E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad
  • Mine chokoladeanbefalinger

Ølkage-opskriften fra Jonas’ mor

20. november 2011 af Anne au Chocolat 28 kommentarer

Ølkagen i dette indlæg er for Jonas og mig og sikkert også for en masse af jer ren nostalgi og mindet om en kage, I engang har smagt/spist mange gange i jeres barndom. Minderne væltede i hvert fald pludseligt frem, da Jonas viste mig opskriften et par dage inden, vi skulle bage kagen. Det er den der dejlige krydrede kage uden æg og smør, men som skal spises med SMØR.
Jonas og jeg bagte den hyggelige ølkage, samme dag vi lavede æbleskiverne med chokolade i. (Ok Jonas bagte, og jeg smagte!) Han havde fået sin mor til at sende et billede af den gamle opskrift i en mms, som vi arbejdede ud fra. Vi holdt os til opskriften, men brugte lys muscovado sukker, da vi ikke kunne finde lys farin og valgte endnu en gang ølandshveden til kagen.

Kender I ikke også denne hygge-kage ? 🙂

Til opskriften skal I bruge:

1fl. hvidtøl
400 g lys farin – vi brugte lys muscovadosukker
500 g mel -vi brugte ølandshvedemel)
1 tsk nellikker – frisk stødt i morteren
2 tsk kanel
2 tsk natron

Det hele blandes og bages i en passende sandkageform ved 175 °C til færdig (ca. 55 min).

Smør med smør!

Skrevet i: Kager, Morgenmad Tags: Jonas Astrup, Ølkage, smør

Previous Post: « Mød mig i Aarhus i morgen
Next Post: Lidt mere nostalgi – besøg på Frellsens chokoladefabrik »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Marianne skriver

    20. november 2011 kl. 17:52

    Jo! Og den bliver bedre jo ældre den bliver!

  2. Christina skriver

    20. november 2011 kl. 18:40

    Vi spiser flere af dem hvert år! I vores familie hedder den bare tandsmørkage (grundet de absurde mængder smør der skal på), og så skal man helst vente et par dage med at spise den efter den er blevet bagt. Og som Marianne skriver, så bliver den netop kun bedre jo ældre den bliver.

    Vi plejer at skære skiver af som vi kommer en tur i brødristeren, og bagefter komme (alt for meget) smør på. Det er garanti for julestemning, og hvis man så samtidig sætter en hyggelig julefilm på, så findes der ganske enkelt ikke noget bedre.

  3. Daisies skriver

    20. november 2011 kl. 18:56

    Tak for dette indlaeg Anne. JO! Minderne 🙂 Min faster lavede den altid i juledagene. Jeg har fatisk altid troet, det var en slags honning kage; men er glad for at du har sat plads paa sagerne. KH Maria ( fra mariasdaisies)

  4. Leah skriver

    21. november 2011 kl. 08:23

    Uuh ha ja – minderne vælter frem.
    Jeg bager også flere hvert år, men hjemme hos os hedder den bare idiotkage –> Let’s face it, opskriften er så absurd simpel, at selv en idiot vill kunne bage den.
    Den opskrift jeg bruger kalder på 500g brun farin, så får man en ekstra karamlliseret og “brændt” smag – NAM

  5. Livsmod skriver

    21. november 2011 kl. 08:46

    Jeg tror aldrig jeg har smagt ølkage. Men vejret nærmest kalder på at lave mad med Nellikker og Kanel, især kage! Hjemme i mit barndomsland spiste vi honningkage med tandsmør 😀

    Jeg bor i en fødevaremæssig udørk, her fås kun amo mel og så den der øko ting fra Netto… Hvor køber du ølands hvede? Jeg havde planer om at sætte en honningkagedej over med noget ordenligt mel i år!

  6. Anne au Chocolat skriver

    21. november 2011 kl. 11:33

    Kære Marianne
    Det har du nemlig helt ret i 🙂

  7. Anne au Chocolat skriver

    21. november 2011 kl. 11:33

    Kære Christina,
    Det er et super fint navn til kagen! Jeg vil også prøve at riste skiver af den næste gang.
    Kh Anne

  8. Anne au Chocolat skriver

    21. november 2011 kl. 11:34

    Kære Maria
    Det var så lidt! Det var et dejligt indlæg at skrive, og jeg er glad for, at det kunne hjælpe dig til at huske denne dejlige kage! 🙂
    Kh Anne

  9. Anne au Chocolat skriver

    21. november 2011 kl. 11:35

    Kære Leah
    Idiotkage – heheheh! Det er også et godt navn 🙂
    Jeg vil prøve med brun farin en gang også!
    Kh Anne

  10. Anne au Chocolat skriver

    21. november 2011 kl. 11:37

    Kære Livsmod
    Honningkage med tandsmør lyder heller ikke så ringe endda! 🙂
    Har du en Superbrugsen i nærheden ? Claus Meyers mel (Grube & Meyer) har lanceret nye melposer i COOPs butikker, også med ølandshveden!
    Kh Anne

  11. Annika skriver

    21. november 2011 kl. 11:43

    Aldrig bagt eller smagt, men nu overvejer jeg det…
    Hvor mange (kageglade) mænd er der mon til i sådan en portion?

  12. Anne au Chocolat skriver

    21. november 2011 kl. 11:48

    Kære Annika
    Der er i hvert fald til 10 personer!
    Prøv den – og husk riiiigeligt smør 🙂

  13. Charlotte Christensen skriver

    21. november 2011 kl. 21:34

    Eeeeelsker ølkage…. det smager bare SÅ godt med koldt smør, og så er det den helt rigtige hyggekage til det her ikke rigtigt efterår, ikke rigtigt vinter vejr…. Man bliver bare gladere efter sådan et stykke 🙂

  14. Kvium skriver

    22. november 2011 kl. 08:16

    HVORFOR ser jeg færst din blog nu?!? Er helt væk i de lækre opskrifter og sidder nu over morgenkaffen og spekulerer over om jeg skal bage ølkage, gulerodskage, crumble eller?? først 🙂
    – glæder mig meget til at se endnu mere lækkert herinde da!

  15. Sofie skriver

    22. november 2011 kl. 09:48

    Mon det ville være muligt at bage denne lækre kage med rørsukker? Eller hvad vil du anbefale hvis muscovadosukker ikke lige er til at finde ? 🙂

  16. Anne au Chocolat skriver

    22. november 2011 kl. 16:44

    Kære Charlotte
    Tak for en dejlig og hyggelig kommentar 🙂

  17. Anne au Chocolat skriver

    22. november 2011 kl. 16:45

    Kære Kvium
    Dejligt at du har fundet min blog! Du kan jo bare starte fra en ende af 😉
    God tirsdag.
    Kh Anne

  18. Anne au Chocolat skriver

    22. november 2011 kl. 16:46

    Kære Sofie
    Du har garanteret godt lave den med rørsukker eller brun farin, alt afhængig af hvor karamelliseret du gerne vil have kagen. God fornøjelse og meld endelig gerne tilbage 🙂
    Kh Anne

  19. Pia Pedersen skriver

    22. november 2011 kl. 17:28

    Jeg har lige taget en ud af ovnen:-)

  20. Anne au Chocolat skriver

    22. november 2011 kl. 17:47

    Kære Pia
    Nam, jeg er helt misundelig! Jeg får dog en veninde på besøg til te og gulerodskage om to timer 🙂

  21. Jannie skriver

    25. november 2011 kl. 11:41

    Ølkagen er en gammel klassiker i min familie. Vi blev introduceret for kagen, da vi en årrække boede på Samsø, og den blev bagt ofte dengang. For mig er det derfor “smagen af Samsø” 🙂 Lækkert!

  22. Anne au Chocolat skriver

    25. november 2011 kl. 19:09

    Kære Jannie
    Tak for en dejlig fin lille anekdote 🙂

  23. Kristian/Krille skriver

    15. april 2013 kl. 14:21

    Min mor og mig skal til at lave kagen jeg kan bedømme efter jeres kommentarer har jeg en grund til at glæde mig.

