I dag er der præcis en uge til juleaften, og det fejrer jeg med at servere endnu en lille konkurrence for jer. Denne gang har I mulighed for at vinde et eksemplar af Meyers Kager den nye kagebog fra Claus Meyer, som han har lavet i samarbejde med en af mine kage- og chokoladehelte Morten Borup. De to var blandt andre med til at stifte Chokoladeselskabet i 1992 i øvrigt. Mortens kærlighed til chokolade er uendelig og umættelig, og jeg beundrer ham for hans nørdede og evigt passionerede tilgang til chokolade og kager. I 90erne hjalp Claus og Morten forresten også danskerne ved at gøre dem opmærksomme på den dér franske chokolade fra Tain l’Hermitage, som Claus havde fået til Danmark. Nå ja Valrhona hedder den vist og ja, jeg synes, det var en kæmpe hjælp 😉
Som I nok forstår, har vennerne Claus og Morten knyttet stærke bånd gennem samarbejde i mange år, som denne bog er et smukt eksempel på. Deres venskab og fælles passion for kager, chokolade, den gode kvalitet og det solide håndværk har båret frugt. Meyers Kager er årets kagebog, hvis I spørger mig. Bogen indfører os perfekt i det guddommelige og rige skatkammer, det søde univers er. Rigt på historier, på råvarer, på teknikker; grundstenene som guider os på vej mod skabelsen af alverdens lækre kager. Og der_er_virkelig mange lækre og smukke kager i bogen, som jeg glæder mig til at prøve af hen ad vejen. Samt et helt afsnit om kager med chokolade, som får mit hjerte til at banke bare ved tanken. Mit hjerte hamrede helt hysterisk, da jeg på side 142 nåede til tærten med de syltede solbær og cremeux med mælkechokolade på toppen. Jeg har nemlig været så heldigt at smage en himmelsk cremeux (en helt særlig chokoladecreme med en ganske unik konsistens, som smelter smukt på tungen – og ikke før) lavet af Morten for et stykke tid siden. Jeg kunne smage den, da jeg så billedet og læste opskriften.
Så er man (læs: jeg) vist på vej til at blive lige så choko-passioneret som Morten Borup.
Hvis I ikke allerede har fået fingrene i bogen, så synes jeg, at I skal deltage i min konkurrence om at vinde den – 1 bog = 1 vinder. Denne gang vil jeg bare gerne høre om jeres yndlingskage – altså den bedste kage i hele verden. Og husk at jeg elsker sanselige deltaljerede beskrivelser om udseende, smag, konsistens og struktur. Jeg skal jo føle, at jeg selv spiser kagen, så bare gi’ den gas på tastaturet 🙂 Konkurrencen slutter søndag aften, så jeg kan få sendt bogen af sted mandag eller tirsdag. Det kan jo være, at den skal under juletræet ?
Jeg glæder mig til at høre fra jer!
Maria Pedersen skriver
I min verden er der ikke noget, der endnu har slået Sallings makronsnitter. Umiddelbart lyder det lidt “fesent”, at min yndlingskage er en kage købt i Salling og ikke en kage, som jeg selv har lagt mange timers arbejde i, men der er så meget forbundet med de kager for mig, så de er og bliver yndlings.
Min mor og jeg yndende lige at smutte en tur forbi bageriet, når vi var inde i byen, og så skulle der ellers råhygges med dem derhjemme, så der særlig hygge med min mor forbundet med de kager. Så det var også hendes yndlingskage. De er STORE – meget større end fra andre bagerier, synes jeg, og så er de tilpas sprøde og knasende udenpå med mandelsplinter ovenpå som drys. Indeni er der også lige tilpas meget “snask” – ikke for meget, så det bliver ulækkert og heller ikke for lidt. Mmm, marcipansmag i snasket.
Ja, hvad kan jeg sige – intet slår dem altså for mig. Hmm, åh nej – nu får jeg helt lyst til dem. 😀
Uhh, hvor vil jeg gerne se, om der kager i Meyers bog, der kan trumfe dem 😉
Astrid Werge skriver
Årh den var da svær! Der er jo så mange 🙂
Min absolutte yndlingskage er min bedstemors gammeldags æblekage. Sukkerristet rasp og makroner som det sprøde element, sød/syrlig æblemos med masser af vanilje og blødt flødeskum i flere lag. Den slår alt og den smager altid meget bedre når man får den hos hende og ikke hos mig selv.
