I sidste weekend lavede jeg denne dejlige lagkage fyldt med luftig mælkechokolade-nougatmousse, solbærsylt (af havens sommerbær – hurra for en stor fryser) og vaniljeprikket konditorcreme.
Jeg lovede jer opskriften, og nu kommer den langt om længe:)
Den er en perfekt fødselsdagslagkage.. lagkage til eftermiddagskaffen eller “bare fordi” lagkage!
Solbærrene kan snildt i øvrigt snildt byttes ud med hindbær, hvis man foretrækker det.
I får lige min lagkagetidsplan:
Jeg bagte bundene torsdag aften og lavede samtidig kagecreme og solbærsylt. Fredag samlede jeg lagkagen. Lørdag pyntede jeg.. og så spiste vi den ♥
Lagkage med chokolade, solbær og konditorcreme
10 personer
Lagkagebunde:
3 æg, stuetempererede
115 g sukker
115 g hvedemel
3/4 tsk. bagepulver
Kagecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer (brug hviderne til marengs;))
Solbær sylt:
200 g solbær
100 g syltesukker (almindelig sukker kan sikkert også bruges)
Mælkechokolade-nougatmousse:
75 g god mælkechokolade
50 g blød nougat
1/2 blad husblas
2,5 dl piskefløde
Til konditorcreme:
1,5 dl piskefløde
Chokoladetopping:
30 g mælkechokolade
30 g blød nougat
20 g piskefløde
Pynt:
Marengs
Rød skovsyre
Hasselnødder
Lagkagebunde:
Forvarm ovnen til 185 grader varmluft. Beklæd en smurt springform (20 cm i diameter) med bagepapir. Pisk æg og sukker til en let og meget luftig æggesnaps i minimum 5 minutter, så brug gerne en røremaskine. Sigt mel og bagepulver ned i æggesnapsen, og vend det hele forsigtigt rundt uden at slå for meget luft ud af kagedejen. Hæld dejen i springformen, og bag i ca. 25 minutter i ovnen. Tag kagen ud, og lad den køle af på en rist i 30 minutter. Tag den ud af springformen og vend kagen på hovedet, så bund bliver til top. Køl kagen helt af, og brug derefter en savtakket kniv til at dele bunden i tre. Læg et stykke bagepapir mellem hver lagkagebund og dæk dem til med husholdningsfilm, hvis de laves dagen før og ellers ikke skal lægges sammen til lagkage med det samme. I kan også bare dække den hele til og i stedet skære bundene ud i takt med, at lagkagen samles.
Kagecreme:
Bring sødmælk i kog i en gryde sammen med halvdelen af sukkeret og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer godt sammen med resten af sukkeret, vaniljekorn og den sigtede maizena i en skål. Fjern vaniljestangen. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld straks cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl til den skal bruges.
Solbærsylt:
Kom solbær og syltesukker i en gryde og varm op til kogepunktet under omrøring. Lad det simre i ca. 5 minutter og køl derefter ned. Opbevar på køl til det skal bruges.
Mælkechokolademousse:
Finthak mælkechokoladen, skær nougat i mindre stykker og kom dem i en skål. Udblød husblas i en skål med koldt vand i fem minutter. Varm 1 dl piskefløde op til kogepunktet i en gryde. Vrid husblas fri for vand og rør den straks ud i den varme fløde og hæld derefter fløden over den finthakkede mælkechokolade/nougat. Efter 1 minut rør da godt rundt, til chokoladen er helt smeltet. Køl ned til håndvarm. Pisk de sidste 1,5 dl fløde til en let skum, og vend det forsigtigt i mælkechokolade-nougatmoussen. Lad den sætte sig i et kvarters tid på køl, inden den fordeles på lagkagebunden.
Samling 1/2:
Rengør springformens kanter og beklæd bunden med bagepapir på ny og kom første bund ned i springformen igen. Beklæd kanten med kageplast og sørg for, at det bliver stukket godt ned mellem springformens kant og lagkagebundens kant hele vejen rundt. Fordel mælkechokolade-nougatmoussen på lagkagebunden. Kom forsigtigt næste lagkagebund oven på moussen og stil den på køl, mens konditorcremen laves færdig.
Konditorcreme:
Tag kagecremen ud af køleskabet og pisk den op med en elpisker (hvis den virker klumpet), så den bliver dejligt cremet og fløjlsblød igen. Pisk fløden til en let flødeskum i en anden skål og vend den forsigtigt i kagecremen.
Samling 2/2:
Fordel forsigtigt det meste solbærsylt på lagkagebunden (gem lidt til toppen + en ostemad;)) og fordel derefter straks konditorcremen oven på. Kom sidste lagkagebund på toppen. Dæk springformen til med husholdningsfilm eller lignende, og lad lagkagen hvile på køl natten over.
Topping:
Smelt chokolade og nougat over vandbad eller i mikrobølgeovnen ved medium effekt. Tilsæt fløde og rør rundt til en ensartet topping.
Afpyntning og servering:
Åbn springformen og fjern kageplasten. Placer forsigtigt lagkagen på et serveringsfad. Pynt med chokoladetopping, hasselnødder, marengs og skovsyre (det kunne også sagtens være friske bær) og lidt solbærsylt. Den kan nu serveres nu, men kan også pyntes nogle timer inden servering og opbevares på køl.
Marianne skriver
Det er en dejlig opskrift. Tak for den.
Anne au Chocolat skriver
Selv tak Marianne 🙂