  24. Anne au Chocolat skriver

    17. april 2013 kl. 14:41

    Kære Kristine
    Jeg håber at den smagte 🙂

    Kh Anne

  25. Ouisy skriver

    1. november 2013 kl. 18:55

    Ølkage er den kage min mor altid sørger for at have ingredienser til i huset og jeg laver den til arbejdspladsen da jeg har kollega der er mælkeallergiker og nyder den uden smøret. Min mors opskrift har i stedet 500g brun farin i og 1tsk stødt kanel, 1 tsk stødt nellike og 1tsk stødt ingefær. MEN for omkring 20 år siden kom min mor til at putte kardemomme i istedet for kanel og vi blev hurtig enige om at det kunne vi bedre lide. Vores version har kun 1tsk natron og bages i en bradepande, så jeg vil næste gang prøve at lave den som du gør med 2tsk fulde i en sandkageform og er spændt på forskellen på konsistensen.

  26. Anne au Chocolat skriver

    2. november 2013 kl. 16:44

    Kære Ouisy,
    Det er en dejlig kage 🙂
    Kh Anne

Trackbacks

  1. Lidt mere nostalgi – besøg på Frellsens chokoladefabrik | Anne au Chocolat siger:
    22. november 2011 kl. 16:37

    […] Anne au Chocolat Madkærlighed en masse Hop til indhold HjemAnne au Chocolat – opskriftindeksChocoholic – lidt om mig. ← Ølkage-opskriften fra Jonas’ mor […]

  2. Lidt mere nostalgi - besøg på Frellsens chokoladefabrik - Anne au Chocolat siger:
    20. september 2016 kl. 12:22

    […] spændende flødebolleproduktion på fabrikken, vil jeg dog gerne tale lidt mere nostalgi. Ligesom ølkagen fra sidste indlæg er Frellsen ren nostalgi og vækker minder fra min første tid i Roskilde, fra jeg var 3 til 9 år […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

De fem nyeste indlæg vises i slideren øverst her på forsiden.

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Mandagsnack 🫶🏻 Weekenden har budt på dejlig Mandagsnack 🫶🏻 Weekenden har budt på dejligt STORE mængder af kage, is og sød gærdej, så jeg måtte lige rette lidt op i dag. Selvom jeg allerhelst spiser kage hver dag, bad min krop om en lidt sundere eftermiddagstallerken denne mandag for balancens skyld.
+ ☕️, fordi 💆🏼‍♀️. Og lidt 🌺 til feed’et 🤗.
Endnu en klassiker herhjemme 🍨🍯. Vaniljeis m Endnu en klassiker herhjemme 🍨🍯. Vaniljeis med saltkaramel 🫶🏻
Find opskriften på bloggen 🌞
Synet af havens hindbærbuske får mig til at se f Synet af havens hindbærbuske får mig til at se frem til hindbærsorbet 🍧💕 Jeg skal vente en rum tid endnu, men denne sorbet kan heldigvis også sagtens laves med frosne bær.
Sorbeten her er så lækker og byder på en fabelagtig intens og ren hindbærsmag, den smukkeste naturlige pangfarve og en cremet konsistens uden sidestykke 🫶🏻
Saftige marcipankager krydret med kardemomme og to Saftige marcipankager krydret med kardemomme og toppet med kaffeglasur 🧁☕️
Foreningen af kardemomme
og kaffe smager eventyrligt godt 🫶🏻Her kommer opskriften, som giver 6 kager:Marcipan kardemommekager:
100 g smør, blødt
100 g marcipan
100 g sukker
2 æg, stuetempereret
50 g hvedemel
0,75 tsk. stødt kardemommeKaffeglasur:
80 g flormelis
En smule stærkt brygget kaffe
Evt. lidt friskmalet kaffe til pyntForvarm ovnen til 175 grader varmluft. Pisk smør, marcipan og sukker godt sammen i en skål. Pisk æggene i et ad gangen. Vend derefter mel og kardemomme i. Fordel dejen i 6 små forme (mine forme er i silikone – men ellers skal de smøres) og bag i ca. 25 minutter. Kontroller om de er færdigbagt med en kødnål. Køl helt af.

Rør glasuren sammen af flormelis og kaffe og fordel på kagerne. Drys evt. med lidt friskmalet kaffe.
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2022 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap