E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Mormors idiotsikre boller

11. april 2011 af Anne au Chocolat 43 kommentarer

Jeg nåede aldrig at møde min mormor. Heldigvis har hun efterladt sine spor og alligevel været med til at præge min barndom på forskellig vis, og aller tydeligst i form af sine idiotsikre boller, som min mor altid har bagt.
Jeg har adskillige gange til min store glæde fået mor til at fortælle om, hvor mange forskellige lækre kager og andre søde sager, mormor bagte, da mor var lille. Alt fra pund-til-pund kager og småkager til kringler og lagkager. Mor og morfar var meget glade. Men der var en slags bagværk, som mormor ikke syntes, at hun mestrede. Bollen! Hun brugte mange år på at afprøve forskellige opskrifter i jagten på den perfekte bolle, og da jeg kiggede hendes gamle håndskrevne opskrifthæfte igennem i går, var der mindst et dusin opskrifter på boller. Da hun fandt opskriften på de idiotsikre boller, holdt hun op med at lede. Det forstår jeg godt. De er nemme at lave og smager af smør og hygge! Man bestemmer selv, om man vil have dem med eller uden rosiner. Jeg mindes at have hørt mor fortælle, at mormor aldrig puttede rosiner i. Det var far, som fik mor til at tilføje dem, da mor mødte ham i starten af firserne.

Far og mor er hjemme i København for en stund. Jeg spiste idiotsikre rosinboller med dem i går på altanen og gik totalt i barndom.

Opskriften er:

100 g smør
2 dl mælk
2 tsk sukker
2 tsk salt
2 æggeblommer
(1 stor håndfuld rosiner)
50 g gær
450-500 g mel

Smelt smørret i en gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt mælk, sukker, salt, æggeblommer og rør gæren ud her i. (Tilsæt rosiner). Tilsæt melet, nok til at dejen er blød og smidig, når den æltes på bordet/i røremaskinen. Rul dejen til en pølse efter æltningen og skær den ud i 14-16 stykker, som rulles til boller. Put bollerne på en bageplade og lad dem hæve lunt og tildækket i 45 min. Pensl dem med lidt af de resterende æggehvider og bag ved 225 grader varmluft i 8-10 minutter.

Forår, sol og nybagte boller med smør – bliver det bedre?

Skrevet i: Brød og boller Tags: boller, rosinboller, smør

Previous Post: « Panna Cotta med skyr – ananas, karamelliseret rugbrød og chokolade
Next Post: Chokolade i Paris i Påsken »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Mette Lindgaard Eriksen skriver

    11. april 2011 kl. 14:33

    Elsker dit hyggelige indlæg! Der er ikke noget bedre end opskrifter, der går i arv. Da jeg fandt min mormors håndskrevne opskriftbog en sen aften, læste og noterede jeg hele natten. Desværre fik jeg aldrig opskrifterne på vores yndlings-mormor-opskrifter, men jeg har fået fifs verbalt gennem årene, så jeg eksperimenterer stadig på at ramme den rigtige kombi 🙂

  2. Cafezinho skriver

    11. april 2011 kl. 17:46

    Det lyder som en god søndag! Der er aldrig noget galt i idiotsikret mad;) Nogen gange er det nemme bare det bedste:)

  3. Mariam skriver

    11. april 2011 kl. 20:54

    Ej hvor fint:) Det ligner jo helt vildt meget den opskrift jeg brugte på rosinbollerne:) Fedt! Den ældre generation havde bare styr på tingene hva?!
    Jeg ved med sikkerhed at de her boller virkelig er idiotsikre og lækre af H til:)

    Mvh
    Mariam

  4. Marie skriver

    11. april 2011 kl. 21:21

    Ih, hvor hyggeligt! De minder mig om dem, min meget savnede farmor plejede at lave, når vi besøgte hende i hendes sommerhus. Tusind tak for lige at bringe det minde tilbage, vil lave dine fine boller som det første i morgen og svælge i endnu flere minder 🙂

  5. Anne au Chocolat skriver

    12. april 2011 kl. 08:02

    Kære Mette,
    Det lyder hyggeligt med din mormors opskrifter 🙂

  6. Anne au Chocolat skriver

    12. april 2011 kl. 08:03

    Kære Rune,
    Lige præcis – det behøver ikke være kompliceret for at være godt 🙂

  7. Anne au Chocolat skriver

    12. april 2011 kl. 08:04

    Kære Mariam
    Hehe, jeg har lige kigget på din opskrift, og ja det er sjovt, hvor meget de minder om hinanden. Længe leve gode boller 🙂

  8. Anne au Chocolat skriver

    12. april 2011 kl. 08:05

    Kære Marie
    Det var så lidt! Håber du synes om dem 🙂 Det er godt at mindes vores bedsteforældre! Kh Anne

