I dag er der præcis en uge til juleaften, og det fejrer jeg med at servere endnu en lille konkurrence for jer. Denne gang har I mulighed for at vinde et eksemplar af Meyers Kager den nye kagebog fra Claus Meyer, som han har lavet i samarbejde med en af mine kage- og chokoladehelte Morten Borup. De to var blandt andre med til at stifte Chokoladeselskabet i 1992 i øvrigt. Mortens kærlighed til chokolade er uendelig og umættelig, og jeg beundrer ham for hans nørdede og evigt passionerede tilgang til chokolade og kager. I 90erne hjalp Claus og Morten forresten også danskerne ved at gøre dem opmærksomme på den dér franske chokolade fra Tain l’Hermitage, som Claus havde fået til Danmark. Nå ja Valrhona hedder den vist og ja, jeg synes, det var en kæmpe hjælp 😉
Som I nok forstår, har vennerne Claus og Morten knyttet stærke bånd gennem samarbejde i mange år, som denne bog er et smukt eksempel på. Deres venskab og fælles passion for kager, chokolade, den gode kvalitet og det solide håndværk har båret frugt. Meyers Kager er årets kagebog, hvis I spørger mig. Bogen indfører os perfekt i det guddommelige og rige skatkammer, det søde univers er. Rigt på historier, på råvarer, på teknikker; grundstenene som guider os på vej mod skabelsen af alverdens lækre kager. Og der_er_virkelig mange lækre og smukke kager i bogen, som jeg glæder mig til at prøve af hen ad vejen. Samt et helt afsnit om kager med chokolade, som får mit hjerte til at banke bare ved tanken. Mit hjerte hamrede helt hysterisk, da jeg på side 142 nåede til tærten med de syltede solbær og cremeux med mælkechokolade på toppen. Jeg har nemlig været så heldigt at smage en himmelsk cremeux (en helt særlig chokoladecreme med en ganske unik konsistens, som smelter smukt på tungen – og ikke før) lavet af Morten for et stykke tid siden. Jeg kunne smage den, da jeg så billedet og læste opskriften.
Så er man (læs: jeg) vist på vej til at blive lige så choko-passioneret som Morten Borup.
Hvis I ikke allerede har fået fingrene i bogen, så synes jeg, at I skal deltage i min konkurrence om at vinde den – 1 bog = 1 vinder. Denne gang vil jeg bare gerne høre om jeres yndlingskage – altså den bedste kage i hele verden. Og husk at jeg elsker sanselige deltaljerede beskrivelser om udseende, smag, konsistens og struktur. Jeg skal jo føle, at jeg selv spiser kagen, så bare gi’ den gas på tastaturet 🙂 Konkurrencen slutter søndag aften, så jeg kan få sendt bogen af sted mandag eller tirsdag. Det kan jo være, at den skal under juletræet ?
Jeg glæder mig til at høre fra jer!
Simone skriver
Min mormors hasselnødde, chokolade og appelsin kage er en uovertruffen kombination af smagsindtryk! Bundene er lavet af hasselnødder, mørk chokolade og æggehvider. Mellem de to lag bunde finder man en lækker fløjlsblød appelsincreme lavet på fløde. Kagen toppes med et lag flødeskum, revet mørk chokolade og hindbær. Halleluja, englene synger ved første mundfuld! Voila og bon appetit!
Julia skriver
Fantasktisk konkurrence!
Min yndlingskage? Det er en Apfelstrudel som min mor laver den efter en opskrift fra en gammel østrisk bagebog. Syrlige æbler i tynne skiver bliver rullet ind i millimetertynd strudeldej sammen med rosiner (men ikke for mange) samt lidt sukker og kanel. Inden man kommer æblerne på den rigtig tyndt udrullede dej, kommer der et tyndt lag rasp på dejen der absorberer juicen fra æblerne under selve bagningen. Men det mest vigtige er at der bliver brugt en hjemmelavet strudeldej – og ikke noget snyd med færdigkøbt butterdej 😉 En rigtig strudeldej er meget elastisk, og så bliver den først udrullet med en kagerulle og så trukket ud med hænderne, således at man næsten kan kigge igennem, og det medfører at dejen bliver meget delikat mellem æblerne i den færdige rulle. Indeni bliver dejen selvfølgelig mør pga. æblernes fugtighed, men ydersiden af den færdige strudel er knæsende.
Det første stykke skal spises, sålænge strudlen er varm, så man får en bid der knæser lidt, og så kommer den lune æble-rosin-fyld med en strejf af kanel. Men nu skal jeg lige tilføje, at der hører flødeskum til, letsødet, for en Apfelstrudel i sig selv ikke er alt for sød. Himmelsk!!!