Når det så er sagt så er jeg altså en sucker for god brownie. En skøn, kompakt brownie med vidunderlig chokoladesmag og sprøde valnødder. Bliver den så oven i købet serveret med en let kugle vaniljeis der smelter i munden, så er jeg solgt 🙂
Natalie khayat skriver
Den allerbedste kage i verden.. Det er et svært spørgsmål, men for mig er det nok en hjemmelavet nøddechokoladetærte med karamelliserede nødder, som mig og en veninde har opfundet. Den er virkelig lækker. Det er en mørdejsbund med revet appelsinskal og masser af vanilje, nøddemazarinmasse indeni, smurt med et lag rigtig god smagfuld chokolade, som toppes med et tæt lag af alle mulige ristede nødder, hvorpå der hældes lækker flydende karamel. Tærten serveres afkølet, så karamellen er helt cremet og blød, og chokoladen giver det der sprøde knæk. Den smager som en bid af himmelen. Den sprøde mørdejsbund giver perfekt modspil til den bløde nøddeagtige mazarinmasse, og den stivnede chokolade perfekt til den bløde karamel, hvoraf det hele piftes op af de ristede nødder, som vi vist begge ved giver en fantastisk smag! Alle de 6 forskellige smage af mørdejsbund, mazarin, sprød chokolade, ristede nødder og karamel finder sammen og giver et helt vildt lækkert resultat. Man kan ikke sammenligne smagen med noget som helst andet, den er helt unik. Uhh, jeg bliver jo helt lækkersulten 😀
Det lyder rigtig godt, men tro mig det er meget bedre. Det lyder nok også som noget i har smagt før, men det har i ikke, sammensætningen er simpelt nok, helt exceptionnel (-;
Lise skriver
Det er godt nok svært at vælge kun een yndlingskage – men efter lidt overvejelse må jeg vælge en klassisk dansk sommerkage: jordbærlagkage a la min kære farmor. Hun formåede altid at lave den perfekte luftige bund, lagde rigelige mængder friske danske jordbær ovenpå og sluttede af med et rigeligt lag af friskpisket, luftig råcreme med god vanille. Sådan en kage er indbegrebet af dansk sommer for mig – dejlig, fed fløde og smagen af sol og sommer i de dejlige jordbær. Og når jeg selv laver den kommer alle de gode minder om min barndoms somre frem. Skønt!
Cafezinho skriver
Den bedste kage jeg ved er den Polske udgave af æblekage, som hedder Szarlotka.
Hvis du nogensinde kommer til Polen, nærmere bestemt Warszawa, så tag et smut forbi Marta Gessler, Slodkie Slony, som servere den perfekte Szarlotka.
Når man tager denne første bid af denne kage for man sure og sød bløde æblenoter, lagt ovenpå en knasende bund af tærtedej. – Hvis man er til det, så kan man få den strøget med engle kanel.
Den er en perfekt kombi til et godt glas gløgg her i den søde juletid.
Forsat god weekend, glædelig jul
Rune
Kaffeblogger
Nanna skriver
Jeg har allerede stået og savlet over Meyers Kager, og den står da også på min ønskeseddel, men det kunne da være endnu sjovere at vinde den her.
Uha, det er jo altid svært at sige hvad ens yndlingskage er, men lige nu er det nok citrontærte. For det første er jeg virkelig vild med alskens frugttærter, både dem med frisk frugt og dem, hvor frugten er bagt med. Desuden er jeg virkelig en sucker for at der kommer lidt syre ind i ens desserter og derfor er min yndlingskage – i skrivende stund i hvert fald – citrontærte.
Jeg elsker kombinationen af den sprøde smørbagte mørdejsbund, den cremede og let syrlige citroncreme og den lette og luftige marengs på toppen, der lige har fået en anelse farve og sprødhed.
Hvis oplevelsen virkelig skal fuldendes, så skal der lige en kugle hjemmelavet vaniljeis ved siden af, men så er den altså heller ikke til at stå for! 🙂
Kira skriver
Ååh, den vil jeg gerne have fingrene i!
Min yndlingskage er en klassiker: Jeg elsker med elsk på jordbærtærten, sommerens klassiker. Lagkagehuset, som startede i min hjemby Haderslev, har fra før de var Lagkagehuset, laver de skønneste jordbærtærter. En skøn, let smuldrende, knasende tærtebund med et tyndt lag chokolade, lidt makroner opløst af kagecremens fugt og saft, og selvfølgelig den mest luftige, salige creme, med friske, spændstige. solmodne jordbær, der skaber små smagseksplotioner i munden. Til sidst et lille lag jordbærgele som skinner i solen, mmmmh. Det er simpelthen den mest perfekte kombination af smag. (og hvor ville jeg ønske jeg kunne få fat i en nu! En bid sommer!) 🙂
Kristine Høeg skriver
Hindbærsnitten! Ingen over. Ingen ved siden af. Når den er perfekt, er den et studie i, hvordan sprødt møder sødt møder syrligt møder blødt. Mørdej, der knækker præcis, hvor det skal. Munden, der bliver fyldt af blød hindbærmarmelade og så det søde punktum på toppe – den cremede men alligevel knasende glasur og lidt dut på toppen. Det er mig ubegribeligt, hvorfor denne kage benævnes tørkage!
Jeg har efterhånden smagt mig gennem de fleste i byen. Ind til videre er min favorit Dessertdragens, men jeg har også hørt gode ting om Meyers. Selv om det jo er mig imod at frembringe en snitte uden glasur. Men jeg må jo prøve hans opskrift, hvis den er i bogen – og hvis jeg vinder 🙂
Når jeg selv bager, laver jeg en voksenversion – med hindbærlikør i glasuren. Man kan også farve/smagssætte glasuren med væde fra frosne hindbær. Det giver den vildeste, dybe babrbiepink glasur med en syrlig snert af hindbær.
Louise skriver
Selvom jeg har en blog og bager i stor stil og elsker det, spiser jeg ikke kagerne. Med min mange årige diabetes er min søde tand gået i dvale, men til gengæld er min pasion for bagningen fordoblet. Hvilket mange nyder godt af!
Dog har jeg en last, som er en smule pinlig! Studenterbrød – ja, gammel kage med syltetøj og chokoladeovertræk. De rigtige fåes kun hos bagerne i Frederikshavn.
Sprød bund, et lag hindbærsyltetøj og 3-4 cm højt lag af “romkugle”masse. For det lag skal altså være højt og ikke fladt, som i resten af landet. (Hold da op, hvor blev jeg skuffet, da jeg første gang satte mine ben i en århusiank bager og så de flade brød med kokos og forkerte “trøfler”, som vi alle ved hedder ROMKUGLER.)
