I går var jeg sidst på eftermiddagen en tur forbi Gastrolab, som ligger på LIFE og som især benyttes af Gastronomisk Legestue, der består af en flok fødevarevidenskabsstuderende og kokke. De er alle madnørder med hang til store maskiner og sjove eksperimenter udi sensorikkens og teksturernes univers.
Jeg var i Gastrolab sammen med to af mine seje venner. Mathias, som læser fødevarevidenskab, og AnneStine, som er Danmarks bedste barista. Dagens søde projekt gik ud på at smage fem forskellige is lavet på kaffe (henholdsvis Gatina og Daterra fra The Coffee Collective), som Mathias havde forberedt. Så de manglede bare at blive kørt på PacoJet’en, som ses på øverste billede.
Vi lagde ud med at spise en kaffemælkeis, som var smagt til med daterra’en. Isens cremede lækkerhed passede perfekt til den runde og bløde smag og styrke i kaffebønnerne. Isen var ikke så sød som en normal is, men det var faktisk ret interessant. Den mindede mig om en iskold kaffe latté.
Her ses mine to søde medspisere. Vi noterede isens smag og konsistens og diskuterede, om noget skulle ændres.
Den næste is, som skulle en tur ind i PacoJet’ens magiske univers, var en rabarbersorbet smagt til med gatina kaffebønnen. Den var dejlig syrlig, og man kunne ane små røde “splinter” af rabarber i den ellers temmelig lysebrune kaffe-sorbet. Gatinaens fine smagsnoter af blomster og den lette syrlighed passede ret perfekt sammen med den karakteristiske smag af rabarber. AnneStine sagde “mums!”.
Den tredje is var hvid chokolade sorbet med daterra-stykker i. Mathias havde forberedt isen dagen før og hældte bønner ned i skålen, inden den blev kørt på Paco-Jet’en. Det gav en sjov effekt med de knasende sprøde kaffebønner. Den smagsmæssige oplevelse delte sig i to faser; først kraftig sødme fra den hvide chokolade og dernæst en frisk bitterhed fra de knuste bønner. Isen hittede i min mund!
Her er Mathias i gang med at kugle fjerde is, som var en brombær-sorbet med gatina. Den var super lækker og frisk med en fin og gennemtrængende smag af brombær. Kaffen var ikke så tydelig i denne is.
Mit kamera drillede mig gevaldigt ved at løbe tør for strøm inden den sidste is – kaffesne – kom på bordet. Kaffesne’en var lavet af frosset aeropress kaffe, som fik en tur på PacoJetøen. Den var interessant og smeltede på tungen med det samme, men vi blev enige om, at den godt kunne have været en smule sødere.
Jeg gad godt spise de 5 is i en kæmpestor isvaffel. Det ville være ret perfekt, tror jeg.
Guapizimo skriver
Spændende kaffe-is indlæg! Jeg elsker is og ikke mindst kaffeis, så spændende at se og læser om de varianter der er fundet på.
Kira skriver
Hvor ser det godt ud! Nu fik jeg øjeblikkeligt lyst til kaffe-is. Fordømt, altså. 😉
Kim Schulz skriver
Spændende eksperiment. Jeg har selv stadig til gode at komme ud forbi gastrolab og lege (men har heldigvis en invitation i baghånden). Hvor meget sødede i de forskellige is for at modviske kaffens bitterhed?
over and out,
Kim Schuz
Kim Schulz skriver
…nåja og så glæder jeg mig til at du tager samme tur, men med lakrids i stedet 🙂 jeg EEEEEEEEEEEELSKER lakridsis.
over and out,
Kim Schulz
Cafezinho skriver
Wow, for et is/kaffe indlæg!
En rabarbersorbet krydret med Gatina kaffebønner! Lyder som en ny men vidunderlig sommer kaffeis!
Kaffesne, en is lavet på aeropress, det lyder som en super god ide! Kunne man kombinere det med noget vanilje, som sødemiddel?
Lækkert, med nye varianter af den dejlig kaffeis!
Fjordrejen.dk skriver
Det er lige mig – is – kaffe – og elektrisk udstyr som jeg endnu har til gode (den Parco er lidt for dyr).
Dejlig anderledes indslag 🙂
Gad god at bo i København…..
Julie skriver
Ejjj hvor ser det godt ud. Og så med mine to søde eks-kolleger. Dit indlæg her giver mig kun endnu mere lyst til at anskaffe mig den ismaskine, jeg går og drømmer om. Mmmmh..
Anne au Chocolat skriver
Kære Guapizimo
Det glæder mig at høre, at du synes om indlægget! Jeg er jo normalt mest til chokoladeis, men jeg er ret hooked for kaffeis for tiden! 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Kira
Så må du jo lave noget kaffeis selv og købe en god en af slagsen! Evt fra den sicilianske på Vesterbro ? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Kim,
Jeg er glad for at du synes om både lakrids-kavalkaden og den udi kaffe. Jeg må lige høre Mathias ad mht. sukker i morgen, hvor jeg skal en tur mere i Gastrolab 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Rune,
Det er måske lidt farligt at blande vanille i, da det kommer til at forstyrre den rene kaffesmag. Hvor almindelig sukker jo i og for sig er med til at fremhæve smagen. Jeg spørger lige Mathias i morgen, hvor vi skal lege videre 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Erland
Du kan tro, at jeg også ønsker mig en pacojet! 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Julie,
Ja, det kan godt betale sig at investere i en ismaskine! 🙂 Og ja, de er så søde så søde Mathias og AnneStine!
Mariam skriver
Ej hvor fint:) Jeg synes nok jeg kunne genkende Gastrolab-billedet! Det er jo der jeg tilbringer hver torsdag frem til sommer med at lave gastronomiske forsøg:) Sikke dog verden er lille.
Jeg skal selv lave is og citronfromage her på torsdag, glæder mig super meget:) Lyder rigtig lækkert med is på kaffe, det må jeg prøve:)
Mvh
Mariam
Anne au Chocolat skriver
Sejt Mariam 🙂
Anders Bloksgaard Poulsen skriver
Det ser da bare for lækkert ud…!! Hvor kan man købe sig sådan en maskin, den vil passe rigtig godt ind i maskinparken herhjemme…!!!