Aromatiske, vanilleprikkede efterårsæbler fylder mig med varme og glæde, når jeg nyder dem lune på morgengrøden sammen med lidt saltkaramel, guffer et stykke æblekage direkte fra ovnen eller måske bare serverer dem med lidt letpisket fløde, nødder og kakaonibs. Selvom min tand er meget sød, lader jeg de danske æblers fine syrlige træde i karakter i min morgengrød og tilføjer derfor kun en lille smule sukker eller agavesirup til æblerne, som jo også får en fin smag foræret af de vanvitttigt fine vanilleprikker.
Noget af det allerbedste er nu også bare at bide i et knasende sprødt, saftigt og syrligt sødt dansk æble. At sætte tænderne i et dansk æble er i sig selv en lille lykkestynd og en fejring af det skønne efterår. Hvis jeg ikke allerede havde planer på søndag den 6. oktober, var jeg klart taget til Æblets Dag på Sølyst, som byder på så mange spændende aktiviteter og madboder og -oplevelser, alle med æblet i centrum.
Apropos æblet i centrum.. har I en favorit æbledessert eller -kage? Hvis ja, må I gerne linke i kommentarfeltet 🙂
Emma Kirstine skriver
Kære dygtige Anne.
Jeg sidder her og læser dit smukke indlæg, og føler du beskriver æblerne på allerbedste vis. Åh, hvor jeg på samme måde som dig elsker danske æbler på denne tid af året. Især når jeg selv kan gå ud og udvælge mig et fra vores store og smukke æbletræ, og derefter nyde det med største velbehag – direkte friskt fra haven, og indbegrebet af efterår på sin allerbedste måde.
Vi er så heldige at være beriget med så mange æbler, at det næsten er umuligt at nå at spise alle sammen. Derfor har vi i mange år lavet en kompot med ingefær, citron og kanel, som smager forrygende og er absolut perfekt på grød. Vi har dog også i år forsøgt os med noget andet, nemlig æblesmør. Dette er et STORT hit, og vi har allerede fryseren fuld af æblesmør, som vi vil tage op når vinteren tager til, og har brug for at mindes efteråret. Opskriften finder du her på Valdemarsro’s blog (http://www.valdemarsro.dk/aeblesmor-med-vanilje-og-stjerneanis/), og jeg vil virkelig anbefalde dig at afprøve den. Jeg er sikker på, at den vil falde i smag i dit æblehjerte. Jeg ønsker dig en dejlig efterårsdag. Tak for endnu en gang at være så inspirerende.
Efteråstanker fra Emma Kirstne
hvadskalvibage/Mette skriver
Jeg er helt vilde med min nektrarin smør på morgengrøden (http://hvadskalvibage.blogspot.dk/2013/09/nektarinsmrnektarinmarmelade.html)
Har i denne weekend test min ynglingsopskrift med æbler – denne gang som små minitærter. Det er ikke dårligt 🙂 http://hvadskalvibage.blogspot.dk/2013/10/sma-bletrter.html
Tanja Maria skriver
Uhh, det ser virkelig lækkert ud! Ja, selvom jeg elsker forår og sommer, har efteråret også en særlig plads i mit (mad)hjerte. De danske æbler i desserter eller amerikansk inspirerede lækkerier med græskar gør det nemmere at gå den mørke tid i møde!
Anne, er der mulighed for at du kunne lave et lille indlæg om Valrhonas nye design samt de nye varianter, der er kommet på markedet.
God dag!
Tanja
A + K = ♥ skriver
Jeg er helt tosset med min mors hjemmelavede æblegrød med vaniljeprikket cremefraiche på toppen, som jeg fik i skålevis i weekenden – ellers er en god crumble eller bagte æbler med kanel, nødder og kold skyr on the side, også et hit!
I det krydrede køkken synes jeg det især gør sig godt i løgkompot m. balsamico eller i lune efterårsfade med fx løg, rodfrugter, olie, oregano, og friskkværnet peber.
