I går morges stod vi ekstra tidligt oppe alle tre, da Kajs vuggestue bød på julemorgenmad kl.7, mens vi så de store børn fra børnehaven gå luciaoptog og så fint og sødt sang luciasangen. Så hyggelig en morgenstund.
Da jeg kom hjem havde jeg luciasangen på hjernen og fik straks lyst til at bage luciabrød. Så det gjorde jeg. Jeg tog udgangspunkt i de idiotsikre boller og tilføjede blot safran og lidt ekstra sukker: Voilà de lækreste luciabrød.
Nyd dem gerne helt nybagte med masser af koldt smør.
Fineste decembertradition <3
Luciabrød
10 stk
100 g smør
2 dl mælk
1 tsk salt
2 æggeblommer
50 g gær
2 spsk sukker
1/4 tsk safrantråde
450-500 g mel
Rosiner til pynt
Smelt smørret i en gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt mælk, salt, æggeblommer og rør gæren ud her i. Stød sukker og safrantråde i en morter (eller brug en skål og bagsiden af en ske i stedet), til trådene er helt knust og blandet med sukkeret. Rør “safransukkeret” ud i den lune mælk. Tilsæt derefter mel, nok til at dejen er blød og smidig, når den æltes på bordet/i røremaskinen. Del dejen i 10 stykker og tril dem til fingertykke pølser, som formes til “S’er”. Placer luciabrødene på en bageplade og lad dem hæve lunt og tildækket i 45 min. Pensl dem med lidt af de resterende æggehvider og pynt med rosiner. Bag ved 225 grader varmluft i 8-10 minutter.
Katrine skriver
Jeg står lige pt selv og bager luciabrød, jeg opdagede dem for et par år siden og de er siden blevet et fast indslag i min julebage rutine. Et godt trick, synes jeg, at udrøre den stødte sukker og safrantråde i lidt vodka et par dage før, for det får virkelig smagen og farven frem i safranen.
Anne au Chocolat skriver
Kære Katrine,
Tusind tak for tippet! Det må jeg huske til næste gang 🙂
Kh Anne