Som I ved, er jeg i Spanien denne weekend, og jeg nyder det – ren afslapning. Solen stråler, og vi spiste frokost på terrassen i går. Forhåbentlig også i dag!
Helt rutinemæssigt puttede jeg en masse poser mandelmel ned i indkøbskurven, da vi besøgte vores lokale supermarked i går. Det gør jeg altid, fordi mandelmel er en del billigere at købe sydpå, og fordi det er en af de eneste “cheats”, jeg tillader mig at bruge i det søde køkken. Selvom der er noget ganske særligt og hyggeligt over at smutte mandler (det gør jeg med glæde til ris à l’amanden hvert år til jul), og jeg absolut heller intet har imod at blende mandler, så er mandelmel altså bare vidunderligt nemt, hvis man skal bruge en lille portion til en kage eller til macarons. Og jeg nyder det også drysset på havregrøden om morgenen sammen med den aromastiske Sri Lanka kanel.
Som førnævnt har jeg allerede købt en del poser hernede, og seks af dem fik jeg lyst til give til jer som en lille gave, der kan forsøde jeres jul endnu mere. Der er 125 g i poserne, så jeg tænker, at 3 af jer kan vinde 2 poser – det vil sige 250 g i alt. De seks poser ses på billederne i indlægget parvis sammen vores timianbuske, rosmarinbuske og vores lyseblå vand 🙂
Det ville glæde mig, hvis I har lyst til at deltage i konkurrencen, fordi jeg selv er så stor en fan af mandelmel. Alt I skal gøre er at fortælle mig i kommentarfeltet, hvilke kager eller andre søde sager, I ville bruge mandelmelet til at kreere. Mandag aften kårer jeg vinderne ud fra de bedste fortællinger. Og så sender jeg en Anne au Chocolat-julepakke til jer, formentlig også med lidt chokolade i. Jeg ser frem til at høre fra jer. God weekend, søde læsere!
Annika skriver
Håber at ferien er rigtig god.
Tror det ville så og veje imellem macarons, boller eller appelsinkage – svært valg, men nok macarons, da de 2 andre ting lidt bedre kan tåle hvis det er lidt for groft det hjemmelavede :$
Nyder (næsten) at male det selv, men at samle og skille maskiner ad, det koster alt for meget energi.. og sjovere at bruge energien på at lave kagen end male mandler.
Jytte Lind skriver
Hej Anne
Jeg ville straks gå igang med en gang Amaretti kager dem elsker vi her i huset
Anne Sofie Mandel skriver
Nej, forresten: sukkerbrødsbunde med mandelmel, fyld af Amarenakirsebærsorbet og Manjarichokoladeis med hakket Ivoire og overtrykket med hjemmelavet marcipan og pyntet med Amarenakirsebær og chokolade! (rettelse til min Nytårsdessert 2011!)
Anne Kjær skriver
Saint-Emilion makroner med Muscat de Beaumes de Venise, honning og mandelmel…ren nydelse for ganen 🙂 NAM!
Anna-Maria skriver
Jeg vil, ligesom Marie, også helt klart forkæle min næste omgang vaniljekranse med mandelmelet! Jeg ææææææælsker vaniljekranse, det er simpelthen verdens bedste julesmåkage. Min farmors opskrift må være unik, for ingen laver kranse som hendes, men jeg synes dog, at jeg kommer tættere og tættere på hendes smag, og jeg har efterhånden prøvet mange opskrifter. Jeg tror, mandelmelet ville være fantastisk til formålet, og så af spanske mandler… uhhhhm 😉
Rigtig glædelig jul til dig.
