I går fyldte vores dejlige Kaj 2 år. Det føles, som var det i sidste uge, at han kom til verden 2. juledag midt i julefrokosten hos mine forældre. Vi var dog på hospitalet:) Tiden flyver altså virkelig bare afsted, når man har det godt.
Fødselsdagen bød på masser af hygge og leg i Kajs tempo samt fødselsdagsbesøg af den nærmeste familie til nybagte boller og denne fødselsdagslagkage, som vakte stor begejstring, da den blev serveret i går eftermiddags. En virkelig hyggelig og ikke mindst lækker fødselsdagslagkage med hjemmebagte lagkagebunde, hindbærcoulis, fløjlsblød vaniljecreme, blåbær og masser af chokolade. Lagkagebunde og crème pâtissière (konditorcreme) kan sagtens laves dagen før, men jeg lavede det hele i går morges.
Kajs fødselsdagslagkage
1 kage – 12 personer
Lagkagebunde:
4 æg, stuetempererede
150 g sukker
150 g mel
1 tsk bagepulver
Crème Pâtissière:
265 ml sødmælk
1 vaniljestang
22 g maizena
75 g sukker
3 æggeblommer (lav gerne marengs af hviderne:))
Hindbærcoulis:
225 g hindbær, friske eller frosne
100 g sukker
Fintrevet skal af 1/2 øko citron
Øvrigt:
3 dl piskefløde
2 bakker blåbær
150 g god mælkechokolade, finthakket
Mørk chokolade til at lave chokoladespåner med
Hvide chokoladeperler (fra Valrhona)
Spiseligt guldstøv
Bageform:
Springform 24 cm (reklamelink)
Lagkagebunde:
Beklæd bunden af en springform (24 cm i diameter) med bagepapir og smør siderne med smør. Tænd ovnen for 190 grader varmluft. Pisk de stuetempererede æg og sukker til en let og meget luftig æggesnaps. Det tager minimum 5 minutter, så det er smart at bruge en røremaskine, hvis man har sådan én. Sigt mel og bagepulveret ned i æggesnapsen, og vend det hele forsigtigt rundt uden at slå for meget luft ud af kagedejen. Hæld dejen i springformen og bag i ca. 25 minutter i ovnen. Tag kagen ud, og lad den køle af på en rist i ca. 30 minutter. Tag den ud af formen og vend kagen på hovedet, så bund bliver til top. Lad kagen køle helt af og brug derefter en savtakket kniv til at dele bunden i tre. Læg et stykke bagepapir mellem hver lagkagebund og dæk dem til med husholdningsfilm, hvis de laves dagen før og ellers ikke skal lægges sammen til lagkage med det samme.
Crème Pâtissière:
Bring mælken i kog sammen med halvdelen af sukkeret og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer godt sammen med resten af sukkeret, vaniljekorn og den sigtede maizena. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden og kog det godt sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld straks cremen over i en skål og køl den af. Dæk med film og sæt den på køl.
Hindbærcoulis:
Varm hindbær, sukker og citronskal op til kogepunktet i en gryde, og lad det småkoge i 2-3 minutter. Tag gryden af varmen og køl hindbærcoulisen af. Opbevar den på køl, til den skal bruges.
Samling af lagkagen:
Kom første bund på et fad og smør halvdelen af hindbærcoulisen ud på bunden. Pisk crème pâtissière op med en elpisker, så den bliver dejligt cremet og fløjlsblød igen. Pisk fløde til en let flødeskum og vend den forsigtigt i crème pâtissièren. Fordel en tredjedel af vaniljecremen på bunden med hindbærcoulis. Drys med halvdelen af den hakkede mælkechokolade og fordel en god håndfuld blåbær på. Kom næste lagkagebund på. Fordel resten af hindbærcoulisen på samt næste tredjedel af vaniljecreme og gentag med at drysse resten af mælkechokoladen på og en god håndfuld blåbær. Kom sidste lagkagebund på toppen og fordel resten af vaniljecremen ovenpå. Pynt med chokoladespåner, blåbær og hvide chokoladeperler vendt i lidt guldstøv. Server kagen straks eller sæt den på køl i et par timer, inden den skal nydes.
Christa skriver
Hej Anne. Kan kagen lægges sammen dagen inden den skal spises, eller er det bedst på dagen?
Anne au Chocolat skriver
Kære Christa,
Jeg er sikker på, at den godt kan lægges sammen dagen før!
Kh Anne
Heidi skriver
Hej Anne.
Hvis man vil fryse bunden, er det så bedst at vente med at skære dem ud?
Vh heidi
Anne au Chocolat skriver
Kære Heidi,
Jeg har ikke prøvet at fryse bunden, men tænker at det måske er meget smart at skære dem ud inden frysning.
Kh Anne
Katrine skriver
Hej, hvorlang tid skal man regne med at sætte af til denne kage?:)