Massen skal være en klæg konsitens, der hænger fast i tænderne og med en intens smag af kakao, hinbær, rom. På toppen er chokoladeovertræk og krymmel i alle regnbuens farver.
Mmm og så med en kop stærk kaffe til – så ved jeg at jeg er hjemme 🙂
2 dage så vinker jeg farvel til Århus og stiller mig klar foran bageren hjemme. Med julelys i øjnene og savl på hagen… Det er vel jul.
Mange hilsner
Louise
Gitte skriver
Jeg spiser helst kage hver dag, så jeg har mange farvoritter… Men den største farvorit er nok mine hurtige chokolademiffins. De kan laves lynhurtigt og kan spises til enhver lejlighed – lune, med en klat is eller tages ud af fryseren og spises efter en tur i mikroovnen. Disse muffins afskiller sig fra andre muffins ved deres svampede konsistens pga yoghurt i dejen. Derudover gemmer der sig chokoladestykker i de små kager, og smagen fremhæves ved hjælp af Valhrona kakao. Jeg har lavet dem rigtig mange gange og serveret dem for rigtig mange mennesker og alle elsker dem:) Nogle gange laver jeg variationer over opskriften og tilsætter ristede hasselnødder eller hvid chokolade.
Louise Andersen skriver
Hejsa..
Jamen for mig, når jeg skal tænke tilbage til den ultimative kage, så bliver det min mors brunsviger, som hun ofte bagte da mig og min bror var børn..
Og selvom at hun ikke har bagt den i mange år nu, vil den altid have en plads i mit hjerte.
Og jeg gider slet ikke købe det hos en bager, for der mangler den der specielle mor-ingrediens 🙂
Hav en dejlig dag
Hilsen Louise
Mikala Eggert skriver
Jeg kigger i vores gamle røde opskriftsbog, og der står verdens bedste kage – min søde mors mandelkage med bær!
Kagebunden er lavet af mandler, sukker og æg – og selvom bunden skal have omkring en halv time i ovnen, dufter mandlerne allerede efter kun et par minutter. Mums!
Imens dette, bliver der lavet den lækreste creme, som skal oven på når den sprøde bund er kølet af. I cremen er der selvfølgelig fløde i, men også cremefraiche, flormelis og vaniljestænger. Cremen bliver stor og fyldig, og den ser simpelthen så fin ud med de sorte vaniljekorn i, blandet med den cremefarvet creme.
Vi plejer at lade være med at køle bunden helt af, for det ser simpelthen så fint og lækkert ud når cremen kommes på, og nærmest smelter ned over bunden! (Og så er det jo egentlig også altid lidt lækrere med en dobbeltkage, så der kommes også to lag i kagen ;)). Som prikken over I’et, drysses der med friske bær oven på, både jordbær, blåbær og brombær og en smule helt mørk chokolade flager- og så er den færdig…
Verdens bedste kage, her er den!
Cecilie skriver
Min yndlingskage må helt klart være den lagkage vi bager i min familie, og omtaler”Lagkagen”! Et enkelt år havde min mor valgt at servere muffins i stedet for “Lagkagen” til en fødselsdag – det blev ikke noget godt år! Lagkagen består af kakaolagkagebunde, nænsomt bagt til dirrende luftighed i en stor sukkerbrødsherlighed i springform og siden tredelt. Disse lægges sammen med en chokoladecreme af piskefløde, god, mørk chokolade og kakao pisket luftigt og cremet. Denne fede chokobonanza får en fantastisk kontrast fra lag af rysteribs. Den bløde og let bitre creme står perfekt til de søde og syrlige ribs, og lagkagen bliver på en gang svupset og fast tekstur. På toppen strøs et florlet lag af ædelkakao. Alt dette går op i en højere enhed, og gør kagen til min absolutte favoritkage.
Maja Højgaard skriver
Æblekrydderkagen med karamel, som jeg fandt dette efterår er den lækreste jeg endnu har smagt. Jeg er i øvrigt altid glad for æblekage fordi æblerne går fra sure til søde. De smager efter bagning så smukt som alle efterårets blades skiftende farver. Den er sød og krydret og varm. Puddersukkeret giver små søde toner og æblerne smager som din aller bedste bedstemor. Dadlerne i dejen giver den en svampet fugtighed, som ikke fedter. Karameltoppingen giver kagen et syndigt twist af noget der skal suges og suttes i sig. Den smager af lun familiekærlighed.
Læs hvordan du laver den her -> http://www.grydeklar.dk/2011/10/aeblekrydderkage-med-karamel/
Jane skriver
Min yndlingskage, hmm…..Jeg har mange yndligskager, men det der kunne friste mig lige i dette øjeblik er en syndig chokoladefondant, lavet på de bedste råvarer. Smør og skøøøøn chokolade i skøn forening. Forme der er drysset med den uforlignelige kakao fra Valrhona, et lille drys af mandelspåner på toppen. Oplevelsen af, at sætte skeen i denne skønhed, og se hvordan det stømmer ud fra den lune “blødende” midte. Skeen med chokoladeherligheden, der finder vej hen til den hjemmelavede vanilleparfait, og en dejlig hindbærcoulis, for til sidst at finde vej til min gane, der taknemmeligt tager imod med alle sanser….Ahh! Den hører vel i princippet til i kategorier, men hvor det smager.
God weekend
Jane
ps. håber det er sanseligt nok…
Jane skriver
der skulle have stået kategorien desserter, undskyld!
