Vi har æbler herhjemme året rundt, da vi alle fire elsker æbler. Christian og Kaj er meget glade for at spise dem rå, Emil vil helst have dem kogt til grød, og jeg vil bare gerne bage med dem. Haha. Ej, jeg er også kæmpe fan af at sætte tænderne i et sprødt, saftigt, syrligt, sødt æble. Men åh, hvor er æbler altså bare skabt til at komme i tærter.
I går serverede jeg æbletærten her for Christian, da ungerne var puttet. Jeg havde allerede selv spist en i løbet af eftermiddagen. Egentlig er tærterne så store, at mange nok ville betragte dem som deletærter og servere en halv sammen med en skefuld fuldfed cremefraiche, letpisket flødeskum eller en kugle vaniljeis. Christian og jeg blev dog nødt til at spise en hel hver:)
Men det er altså også svært at stoppe, når ens smagsløg hopper af glæde, fordi man sætter tænderne i smørsprød tærtebund med et saftigt marcipanfyld med en snert af kanel samt syrligt søde æblebåde <3
Opskriften giver lidt for meget mørdej, men frys resten ned til en anden god gang.
Æbletærter til deling
2 stk – 4 personer (eller 2 med stor æbletærteappetit)
Mørdej:
140 g mel
40 g flormelis
1 knivspids salt
70 g smør, koldt
1 æggeblomme
Marcipanfyld:
40 g marcipan
40 g smør, blødt
20 g flormelis
lidt kanel
1 æg
10 g mel
2 æbler
Saft fra 1 citron
Mørdej:
Kom mel, flormelis og salt i en røremaskine. Skær smør i små tern, og kom det i røremaskinen. Rør indtil det ligner revet parmesan. Saml hurtigt dejen med æggeblommen til en kugle (alt dette kan også gøres med fingrene). Dæk dejen til, og lad den hvile på køl i 30 minutter. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og kom den i de to tærteforme (12 cm diameter). Stil på køl, mens marcipanfyldet laves.
Marcipanfyld:
Riv marcipanen på et rivejern og kom den i en skål. Rør den sammen med smør, flormelis og kanel til en ensartet masse og tilsæt derefter ægget. Vend til sidst mel i. Fordel marcipanfyldet i de to tærtebunde.
Æblebåde:
Skær æblerne i tynde både med en skarp kniv. Vend æbleskiverne sammen med citronsaft i en skål. Varm dem op i en mikrobølgeovn i ca. 30 sekunder, til de kan bøjes let. Fordel æblebådene på marcipanfyldet. Start fra kanten og arbejd ind mod midten.
Bag tærterne ved 175 grader varmluft i ca. 25 minutter. Køl af på en bagerist.
Louise skriver
Hej Anne
Tusind tak for en fantastisk blog!
Tror du, hvis man vil have en tærte i “normal” størrelse, at jeg bare kan fordoble opskriften?
Mvh Louise, Kolding
Anne au Chocolat skriver
Kære Louise,
Tak fordi du følger mig!
Ja, det kan du roligt gøre. Der bliver nok lidt for meget dej, men så frys det ned, så du har til en anden gang. Samme dej bruger jeg også til hindbærsnitter i øvrigt 🙂
Kh Anne
Mai skriver
Hej Anne
Jeg skal bage disse flotte æbletærter i aften, men jeg har en gasovn og har derfor ikke varmluft. Hvor langtid og på hvor mange grader bager jeg dem uden varmluft?
Anne au Chocolat skriver
Kære Mai
Jeg håber, at det lykkedes dig alligevel. Jeg har desværre først set dit spørgsmål nu.
Venligst Anne