Forleden fandt jeg min gamle eksterne harddisk frem fra gemmerne, og i den forbindelse blev jeg lykkeligt genforenet med min “hjemmelavede opskrifter” mappe, hvor jeg blev mindet om, hvor mange både søde og salte sager, jeg har kreeret og skrevet op igennem tiden. Listen er lang og fyldt med ting, jeg skal bage til jer her på bloggen. Blandt andet snublede jeg over denne lækre pecan pie med chokolade. Det er snart fire år siden, at jeg sidst bagte den, men jeg kunne straks huske, hvordan den smagte, da jeg genlæste opskriften. Det var en tærte, jeg i sin tid havde et yderst passioneret forhold til, og som jeg havde eksperimenteret mig frem til. Lige som jeg stadig gør, når jeg går i køkkenet. Det er altså min foretrukne fremgangsmåde.
I øvrigt fandt jeg min eksterne harddisk frem, da jeg har sagt farvel til min gamle pc og købt mig en mac. Det var vist på tide. Jeg er også hoppet med på iPhone-bølgen, dér føler jeg mig dog stadig særligt som en newbie. Hvis I er på Instagram, er I velkomne til at følge mig og mine billeder. Jeg hedder “anneauchocolat” derinde : )
Inden jeg giver jer opskriften, har jeg lyst til at forklare, hvorfor jeg holder så meget af denne tærte. For mig er pecan pie ren nostalgi og en tærte min mor bagte i slut halvfemserne. Dengang forelskede jeg mig hurtigt i kombinationen af de lidt søde og sprøde pecannødder i sirup-smør blandingen og den dejlige mørdej. Fyldet var smagt til med en lillebitte smule salt, som var med til at åbne op for alle de forskellige smagsnuancer i pecannødderne, smørret, siruppen og den brune farin (sådan opfattede jeg i hvert fald saltets rolle dengang). Og så skulle den helst serveres med letpisket fløde til.
Da jeg var omkring 20 år, fik jeg lyst til at lave min egen pecan pie, og jeg drømte naturligvis om at putte chokolade i. Jeg tilføjer ikke chokolade til hvad som helst, men i pecan tærten var chokoladens eksistens ekstra berettiget. Tærten smagte i hvert fald dengang som en lille bid af himlen, og det gjorde den også i torsdags, da jeg bagte den igen. Denne gang brugte jeg Alpaco fra Valrhona, som jeg tidligere har erklæret min kærlighed til.
Opskriften lyder således:
Tærtedej:
190 g mel
45 g flormelis
95 g smør, koldt
65 ml koldt vand
1 knivspids salt
Bland mel, flormelis og salt i en skål (gerne i en røremaskine). Tilsæt smørret lidt ad gangen og rør indtil det ligner revet parmesan. Saml dejen med det kolde vand. Lad den hvile på køl i en times tid.
Fyld:
100 g brun farin
150 g sirup (jeg brugte en mørk sirup)
50 g saltet smør
3 æg
200 g pecannødder, grofthakket
100 g mørk chokolade, smeltet
1 knivspids salt
Smelt brun farin, sirup og smør sammen og afkøl det lidt, inden æggene tilsættes. Tilsæt pecannødder og til sidst chokolade og salt.
Rul tærtedejen ud og læg den i en smurt høj tærteform (ca. 22 cm i diameter) og fordel fyldet. Pynt eventuelt af med nogle hele pecannødder. Bag tærten ved 180grader varmluft i ca. 30-35 min.
Server tærten lun eller afkølet med letpisket flødeskum til.
Ninette skriver
Uhm hvor ser den helt utrolig lækker ud! Den skal jeg vist snarest forsøge at bikse sammen… Tak for opskriften 🙂
foodfanatic skriver
Søde Anne
Den tærte lyder guddommelig. Jeg skal prøve den på et tidspunkt. Er selv fan af kombinationen med salt. Det giver virkelig noget ekstra.
Glæder mig til at se dig snart.
Kram Nadia
Mette skriver
Kæreste Anne,
Mums – dejlig inspiration. Jeg har vist en pose pecans ude i skuffen, som jeg skal ud at kigge lidt på!
Min veninde Amys forældre har et pecantræ i forhaven …… i Texas…..øv, der er langt!
Hav en skøn mandag.
kh, Mette
René skriver
Hej Anne
Det ser fantastisk ud. Jeg har ind imellem spekuleret på om man kan lave pie i en pizzaovn evt. til desert. Umidelbart er jeg bange for at ovnen er for varm, men måske på eftervarmen??
Har du nogen erfaring med det?
mvh, René
Jane skriver
Ahhhh, den ser ualmindelig lækker ud. Jeg har ingen pecans på lager, men nogle mandler. Måske det også vil være godt… Det skal vist lige prøves af.
Daniella skriver
Nøj hvor ser den god ud!
