På billedet ovenfor ser I min mors mars-kagedåse, der er ældre end mig. Jeg elsker den meget højt, særligt fordi den hele mit liv har været proppet med småkager i julen. Og i går havde jeg også fingrene i dåsen efter et par finskbrød, som min mor havde bagt efter min oldemor Frida Ibsens opskrift. Finskbrødene er skønt sprøde og meget smøragtige, og jeg har vist aldrig oplevet en jul uden dem, og derfor er de til trods mangel på krydderier mere julede for mig end pebernødder og brunkager. Min mor har i øvrigt vist heller aldrig holdt jul uden at spise disse småkager, da mormor jo bagte dem efter sin mors opskrift. Kvinderne i vores familie har søde tænder alle sammen 🙂
I vores familie har der aldrig været tradition for at drysse mandler eller nødder på finskbrødene. Kun knasende sprødt perlesukker. Mor gjorde det dog alligevel denne gang, da hun mente, at det ville gøre sig ekstra godt på billederne. Jeg har en sød mor, som havde ret.
Opskriften lyder således:
375 g hvedemel
250 g smør
1 æggeblomme
100 g sukker
æggehvide til pensling
perlesukker og evt. hakkede mandler/ hasselnødder til drys
Melet sigtes og smuldres med det kolde smør. Æggeblomme og sukker røres sammen og blandes i mel-smør blandingen. Dejen æltes sammen med let hånd og rulles i fingertykke stænger, som klemmes lidt flade, ca. 4 mm i tykkelsen. Pensles med æggehvide og drysses med sukker og evt. mandler/ nødder. Småkagerne hæver lidt, så de skal placeres med lidt afstand på bagepladen.
Bages på ovnens midterste rille i ca. 12-15 min. ved 200 grader