Marie L. skriver
Man kan vel knap nok kalde den en kage, men sådan en snasket, bagt rabarbersag med marengslåg og cremesovs til er altså noget af det tætteste jeg kommer på dersserthimmelen. Jeg tror det hænger meget sammen med årstiden, maj/juni, som også er mine favoritmåneder. Sådan er det ofte: Mad og kager bliver bedre af de rette omstændigheder. Derfor er mange af mine yndlingskager (for der er mange…) også dem, jeg har spist på små, fine caféer på storbyferier. God tid, god kaffe og fornemmelsen af at tage en bid af et andet lands kagetradition; det er et godt udgangspunkt for en lille kageromance.
Jonas Nikolas Nikolajsen skriver
Dén er for mig at se slet ikke svær at besvare!
I min unge alder af bare 17 år er min absolutte yndlingskage -desværre- sæsonbestemt! Det er en helt speciel jordbærtærte, som jeg i flere år har gået og bygget mere og mere på – og nu er den blevet den ultimative jordbær”tærte”.
Jeg vil gerne dele fremgangsmåden med jer, men jeg holder forholdene hemmelige!
Nederst laver jeg en rund plade mørdej med en omkreds af 10 cm og med masser af smukke og smagsgivende vaniljekorn i. Rundt i kanten på disse laver jeg så en slags kransekagemasse, så de to ting nærmest danner en lille tærte bund. Bundene bages i ovnen og køler af. (Kan du fornemme den lækre duft af vanilje og marcipan i hele lejligheden? NAM). Bundene køles af og fyldes op med en SUPER lækker chokolade(eller jordbær)-mousse. Jeg lader dette køle helt af igen, så moussen “sætter sig”, derefter lægger jeg skiver af røde, søde jordbær ovenpå, og til sidst dækkes tærten selvfølgelige med den traditionelle gelé, som jeg oftest laver af tørrede abrikoser – men også af andre interessante frugter! Dén tærte er for mig det ultimative sukkerchok: Den tager ikke bare en time at lave – det er en lang proces, som du kan gå til og fra. Men når tærten er lagt sammen indser man, at det er det HELE værd… Ikke kun smagen, også skønheden er fuldstændig slående!
– og så er sommerens jordbær da bare for lækre!!
God weekend fra Jonas!
PS: Jeg må lige i samme indlæg fortælle dig, at du gør et super godt arbejde på bloggen! Jeg tjekker den næsten dagligt, og kan næsten altid forvente et nyt indlæg. Det betyder meget for mig, at der er noget progression, så jeg ikke mister lysten til at gå herind! Tusind tak for det 🙂
Katrine M skriver
Mmmh min yndlingskage må blive en hjemmebagt jordbær tærte. Jeg kender en dame der kan bage de bedste kager i hele verden (Også gulerodskage med flødeostfrosting, uh den er også god!) Men altså den her jordbær drøm er en kage med en perfekt lys bund med god smag af marcipan, oven på er der så et lag af chokolade der knaser lækkert når man tager en bid af kagen. Så er der cremen og til sidst gode danske jordbær! Uhm det er altså en kage jeg kunne kværne virkelig meget af hele tiden. Blandingen af det søde marcipan, den bitre chokolade, den ultra søde creme og de friske jordbær. Det er seriøst godt! (Jeg sidder lige og savler lidt, ok? :D)
Marie Rytter skriver
Jeg kunne vælge at fedte og sige, at min yndlingskage er chokoladeballaden – og det ville bestemt ikke være helt ramt ved siden af 🙂
Men… der er noget med de smagsoplevelser, der går helt tilbage til barndommen. Og derfor var den første kage, der dukkede op i mit hoved, min mors nøddekage med chokoladecreme. Det er mange år siden, jeg fik den sidst. Måske fordi vi en periode fik den, hver gang jeg fik lov at bestemme, og så en dag sagde min mor stop. Det er en enkelt kage med to sprøde nøddebunde med et fyldigt lag flødechokoladecreme imellem. Cremen er lavet af fløde og mørk chokolade, der er kogt op og stillet på køl til dagen efter, hvor det piskes til en creme. Og jeg husker tydeligt glæden ved at få lov til at smage en skefuld, inden resten kom mellem bundene.
For mig står denne kage som kilden til de mest himmelske mundfulde – og jeg tør næsten ikke lave den igen i frygt for, at nutiden ikke lever op til minderne.
(Og så til sidst bliver jeg nødt til at hviske ordet “Kajkage”, bare fordi dette giftige vidunder af en kage aldrig får den respekt, den fortjener)
Charlotte Christensen skriver
Har det med kager som med livretter; jeg elsker så mange forskellige, at jeg ikke kan udpege én som den bedste.
Men den kage som jeg ser mest frem til at smage er min bryllupskage som jeg selv skal lave til oktober:
Mørke browniebunde lavet med 70% chokolade i top og bund, i midten en luftig mandelbund – sortprikket af vanillekorn. Imellem bundene gemmer sig en frisk, let sommerlig solbærfromage (mousse om man vil) og en hvid chokoladecreme smagt til med lime og pisket let og luftig. Kagen afsluttes med en syrlig solbærgelé på toppen, siderne smøres op med lidt smørcreme og dækkes med ristede hasselnøddeflager.
Pynten har jeg ikke bestemt mig for endnu, men måske rosenblade?
Til kagen serveres der en kold italiensk Piemonte Brachetto – en rød dessertvin som vil få det hele til at gå op i en højere enhed… NØJ!! Hvor jeg glæder mig 🙂
linda skriver
jeg er ikke så kageopfindsom, så jeg holder mig til en cremet, kompakt brownie lavet af den fineste valrhona chokolade, et skud god espresso & et solidt kærlighedskram. alle i min familie kan li’ den, og den har en tendens til at få samlet folk om bordet og afføde store smil & mætte maver.