  9. Camilla skriver

    13. april 2011 kl. 19:14

    Hej Anne,

    uh – jeg kæmper altid med at finde en idiotsikker opskrift på boller, så jeg tror måske at jeg må prøve dem her næste gang :o)

    knus
    Camilla

  10. Anne au Chocolat skriver

    14. april 2011 kl. 06:57

    Kære Camilla
    Ja, så er det vist denne opskrift, du skal prøve 🙂
    Kh Anne

  11. Heidi - Chokoladeselskabet skriver

    11. maj 2011 kl. 19:09

    Hej Anne
    Åh dit indslag læste jeg lige – og det rammer lige ned i min akildeshæl. Jeg har alle min Mormors småkageopskrifter, hendes smørboller, naboer fra min barndoms kageopskrifter osv. osv. … Den slags er guld. Og der er faktisk ikke noget mere hyggeligt end genkendeligheden i godt bagværk.
    Knus
    Heidi

  12. Anne au Chocolat skriver

    11. maj 2011 kl. 22:51

    Tusind tak for en skøn kommentar, kære Heidi! 🙂

  13. Rosemarie skriver

    7. juli 2012 kl. 15:55

    Hej Anne!
    Nu er det tredje gang at jeg bager de her idiotsikre boller, og de er virkelig blevet mine ynglings boller! 🙂
    Mange Madhilsner Rosemarie

  14. Anne au Chocolat skriver

    8. juli 2012 kl. 12:32

    Kære Rosemarie

    Hvor er det bare skønt! Jeg ville ønske, at jeg selv bagte dem noget oftere! 🙂

    Kh Anne

  15. Tanja Schmidt skriver

    26. november 2012 kl. 14:00

    Hej Anne

    Jeg har nu eksperimenteret med boller i et stykke tid og har stadig ikke kunnet få det resultat som jeg gerne ville. Mine boller får altid en hård skorpe, som jeg kun kan blødgøre en smule ved at pakke dem ind, så snart de kommer ud af ovnen. Min ovn har ikke varmluft, som måske kunne være begrundelsen. Men har også prøvet at stille et vandbad ind i ovnen. Har du en ide til, hvad jeg gør forkert eller kunne gøre anderledes ?
    Mvh Tanja

  16. katrine skriver

    25. januar 2013 kl. 21:16

    i forhold til hård skorpe…sæt bollerne nederst i ovnen og så ikke så høj varme…virker for mig 🙂

  17. Tina skriver

    18. december 2013 kl. 17:44

    Hej Anne. Kan disse holde sig gode til dagen efter? Overvejer nemlig at putte grøn frugtfarve i og give min søn dem med vuggestuen i morgen. Men er i nattevagt så kan ikke nå at bage dem i morgen inden han skal afsted

  18. Anne au Chocolat skriver

    18. december 2013 kl. 18:12

    Kære Tina,
    Ja det vil jeg mene! 🙂
    Kh Anne

  19. Jan Skøtt Christensen. skriver

    10. januar 2014 kl. 15:11

    C=:-) Jeg har kun et at sige om dem de er simpelhen super gode, jeg bager en hel del selv. 🙂

  20. Anne au Chocolat skriver

    12. januar 2014 kl. 18:27

    Kære Jan,
    Det er nemlig lækker ja 🙂
    kh Anne

  21. Gitte Spiegelhauer skriver

    28. marts 2014 kl. 10:13

    Jeg elsker disse boller, de er super gode, har lavet dem to gange nu. Kan dog ikke få så mange boller ud af dejen, 8 til 12 stk. og de er ikke engang særligt store, men pyt med det………….de er bare skønne;-)

  22. Anne au Chocolat skriver

    30. marts 2014 kl. 17:28

    Kære Gitte
    Godt at du synes om dem 🙂
    kh Anne

  23. thomas skriver

    17. maj 2014 kl. 10:59

    Tænk at noget så nemt kan smage så godt. Nu har jeg fulgt opskriften nogle gange, og det har været et hit hver gang.

  24. Anne au Chocolat skriver

    18. maj 2014 kl. 09:38

    Kære Thomas,
    Det glæder mig at høre 🙂
    Kh Anne

  25. Simone skriver

    19. juni 2015 kl. 09:42

    Jeg har bagt de her boller uden rosiner for har en familie der ikke kan lide rosiner. Men da jeg bagte de her boller er mig og hele familien begyndt at bage dem tit. Når vi bager dem så går der 1 time til 1 1/2 Time så er de spist alle sammen

  26. Julie skriver

    3. januar 2016 kl. 08:19

    Jeg kan simpelthen ikke finde ud af af bage hvide boller, men vil nu prøve de her til min søns fødselsdag på lørdag;-)

    Jeg har dog ikke varmluft i min ovn, så hvad ville du sætte den på i alm ovn og i hvor mange minutter??

    Og er det virkelig rigtigt dejen kun skal hæve den ene gang efter de er formet til boller??

    Tak for en dejlig blog:-)

  27. Anne au Chocolat skriver

    3. januar 2016 kl. 15:01

    Kære Julie
    Tak for en sød hilsen 🙂 Jeg vil nok sætte den på samme temperatur og så bare holde øje med dem, til de er fint gyldne.
    Ja, de skal kun hæve en enkelt gang 🙂
    Kh Anne

  28. Julie skriver

    3. januar 2016 kl. 18:26

    Tusind tak for svar, det prøver jeg;-)

  29. Julie skriver

    3. januar 2016 kl. 18:27

    Og bare lige en sidste ting, de bliver lige som søde bløde fødselsdagsboller ikke??

    Kh Julie

  30. Anne au Chocolat skriver

    4. januar 2016 kl. 13:59

    Kære Julie
    Ja det gør de 🙂

  31. Lærke skriver

    5. januar 2016 kl. 10:01

    Hej Anne.
    Kan bollerne fryses? Og hvornår skal de så op inden servering?
    Mvh Lærke

  32. Emilie skriver

    15. juli 2016 kl. 14:05

    Skønt titlen påstår at de er “idiotsikre”, så formåede jeg da vidst alligevel at gøre noget forkert, haha. Efter hævningen er de stadig verdens mindste boller, så nu må vi se om de laver en Hulk inde i ovnen eller noget.. Forstår ikke hvor det gik galt for mig, let så det ud! Haha, suk. Bedre held næste gang!

  33. Britta Münzenberg skriver

    1. november 2016 kl. 16:04

    Har lige prövet opskriften, og de ser läkre ud! Syntes det var fraads med äggeblommerne, og tog i stedet et helt äg… og hvad kan jeg sige,
    helt igennem läkre! Näste gang med rosiner! (y)

  34. Anne au Chocolat skriver

    2. november 2016 kl. 13:44

    Kære Britta,
    Det lyder også lækkert 🙂 Jeg plejer at bruge æggehviderne til at pensle bollerne med – eller til marengs 🙂
    Kh Anne

  35. Kristina skriver

    4. november 2016 kl. 15:43

    Ville de kunne laves som koldhævede boller – så dejen stod i køleskabet natten over, og bollerne blev formet, efterhævet og bagt næste dag? 🙂

  36. Anne au Chocolat skriver

    5. november 2016 kl. 17:05

    Kære Kristina,
    Det kunne sagtens tænkes! Jeg håber, at du har lyst til at prøve 🙂
    Kh Anne

  37. martin hansen skriver

    15. juli 2018 kl. 13:37

    har prøvet mange forskælige opskrifter og denne er helt klart den bedste næsten syndt jeg ikke fandt det før

  38. Anne au Chocolat skriver

    29. juli 2018 kl. 20:47

    Kære Martin,
    Hvor dejligt at høre 🙂

Trackbacks

  1. Mormors idiotsikre boller siger:
    11. april 2011 kl. 11:44

    […] Læs hele bloggen fra – Anne au Chocolat […]

  2. Mormors idiotsikre boller | Madbevægelsen -- danske madblogs siger:
    11. april 2011 kl. 13:41

    […] kager og småkager til kringler og lagkager. Mor og morfar var meget glade.Read the original here: Mormors idiotsikre boller Filed under anne au chocolat, gastronomi-nyt, opskrift, opskrifter, Uncategorized · Tagged […]

  3. 10. december - Luciabrød - Anne au Chocolat siger:
    10. december 2016 kl. 09:01

    […] hjernen og fik straks lyst til at bage luciabrød. Så det gjorde jeg. Jeg tog udgangspunkt i de idiotsikre boller og tilføjede blot safran og lidt ekstra sukker: Voilà de lækreste […]

  4. Påskedessert: Citronsoufflé - Anne au Chocolat siger:
    11. april 2017 kl. 08:30

    […] en halv vaniljestang i souffledejen. Og brug eksempelvis de 2 resterende æggeblommer til at bage disse dejlige boller til […]

  5. Mad til 1 års fødselsdag  – Sættekassen siger:
    30. april 2017 kl. 17:08

    […] havde bagt boller fra denne opskrift. De var ikke så luftige som jeg havde tænkt mig, men smagte fint. Måske har jeg fået fyldt […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Den smukkeste iskolde lørdag morgen ❄️🌞 me Den smukkeste iskolde lørdag morgen ❄️🌞 med nybagt, stadigt lunt og virkelig lækkert brød fra vores kære genbo, som har bagt brød til støtte for @dkindsamling 🙏🏻
Så blev det februar, og selvom jeg mere end nogen Så blev det februar, og selvom jeg mere end nogensinde før prøver at leve i nuet, glæder jeg mig over, at der kun er fire måneder til sommer og jordbær fra haven✌🏻🌞🍓
Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap