Fredag og snart weekend, som står i hyggens og afslapningens tegn. Dét er dejligt! Jeg ville dog ønske, at der var mere tilbage af denne tærte med jordbær, frangipane og letbrændt marengs. Men det var en torsdagstærte. Bagt i går og spist i går <3
Kombinationen af smørsprød mørdej, vaniljet jordbærkompot, blød mandel-frangipane og letbrændt marengs er genial. Og den friske mynte fra haven var lige prikken over i’et sammen med dagens modne vilde skovjordbær – også fra haven.
Jeg brugte økologiske jordbær fra frost, da de lå og gemte sig i fryseren, som vi altid er lidt i gang med at tømme ud i. Normalt bruger jeg mandelmel til min frangipane, men da jeg ikke havde noget, blev det til helt finthakkede mandler i stedet. Mindst lige så lækkert!
Alt i alt en super tærte, som jeg klart skal lave igen:)
Tærte med jordbær, frangipane og brændt marengs
8 personer
Mørdej:
140 g mel
40 g flormelis
1 knivspids salt
70 g smør, koldt
1 æggeblomme
Jordbærkompot:
200 g (frosne) jordbær
50 g hjemmelavet vaniljerørsukker, alternativt 50 g rørsukker og korn af 1/2 stang vanilje
Saft af 1/4 citron
Frangipane:
80 g mandler
80 g smør, blødt
80 g sukker
2 æg
Marengs:
1 æggehvide
50 g sukker
Pynt:
Frisk mynte og (skov)jordbær
Mørdej:
Kom mel, flormelis og salt i en røremaskine. Skær smør i små tern, og kom det i røremaskinen. Rør indtil det ligner revet parmesan. Saml hurtigt dejen med æggeblommen til en kugle. Dæk dejen til, og lad den hvile på køl i 30 minutter. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og kom den i tærteformen (høj form på 20 cm i diameter)
Jordbærkompot:
Bring jordbær, vaniljerørsukker og citronsaft i kog i en gryde, og lad det småsimre i 5-7 minutter. Skum af og afkøl let. Fordel på mørdejen
Frangipane:
Hak mandlerne helt fint i en minihakker. Pisk smør og sukker godt sammen i en skål, vend de finthakkede mandler i og tilsæt æggene et ad gangen. Fordel ovenpå jordbærrene.
Bag tærten i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 35-40 minutter. Køl tærten helt af.
Marengs:
Kom æggehvide i en skål og tilsæt gradvist sukker under piskning, indtil marengsen er blank og hvid. Fordel på den bagte tærte og brug en gasbrænder/blowtorch til at brænde marengsen let.
Pynt med frisk mynte og gerne lidt (skov)jordbær.
Ida skriver
Nydelig! Elsker den minimalistiske dekorasjonen på toppen, som et abstrakt maleri. 🙂
Karin Petersen skriver
Hej Anne.
Jeg er virkelig stor bruger af dine opskrifter til glæde for familie og venner. Nu vil jeg prøve denne tærte lyder forrygende,MEN jeg har ikke en gasbrænder kan jeg komme tærten i ovnen på grill? Tak for de skønne opskrifter.
Anne au Chocolat skriver
Åh søde Ida, det betyder så meget, når det kommer fra dig <3 Stort kram til dig i Oslo <3
Anne au Chocolat skriver
Kære Karin,
Tusind tak for din søde hilsen og fordi du bruger mine opskrifter.
Ja det er bestemt en mulighed med grillfunktionen i ovnen (har ikke prøvet det, men har set andre gøre det), men så ville jeg nok dække tærtekanten af med staniol inden for at sikre, at den ikke også får ekstra farve! Og så sætte tærten ind øverst i ovnen.
God fornøjelse!
Kh Anne
Ida skriver
Hej Anne! Kan man bage tærten i en form, der ikke er så høj som din? Jeg har nemlig kun en almindelig tærteform. Venlig hilsen Ida
Anne au Chocolat skriver
Kære Ida
Det tænker jeg godt ja!