– Anne
hvadskalvibage/Mette skriver
Har lavet æblesmør som skal bruges til pandekager, men er også vilde med æbletærter. I weekenden lavede jeg dem i ministørrelse – det blev de ikke dårligere 🙂
Samtidig har jeg også leget med æbleboller – så jeg er fuld gang med at udnytte æblesæsonnen.
http://hvadskalvibage.blogspot.dk/2013/10/sma-bletrter.html
http://hvadskalvibage.blogspot.dk/2013/09/blesmr-med-kanel-og-anis.html
http://hvadskalvibage.blogspot.dk/2013/09/bleboller.html
Anna skriver
Jeg elsker, elsker, elsker æbler! Min yndlingsdessert med æbler er denne æblekage med masser af kanel og mandler http://anna-mad.blogspot.dk/2013/09/blekage-med-mandler.html . Opskriften er fra min egen blog 🙂
Jeg bliver virkelig nødt at prøve sådan en æblekompot oven på min morgengrød ! 😉
knus Anna
Nina skriver
Egentlig er min yndlingsret gammeldags æblekage med rasp, makroner og flødeskum. Men denne jamie Oliver tærte smager SÅ godt:
http://www.theguardian.com/books/2004/nov/30/extract
Kamille Løje skriver
Orvja, det må snart være allerhøjeste tid for æblegrød på havregrød.
Jeg elsker alle mulige lækkerier med æbler, men skal det være i kagekategorien synes jeg den her tager kegler: http://siforellana.dk/opskrifter/prinsessens-blebehag
… sjovt den skriver “blebehag” – det er selvfølgelig Æblebehag, hehe:)
Tanja Maria skriver
Er vild med denne ny-nordiske æblekage udviklet af Meyer:
http://www.saesonforgodsmag.dk/opskrifter/%C3%A6blekage
Anne-Marie Andersen skriver
Kære Anne
Denne smuldreæblekage er favoritten herhjemme hos os. Vi har Filipaæbler i haven, og bruger også de første æbler, der falder ned, inden de er modne og det er faktisk der, den smager allerbedst. Holsteiner cox er også et godt æble til den.
http://www.opskriftsamleren.dk/opskriftsamleren/90/Smuldre-æblekage
Æblesmør er også et hit:
http://www.opskriftsamleren.dk/opskriftsamleren/163/Æblesmør
Og æblekiks: http://www.opskriftsamleren.dk/opskriftsamleren/198/Rugkiks-med-æble-og-figen
Og mine kollegaer var meget glade for disse æbleboller med nødder:
http://www.opskriftsamleren.dk/opskriftsamleren/282/Efterårsboller
De er rigtig gode med Dulche de leche karamel og lidt mørk chokolade.
Ha ‘ et dejligt æbleefterår
Kh.
Anne-Marie
Gitte Hansen skriver
Helt klart Den Gode Æblekage, med tykmælk og smør. Hurtig og nem at røre og smager superlækkert
http://nogetiovnen.dk/fedtfattig-aeblekage-og-de-smukkeste-aeblemuffins/#.UkxFodLJR7Y
Elsker også, som du, æblesæsonen og i år er det et sandt æble-eldorado, så sikke vi kan muntre os i kager 🙂
Mange hilsner
Gitte
Anne au Chocolat skriver
Kære Emma Kirstine,
Tak for en fantastisk dejlig, varm og efterårshyggelig hilsen 🙂
Jeg er heldig at have sådan en skøn læser som dig!
Håber du får en dejlig weekend rundt om hjørnet.
Kh Anne
Ps. Jeg må prøve æblesmør snart!
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette
Uhm minitærter er så hyggeligt 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Tanja,
Det kunne godt være, at jeg gør det snart ja 🙂
Du har fået smagt Dulcey ik?
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Anne
Uhm det lyder lækkert det hele – både det søde og salte 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette
Det lyder altså alt sammen skønt 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Anna
Den ser SÅ skøn ud 🙂
Wauw jeg får lyst til et stykke lige nu.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Nina,
Jeg ELSKER også gammeldags æblekage.
Mmm!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Kamille
Øj den æblebehag-kage ser vel nok lækker ud 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Tanja
Den æblekage ser også lækker ud!!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Anne-Marie
Tak for en masse gode tips 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Gitte
Den ser så lækker ud. Og sjovt at der ikke er noget mel i!
Kh Anne
Marie skriver
http://lonelandmand.wordpress.com/2010/10/10/sjæleplejende-æblekage-opskrift/
– en succes HVER gang og så er den også god at lune lidt i ovnen nogle dage efter – hvis den altså får lov at stå så længe!
Anne au Chocolat skriver
Kære Marie,
Tak for tip 🙂
Kh Anne