I torsdags brugte jeg eftermiddagen sammen med Jonas, som er den sejeste af mine venner til at bage brød. I har tidligere stødt på Jonas i hans indlæg om Ølandshvede og brød på bloggen. Jeg har svært ved at nedtone min begejstring for ham og hans kulinariske evner, og når han først bager, er jeg helt oppe at køre! På MAD FoodCamp købte Jonas den nye Guldblommehvede fra Grube & Meyer, og han fik den stenformalet. Jeg var hurtig som lynets hast til at insistere på, at jeg skulle være med, når han skulle trylle med Guldblommen for første gang. Ser I, i starten af august smagte jeg nemlig allerede Guldblommen i brødformat bagt af bagermester Nicolai Skytte i forbindelse med Grube & Meyers markvandring på Mørdrupgård. Guldblommen har en dyb smag af hvede, som kombineret med et højt proteinindhold og en fantastisk glutenkvalitet gør den yderst velegnet til brød- og bollebagning. Jeg var helt solgt derude på marken og kunne kun fokusere på Guldblommebrødet, selvom Ølandsbrødet såvel som kernebrødet lå og duftede vidunderligt lige ved siden af. Det siger vel lidt om Guldblommen!
Normalt bager Jonas altid sine brød på surdej, men man kan også bage et godt brød – nogle lækre boller – uden surdej. Det viser han fint med denne opskrift.
Opskriften lyder således:
600 g Guldblommemel
600 g vand
10 g Ø gær
15 g salt
Bland ingredienser sammen i en røreskål og kør på røremaskine indtil glutenprøve afslører at dejen er æltet tilstrækkeligt.
Glutenprøven foregår sådan: Dyp hænderne i vand og tag en klump dej op af skålen. Stræk dejen mellem din hænder. Dejen skal gerne kunne strækkes og blive nærmest gennemsigtig uden at gå i stykker). Æltningen kan godt tage op til 20 min.
Smør med rapsolie en plastikbøtte der tillader dejen at hæve til dobbelt størrelse. Koldhæv 12-24 timer. Vend bøtten ud på et meldækket bord, drys med mel og hak dejen ud med en malerspartel. Undgå at hive og strække for meget i dejen. Direkte i ovnen på min. 235 °C til de er færdige.
Bolle-slagets gang kan I se på billederne nedenfor. Og til jeres information kan Guldblomme hvedemel indtil videre i hvert fald købes hos Meyers Bageri i Jægersborggade på Nørrebro.
Og som Jonas ville sige det, bag bollerne og SPIS DEM MED SMØR! 🙂
Rebecca Persson skriver
Tak for tippet, det lyder virkelig dragende, alene navnet…..
Henriette Jørgensen skriver
Ser rigtig skønt ud, er også ret vild med Dalarhveden fra Aurion – har du prøvet den?
Anne au Chocolat skriver
Kære Rebecca
Jeg synes, der er noget romantisk over Guldblomme 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Henriette
Dalarhveden lyder interessant. Den har jeg endnu til gode at prøve!
Jytte Lind skriver
Øv kørte fra Hørsholm til Jægersborggade for at købe guldblomme mel, uden held. Havde glædet mig til at prøve det.
Anne au Chocolat skriver
Kære Jytte
Det er jeg ked af at høre! De sidste gange jeg har været forbi bageriet, var melet på hylden! Måske den er i St. Kongensgade. Bedre held næste gang.
Alt godt
Anne
Anden skriver
Den opskrift skal min mor bestemt have. Hun er ekspert på området, men denne opskrift tror jeg dog ikke hun har. Hvor ser de lækre ud!
Annette skriver
For de der kommer nord for København, kan det godt betale sig at slå et smut forbi Lyngby Mølle på Hovedgaden 24 i Lyngby – der er økologisk mel i alle varianter, også Ølandshvedemel..
Marie skriver
Eftersom man desværre ikke længere kan få guldblommemel, kan jeg varmt anbefale at bage dem på Manitobamel! Det giver en fantastisk smag og hæver som en drøm.
Birthe skriver
Hvor mange boller får man ca. ud af den portion dej?