Desværre er det lidt af et projekt at trække strudeldejen, så jeg kaster mig alt for sjældent ud over det. Måske skal jeg fortælle min mor, at jeg ønsker mig en Apfelstudel, når jeg kommer hjem til min næste fødselsdag…
Kaur skriver
Brownies!
Benedikte Capion skriver
Sikke en fantastisk dejlig konkurrence! Jeg har netop ikke denne på min kogebogshylde, og den mangler da! Jeg kan faktisk ikke så godt tåle hvedemel.. Men al selvbeherskelse ryger over bord, når min mor bager æblekage med smuldredej. Den skal bages om efteråret med de sprødeste og saftigste efterårsæbler, som giver kagen den et syrligt pust. Når man tager en bid af denne kage, mødes ens smagsløg af modsætninger; den sprøde og gyldne smuldredej, hvor det underliggende lag af rosiner er blevet dejligt svampede og giver smuldredejen frugtig sødme. Laget af kanelsukker, der er blevet drysset over æblestykkerne, som nu er blevet bløde, men stadig har lidt kant, er ved hjælp af ovnens varme trængt ud i hele kagen og har givet den en gennemtrængende smag af mit yndlingskrydderi, kanel, som understreges af den gennemgående sødme. Kagen er en symfoni af dufte, smage og teksturer. Den overvælder mig gang på gang og virker kun nærmest kun mere delikat og velsmagede for hver gang, den bliver lavet af min mor.
Mange hilsner Benedikte
Kristina Sandager skriver
Min yndlingskage har jeg faktisk lige opdaget.
Okay jeg har godt nok altid haft en kæmpe hang til søde, krydrede honninghjerter.
Måske hænger det sammen med, at det trods alt kun er en kage, man får ved juletid, men for mig har det altid været indberebet af december, når jeg får den første bid af årets honninghjerte.
Jeg har været igennem mange forskellige; dem fra supermarkedets bagerudsalg, de fine i cellofan og har også selv forsøgt mig i køkkenet. Alle har de været ganske fantastiske, indtil sidste mandag..
Jeg havde læst mig frem til, at Meyers Bageri har sat en produktion af honninghjerter i gang og straks forstod jeg, at det var en chance, der ikke måtte forbigåes. Fri klokken tre og med en aftale klokken fire, måtte jeg i regnvejr og storm cykle i fuld fart gennem Frederiksberg og Nørrebros gader for at komme til Jægersborggade og det lille bageri. Hurtigt fik jeg øje på de store, brune honninghjerter i vinduet og var hurtigt ude på den regnvåde gade igen med den brune papirspose under armen.
– Og tænk, så måtte jeg jo lige smage.. Kunne ikke lade det bløde, krydrede hjerte vente.
Og nej, hvor var det godt, jeg ikke gjorde det. Overtrukket med 70 % Valrhona chokolade, der knak himmelsk over den bløde, krydrede honningkage. Ikke de til tider lidt tørre honningkager, man kan opleve. Nej, blødt og sødt og den umiskendelige julesmag af kanel, nelliker og kardemomme, med en vidunderlig mørk chokolade henover.
Vidunderligt var det!
Pludselig var det jul, og jeg tog resten af hjertet med hjem under armen, og delte med en veninde sammen aften:)
Karen G. Jensen skriver
Mit hjerte brænder for kager. Det er ligesom at det altid har gjort det og altid vil gøre det og så suger man også til sig af kagesmagsoplevelser. En (for der er mange!) af de virkelige gode var en kageoplevelse i New York i verdens måske fineste lille tesalon “Alice’s Cakery” med broderede duge, blomsterporcelæn og kager som jeg aldrig har set dem før. Det var næsten som var man placeret i “Alice in Wonderland”. Gulerodskagen som jeg fik serveret på den fineste tallerken var så fyldig, delikat og med så mange smagsfacetter, at det næsten er svært at beskrive. Den friske gulerodssmag kombineret med bløde søde rosiner, en anelse krydret i smagen af ingefær og med en creme på toppen så silkeblød og kun en helt speciel gulerodskage værdig. Oplevelsen delte jeg med en meget kær veninde.
