E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Ølkage-opskriften fra Jonas’ mor

20. november 2011 af Anne au Chocolat 28 kommentarer

Ølkagen i dette indlæg er for Jonas og mig og sikkert også for en masse af jer ren nostalgi og mindet om en kage, I engang har smagt/spist mange gange i jeres barndom. Minderne væltede i hvert fald pludseligt frem, da Jonas viste mig opskriften et par dage inden, vi skulle bage kagen. Det er den der dejlige krydrede kage uden æg og smør, men som skal spises med SMØR.
Jonas og jeg bagte den hyggelige ølkage, samme dag vi lavede æbleskiverne med chokolade i. (Ok Jonas bagte, og jeg smagte!) Han havde fået sin mor til at sende et billede af den gamle opskrift i en mms, som vi arbejdede ud fra. Vi holdt os til opskriften, men brugte lys muscovado sukker, da vi ikke kunne finde lys farin og valgte endnu en gang ølandshveden til kagen.

Kender I ikke også denne hygge-kage ? 🙂

Til opskriften skal I bruge:

1fl. hvidtøl
400 g lys farin – vi brugte lys muscovadosukker
500 g mel -vi brugte ølandshvedemel)
1 tsk nellikker – frisk stødt i morteren
2 tsk kanel
2 tsk natron

Det hele blandes og bages i en passende sandkageform ved 175 °C til færdig (ca. 55 min).

Smør med smør!

Skrevet i: Kager, Morgenmad Tags: Jonas Astrup, Ølkage, smør

Previous Post: « Mød mig i Aarhus i morgen
Next Post: Lidt mere nostalgi – besøg på Frellsens chokoladefabrik »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Marianne skriver

    20. november 2011 kl. 17:52

    Jo! Og den bliver bedre jo ældre den bliver!

  2. Christina skriver

    20. november 2011 kl. 18:40

    Vi spiser flere af dem hvert år! I vores familie hedder den bare tandsmørkage (grundet de absurde mængder smør der skal på), og så skal man helst vente et par dage med at spise den efter den er blevet bagt. Og som Marianne skriver, så bliver den netop kun bedre jo ældre den bliver.

    Vi plejer at skære skiver af som vi kommer en tur i brødristeren, og bagefter komme (alt for meget) smør på. Det er garanti for julestemning, og hvis man så samtidig sætter en hyggelig julefilm på, så findes der ganske enkelt ikke noget bedre.

  3. Daisies skriver

    20. november 2011 kl. 18:56

    Tak for dette indlaeg Anne. JO! Minderne 🙂 Min faster lavede den altid i juledagene. Jeg har fatisk altid troet, det var en slags honning kage; men er glad for at du har sat plads paa sagerne. KH Maria ( fra mariasdaisies)

  4. Leah skriver

    21. november 2011 kl. 08:23

    Uuh ha ja – minderne vælter frem.
    Jeg bager også flere hvert år, men hjemme hos os hedder den bare idiotkage –> Let’s face it, opskriften er så absurd simpel, at selv en idiot vill kunne bage den.
    Den opskrift jeg bruger kalder på 500g brun farin, så får man en ekstra karamlliseret og “brændt” smag – NAM

  5. Livsmod skriver

    21. november 2011 kl. 08:46

    Jeg tror aldrig jeg har smagt ølkage. Men vejret nærmest kalder på at lave mad med Nellikker og Kanel, især kage! Hjemme i mit barndomsland spiste vi honningkage med tandsmør 😀

    Jeg bor i en fødevaremæssig udørk, her fås kun amo mel og så den der øko ting fra Netto… Hvor køber du ølands hvede? Jeg havde planer om at sætte en honningkagedej over med noget ordenligt mel i år!

  6. Anne au Chocolat skriver

    21. november 2011 kl. 11:33

    Kære Marianne
    Det har du nemlig helt ret i 🙂

  7. Anne au Chocolat skriver

    21. november 2011 kl. 11:33

    Kære Christina,
    Det er et super fint navn til kagen! Jeg vil også prøve at riste skiver af den næste gang.
    Kh Anne

  8. Anne au Chocolat skriver

    21. november 2011 kl. 11:34

    Kære Maria
    Det var så lidt! Det var et dejligt indlæg at skrive, og jeg er glad for, at det kunne hjælpe dig til at huske denne dejlige kage! 🙂
    Kh Anne

  9. Anne au Chocolat skriver

    21. november 2011 kl. 11:35

    Kære Leah
    Idiotkage – heheheh! Det er også et godt navn 🙂
    Jeg vil prøve med brun farin en gang også!
    Kh Anne

  10. Anne au Chocolat skriver

    21. november 2011 kl. 11:37

    Kære Livsmod
    Honningkage med tandsmør lyder heller ikke så ringe endda! 🙂
    Har du en Superbrugsen i nærheden ? Claus Meyers mel (Grube & Meyer) har lanceret nye melposer i COOPs butikker, også med ølandshveden!
    Kh Anne

  11. Annika skriver

    21. november 2011 kl. 11:43

    Aldrig bagt eller smagt, men nu overvejer jeg det…
    Hvor mange (kageglade) mænd er der mon til i sådan en portion?