Astrid Werge skriver
Jeg skal helt klart bage en basse af en chokoladekage. Syndig, uden mel – men med mandelmel, æggeblommer, rørsukker, god mørk chokolade og piskede æggehvider.. Med en intens og lang smag af chokolade – mums!
seyma skriver
sikke en fin konkurrence 🙂 jeg vil bruge den lækre mandelmel til at lave 2 anatolske desserter, nemlig baklava som er 20 lags butterdejs kage, der ligger i sukkerlag natten over. Den anden dessert er seker pare, som er småkager der også ligger i sukkerlag natten over, begge er desserter der blev spist af sultanen under Osmannerriget ved det nuværende Istanbul som er det gamle Konstantinopel.
Karoline skriver
Jeg vil bruge dem til hindbærsnitter:)
Edith Kristensen skriver
Kære Anne.
Sikke en mulighed – jeg satser hele møllen og fortæller om det fantastiske julearrangement jeg skal til juledag: Min bedstemor er en skøn dame, og i al den tid jeg kan huske, har hun hvert år samlet hele familien til juledagshygge. Da min bedstefar stadig levede blev vi alle inviteret ud på deres gård på landet, og nu da hun kun er sig selv og bor i et lille rækkehus inviterer hun os da ned – I HALLEN. Familien er nemlig vokset. Min far har 10 søskende, der tilsammen har produceret hende 36 børnebørn! Ikke nok med det, hun fortalte mig i weekenden, at mine to kusiner nu venter sig igen, og at det så bliver oldebarn nr. 25 og 26! (Man skulle tro at vi var 50 år tilbage i tiden eller i sydeuropa – er det ikke skønt!). Men altså til dette arrangement medbringer alle familier en form for bagværk, og i år har jeg besluttet at bage en skøn lagkage med mandelbunde (perfekt med mandelmelet) og fyld af kokoscreme og chokoladecreme (den sikre vinder i min egen lille familie – vi er kun 4 so far). Jeg har lovet min 5-årige søn at dække den med fondant/marcipan og lave pingviner der kælker ned af den, fordi det er nok den eneste sne vi får (han tror ikke rigtigt på det mere, nu vi har passeret den 1. december, og der stadig ikke er det mindste hvidt).
Glædelig jul (om et par uger) og tak for dine inspirerende sider.
Mvh.
Edith + den vestjyske stor-familie 🙂
Mie skriver
Sikke en fin præmie!
Hvis jeg vinder, vil jeg enten lave macaroons (umm!), eller måske overveje, om jeg tør efterligne Pierre Hermes vanillietærte, som jeg fik i sidste uge i Paris – det var vanilliehimlen! Men nok ikke nem, at gøre efter 🙂
Anni skriver
Jeg har i lidt tid været meget fristet af din mandelkage med pære og chokolade, så lander præmien på min trappesten, er det verdens bedste undskyldning for at investere su’en i en goood chokolade og lave den:)
Måske for at forkæle det gode selskab til nytår som dessert sammen med nogle gode bobler…
Den anden pakke kommer, alt efter humør og appetit, til at gå til financiers, macarons eller måske endda pandekage-med-et-eller-anden-creme-fyld-eksperiment.
No matter what, vil jeg gerne garantere dokumentation over både bageprocessen og ikke mindst alle de glade “umm”-miner som den forhåbentligt resulterer i…
God weekend og god jul:)
Ninna Andersen skriver
Uh, den er ikke så svær: Jeg ville lave macarons. Nærmere betegnet “Dark Chocolate Macaroons” efter Valrhonas opskrift. Og så med den chokolade-ganache, du har givet tips om tidligere, til. Haps!
