INDLÆGGET ER SPONSORERET AF DANSUKKER
Så blev det 1. december, og vi tager hul på årest sidste måned – og i den grad den sødeste og hyggeligste måned med alle de dejligste lækkerier, som hjertet kan begære. Jeg har en lang julesød to-do liste, som jeg glæder mig til at tage hul på.
I dag serverer jeg en kanelkrydret og konfektagtig julemandelkage for jer med silkeblød chokoladeganache, fnuglette marengskys og rubinrøde granatæblekerner. Kagen er lavet med tre af mine favoritprodukter fra Dansukker. Mørk muscovadorørsukker, glukosesirup og ikke mindst bagesukker.
Det mørke muscovadorørsukker giver mandelkagen en mørk, karamelliseret og intens smag, som passer godt til strejfet af kanel og ikke mindst den chokoladelækre ganache. I ganachen har jeg brugt glukosesirup, som jeg oftest gør, fordi det giver ganachen en ekstra smelte-på-tungen dimension og en super silkeblød konsistens.
Og så har jeg brugt det fantastiske produkt bagesukker, som er genialt til marengs, da sukkeret opløses hurtigt og derfor tilføre mere luft og volumen, når man pisker, plus man undgår sukkerknas i marengsen. Jeg er mildest talt KÆMPE fan af bagesukker, som er meget finkornet sukker (det man kalder caster sugar i engelske opskrifter) og bruger det faktisk nu alle de steder, jeg ville have brugt almindelig hvidt sukker.
Her kommer opskriften, som jeg synes, at I skal bage i weekenden:)
Kanelkrydret julemandelkage med muscovadosukker
8-10 personer
Mandelkage:
125 g blødt smør
125 g mørk muscovadorørsukker fra Dansukker
3 æg, stuetempererede
150 g mandler, blendet helt fint
50 g hvedemel
1 tsk stødt kanel
Marengskys:
2 æggehvider
100 g bagesukker fra Dansukker
Mørk chokolade ganache:
80 g god mørk chokolade
80 ml piskefløde
15 g glukosesirup fra Dansukker
Pynt:
Granatæblekerner
Rød skovsyre
Mandelkage:
Forvarm ovnen til 175 grader varmluft. Pisk smør og mørk muscovadorørsukker godt sammen i en skål, til al sukkeret er helt opløst. Pisk derefter æg i et ad gangen. Vend de helt fintblendede mandler i dejen sammen med mel og kanel. Hæld dejen i en smurt og meldrysset springform (20 cm) med bunden beklædt med bagepapir. Bag kagen i ca. 25-30 minutter. Kontroller om kagen er færdigbagt med en nål. Lad kagen køle helt af i formen på en bagerist.
Marengskys:
Forvarm ovnen til 100 grader varmluft. Pisk æggehvider skummende (i røremaskine eller med elpisker). Tilsæt derefter 1 spsk bagesukker ad gangen, og pisk godt inden mere bagesukker tilsættes. Når al bagesukker er tilsat, kom da marengs i en sprøjtepose med en stor stjernetyl og sprøjt marengskys ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag marengskys i ca. 1 time, til de har en tør overflade. Sluk for ovnen og lad dem tørre videre med åben låge, til ovnen er kold.
Mørk chokolade ganache:
Hak den mørke chokolade ultrafint og kom den i en skål. Varm piskefløde og glukosesirup op til kogepunktet i en gryde og hæld over chokoladen. Lad det stå i 2 minutter og rør derefter i cirkulære bevægelser fra midten med en dejskraber indtil ganache er homogen. Stavblend gerne ganachen til sidst. Stil den på køl, til den har sat sig lidt og kan smøres ud på kagen.
Pynt kagen med marengskys, granatæblekerner og gerne lidt rød skovsyre. Server straks!
Charlotte skriver
Hej Anne
Ser lækkert ud. Den vil jeg bage!
Kan det passe at der ikke skal bagepulver i?
Mvh Charlotte
Anne au Chocolat skriver
Kære Charlotte,
Det lyder godt! Ja, der skal ikke bagepulver i. Den er lidt konfektagtig – men ikke for tung.
Kh Anne
Marianne skriver
Hej Anne.
Kan man lave mandelkagen og fryse ned, og lave resten den dag man skal servere? Og hvor mange dage i forvejen kan man lave marengs toppene?
Mange julehilsen
Marianne
Anne au Chocolat skriver
Kære Marianne,
Ja det kan du sagtens! Og marengsene kan du lave flere dage i forvejen – så længe de er helt tørre og opbevares i en lufttæt beholder 🙂
Jeanne Kneis skriver
Hej Anne.
Det kan være det er helt logisk. Men kan denne opskrift også bruges som muffins?
Anne au Chocolat skriver
Kære Jeanne
Ja det tænker jeg bestemt 🙂