  12. Anne au Chocolat skriver

    21. november 2011 kl. 11:48

    Kære Annika
    Der er i hvert fald til 10 personer!
    Prøv den – og husk riiiigeligt smør 🙂

  13. Charlotte Christensen skriver

    21. november 2011 kl. 21:34

    Eeeeelsker ølkage…. det smager bare SÅ godt med koldt smør, og så er det den helt rigtige hyggekage til det her ikke rigtigt efterår, ikke rigtigt vinter vejr…. Man bliver bare gladere efter sådan et stykke 🙂

  14. Kvium skriver

    22. november 2011 kl. 08:16

    HVORFOR ser jeg færst din blog nu?!? Er helt væk i de lækre opskrifter og sidder nu over morgenkaffen og spekulerer over om jeg skal bage ølkage, gulerodskage, crumble eller?? først 🙂
    – glæder mig meget til at se endnu mere lækkert herinde da!

  15. Sofie skriver

    22. november 2011 kl. 09:48

    Mon det ville være muligt at bage denne lækre kage med rørsukker? Eller hvad vil du anbefale hvis muscovadosukker ikke lige er til at finde ? 🙂

  16. Anne au Chocolat skriver

    22. november 2011 kl. 16:44

    Kære Charlotte
    Tak for en dejlig og hyggelig kommentar 🙂

  17. Anne au Chocolat skriver

    22. november 2011 kl. 16:45

    Kære Kvium
    Dejligt at du har fundet min blog! Du kan jo bare starte fra en ende af 😉
    God tirsdag.
    Kh Anne

  18. Anne au Chocolat skriver

    22. november 2011 kl. 16:46

    Kære Sofie
    Du har garanteret godt lave den med rørsukker eller brun farin, alt afhængig af hvor karamelliseret du gerne vil have kagen. God fornøjelse og meld endelig gerne tilbage 🙂
    Kh Anne

  19. Pia Pedersen skriver

    22. november 2011 kl. 17:28

    Jeg har lige taget en ud af ovnen:-)

  20. Anne au Chocolat skriver

    22. november 2011 kl. 17:47

    Kære Pia
    Nam, jeg er helt misundelig! Jeg får dog en veninde på besøg til te og gulerodskage om to timer 🙂

  21. Jannie skriver

    25. november 2011 kl. 11:41

    Ølkagen er en gammel klassiker i min familie. Vi blev introduceret for kagen, da vi en årrække boede på Samsø, og den blev bagt ofte dengang. For mig er det derfor “smagen af Samsø” 🙂 Lækkert!

  22. Anne au Chocolat skriver

    25. november 2011 kl. 19:09

    Kære Jannie
    Tak for en dejlig fin lille anekdote 🙂

  23. Kristian/Krille skriver

    15. april 2013 kl. 14:21

    Min mor og mig skal til at lave kagen jeg kan bedømme efter jeres kommentarer har jeg en grund til at glæde mig.

  24. Anne au Chocolat skriver

    17. april 2013 kl. 14:41

    Kære Kristine
    Jeg håber at den smagte 🙂

    Kh Anne

  25. Ouisy skriver

    1. november 2013 kl. 18:55

    Ølkage er den kage min mor altid sørger for at have ingredienser til i huset og jeg laver den til arbejdspladsen da jeg har kollega der er mælkeallergiker og nyder den uden smøret. Min mors opskrift har i stedet 500g brun farin i og 1tsk stødt kanel, 1 tsk stødt nellike og 1tsk stødt ingefær. MEN for omkring 20 år siden kom min mor til at putte kardemomme i istedet for kanel og vi blev hurtig enige om at det kunne vi bedre lide. Vores version har kun 1tsk natron og bages i en bradepande, så jeg vil næste gang prøve at lave den som du gør med 2tsk fulde i en sandkageform og er spændt på forskellen på konsistensen.

  26. Anne au Chocolat skriver

    2. november 2013 kl. 16:44

    Kære Ouisy,
    Det er en dejlig kage 🙂
    Kh Anne

Trackbacks

  1. Lidt mere nostalgi – besøg på Frellsens chokoladefabrik | Anne au Chocolat siger:
    22. november 2011 kl. 16:37

    […] Anne au Chocolat Madkærlighed en masse Hop til indhold HjemAnne au Chocolat – opskriftindeksChocoholic – lidt om mig. ← Ølkage-opskriften fra Jonas’ mor […]

  2. Lidt mere nostalgi - besøg på Frellsens chokoladefabrik - Anne au Chocolat siger:
    20. september 2016 kl. 12:22

    […] spændende flødebolleproduktion på fabrikken, vil jeg dog gerne tale lidt mere nostalgi. Ligesom ølkagen fra sidste indlæg er Frellsen ren nostalgi og vækker minder fra min første tid i Roskilde, fra jeg var 3 til 9 år […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så det blev til klatkager i går eftermiddags til stor glæde for drengene og deres ven på legeaftale. #stopmadspild 🥰
De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰 De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap