordel frangipanecremen på mørdejsbunden og drys med mandelflager. Bag tærten i ca. 20-25 minutter. Hold øje undervejs i bagningen. Køl tærten helt af.
Chokoladelag:
Hak chokoladen og smelt den i en skål over vandbad eller i mikroovnen ved medium effekt. Rør undervejs. Fordel den smeltede chokolade på den bagte frangipanecreme. Stil den på køl, til den er størknet.
Chantilly:
Pisk fløde, flormelis og vanilje til en let skum og fordel på chokoladelaget.
Pynt med jordbær og server straks. Tærten kan også pyntes et par timer i forvejen og opbevares på køl til servering.
Ida skriver
Jeg har kun en tærteform på 24 cm, hvor meget vil du tro jeg skal gange op for at den passer dertil?
Anne au Chocolat skriver
Kære Ida,
Jeg ville gange opskriften med 2 for en sikkerhedsskyld. Måske kun 1,5 med chokolade og flødeskum.
Kh Anne
Laura skriver
Kan jeg lave selve tærten dagen før og så pynte med creme og jordbær lige inden den serveres? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Laura,
Det kan du tro, du kan 🙂
Kh Anne
Helle Anker skriver
Nu har jeg lavet denne tærte to gange, den er nem at lave og den er så lækker. Sidst havde jeg den med til 6 kollegaer og der blev spist op;-). Tak for opskriften.
Anne au Chocolat skriver
Kære Helle,
Hvor er jeg bare glad for at høre det 🙂
Kh Anne
Julie skriver
Kære Anne,
Nu har jeg lavet denne tærte så mange gange! Og alle elsker den!
Har du en ide om, hvor mange gange den skal ganges op, for at få til en bradepande?
Mvh. Julie