Mia Sørensen skriver
Den bedste kage i verden er faktisk en vanillekrans bagt med rigelige mængder af smør, manler og vanille. Indtil for et par år siden bagte jeg altid efter opskriften, som min farmor en gang gav mig. Så var det, jeg faldt over en opskrift her i “blogland” på Madam Mangors vanillekranse, som efter sigende skulle være en opskrift med en del år på bagen. Jeg må sige, at efter min smag, så er der verdens bedste vanillekrans og verdens bedste kage. Den indeholde dobbelt så mange mandler, som minfarmors opskrift. Mandlerne skal ikke smuttes, men hakkes bare med skindet i behold. Det giver småkagen et lidt mere rustikt udseende sammen med den store mængde vanille jeg anvender (hér giver jeg den gas – altid lige en ekstra stang i med bælgen og det hele, så vanillen virkelig smager igennem). I år har jeg bagt den i “pleskenfacon”. Det har givet småkagen en endnu bedre sprædhed. Når man bider i den, er den tilpas porøs til, at tænderne ikke skal helt igennem, før kagen deler sig, og smagen spreder dig i munden. Den “varme” og lidt fede smørsmag med et snert af vanille. Den skal lige have lov til at ligge et par sekunder på tungen, så smagen stille og roligt kan fordele sig i munden. Så kan man forsigtigt begynde at tygge lidt, og takket være den store mængde mandler (som ikke skal være alt for fint hakket), så er der lidt “bid” i kagen, når man stille og roligt pulveriserer mandlerne med sine tænder – resten af kagen smelter jo af sig selv på tungen og fordeler sig sammen med den sarte smag af mandlerne, som er blevet let ristet ved bagningen.
Bon appetit – jeg skal vist lige ud og have en småkage eller to.
Glædelig jul til dig Anne
Josephine skriver
Den bedste kage i verden er en macaron Ispahan! Efter 2 år i Paris har jeg virkelig prøvet lidt af hvert, men den her slår dem alle. De crispy søde macaron bunde, med en mild hvid chocolade ganache med litchi rose og friske syrligt søde himbær.
http://madame.lefigaro.fr/art-de-vivre/recette-filmee-macaron-ispahan-de-pierre-herme-140411-148971
Ida V.R. skriver
Jeg har mange yndlingskager og ikke bare én. 🙂
Men den som bringer flest minder frem og som jeg nyder ligemeget hver gang, må være min mors makronkager. Her i huset hedder de faktisk bare: “kager i forme”. Af den grund at de bliver bagt i små forme. Kagerne smager skønt af mandler, næsten hen ad marcipan. Kagerne danner er sprødt makronlåg når de bliver bagt, en skøn sprød overflade som man skal igennem inden man kommer ned til den svampede kage. Kagen er på mange måder meget simpel, men jeg elsker den. Fordi den minder mig om barndon, og om min skønne mor, som har givet glæden ved at fremstille herlige ting i køkkenet, videre til mig.
Gitte Krüll skriver
Den bedste kage i verden er helt klart min mors chokoladekage. Det er sådan er chokolade, som rent faktisk smager som når man tager en bid af et godt stykke mørk chokolade. Den skal stå i køleskabet i 7 dage og sætte sig (og tro mig den sætter sig!), og skal derfor bages god tid inden den skal serveres. Min mor bager den derfor altid en weekend, hvor hun ved, at vi får gæster den efterfølgende weekend.
Nu til selve kagen: den er den type kage, hvori der næsten ingen tørstof indgår. Der indgår derimod rigelige mængder god, mørk chokolade, smør og æg. Meget andet består den faktisk ikke af. Som beskrevet ovenfor er smagen af chokolade så intens, at det er som at tage en bid af et styke god, mørk chokolade, når chokoladekagen spises. UHM! Konsistensen er svampet og fast, og man kan virkelig smage, at alle ingredienserne harmonerer sammen, og danner denne uovertrufne smag af chokolade.
Jeg har aldrig smagt en bedre chokoladekage, og jeg ville varmt anbefale alle chokoladeelskere at bage en sådan chokoladekage, da den er så tæt på at kunne forveksles med et stykke chokolade, at jeg næsten ville våge at kalde den et stykke kagefiseret chokolade!
P.s. Dene vidunderlige chokoladekage bliver kun bedre, hvis den serveres sammen med en kugle lækker vaniljeis eller en lækker bær-coulis!!!
Daisies skriver
P.S. Anne, jeg ville lige tilfoeje, at grunden til at jeg ikke
spiser kage ofte, er at jeg har sukkersyge (haft det i 30 aar) saa naar jeg vaelger at spise kage, skal der afmaales insulin til at passe til kulhydratmaengden; og det er kun de ALLERBEDSTE smagsindtryk, der er turen rundt om insulinafpasningen vaerd 🙂
Tak for dine skoenne indlaeg, som jeg foelger med stor glaede.
