Jeg er kæmpe fan af doughnuts. De kan være friterede eller bagte, de kan være lavet af gærdeje eller kagedeje, og så kan de smagssættes, formes og pyntes på adskillige – uendelige – måder. Jeg foretrækker de friterede doughnuts, som er lavet på en sød gærdej, og så skal de helst være helt friske. Den kombination fås ikke rigtigt herhjemme i Danmark. Til gengæld findes de saftigt glacerede doughnuts mange steder i verden, og jeg spiste en håndfuld på min juleferie i New York. Den søde Frk. Cutecarbs anbefalede mig at smutte forbi Doughnut Plant i det Store Æble. Jeg slæbte derfor som noget af det første min familie med hen i doughnuthimmelen. Jeg forelskede mig i hvert fald fuldstændigt i Doughnut Plant. Deres doughnuts findes i store og små størrelser, har flere forskellige former og en masse forskellige smagsvarianter. I kan garanteret sagtens forestille jer, at jeg siden jul har drømt om at prøve at lave dem selv. I søndags skete det langt om længe. Jeg havde lavet dejen om lørdagen og rullede den ud til udstikning søndag morgen. Jeg allierede mig med min søde veninde Mette, som kom forbi, da doughnutringene og -hullerne havde hævet sig buttede. Så vi gik i gang med at fritere for derefter at kaste os over det vildeste pynteeventyr, som fremgår af billederne nedenfor. Min kageglade veninde Camilla kom forbi med sin kæreste Kasper og deres dejlige datter Elin om eftermiddagen til doughnut-spisning, og det samme gjorde min ven Ulf. Min far og bror smagte også et par doughnuts samme aften. Smagsdommen var ens over hele linjen: Hjemmelavede doughnuts er et velsmagende hit, som emmer langt væk af sukkersød hygge.
Jeg har min opskrift fra The Pioneer Woman Cooks, og jeg tillader mig til at linke til hendes indlæg, hvor I kan finde den. Hun tager nemlig passioneret læseren med i hånden trin-for-trin på sit doughnut-eventyr, og jeg var ikke et sekund i tvivl om, at det var hendes opskrift, jeg skulle bruge. Jeg glæder mig til at lave mine egne smagsvarianter og fine forme ud fra denne opskrift. Rigtig god fornøjelse. Verdens bedste weekendprojekt, hvis jeg selv skal selv sige det!
Fru Kofoeds Køkken skriver
Mmm, man kan kun citere Homer Simpson: “Doughnuts – is there anything they can’t do?” 🙂
Hakon skriver
Det ser spændende ud.
Hvilken gær bruger du til opskriften? Findes der en dansk ækvivalent til ‘SAF instant yeast’?
Piskeriset skriver
De er supernuttede! Jeg har et lille doughnut-redskab, som jeg bør afprøve en eller anden dag, og nu får jeg da bare endnu mere lyst 🙂
Tak for sidst!
Nadja - Cinnamon, please skriver
Hej Anne
De ser simpelthen noget så lækre ud! Jeg har elsket hver gang, der dukkedebilleder op af disse vidundere på min Instagram her de sidste par dage!
Kærligst
Nadja <3
cinnamonplease.blogspot.com
Nadja - Cinnamon, please skriver
Hej Anne
De ser simpelthen noget så lækre ud! Jeg har elsket hver gang, der poppede et billede op af disse skønheder på min Instagram!
Kærligst,
Nadja <3
Runa skriver
Omg, hvor ser de lækre ud! Jeg har længe tænkt på, at lave doughnuts, men har ikke rigtig turdet, haha 🙂 Jeg tror, det bliver weekendens hygge 🙂 Virkelig gode billeder også! 🙂
Line skriver
Kjaere Anne,
Dine doughnuts (smultringer paa norsk, er det ogsaa det samme paa dansk?) ser saa hyggelige ud! Jeg spiser gjerne doughnuts her i India, jeg liker best dem med sjokoladetrekk eller sjokoladefyll. De er deilige! I Norge pleide det hver jul aa komme en smultringmann til byen som laget ferske smultringer ifra et lite mobilt bakeri paa hjul. Saa fikk man smultringene varme i haande 🙂 Et deiligt juleminne fra min barndom 🙂
Ha en supersoed weekend! knus!
Marianne Holst skriver
Hvilke gær bruger du? Og hvor meget?
Kristina skriver
Nogen tænker på Homer Simpson…jeg tænker på Miranda og hendes date i en af de sidste sæsoner af SATC. Glaced doughnuts… 😉 Men dine ser sgu lækre ud!!!
Anne au Chocolat skriver
Kære Fru Kofoed
Hahahaha tak for et godt grin 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Hakon
Jeg brugte bare ganske alm. tørgær!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Piske
Selv tak for sidst! Måske du skal lave chokodoughnuts? 🙂
kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Nadja
Tusind tak hvor er du sød! <3
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Runa
Tusind tak – fik du lavet doughnuts? 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kæreste Line
Vi har ikke noget dansk ord for doughnuts, men det virkelig koseligt med det juleminde 🙂
Kram fra mig
Anne au Chocolat skriver
Kære Marianne
Jeg brugte tørgær og den mængde, der står i opskriften.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Kristina
Dét gjorde jeg også 😉
kh Anne
Anne skriver
Hej Anne, de ser fantastiske ud. Har lige nogle spørgsmål til dig. Whole milk er sødmælk? Og All-purpose flour er bare hvedemel ik? Brugte du smør uden salt? Hvor købte du det? Og sidst men ikke mindst, hvilken slags olie friterede du i?
Anne au Chocolat skriver
Kære Anne,
Jeg beklager forsinket svar. Der var lige en kogebog, som skulle lanceres 🙂
Whole milk er sødmælk ja. Og jeg brugte almindeligt mel og usaltet smør fra Thise. Det fås det fleste steder 🙂
Jeg friterede i smagsneutral rapsolie, men vindruekerneolie kan også bruges.
Kh Anne
Cecilie skriver
Hej Anne.
De ser simpelthen så lækre ud! Dem må jeg lave snarest.
Hvor hurtigt efter friteringen vendte du dem i sukker (dem, hvor der kun er sukker på)?
Jeg tænker nemlig på, om de er nødt til at være lidt fugtige, for at sukkeret kan blive siddende 🙂
Hilsen
Cecilie
Thomas Madfar Farsinsen skriver
Hej Anne
Damn de er flotte. Bruger i almindelig friture olie? Eller er der et alternativ der bare en smule mindre usundt
Mette skriver
Jo Line 🙂 på dansk hedder det fedtkringler el. Fedtkager. Min bedste kogte dem også altid til jul, vi børn ku bedre lide dem end klejner 🙂
Mette skriver
Da bedste var barn blev de kogt i svine eller gåsefedt 🙂
Mette skriver
Og Anne; hvordan laver du den transperante glasur?
Anne au Chocolat skriver
Kære Thomas,
Beklager sent svar 🙂
Vi brugte smagsneutral olie til at stege i. Vindruekerneolie! Tror ikke der er noget sundt ved doughnuts, men de er sunde for sjælen 😉
Kh Anne
Deva skriver
Skal man sætte dem i ovnen og så stege dem bag efter
Susanne skriver
Hej Anne
De ser da uforskammet lækre ud
Pernille skriver
Hej Anne!
Sikke nogle vidundere du har skabt! Men med hensyn til glasuren, hvordan har du lavet den?
Mvh Pernille
– Glædelig Jul
Jacqueline Muraour skriver
Hej.. Vil gerne prøve at lave de dougnuts idag, men hvordan får jeg de rigtige mængder uden et cup mål? ?