Jeg tænkte på om du ikke havde nogle gode og velsmagende opskrifter til når jeg skal holde studenterfest til sommer? 🙂
Benedikte Capion skriver
Den lyder virkelig, virkelig god! Jeg elsker pekannødder, så det lyder lige som noget for mig…
Annie skriver
Jeg har gennem længere tid tænkt på hvor du køber din valhrona chokolade? Jeg bor i en lille by og kan ikke finde det nogle steder, så hvis du havde nogle råd til hvor man kan finde det?? :o) Har læst med lidt tid og har også set nogle opskrifter der skal afprøves engang ved lejlighed :o) Desværre er jeg ikke sådan en der lige spontant går i køkkenet og bager (men jeg ville gerne være det), det skal planlægges i god tid i forvejen, ellers synes jeg hurtigt det bliver uoverskueligt desværre :-/ måske jeg bliver bedre til det med lidt “træning” ;o)
Annie skriver
Kære Anne :o)
Ja jeg bor i Nykøbing Mors lige pt. så det er ikke det store vi har af specialforretninger :o) og det mest “exclusive” chokolade jeg har set er vist en marabou premium ;o) men det kan sagtens være fordi jeg ikke ved hvor jeg skal kigge, og ellers må jeg jo finde et sted på nettet :o)
Greg skriver
Work of Art!
Simone skriver
Den SMAGTE himmelsk!
Anne au Chocolat skriver
Kære Ninette
Du kan roligt kaste dig ud i denne skønne opskrift. Den er ikke spor svær 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Nadia
Tusind tak 🙂 Vi er vist glade for salt, os to!
Jeg glæder mig til at se dig torsdag.
Kram fra mig
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette
Du kan tro, at den smagte godt 🙂 Og lige nu er jeg ekstra glad ved tanken om, at jeg frøs en kvart tærte ned! Det er altid godt, hvis trangen skulle melde sig (og det gør den tit).
Wauw, jeg gad godt have et pecantræ! Men jeg skal vist lige starte med at få mig en have 😉
God tirsdag.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære René
Jeg har absolut ingen erfaring med tærte og grill. Men mit umiddelbare gæt ville også have noget med eftervarmen at gøre 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Jane
Ja mandler kan sikkert også godt. Eller hasselnødder eller valnødder.
Dog tror jeg, at den er bedst med pecannødder. Men man ved jo aldrig! 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Daniella
Det kunne da sagtens tænkes 🙂 Hvad er du til ? Og har du kigget i mit opskriftindex ?
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Annie
Jeg har sendt en mail til dig 😉
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Greg
Thanks! Den smagte fantastisk 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Simone
Yes! Dejligt at den hittede hos dig og Anders. God bedring 🙂
Kys
Nanna Planck Drost-Nissen skriver
Kæreste Anne!!!! hvor ser din pekanpie lækker ud og åbner også op for minder hos mig….chokolade og nødder er hinandens sjælevenner….. Som vanligt bliver jeg både glad og imponeret over din evne til at forny…. du kreere som en kunstner….. der med sin pensel fuldender sit kunstværk – med det sidste strøg maling!!!
Daniella skriver
Ja, jeg har kigget i indekset. Der har jeg efterhånden lavet 7-8 opskrifter, og de er bare gode. Mums!
Men jeg tænkte noget kageværk, evt. en lækker og speciel lagkage med studenterpynt. Eller små cupcakes som kan dekoreres flot i rød/hvid (studenterfarverne).
Daniella skriver
Jordbær må meget gerne være en del af det!
Anne au Chocolat skriver
Kære Nanna
Tusind tak for din søde kommentar 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Daniella
Jeg skal nok lige tænke over det 🙂
Kh Anne
Mette Lindgaard skriver
Åh, den lyder som en drømmetærte 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette
Den smagte også som en drøm ! 🙂
Kh Anne
Anne skriver
Hej Anne..
Vil bare sige, at jeg lige har lavet den her kage – og tror muligvis, at det er er den bedste jeg nogensinde har lavet! Alt ved den er bare genialt, den bliver uden tvivl en af mine “go to” kager for eftertiden!
Tusind tak for en lækker blog som altid giver ny inspiration.
Hilsen en fellow kage-og-chokolade-elskende Anne 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Anne
Ih det er jeg bare glad for at høre. Jeg synes også, at den er helt fantastisk 🙂
Kh Anne
Mette skriver
Kære Anne,
Kan man bage den fortryllende kage i to etaper? Så man bager bunden i forvejen (et par timer), og så laver fyldet og bager færdig en times tid inden servering?
Sådan at den er helt frisk og lun på tallerknen?
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette,
Ja det tror jeg bestemt godt 🙂
Kh Anne
Christina skriver
Hej Anne
Jeg har netop bagt denne kage, men at vurdere hvornår den er færdig voldt mig problemer.
Hvordan tjekker du det?
Jeg prøvede at prikke i den, men der kom konsekvent kagerester med op på kniven, som jo normalt betyder at kagen ikke er færdig
Hilsen Christina
Christina skriver
Hej Anne
Jeg har netop bagt denne kage, men at vurdere hvornår den er færdig voldt mig problemer.
Hvordan tjekker du det?
Jeg prøvede at prikke i den, men der kom konsekvent kagerester med op på kniven, som jo normalt betyder at kagen ikke er færdig?
Hilsen Christina
Maria skriver
Tror du man kan lave den med hasselnødder istedet for? Jeg har nemlig rigtig mange friske liggende…
Ida skriver
Hej anne – kan kagen laves dagen i forvejen og opbevares i køleskab indtil den skal bruges? Eller skal den helst være frisk/lun, når den serveres? (:
Matilda Devillers skriver
Hello !
Your pie seems really good and I want to try to do it. But I don’t understand what you mean by sirup ? Its a sirup of what ?
Thank you
Anne au Chocolat skriver
Hi Matilda,
It is a dark syrup!