.. i San Francisco, men i fredags var han på besøg i København for at give en bage-masterclass for en masse brødentusiaster i Meyers Madhus. Bageren hedder Chad Robertson og ejer Tartine Bakery, der har opnået en kult-lignende status blandt passionerede brødspisere og ikke mindst glade (amatør)bagere verden over. Hvis man ser nedenstående fine video, forstår man godt hvorfor. Hans passion og oprigtige interessere for at lave det perfekte brød er vidunderligt inspirerende.
Jeg var så heldig at deltage i masterclass’en med Chad i fredags i Madhuset.
Hele den dejede seance tog udgangspunkt i de forskellige stadier af Chads brød (denne gang lavet på dansk mel); vi så ham stikke fingrene i dejen, som han æltede og derefter formede til perfekte runde brød, som var det den nemmeste tjans i verden. Det så legende let ud. Vi så også ham også bage brødene – det foregik dog på video, da ovnene befandt sig i køkkenet nedenunder. Og så gav han os et godt indblik i sin viden om og holdning til mel, teksturer, temperaturer, salt, surdej og meget andet. En af de ting jeg blev gladest for at høre var, at en røremaskine ikke er en streng nødvendig del af processen. Man kan bogstaveligt talt lave Chads brød på egen hånd.
Vi kom helt tæt på hans surdej og fik også mulighed for at røre ved dejen til sidst. Og så smagte vi selvfølgelig på det, det hele handlede om – hans lækre brød – før, under og efter masterclass’en. I den ovennævnte video siger musikeren Marie Abe, at man ikke må dø uden at have smagt Chads brød. Det har jeg gjort nu.
Jeg spiste brødet med og uden smør, og jeg fristes til at sige, at man kunne smage Chads passion i brødet.
Imens Chad fortalte og demonstrerede, stod jeg ude på sidelinjen, hvor jeg lyttede, kiggede og duftede til brødet, mens jeg knipsede billeder. Det helt rigtige spot.
Min gode madven Jonas, som jo selv er en sand mester udi i brødets kunst, arbejder i Meyers Madhus og assisterede Chad, da brødene skulle bages.
Mens vi ventede på de helt nybagte brød, benyttede jeg mig igen af lejligheden til at komme ganske tæt på nogle af de friskbagte men afkølede brød. For nogle mennesker er det sikkert uforståeligt, hvordan brød kan være et fascinerende fænomen og ikke bare en (triviel) kilde til næring, men hvis de mennesker tog Chads brød i hånden, studerede de smukke lufthuller, duftede og smagte.. så tror jeg også, at de ville sige WAUW!
Til allersidst blev det nybagte brød placeret midt på bordet. Det kom direkte fra ovnen, rygende varmt og havde en vidunderlig duft.
Chad fortæller begejstret i videoen, hvor meget han holder af at smage og spise brødet, når det kommer direkte fra ovnen og særligt det at dufte de forskellige aromaer, brødet har udviklet. Det måtte Jonas og jeg også prøve. Det duftede himmelsk, og nybagt brød med iskoldt smør, der smelter, så bliver det ikke meget bedre.
Tak til Chad for en inspirende eftermiddag og til Claus Meyer og Meyers Madhus for et godt initiativ.
To dage efter har jeg stadig brød på hjernen, og Chad har en høj stjerne hos mig
Piskeriset skriver
Utrolig smukt brød – hvis det bare smager halvt så godt, som det ser ud, så kan jeg forestille mig engle synge og spille trompet på samme tid – på den gode måde 🙂
Kira skriver
Super spændende fortælling! Og de brød der ser virkelig smukke ud…
Lonnie Boe Pedersen skriver
Lækker beskrivelse, næste som at være der selv 🙂
Lasse skriver
Hej Anne,
Friskt brød er altid dejligt… det er dog synd at der ikke dukkede en opskrift op på brødet, men den kommer måske? – eller måske nogle tips og tricks…
MVH
Lasse
Martin Ø.V. skriver
Spændende at høre om arrangementet når nu man ikke havde mulighed for at deltage.. Lyder og ser virkelig lækkert ud.. Tror straks at jeg skal ha’ bestilt Chads bog så jeg kan studere hans brød lidt nærmere 😀
Thomas MadFar skriver
Tak for en fed beretning, bogen er bestilt på amazon og nu sidder jeg og venter spændt. Synes der er lidt langt imellem de heeelt flotte brød der laves her i køkkenet.