Daisies skriver
Naar jeg spiser kage, hvilket er sjaeldent; skal det vaere kalorierne vaerd. Der er to kager, der springer frem for mine smagsloeg; den ene er Camilla Plum’s aeblekage. Den har tyk bund og laag af den skoenneste knasende sproede, men samtidigt saftige, mandel-sukker dej, og indeni er den saftigste aeblegroed kogt ind laenge med hvidvin og vanilliekorn i stroemmevis. Den anden kage lavede min svigerinde til mig engang til min foedselsdag; det er en Mexicansk “Tres Leches”kage, hvilket betyder tre-maelks-kage. Navnet stammer fra de tre typer maelk, (sweetened condensed milk, evaporated milk og heavy cream) der er brugt i saucen, der dryppes over ad flere gange og goer at kagen bliver meget fugtig, “dense”, og naermest som en “custard”. Det er en pragtfuld soed, vaad mundfuld, med et dejligt tyndt overtraek af floedeskum . Skulle du faa lyst til den bedste opskrift paa denne, sender jeg den gerne (den er lang 🙂 ) God week-end og glaedelig Jul fra http://www.mariasdaisies
Natascha skriver
Her i huset er yndlingskagen sæsonbestemt. Hidtil har der været et sommerlagkage og en vibterbrownie. Men så var det at vi prøvede din yndlingsgulerodskage og nu har vi så tre yndlingskager:) Jeg vil slet ikke fortælle, hvor mange gange vi har bagt den siden du postede den. Med flødeost er nu blevet en fast ingrediens i køleskabet:)
Brownien er en Nigella Lawson med snowflakes og den er syndig, himmelråbende lækker og har skrevet sig ind i familiens årlige julefrokost, der ellers ikke har ændret indhold ifht maden siden 1980’erne.
Sommerlagkagen bygges op af lyse bunde dyppet m en del grand marnier, en kagecreme m flødeskum og knuste makroner på en bund af tynde bananskiver og toppet med finthakket chokolade. Lag nr 2 er en hindbærmousse af friske bær. Skal samles dagen før, pyntes m flødeskum og dekoreres m chokolade, frugt el. Lign.
Mvh Nat
Camilla (Himmelske kager) skriver
Uha, som kageblogger har man jo rigtig mange ynglingskager – dem med chokolade, dem med bær, dem der knaser, de tunge, de lette og dem som bare er uhyggeligt gode uden man helt ved hvorfor. Men jeg må jo tvinge mig til at vælge én, for at få fingrene i “Meyers kager” – et must i min kage-bogreol. Min ynglingskage må blive en med citron, da jeg er og bliver citronoman, citrusliderlig, ja, kald det hvad du vil 🙂 Min ynglingskage er små italienske citrontærter. De består af en sødmefyldt og sprød mørdej tilsat revet citronskal. Fyldet er en lækker bagt citruscreme. De laves i små mini tærteforme, så man får sin helt egen lille tærte til at nyde. De pyntes blot med lidt sigtet flormelis. Det er så enkelt, at det er smukt. Se dét får mit mundvand til at flyde bare ved tanken 🙂
God weekend fra Camilla (Himmelske kager)
Arendse skriver
Hej!
Det må blive en hjemmelavet othello-lagkage! Nederst skal der der være en sprød og alligevel lidt sej, sød, macronbund. Derefter et lag tæt, kogt vaniliecreme (evt. lettet lidt med let pisket flødeskum, så det nærmest smelter på tungen). De øvrige bunde skal være helt enkle bedstemorsagtige sukkerbrødsbunde, allerhelst bagt med Anne Grete’s (mors gamle kollega) æg. De er helt friske og fantastiske at piske luft i – og bundene får en fin safrangul farve. Et lag godt syrligsødt, kraftig smagende, hjemmelavet hinbærsyltetøj giver et perfekt modspil. På toppen skal der mørkchokoladeganasche (sidt jeg frembragte dette vidunder lavede jeg så meget ganasce at jeg blev nødt til at bage en portion mørdej med ristede hasselnødder. I mellem lagde jeg den mørke, letbitre chokoladecreme – det var seriøst chokoladekiksehimlen). I kanten af kagen skal der selvfølgelig marcipan. Det skal være ganske tyndt, men dog dækkende. I en kant rundt i toppen skal der sprøjtes store, luftige flødeskumsrosetter, som hver pyntes med et syrligt, frisk, rødt hinbær fra haven. Hverken mere eller mindre.
Katja skriver
Kartoffelkagen!
Den er givet vis lidt på retur og det er faktisk svært at finde bagere som laver den, men når den findes er den som regel helt fantastisk. Det, som gør den helt fantastisk er nok kombinationen af marcipan på toppen, en rigtig god vaniliecreme og så vandbakkelse, som i øvrigt også er stærkt undervurderet. Selve kagen ser jo ikke ud af så meget men prøv at lave den. Og meget vigtigt er det med en rigtig god creme med masser af vanilie.
Og tak for en herlig blog!
Mange hilsner Katja
Sacha skriver
Jeg er en kagegris, there I said it!
Så efter at have gransket hjernen, så er jeg kommet frem til at min yndlingskage er en æblekage fra arla.
Det er en kage hvor man rører en dej sammen, en dej med så god en mængde smør og sukker.
I dejen er der stukket godt med æblebåde og der skal så meget æble både ned i dejen at der nærmest ikke er en ledig plet dej mere.