Daisies skriver
P.P.S. …og “svampet” er nok en lidt bedre beskrivelse end “custard-like” om den Tres Leche kage……mit danske lider lidt efter 22 aar i US; men smagsloegene er multi lingual 🙂
Emilia skriver
Kære Anne,
Den bedste kage jeg har smagt er uden tvivl vores bryllupskage som vi fik til vores bryllup den 10. September i år. Den blev lavet af Thomas Parry og efter mange snakke og forskellige potentielle kombinationer blev det denne her:
En chokoladebund uden mel, dvs rigtig meget god mørk chokoalde og super svampet som gjorde den bare smeltede på tungen, efterfulgt af en skøn hindbærfromage med hele, fynske, store hindbær i-perfekt til den søde bund. Ovenpå fromagen var der cocao-nibs som knasede dejligt og flødechokoladespåner…
Derefter var der en lakridsmousse lavet på engelsk rålakrids med nogle strejf af intens lakridscreme hist og pist efterfulgt af en lind, skøn hvid chokolademousse, lavet på Ivoire. Kagen blev afsluttet med et meget tyndt lag butter-merengue creme bare for at gøre den flot til pyntet som bestod af marcipan blomster og blomsterstilke og på kanten af kagen var der hvid chokoladebrud som gav det liiige det lidt mere edgy look. Ville ønske jeg kunne vide dig et billede!!! Den smagte SÅ godt at jeg til sidste prøvesmagning spiste 3 stykker…ups..
Selfølgelig er der også minder forbundet med den som gør at jeg altid vil tænke tilbage på denne kage ifm vores bryllup som bare var den bedste dag i vores liv.
Men kagen havde bare alt i de helt rigtige mængder og kombinationer, stærk chokolade, syre fra hindbær, knas, det lidt overraskende element af lakrids, og en “pleaser” i form af den mest cremede hvide chokolademousse. Uha, ville ønske jeg lige kunne få den til dessert i aften her under Brasiliens varme aftensol!
Varme julehilsner,
Emilia
Kristina skriver
Jeg elsker elsker elsker traditionelle amerikanske kanelsnegle, der er bløde og luftige og som efter en tur i ovnen bliver helt karamelliserede pga. fyldet. Når de så er kølet af laver man en ahornglasur af flormelis, ahornekstrakt, kaffe og smør, der bliver hældt ud over dem i rigelige mængder. De er simpelthen så gode! Kan spise en helt ildfast fad fyldt med dem, når jeg først kommer i gang 😉
Maiken skriver
Jeg elsker selv at bage og har en rimelig lang to-bake liste, som garanteret ville blive endnu længere, hvis jeg fik fingrene i denne bog 🙂
Først da jeg skulle tænke over, hvad min yndlingskage er, synes jeg, det virkede umuligt, der er jo så mange fantastiske kager! Men så kom jeg til at tænke på en fantastisk lille sag, jeg smagte på en café i Paris, nemlig en cannelés. Det var den første gang, jeg smagte det vidunderlige stykke bagværk, og jeg var hooked. Sprød og karamelliseret udenpå og fantastisk blød og svampet indeni. Den var en drøm at sætte tænderne i. Det var uden tvivl den bedste kage, jeg nogensinde har smagt! Har for nylig selv investeret i cannelés forme, så de skal snarest muligt bages, omend intet nok slår oplevelsen af at spise dem første gang 🙂
Louise skriver
Jeg har mange yndlingskager, men den bedste er nok Meyers brownie. Sprængfyldt med chokolade, den helt rigtige let ubagte browniekonsistens og så tung, at man ikke ender med at tømme bradepanden helt alene 🙂
Hanne K skriver
Kære Anne
Der er mange yndlingskager for mig.
Men en særlig kage er en havregrynslagkage, som min mor altid bagte til mine fødselsdage som barn. En lagkage med to ca 1 cm tykke, sprøde lagkagebunde, chokolade og flødeskum… Helt enkelt. Hagen ved kagen … er, at den er så “hård”, at der ALTID ender noget på gulvet, når man skærer den ud.. derfor hedder den springkage hos os.
Kh Hanne
Emilie H skriver
Kransekage!
Når man står der og lige er hoppet ind i det nye år, så er passer kransekagen utrolig godt til fyrværkeri og champagne. Den perfekte afslutning på året 🙂
Marianne skriver
Nøj, hvor ville jeg gerne have mine små tykke fingre i Meyers nye kagebog! Jeg elsker at bage kager – og at spise dem 🙂
Jeg har nu gået i flere dage og tænkt på hvilken kage, der mon egentlig er min yndlingskage…. og jeg er nået frem til, at det skifter efter årstiden og at min yndlingskage pt. er en gulerodskage, uhmmmmm! Den lækre svampede konsistens, den let krydrede smag fra kanel, den flotte farve fra guleroden og den syndige fedme fra flødeosten på toppen. DET er godt 🙂
Marianne
I skriver
Hindbærsnitter. Siden jeg var lille, har jeg elsket hindbærsnitter. Jeg elsker den helt specielle følelse man får, når man sætter tænderne i en. Den er blød og sprød på samme tid. Hvis jeg kun kunne spise en ting resten af mit liv, ville det være hindbærsnitter.
Mia Jensen skriver
Stikkelsbærtærte med marcipanbund – med frosne bær en mulighed hele året – men behøver intet andet – surt/sødt – blødt/knasende – og smukt!