Hvad kostede sådan en dag, bare rent nysgerrig hvis der nu skulle komme et lignende…
Thomas aka madfar
Thomas MadFar skriver
…..Og flotte billeder iøvrigt.
Kim Schulz skriver
Ok nu fik du mig overbevist til at jeg endelig skulle få taget mig sammen til at bestille hans bog (og en mindre stak af andre bøger…amazon du bliver min ruin!).
De brøde der ser alt for lækre ud og man kan da kun sidde her og ærge sig over at man ikke lige var forbi.
over and out,
Kim Schulz
Anne au Chocolat skriver
Kære Piskeriset!
Det var en guddommeligt smukt brød, som smagte himmelsk 🙂
Anne au Chocolat skriver
Tak kære Kira 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Lonnie
Tusind tak for kommentaren. Det var en fornøjelse at beskrive masterclassen!
Anne au Chocolat skriver
Hej Lasse,
Det er godt at Philip har forklaret lidt mere dybdegående 🙂
Anne au Chocolat skriver
Tak Martin! Ja – bestil da lige bogen, hva’!? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Thomas Madfar
Sejt at du har bestilt bogen – jeg mangler stadig at få det gjort! Masterclass’en kostede en plov, og det var det hele værd 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Kim
Det var nemlig skønne skønne brød!
foodfanatic skriver
Kære Anne
Jeg gider ofte ikke bage selv, da jeg tit føler, at det man køber, ofte er bedre. Jeg må dog sige, at hvis jeg selv kunne bage sådan et fantastisk flot brød som det på billederne, så ville jeg nok bage lidt mere. Har du været til andre kurser i Meyers Madhus? Jeg har før luret på dem, men jeg synes, at den slags er så dyrt.
Kh Nadia
Anne au Chocolat skriver
Kære Nadia
Jeg har det faktisk på samme måde som dig. Men nu er jeg vist blevet lidt omvendt – dog mangler jeg stadig at kaste mig ud i at prøve at lave noget der ligner Chads brød. Men det må vist blive et sommerferieprojekt! 🙂
Jeg har ikke været til andre kurser i Madhuset endnu, men jeg kunne godt tænke mig det! 🙂
Kram fra Anne
Ida skriver
Fien fine billeder! Jeg elsker Tartine Bakery. Specielt deres morning bun er helt fantastisk 🙂 Da jeg boede i SF var der nœsten altid kø hele vejen ud på gaden uden for butikken.
Fandt forresten din blog igennem blog land, den er bare super fin!
Anne au Chocolat skriver
Hej Ida
Tak for en dejlig kommentar, jeg er helt vild misundelig på dig lige nu – at du har besøgt Tartine Bakery.. jeg må derover selv en gang i fremtiden 🙂
Alt godt
Anne
Anne Sofie Iversen skriver
WOW! Jeg er jo helt forelsket!!! Både i ham – men især BRØDET.. det er jo intet mindre end vidunderligt!!!
Elsker selv at bage, men kan da ikke (overhovedet) lave noget der bare ligner det der.. det er jo kunst!
Har du en opskrift på noget af hans brød? Og bager han i gryder, eller hvad sker der lige for det ? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Anne Sofie
🙂 jeg blev også lidt forelsket i Chad(s brød)! Han bager brød i gryder blandt andet ja!
Du kan se en opskrift her på en opskrift fra Chad. Men ellers må du vist hellere anskaffe dig hans kogebog fra Tartine Bakery. Du kan købe den på Amazon!
Alt godt
Anne
Monica Aiken skriver
I’m San Franciscan, living in Copenhagen for the past 3 years, and I’m totally bummed I missed that master class! His bakery is very popular in San Francisco. I miss it very much! Der er ikke rigtig noget her der ligner hans brød her i Danmark… :/ …måske den tættest man kan komme til det er Brødkunst på Jagtvej, men alligevel ikke…. Måske brødet fra Café Benedikt på Frederiksberg, men alligevel ikke…
Anne au Chocolat skriver
Hey Monica,
You should try the breads at Meyers Bageri in Jægersborggade!!!!