Men rolig dejen omslutter æblerne i ovnen og oven på æbler og dej drysser man gavmildt med kanelsukker.
Når kagen så er nybagt, så er den svær ikke at nasse af.
Den svampede dej med sprød top og syren/sødmen fra en æblebåd og sammen med en klat creme fraiche eller vaniljeis, der smelter ved mødet af den varme kage.
Mmmm… siger jeg bare, det er verdens bedste kage i mine øjne.
Signe skriver
Hejsa
Sikke da en fantastisk gave at sætte på højkant 🙂
Min bedste KAGE er af egen kreation med inspiration fra diverse steder. Det er nogle muffins, hvor jeg bruger følgende:
Tre æg
To dl skyr
To bananer
50 g groft hakkede mandler
50 g groft hakkede hasselnødder
1/2 dl rosiner
50 g fint hakket 70% chokolade
25 g hakket tørret mango
To tsk bagepulver
To tsk vanilie
En dl fuldkornshvedemel
En dl grahamsmel
Hvis der skal kredses ekstra, kan der kommes cocktailbær i…det er REN guf, specielt for en som ikke så godt kan tåle fedt og hurtige kulhydrater.
Min mand plejer at kalde dem for “slik”-muffins
Tak for en fantastisk blog.
Stor julehilsner fra
Signe
Anni skriver
Jeg bliver så lækkersulten bare at af se på omslaget til den bog, så bliver nødt til have den i mit køkken, så jeg kan bruge hele januar på at spise endnu flere gode kalorier overn på julen…
Min favoritkage er dog slet ikke så hip. Det er en ganske simpel chokoladekage, som min mor har videreudviklet på baggrund af hendes mosters opskrift på en kakaokage.
Derfor hedder den nu “Ulla’s ultimative brune kage a la mor” i min lille opskriftbog.
Den er lynhurtig at røre sammen og når den er færdig er den hævet godt så den er super svampet at sætte tænderne i og har en fantastisk kraftig smag af chokolade.
Men derfor er det også afgørende at bage den med en god chokolade. Kan endda huske engang min roomie bagte den med kakao og margarine i stedet for rigtig smør – og der var den bare endnu en kedelig kage uden smag og konsistens…
Udover at være uovertruffen men fx bærtopping eller lun med god vanilleis til, så er det også den kage, som i min skoletid var grund til at hver gang der skulle bages kage til forældrearrangementer osv. rettedes alles øjne på mig og der blev hvisket “Annis mors chokoladekage” i krogene.
Så selvom den ikke er eksotisk og æstetisk er den en vinder hvergang, både til hverdag og fest, og hvergang jeg bager og spiser den minder den mig om både barndom, min mor og hendes gamle moster. Håber også folk tænker på mig når de bager den efter at have fået opskriften…
Jenny skriver
Yndlingskage: brownie, en amerikansk kakao brownie, inden der er nogen der rynker på næsen af noget så lavt som en kakao brownie, så vil jeg fortælle at denne er så fudgie, som jeg vil have den, det mindre sukker gør smagen mere kompleks. Selvfølgelig skal man bruge GOD kakao og smør, eller til varianten peanutbutter, så kan den også spises af lactoseallergiger og veganere. Beklager min amerikanske smag.
Når dette er sagt, så hvis det kom an på den sidste kage, jeg ville få lov at smage i mit liv, så ville jeg vælge min mormors “brunebrød”, det er nogle småkager hun bagte, de var legendariske i hendes omgangskreds. De er med kanel perfekt sprøde og let smuldrende. Jeg kan ikke lave dem så perfekte, som hendes var, så oplevelsen er nok tabt for altid.
Kristina skriver
Så simpelt et spørgsmål, så mange svarmuligheder! Jeg har arbejdet i byens bedste bager i årevis og er derudover velsignet med en farmor, der kan bage de bedste kager i verden (I kid you not). Er dedikeret fan af rosenbrød (hjemmebagt – ikke bagersnasket), rabarbertærte med kokos, svigermormors tærte med bær og fløde, cookies med hvid chokolade og mandler, mors kokosmakroner, svensk kladdkaka med kaffe, brunsviger, jordbærtærte, gulerodskage, de portugisiske pastéis de nata… åh suk.
Men… min barndomsfavorit (selvfølgelig serveret af farmor) som til dato stadig bringer lige stor lykke langt ind i sjælen er og bliver dog den samme: Sarah Bernhardt! Jeg elsker elsker ELSKER at så få og fantastiske ingredienser kan skabe en haps-lige-en-mundfuld-kage, der i den grad opfylder alle mine krav til kageluksus. Det er såre simpelt og såre godt: silkeblød og glat fløde varmet op med intens mørk chokolade, rørt til luftig glat syndighed og sprøjtet op på knasende sprøde makroner… og overtrukket med endnu mere chokolade. Serveres afkølet og i flertal. De smager så vidunderligt at det næsten ikke er til at bære, og der ER altså bare noget helt specielt ved denne lille sag der er både blød, sprød og chokoladeintens på samme tid.
At Sarah Bernhardt så derudover opkaldt efter en betagende smuk dame, er nem at kreere, betager gæsterne hver gang *OG* byder op til dans med et væld af smagsvariationer er jo blot et plus. Hindbær, hvid chokolade, rom… mere suk.
Hvad mere kan man overhovedet kræve af en kage?!
Sofie Christensen skriver
Har været SÅ tæt på at købe bogen, men nu det er så tæt på jul kom den på min ønskeliste istedet, nærmere bestemt: Øverst på listen 🙂
Min yndlings-kage må være en rigtig sommerlig jordbærtærte. Knasende sprød mørdejsbund, med mandelmel i, lækker hjemmelavet vaniliecreme hvor man rigtig kan se alle de smukke vaniliekorn, så et lag lækker mørk Valrhona ckokolade gerne lidt bittert som modspil til den let-fede creme og til slut masser af store, røde, friske, solmodne jordbær fra haven. Det må udentvivl være min yndlings-kage 🙂
Natascha Maja skriver
Orv, den ville jeg gerne have fat i! Jeg har Meyers Bageri, som jeg elsker og har brugt enormt meget, så en kagebog må siges at være en naturlig tilføjelse til boghylden.
Der er ingen kage, jeg holder så meget af, som en svampet brownie med en sprød overflade og masser af mørk chokolade og nødder;)
Edith skriver
Hej Anne.
Min – uden sammenligning – yndlingskage er min bedstemors hjemmelavede kringle. Skøn blød gærdej med kardemomme, lækker remonce med marcipan og masser af hakkede hasselnødder. Ovenpå er kringlen dejlig sprød, gylden og blank af smeltet smør drysset med flere hakkede hasselnødder og perlesukker. Denne kringle er blød, og saftig samtidig med at den er sprød og bare helt igennem skøn. Duften er himmelsk og man bliver bare glad, når man kommer ind af min bedstemors dør, og kan dufte, at man snart skal i kringle-himlen.
Med venlig hilsen
Edith
Martin Villumsen skriver
Åh den bog vil jeg så gerne ha’ og den står skam også allerede på min ønskeseddel. Man bliver helt lækkersulten af omslaget.
Jeg synes umiddelbart, at det er svært at kåre én kage til at være min absolutte favorit. Men når nu jeg skal vælge må det være en Cannelés. Man kan måske argumentere for at det er mere bagværk end en decideret kage, men jeg synes nu godt at den kan klassificeres som en kage.
De gange jeg har spist cannelés kan (desværre) tælles på én hånd. Første gang, var i Paris sammen med min kæreste, hvor vi fik en helt perfekt cannelés. Smukt og jævnt karamelliseret uden på, og lækker svampet og fugtig indeni – fyldt med smag… den smagte guddommeligt. Masser af vanilje, og svage noter af appelsinskal og mørk rom. Og mødet mellem den sprøde karamelliserede overflade og det svampede indeni var helt perfekt!
Jeg har stadig til gode at smage en kage der overgår en perfekt cannelés, og jeg tvivler på at det nogensinde sker. Og så må jeg vist hellere snart se at få bagt nogle selv 🙂
Mette Sørensen skriver
Æbletærte. Med rigtig mange æbler, nogle rosiner og et drys kanel. skal serveres lun og velduftende.
Maja Laursen skriver
Elsker, elsker elsker kager 🙂 Voksede op med en mormor som levede i køkkenet og heldigvis gerne ville lade os andre være med. Hun kunne lave de lækreste kager, som hun havde brugt det meste af et liv på at tilrette til perfektion….smukke kreationer med den lækreste chokolade og de mest smagfulde bær og cremer, det var himmelsk…men min absolutte ynglingskage, er måske på kanten at kalde kage – det er ølkage! Den himmelske duft at de forskellige krydderier og den søde duft af øl der breder sig i huset når den bages er uforlignelig….man behøver kun en skive af den lune, lidt bastante kage med et tynd lag smør på og så er man i himlen 🙂
Annette skriver
Hej Anne!
Min yndlingskage er en dejlig luftig og sprød fragelité kage,med klassisk fyld er den skøn men den indbyder til at “lege” med anderledes fyld;hvid chokoladecreme tilsmagt med lime og skal,rabarbercreme,skønne søde kirsebær eller hvad med lækre hindbær? Jeg kunne blive ved. Kagen egner sig både til dessert serveret med en kugle lækker is og som lækkert bagværk til kaffen.
Jeg har altid været en stor fan af Claus Meyer og vil blive vildt glad for at vinde bogen,ellers køber jeg den helt sikkert selv.
Tak for en altid inspirerende blog.
Tanja skriver
Eftersom mit hjerte bløder for chokolade, må jeg indrømme at min yndlingskage ikke indeholder chokolader, men kagen er tilgengæld fyldt med en cremet karamel fyldt med valnødder.
Kagen så dagens lys tilbage i 1920 i nærheden af St. Moritz i kantonen Graubünden i Schweiz, men blev først populær i 1960’erne.
Kagen er lavet på en mørdej, hvor der er tilsat lidt revet citronskal for karakterens skyld. Fyldet består af det syndigste fyld, en karamel lavet på rigtig fløde og sukker tilsat en god portin hakkede valnødder.
Det er en kage, som lader vente på sig, da den er bedst, når den har stået en dag (ligesom med Brownies). Men det er ventetiden værd! Når man sætter tænderne i kagen, som er omgivet af en sprød skal, hvor man kan ane citronen, som giver det bløde karamelfyld det modspil, som det fortjener, synger englene. Ydermere er lyden af de knasende valnødder med til at give oplevelsen endnu et spark.
Jeg mestrer endnu ikke denne kage, selv efter flere forsøg, da kokkereringen af karamellen kræver øvelse. Til mit held har svigermor den altid på menukortet, når vi kommer på besøg i Schweiz!
Kagen smager ekstra godt, da den normalt vis er utilgængelig herhjemme, hvorfor jeg nyder den fyldt ud! Hvis kagen rigtig skal pimpes bliver den serveret med den mest cremede vaniljeis, man kan finde.
Glædelig jul, Anne!
Anne skriver
Der er ingen tvivl… Yndlingskagen er helt klart en rugbrødslagkage. De lidt “tunge” rugbrødsbunde lægges sammen med solbærmarmelade og letpisket flødeskum. Rudbrødslagkagen drysses til sidst med chokoladespåner af god mørk chokolade og så har man den mest fantastiske mundfuld, man kan ønske sig… -Velbekomme!
Ida skriver
Det lyder lige som en kage for mig!
Min yndlingskage er min mormors pund til pund chokoladekage. Når jeg selv har bagt den, har den ikke været noget særligt, men minderne om at spise den i hendes stue af det musselmalede porcelæn gør den til noget helt særligt hos mig.
Maria skriver
Den bedste kage er for mig helt helt simpel, det er mere omgivelserne, der gør den helt fantastisk. Jeg er netop idag kommet fra et fire måneders langt højskoleophold og er derfor ret sørgmodig. På højskolen har vi flere gang fået en rigtig lækker, blød og cremet chokoladekage. Jeg elsker elsker elsker chokolade og har i lang tid ledt efter den perfekte af dem. Den har jeg fundet nu – og at have nydt den så mange gange i selskab med så mange fantastiske mennesker er et minde for sig.
Stine skriver
Færøsk lagkage – fantastisk smagsoplevelse – kombinationen af sprød marengsbund med bitter mørk chokolade og sød blød kokos og det friske tvist af syrlige æbler vendt i flødeskum og creme fraiche…!
Katrin Julius skriver
Her i sommers var jeg så heldig at komme på forretningsrejse til USA hvor vi sammen med de amerikanske kolleger besøgte the cheesecake factory. Jeg havde egentlig en fordom overfor disse tunge cheesecakes – men jeg blev positiv overrasket. 🙂
Jeg prøvede en Red Velvet Hvid chokolade cheesecake som bare smagte himmelsk. En let blodrød kagebund med cheesecake fyld der smagte let og cremet af hvid chokolade og oveni var der dejlig flødeskum. En kage som jeg sent glemmer og skulle jeg komme til USA igen skal den absolut smages igen. 🙂
Knus Katrin
Louise F skriver
Et minde fra min barndom må være den bedste kage. Det er den fødselsdagslagkage som min farmor kreerede hvert år til min fødselsdag. Jeg har ikke selv forsøgt mig med den for jeg ved at jeg ikke kan mestre den med samme perfektion som hun. Den bestod af mørke lagkagebunde, en luftig creme med appelsinskal og sukat imellem. Nogle gange var den ekstra fin med revet chokolade i cremen. På toppen var den altid pyntet med hvid glasur og farverigt krymmel. Jeg husker blandingen af den syrlige smag af cremen og de friskbagte kagebunde som noget af det mest himmelske man kan tænke sig til på denne jord. Måske er det fordi min farmor ikke længere er blandt os, eller også er det fordi hun lagde så meget kærlighed i sit køkken, at jeg elsker denne kage højere end alt andet.
Glædelig jul – og TAK for en blog som virkelig kan inspirere én til at smutte i køkkenet og kreere skønne drømme.
Lena skriver
Det må være Gâteau Marcel. Den lækre konfekt agtige bund, som er perfekt klæbrig og med den luftige og bløde mousse på toppen. Uhm det er nu godt
Lena
Sisse skriver
Min bedste kageoplevelse var en New Yorker cheesecake på en dejlig restaurant, Salon Salon i Århus; tung, sød og den smeltede i munden. Fantastisk at opleve, hvordan en så æstetisk indbydende lækkerbidsken kan smelte i til ukendelighed i munden og STADIG være en himmerigsmundfuld.
Min yndlingskage er dog (aprospros bogomslaget) en jordbærtærte. En sød og smørmættet mørdej lavet med kærlighed og just solmodne jordbær på en vanilleseng med fløde-creme fraiche-madras. Jeg sender gerne opskriften, når jeg vinder ;). Den er så englene synger på en varm sommerdag. Især hvis den spises i kolonihave i godt selskab.
Tak for din blog. Du inspirerer mig til stadighed. Har haft stor glæde af din opskrift på hjemmelavet bounty på det seneste. Eksperimenterer selv for tiden med afarter af dadelkonfekt. Gerne med kokosmel og havregryn, lidt citronskal…overtrukket med en mørk chokolade er det en ren vinder her til jul.
Prinsisse.
Linda lund skriver
Min favorit kage må være en Eclair cafe , den sprøde / bløde vandbakkelse som bliver fyldt med den blødeste vaniliecreme og når man så har fået dette himmelske i munden og slikker overlæben bliver den fyldt med det dejligste cafeglasur :)))) FANTASTISK ..
Men endnu bedre på en lille bænk i ville france sur mer.
Mvh Linda
Sofie Beck skriver
uhmmmm bare tanken får mit mundvand til, at løbe.
Luftig og let vandbakkelse.
Husker alle de børnefødselsdage hvor vi har fået kagemand, lavet af vandbakkelse – hver mundfuld var som tage et lille bitte stykke af himlen – små lette skyer. – Ovenpå var der kommet glasur, hvorpå der var klistret små stykker slik … det var himlen – og den dag i dag , kan jeg bare ikke stå for vandbakkelse , at min smag så med tiden er blevet lidt mere fordrende, og nu syntes at der findes andre varianter med creme, fløde og bær f.eks der der nok er mere frydefuldt end haribos slikposer – men det primære for mig , er den luftige vandbakkelse. – Uhmmmm