E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Panna Cotta med skyr – ananas, karamelliseret rugbrød og chokolade

6. april 2011 af Anne au Chocolat 14 kommentarer

For et stykke tid siden var jeg forbi Meyers Deli på Gammel Kongevej, hvor min kære veninde Laura er kok. Egentlig var det bare meningen, at jeg lige skulle sige hej til Laura og så spise lidt let og hurtigt. Men da det begyndte at sne, gav jeg mig selv lov til at bestille en dessert og en kop kaffe og kigge i nogle af Deliens kogebøger. Mit besøg i Delien fandt sted i perioden med Årets Kage, Årets Chokolade og Chokoladefestivalen, hvilket var årsagen til, at jeg indledningsvist havde tænkt, at jeg ikke skulle slutte dagens aftensmåltid af med en dessert. Men hvor var jeg glad for, at jeg bestilte Deliens panna cotta med skyr, og at jeg fik Laura til at lave den til mig.
Jeg har tidligere erklæret min kærlighed til denne italienske dessert på kogt fløde. I Delien kan de også lide kogt fløde, men de har med rette givet den et nordisk twist i form af skyr, som er et islandsk syrnet mælkeprodukt. Genialt.
Panna cottaen blev serveret i en rund skål og var toppet af med små tern af pære, dulce de leche, karamelliserede rugbrødstern og en pæreskum. Mens jeg hyggede i Delien, forelskede jeg mig i desserten. Skyrens syrlighed sammen med den fuldfede fløde og den søde vanille var en skøn kombination, og “toppingen” fuldendte desserten. Pæreternene var søde og sprøde, dulce de lechen (karamellen) var en smule salt, og rugbrødsternene let bitre. Normalt er jeg ikke så vild med skum, men pæreskummen tilføjede her positivt en ekstra dimension i panna cotta-landskabet.
Jeg blev nødt til at spørge Laura, hvordan panna cotta var lavet. Hun havde travlt ude i køkkenet og fortalte derfor ultrahurtigt fremgangsmåden, og jeg skrev det bag øret. Men jeg fik aldrig skrevet det ned. Så da jeg her en månedstid efter havde lyst til panna cotta med skyr, måtte jeg bare prøve mig ad.

Jeg lavede altså min egen version af nordisk panna cotta ud fra, hvad jeg mente, Laura havde fortalt mig. Jeg satsede lidt, men det gik godt.

Opskriften på Panna Cotta med skyr

3, 5 dl piskefløde
125 g lys rørsukker
1 vanillestang
2,5 blad husblas
350 g skyr

Bring piskefløde, rørsukker, vanillestangen tømt for korn, samt kornene i kog i en gryde. Lad den søde fløde hvile lidt, inden vanillestangen fjernes. Sigt vanillefløden over i en skål og put den tilbage i gryden igen. Udblød husblas i vand. Bring vanillefløden i kog igen og rør husblasen ud i fløden. Hæld fløden tilbage i skålen og pisk skyr i. Hæld panna cottaen i 5-6 portionsskåle, køl af og stil den i køleskabet i 3-4 timer, indtil den er stivnet helt.

Jeg valgte min egen topping i form af ananas og lys chokolade (bitter lactée fra Valrhona), men beholdt idéen med de karamelliserede rugbrødstern, som jeg lavede sådan:

Karamelliseret rugbrød
2 skiver rugbrød, i små tern
20 g smør
25 g lys rørsukker

Smelt smørret på en panden og rist rugbrødet deri. Tilsæt sukker og rist videre ved svag varme, indtil ternene har fået en fin gylden farve. Køl af og opbevar ternene i en lufttæt beholder.
Disse karamelliserede tern er lettest at lave, hvis rugbrødet er lidt tørt og gammelt. Hvis rugbrødet er frisk og blødt, tager det længere tid. Mit var frisk og blødt, men jeg har heldigvis aldrig noget imod at bruge lidt længere tid ved panden.

På ovenstående billede glædede jeg mig meget til at sætte tænderne i panna cottaen (med min farfars maleri i baggrunden). Glæden blev indfriet lige bagefter, billedet var taget. Jeg elsker nordisk panna cotta!

Skrevet i: Desserter Tags: ananas, bitter lactée, islandsk skyr, karamelliseret rugbrød, Meyers Deli, panna cotta, piskefløde, rugbrød, skyr, sukkerristet rugbrød, valrhona, vanille, vanillstang

Previous Post: « Cookies med kandiseret ingefær og lys chokolade
Next Post: Mormors idiotsikre boller »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Julie skriver

    6. april 2011 kl. 18:53

    Nej nej nej, hvor lyder det bare godt. Må testes inden for overskuelig fremtid. Kan kun forestille mig hvor godt skyren passer ind (især måske for sådan en som mig, der godt kan synes at klassisk panna cotta bliver lige vel sød).
    Tak for inspiration!

  2. Anne au Chocolat skriver

    6. april 2011 kl. 21:45

    Kære Julie,
    Lige præcis! Skyren giver desserten et syrligt og let præg, som passer perfekt til den søde vanille og fløde 🙂 Glæder mig til at høre hvad du synes!

  3. Marie skriver

    7. april 2011 kl. 21:39

    Hehe nordisk panna cotta med et mexicansk twist! Det kan man da kalde fusionskøkken. Ser rigtig lækkert ud, jeg elsker selv skyr i panna cotta – især med en efterårskompot med æbler, tørret frugt og masser af krydderier! 🙂

  4. Anne au Chocolat skriver

    8. april 2011 kl. 08:03

    Kære Marie
    Det lyder også super lækkert med æbler og de varme krydderier! 🙂
    Kh Anne

  5. skye skriver

    8. april 2011 kl. 16:45

    Skyr! nice!

  6. Rikke skriver

    9. april 2011 kl. 17:24

    Ej hvor er det her dog en fantastik (og farlig) blog.. Sidder og har lyst til at lave det hele, har desværre bare 14 dage uden slik, og er kun igennem 5 dage..
    Synes bare lige jeg ville sige at, man da kun kan ELSKE din blog..

  7. Anne au Chocolat skriver

    10. april 2011 kl. 08:06

    Kære Rikke
    Tak for en fin kommentar 🙂 Når du er færdig med dine sukkerfrie dage, må du i gang med at lave nogle af de søde sager her på bloggen! Man må jo godt synde af og til!! Alt godt, Anne

  8. eva skriver

    28. august 2011 kl. 09:33

    Den smager ikke mindre end fantastisk!!! jeg lavede dog en æble kompot med kanel til istedet, så lækkert…

  9. Lene skriver

    9. december 2011 kl. 11:14

    Den er så fantastisk, lavede en dejlig æblesmør til i stedet for anasen – super lækkert. Servede den til min fødselsdag og familien var meget begejstrede. Linket til siden her er blevet sendt rundt – så er sikker på at jeg nok skal få den serveret andre steder nu…

  10. Anne au Chocolat skriver

    9. december 2011 kl. 16:15

    Kære Lene
    Det lyder virkelig skønt! Tak for et godt tip med æblesmørret 🙂

  11. Michael skriver

    27. maj 2014 kl. 13:01

    SUPER opskrift Anne.
    Jeg lavede det ristede rugbrød samt pæretern, karamelliseret i sukker og honning som topping.
    MUMS – alle gæster var henrykte!
    I øvrigt en fed blog du holder dig 🙂

  12. Ingeborg skriver

    9. maj 2016 kl. 19:58

    Lavede denne dessert idag! Nøj, hvor var den blød og lækker! Jeg serverede den med bagte rabarber fra haven og karamelliseret hvid chokolade! Det spillede bare. Tak for dejlig inspiration, har fulgt med her og på instagram i laaang tid!

  13. Anne au Chocolat skriver

    10. maj 2016 kl. 19:39

    Kære Ingeborg, det er jeg bare glad for at høre. Lækkert med rabarber også 🙂

Trackbacks

  1. Panna Cotta med skyr – ananas, karamelliseret rugbrød og chokolade siger:
    6. april 2011 kl. 11:11

    […] Læs hele bloggen fra – Anne au Chocolat […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så det blev til klatkager i går eftermiddags til stor glæde for drengene og deres ven på legeaftale. #stopmadspild 🥰
De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰 De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap