Inden længe er det fastelavnstid, og det er derfor allerede fastelavnsbolletid. I hvert fald hvis man skal nå at spise mange forskellige slags. Og det S K A L jeg.
Jeg har videreudviklet på verdens bedste fastelavnsboller fra sidste år og har fyldt de dejligste bløde og luftige boller med syltede kirsebær (jeg havde et uåbnet glas fra julen stående), samt blød nougat og en remonce proppet med aromatiske pistacier. Glasuren har fået smag og farve fra den søde kirsebærsyltelage. Det var oplagt at prøve, da jeg havde hapset kirsebærrene, og hvor blev det bare en farvefin og skøn glasur!
Min fastelavnsbolledej har altid et strejf af kardemomme, fordi jeg elsker det. Hvis I ikke er kardemommefans, så kan I bare undlade det.
Nyd fastelavnsbollerne helt nybagte – i hvert fald samme dag – og oplev hvor meget velsmag og livsnydende lykke, sådan en bolle kan gemme på <3
Fastelavnsboller med kirsebær, nougat og pistacieremonce
16 stk
Dej:
120 g smør
175 ml mælk
35 g gær
2 æg
1 tsk salt
30 g sukker
1/2 tsk stødt kardemomme
500-600 g mel
Remonce:
30 g blødt smør
30 g sukker
30 marcipan, revet
20 g usaltede pistacier, helt finthakket
32 stk syltede kirsebær, finthakkede (eller ca.)
40 g blød nougat
Glasur:
Flormelis
Lage fra de syltede kirsebær
Pynt:
Pistacier og Salade de Fleurs (fra Mill&Mortar) – eller hvad I har lyst til!
Dejen:
Smelt smør i en gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt mælk. Hæld blandingen i en skål eller gerne i en røremaskine. Tilsæt gær, æg, salt, sukker og kardemomme og rør rundt. Tilsæt derefter mel lidt efter lidt og ælt, til dejen er blank, blød og smidig – og ikke klistrer fast til fingrene. Dæk skålen med et rent opvredet (fugtigt) viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter. Dejen kan også koldhæve natten over og så tages ud i stuetemperatur 30 minutter, før den skal bruges.
Remonce:
Rør smør, sukker, marcipan og helt finthakkede pistacier sammen i en skål.
Samling af fastelavnsbollerne:
Når dejen har hævet, vend den da ud på et meldrysset bord, og rul den ud til en firkant på ca. 40 cm x 40 cm. Skær dejen i 16 firkanter à 10 cm x 10 cm. Læg hakkede kirsebær, 1 tsk pistacieremonce og et lille stykke nougat på midten af hver firkant. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne for at sikre, at fyldet ikke løber ud under bagningen. Læg boller med samlingen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve et lunt sted i ca. 45-55 minutter under et rent opvredet (fugtigt)viskestykke.
Pensl de hævede boller med lidt mælk (sammenpisket æg eller æggehvide kan også bruges) og bag dem i 13-15 minutter ved 200 grader varmluft, til de er flot gyldne.
Køl fastelavnsbollerne lidt af på en bagerist. Lav lyserød glasur af flormelis og syltelage fra kirsebærrene og almindelig hvid glasur af flormelis og lidt vand. Pynt fastelavnsbollerne med glasur og valgfrit “krymmel” og nyd dem gerne helt nybagte.
Mille skriver
Tak for opskriften!
Hvad betyder opvredet viskestykke? At det er fugtigt? Eller hvordan?
Anne au Chocolat skriver
Kære Mille,
Selv tak! Ja præcis – fugtigt men ikke vådt, så bollerne bliver våde under hævningen. Bare tilpas fugtigt til at overfladen ikke tørrer ud.
🙂
Kh Anne
Christina Strynø skriver
Hej Anne. Kan bollerne fryses ned (uden glasur)? Mvh Christina
Anne au Chocolat skriver
Kære Christina
Det kan du tro!
Kh Anne