Michael Scharstein skriver
Fed side du har her og det er altid dejligt at se andre der også har en passion for god mad…
Hvad jeg skal bruge rigtig mandelmel til – ja jeg er slet ikke tvivl, vi skal nytårsaften have blødende chokoladekage med sprød pandekage fyldt med karamelliseret blommer og valnødder samt en hjemmerørt vanilieis måske med et lille tvist af citron…
Chokoladekagen har jeg altid lavet med finthakket mandelmel og valrhona chokolade og jeg laver dem i små portionsanrettet størelser og fryser dem og når de skal spises får de 15 min v/200 g. og får lov til at stå ca. 5 min før jeg anretter dem 🙂
Jeg lavede dem første gang ved et teambuilding kursus på Sillasens Hus i Varde mens Jacob Justesen havde stedet og aldrig har jeg mødt en mand før med så store kvalitetskrav og jeg undre mig over at en kok med hans cv slår sig ned i Varde:-) og den slå aldrig fejl …
Da jeg altid forsøger på at opnå det bedste med de bedste råvarer, så vil jeg meget gerne prøve at lave disse med rigtig mandelmel…
Glædelig jul og nyd resten af weekenden
Gitte skriver
Jeg vil lave en omgang macarons – en diciplin jeg gerne vil være dygtigere til, og jeg har lyst til at eksperimentere med forskellige smagsvarianter for at give dem lidt mere “kant” – måske tilsætte noget lidt syrligt som kan gå fint i spænd med det søde.
God weekend i Spanien – det ser dejligt ud:)
Charlotte skriver
MACARONS…. uden tvivl. Mig og min datter har pøvet at bage dem et par gange…
og uhm…
Go´jul.
Drude skriver
åh, jeg blev så glad, da jeg så at du offentliggjorde sådan en fantastisk konkurrence. Så sent som i dag blev mine tanker ledt over på mandelmel og den skønne nemhed i den færdigkøbte af slagsen, da jeg overvejede udformningen af weekendens kage. Var styrtet ud for at købe Claus Meyers kagebog, der havde ”premiere” d. 5, fordi jeg fuldkommen har hengivet mig til hans bagebog der udkom sidste år. Måske ikke det oplagte for en nyligt fyldt 16-årig, men ikke desto mindre noget jeg måtte have! Derfor får jeg uden tvivl brug for mandelmelet, og også brugt det i en hylens fart, for halvdelen af kagerne indeholder mandelmel, hvilket er skønt men også lidt for langsommeligt for mig. Og så vil jeg så inderligt gerne mestre de der macarons én gang for alle uden at konsistensen bliver for grynet på grund af min mandelhakkers mangel på præcision.. Jeg krydser fingre!!! 😉
Bettina Kennedy skriver
Chère Anne au Chocolat,
De fine poser med mandelmel ser smukke ud, som de står der i den spanske sol. Indholdet ville smage fantastisk i Zimtsternen (kanelstjerner), som jeg vil bage til min søster, når hun kommer hjem fra Tyskland til JUL. Zimtsternen består stort set af mandelmel, æggehvider, flormelis og kanel selvfølgelig;)
I år har vi besluttet, at de voksne i familien ikke giver hinanden gaver, men at vi i stedet tager tid til at lave noget hjemmelavet. Med din skønne spanske mandelmel vil jeg stå i mit lille danske køkken og bage tyske kanelstjerner til min søde søster.
Tusind tak Anne for din dejlige og altid inspirerende blog.
morten skriver
Jeg ville bruge det til en kage med æbler og pærer. Der ville mandel gøre sig perfekt.
Tine skriver
Jeg vil lave en jaconde bund med milde juleønsker til at sætte omkring min julekage.
Lise skriver
tror jeg ville lave en omgang lækre macarons i en masse julede farver!
mmm… min mund løber helt i vand bare ved tanken! 😀
Pernille skriver
Min far fik denne opskrift på en nøddebunds-lagkage for mange år siden, da min mor ikke vidste, hvad hun nu skulle gøre for at forny kagebordet lidt.
Først bager man nøddebunde. Så smelter man en potion god, mørk chokolade – som pensles på de kolde nøddebunde. Dernæst lægges nøddebundene sammen med flødeskum. Jeg ved, den lyder utrolig simpel, men efter et par dage i køleskabet, er den ganske enkelt fantastisk! Mmh!
Mvh.
Pernille
Pernille skriver
PS: Og det skal melet bl.a. bruges på! 😉
Mette Lindgaard skriver
Macarons! Jeg skal klart bage nogle af dem. Synes ikke, min blender blender mandler godt nok.
Åhr hvor er det nogle lækre buske, I har! Kunne godt bruge nogle dage sydpå her i decemberkulden og blive ladet op med sol, tapas, gode bøffer, aioli en masse og vino.
sandra lund skriver
Lige en konkurrence til mig! Jeg sidder og skriver eksamensopgave, og min søde kæreste prøver så godt han kan at varte mig op, forleden ville han så bage macarons, som jeg har fablet om i lang tid, men han gik kold allerede i opskriften da han så mandelmelet og måtte indse at det var mere end hvad vores lokale netto, ja eller kvickly kunne klare. Så eksamensskrivningen fortsætter lidt trist uden macarons, hvilket jeg dog er sikker på ville være anderledes, hvis der kom en lidt tidlig julegave i form af mandelmel 🙂
Mia Sørensen skriver
Åh, hvem der var under de lidt varmere himmelstrøg……..Med mandelmel vil jeg bage kage efter en opskrift, som hedder “Santiagokage” (må være passende, når et nu er spansk mandelmel). En lækker omskrift med masser af mandel og et strejf af revet citron – kagen indeholder en minimal mænge almindeligt mel, som så kan udskiftes med f.eks, kartoffelmel, så glutenallergikere også kan spise med.
Conny skriver
Da jeg så dine billeder, kom jeg straks til at tænke på en lækker mazarintærte med chokoladeovertræk – det vil jeg bruge mandelmelet til, hvis det lander her. Hilsen Conny
Henriette skriver
Hej Anne,
Jeg ville helt sikkert lave mine yndlingsmacarons- citron og hvid chokolade. Jeg laver lysegule skaller, og fylder dem med ganache af hvid chokolade og citron- de smager himmelsk 🙂
Jeg skal giftes til sommer, så jeg skal øve mig alt det jeg kan i at lave macarons, da jeg stadig er ret ny i det, så kunne virkelig godt bruge noget godt mandelmel så jeg kan nå at blive ekspert inden den store dag:)
Anne Melbye skriver
Hvor ser det godt ud. Jeg har længe haft lyst til at forsøge mig med macarons, og har studeret flere hjemmesider for at finde fidusen……men men men, min blender virker ikke, så det med mandelmel har jeg ikke lige kunnet klare:-(
Så hvis jeg vinder, er det allerede nu bestemt, hvad juleferien skal bruges til: Macaron træningslejr.
Nyd din ferie.
Maria skriver
De skal uden tvivl bruges til macarons! Mit skønne franskhold skal lære om fransk kultur, hvilket for mig er fuldstændig ensbetydende med farvestrålende macarons. Favoritten er hindbærmacaron med ganachefyld, men er måske lidt krævende… Under alle omstændigheder ville det være en lettelse at kunne præsentere dem for mandelmel – tvivler på, at ordet blender er en del af deres ordforråd, når de gentagne gange henter et piskeris, når jeg siger grydeske ;o)
Marianne skriver
Åhhhh mand, jeg vil gerne vinde!!! Og jeg vil uden tvivl bage en stor portion macarons, uhmmmmmmmmmm 😛
Marianne
Lise skriver
Oh, jamen jeg vil bruge mandelmelet til at bage en skøn rabarbertærte fra Meyers Bageri-bogen. Lavede den til min familie i sommer, og den var en stor succes.
Glædelig jul!
Mathilde skriver
Jeg ville lave marcipan, som skal bruges til konfekt! 🙂
Sabine Verning skriver
Hvor spændende. Det ville være langt nemmere at lave macarons med melet. Så jeg vil blive super glad, hvis jeg vandt.
Trine skriver
Min mormor bagte tit sådan nogle helt særlige muffins, jeg tror de var med hindbær og hvid chokolade – og mandelmel. Dem ville jeg gerne prøve at genskabe:-)
Camilla (Himmelske kager) skriver
Jeg ville klart bruge det i en omgang macarons – chokolade macarons. Og så ville jeg tage dem med på arbejde til mine medarbejdere som tak for deres gode indsats. Fortsat god ferie i Spanien 🙂
Anna skriver
Åh, jeg vil så gerne vinde mandelmel!
Jeg husker tydeligt dette indlæg: https://anneauchocolat.dk/?p=1386
hvori du beskriver Meyers dejlige hindbærsnitter, som jeg lige siden har haft lyst til at prøve! Jeg elsker hindbærsnitter.
Desværre har jeg langt til København så jeg fandt hans opskrift på hindbærsnitter i en bog. Der skal bruges mandelmel ifg. opskriften. Hvis jeg ikke kommer til hindbærsnitten, må den komme til mig (lave den selv) 😀
Hav en dejlig dag, jeg nyder at følge din blog og dine bagerier 🙂
lene skriver
Jeg vil lave en marengs, hvor mandelmel vendes i.
Når den er bagt, så vil jeg overtrække med god chokolade.
Dernæst masser af flødeskum og noget frugt efter den, der skal spise´s smag. Det kan være alt fra hindbær, passion, banan, eller det kan være rabarber kogt i kompot med sukker og vanille eller det kan bare være revet pomeran skal.
Maria Lynge skriver
Uhh slet ikke spor spor misundelig på den dejlige varme du kan mærke og de vidunderlige oplevelser du helt sikkert får dig! Håber det er den rareste ferie:-)
Hvis jeg vandt, ville jeg lave – helt stereotypisk – en gang makroner aka french macarons! Min blender er af den ringe art, der ikke blender helt fint nok, så da jeg sidst prøvede at lave dem, blev de ret så mystiske… smagen var sådan set ok, men de var såå mystiske at se på (især øv når man havde inviteret gæster haha)
Nyd resten af din ferie! 😀
Kristine skriver
Hej Anne
Sikke en læker lækker gave 🙂 og skøn konkurrence.
Jeg vil helt sikkert også kaste mig ud i en omgang macarons. Jeg lavede nemlig for noget tid siden, en portion som ikke ville helt som mig. Jeg synes de blev for grove i mandelmelet (nok fordi jeg ikke havde blendet det nok), og generelt synes jeg vare ikke de blev som forventet. Jeg synes dog de skl have et forsøg til, og det kunne da være ret genialt, hvis det denne gang kunne blive med sådanne lækre poser mandelmel 🙂 Jeg er sikker på, at det var derfor, jeg ikke kunne få skidtet til, at funke helt som jeg ville, sååå – jeg må op på hesten igen 😉
Fortsat god ferie 🙂
Sofie Christensen skriver
Først og fremmest: lækker premie:-)
Jeg vil nok bruge mandelmelet til at bage nogle lækre mandelbunde til en lagkage, da jeg snart har fødselsdag. Elsker de bunde og bruger dem til alle lagkager.
Agnete skriver
Jeg ville lave en engelsk julekage med den ene pose og gemme den anden til de første rabarber (ja, det er længe, men det hele værd), og så lave verdens bedste rabarberkage. Alene tanken gør ligesom vinter-Danmark lidt mere lyst og lunere. Julekagen ville jeg i øvrigt gemme til næste jul, for der er intet så uovertruffent som en kop te og “vintage”-julekage.
Sofie skriver
Helt klart macarones med lakridsganache. Går nemlig bare og venter på en lejlighed til at bage dem.
Malene skriver
Der er sipelthen så meget jeg kunne lave, men hvis jeg vandt ville jeg nok lave en god New-zelandsk Paolola med marengs mandel bund, og en masse friske frugter. Jeg kunne også godt drømme lidt om at komme igang med en god omgang Mandel Gelato – mandel is, en god gammel opskrift fra min farmor, som smager himmelsk, og jeg må indrømme det ville være nemmere med mandel mel, i stedet for at bruge energi på selv at lave det.
Jeg fantasere også lidt om at få lavet Buche de Noël, utrolig lækker fransk julespecialitet, med Biskuitbunde med mandel mel og nugatcreme. Som en bid af himlen siger jeg dig!
jeg kunne blive ved, jeg har alverdens idéer!
Anne-Sophie skriver
Hej Anne 🙂
Jeg har flere gange tænkt på selv at købe mandelmel, men jeg har endnu ikke fået taget mig sammen til andet end at blende mandler selv.
Jeg ville bruge mandelmelet til at bage den ultimative mandelkage, som jeg har set i Magasinet Mad. Jeg har endnu ikke taget mig sammen til at lave kagen, da man her skal bruge 400 gram mandler eller bare mandelmel, hvilket er noget lettere, da det tager en del tid at smutte og blende 400 gram 🙂
Jeg tror, jeg vil lave den i én af juledagene til mine forældre og mormor, da det altid er hende, der bager til os, og hun har haft travlt med al julemaden. Til sidst vil jeg hakke lidt friske mandler og pynte kagen med dem samt lidt granatæblekerner, så der også¨kommer lidt farve på.
Jeg tror, den vil gøre sig godt med lidt flødeskum til.
God adventssøndag,
kærlig hilsen
Anne-Sophie
Karina skriver
Jeg ville bruge noget af mandelmelet til at understøtte smagen fra de grofthakkede mandler i biscotti, og noget andet af mandelmelet vil jeg bruge i en helt almindelig honningkage (skærekageudgaven), og sidst men ikke mindst vil jeg bruge noget mandelmel i mørdejen til en æbletærte (med marcipan og hakkede mandler).
Charlotte Christensen skriver
Puuuha!!
Der er godt nok mange lækre forslag til hvad mandelmelet skal bruges til, og rigtig mange der vil lave macarons; men jeg bliver nødt til at slutte mig til koret og sige; mandelmelet skal helt sikkert bruges til at lave macarons. Hvorfor?? Fordi jeg aldrig har prøvet 🙁 Og det skal jeg da!! Så jeg håber på en pose mandelmel til macarons med hindbærtrøffel. YUM!!!
Håber ferien har været fantastisk!!
Teresa skriver
Jeg ville bruge min mandelmel til macarons – jeg har aldrig lavet sådanne og da jeg læste om dem og alle de forskellige varianter blev jeg lidt hooked. Det skal jeg også prøve! 🙂
Michelle skriver
Sikke en fin konkurrence!
Jeg er en stor sucker for hindbærsnitter. Kan seriøst spise dem ALTID, og har desværre ALTID lyst til at spise dem. Så tænker at mandelmelet skal bruges til en omgang hindbærsnitter, som en modsætning til alle julekagerne her i december. Jeg skal holde min 20 års fødselsdag om en uge, og tænker at gæsterne, som jo altid forventer juleknas, skal smage en portion snitter 😀
Det kan jo ikke andet end at blive godt.
Helle skriver
Åh hvilken præmie 🙂 Melet skulle uden tvivl prøves på macarons. Jeg håber meget at få en kitchen aid maskine i julegave og har for længe siden besluttet at den allerførste ting, der skal kreeres på den skal være macarons. Det er min store drøm. 🙂 Glædelig jul
Line skriver
Hej Anne, sikke en skønherlig præmie. Jeg har netop lavet æblegrødmed kanel og vanilie, som skal blandes i en flødeskum og være fyld i fine små minilagkager med rugbrødsbunde, tror det vil være ret fantastisk at blande rugbrødsmel med mandelmel og give en helt ny og fræk dimension af sprødhed. mmmh god konkurrence inspirere til nye tiltag. hmmm ja og hvis jeg vinder mandelmelet, vil jeg nok ikke kunne styre mig fra at hoppe med på macaron-bølgen 😉 suerte ~Line