E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

12. december – Sådan tempererer du julechokoladen

12. december 2016 af Anne au Chocolat 18 kommentarer

dsc_0153

December måned er jo proppet med de dejligste julelækkerier, og mange af dem bliver overtrukket med chokolade. Hvis man gerne vil have smukke hjemmelavede chokolader, og at konfekten sidder lige i skabet, er det en god idé at temperere chokoladen. Ved at temperere chokoladen inden brug sikrer man en blank, skinnende overflade og det helt rigtige knæk, når man sætter tænderne i chokoladen. Det gør lige hele oplevelsen endnu bedre.

Når man tempererer chokolade, smelter man chokoladen på en facon, hvor krystalstrukturen indeni bliver bevaret. Krystallerne i kakaosmørret hærder, så kakaosmørret ikke bliver udskilt i smeltningen og danner hvide plamager på chokoladens overflade.

Chokoladetemperering er faktisk ikke så svært, men det kræver måske et par forsøg for at lykkes rigtig godt. Ikke desto mindre er det IKKE noget, man skal være bange for at kaste sig ud i. Det kan kræver blot et godt termometer og lidt ekstra tålmodighed.

Lige et par tips inden selve tempereringsdelen:

  • Når man skal temperere chokolade, er det en rigtig god idé at bruge en forholdsvis stor portion chokolade. På den måde holder man temperaturen mere stabil undervejs. Resten af chokoladen kan altid bruges i en lækker chokoladekage eller cookies.
  • Sørg for at smelte din chokolade over lav varme og at røre godt undervejs, så chokoladen får samme temperatur over det hele.
  • Hvis man har en mikrobølgeovn, så brug meget gerne den til chokoladetemperering. Smelt chokoladen ved medium effekt, og rør i chokoladen hver ca. 30. sekund, for at holde øje med smeltningen og temperaturen. På den måde undgår man at få vanddråber i chokoladen fra vandbadet eller damp fra vandbadets varme vand.
  • Husk at bruge en chokolade af god kvalitet.


Tempereringsskema:

Chokoladetype       Temp. 1     Temp. 2       Temp. 3
Mørk chokolade      55°            28-29°            31°
Mælkechokolade     45°            27-28°            30°
Hvid chokolade       45°            26-27°            29°


Sådan tempererer du din chokolade:

Hak chokoladen helt fint.
Varm langsomt 2/3 af chokoladen op i en skål over vandbad eller i mikrobølgeovnen og brug et digitalt termometer til at holde øje med temperaturen undervejs.
Giv ikke chokoladen mere varme, når den har nået temperatur 1. Tag den enten af vandbadet eller fjern den fra mikrobølgeovnen og tilsæt den resterende 1/3 af chokolade lidt ad gangen og rør undervejs, til chokoladen er smeltet og når temperatur 2.
Varm derefter forsigtigt chokoladen op igen til temperatur 3. Det er nok med en kort tur over vandbadet eller få sekunder i mikrobølgeovnen.

Så er chokoladen klar til brug.

Skrevet i: Chokolade og små søde sager

Previous Post: « 11. december – Krydret chokolade panna cotta med granatæble og ristede hasselnødder
Next Post: 13. december – Den lækreste julekringle »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Mette skriver

    12. december 2016 kl. 08:58

    Næh hvor perfekt – lige som jeg skal lave fyldte chokolader!

  2. Anne au Chocolat skriver

    12. december 2016 kl. 10:15

    Kære Mette,
    Så dejligt at høre, at det kan bruges 🙂
    Kh Anne

  3. Tina skriver

    12. december 2016 kl. 10:31

    Hej Anne.

    Jeg får en fejlbesked når jeg skriver min kommentar, så jeg prøver lige igen 🙂

    Tusind tak for en rigtig skøn blog 🙂 Jeg har lidt problemer med tempereringen. Jeg synes jeg er meget påpasselig og grundig, men jeg ender enten med en kedelig mat chokolade, eller chokolade der er grålig (mørk chokolade). Og når jeg bruger hvid chokolade, er det som om det ikke størkner igen. Jeg har selvfølgelig ikke prøvet din metode endnu, det vil jeg gøre næste gang <3
    Men jeg tænker faktisk om det kan have noget at gøre men chokoladens kvalitet, jeg har prøvet Odense mørk chokolade (dem i blokke) Carletti og Toms 70% mørk chokolade. Alle med samme resultat. Kan du anbefale en anden chokolade? Det er så ærgerligt at lave lækker konfekt mm, også mangler der lige det sidste 🙂

  4. Tina skriver

    12. december 2016 kl. 10:36

    Hej Anne.

    Jeg har prøvet at kommentere indlægget, men jeg får en fejlmeddelelse og jeg kan ikke se mit indlæg på bloggen. Når jeg prøver at sende beskeden igen, får jeg at vide at beskeden er sendt før. Gør jeg noget forkert? 🙂

    Hilsen Tina.

  5. Louise skriver

    12. december 2016 kl. 10:38

    Bare lige et lille spørgsmål… Hvornår går en chokolade fra at være mørk til mælk i procent ?Troede ikke den kunne tåle at komme op på 55 grader, har altid hørt 45-50 grader. TAK

  6. Anne au Chocolat skriver

    12. december 2016 kl. 11:47

    Kære Tina,
    Tusind tak for din hilsen. Jeg tror, at det er fordi, at du ikke har kommenteret før, at den kommer den meddelelse op. Men jeg vil lige undersøge det nærmere.
    Jeg håber, at min guide til temperering virker for dig. Jeg bruger altid Valrhona chokolade, men Toms chokolade og Odenses burde også kunne bruges fint. Det kan måske også have noget med mængderne at gøre? Hvis du har arbejdet med for lidt chokolade, kan det være svært at holde temperaturen, mens du er i gang.
    Kh Anne

  7. Anne au Chocolat skriver

    12. december 2016 kl. 11:50

    Kære Louise,
    I følge Fødevarekivens bekendtgørelse om kakao-, chokolade- og vekaovarer skal mørk chokolade indeholde mindst 43% kakaotørstof, og mælkechokolade skal indeholde mindst 30% tørstof. Men en mælkechokolade kan godt have en kakaoprocent på 45% f.eks. Der er bare også tilsat mælkepulver. 45 grader er den temperatur hvid chokolade og mælkechokolade skal ramme ved smeltningen i den første del af tempereringen. Den mørke chokolade skal op og ramme 55 grader.
    Kh Anne

  8. Mette skriver

    12. december 2016 kl. 12:31

    Hej Anne. Jeg bliver altid utålmodig når temperaturen skal ned. Jeg synes det tager 100 år. Kan man fx bruge et koldt vandbad til skålen eller er der ikke andet at gøre end at være tålmodig? Hvad gør man hvis temperaturen er kommet over de 55 grader? Er det så forfra?

  9. Mette Lund skriver

    12. december 2016 kl. 12:33

    Hej Anne. Jeg bliver altid utålmodig når temperaturen skal ned igen. Kan man gøre noget, fx et koldt vandbad, eller skal man bare være tålmodig? Hvad gør man hvis temperaturen ved en fejl er kommet over de 55 grader?

  10. Tina skriver

    12. december 2016 kl. 13:40

    Tak for svar ? Så må jeg bare lave dobbelt så meget konfekt næste gang ??

  11. Anne au Chocolat skriver

    12. december 2016 kl. 19:43

    Kære Tina,
    Ja det lyder som en god idé. Eller også kan du putte chokoladeresterne i cookies eller en lækker brownie 🙂
    Kh Anne

  12. Anne au Chocolat skriver

    12. december 2016 kl. 19:47

    Kære Mette,
    Jeg synes faktisk, at det går ret hurtigt med at køle chokoladen ned til temperatur 2, når du tilsætter den sidste 1/3 chokolade som beskrevet. Jeg vil foreslå tålmodighed og så at arbejde et ikke alt for varmt sted.
    Du kan sagtens starte tempereringen forfra, selvom om chokoladen er blevet varmere end 55 grader (med mindre den er brændt på og har ændret smag). Så ville jeg køle chokolade lidt ned igen og så varme op til 55 grader og altså begynde tempereringen trin for trin igen.
    Kh Anne

  13. Maria skriver

    3. marts 2019 kl. 19:30

    Hej Anne

    Jeg har store problemer med at få den sidste tredjedel af chokoladen til at smelte i de smeltede 2/3. Jeg hakker det fint, og er meget tålmodig, men det vil bare ikke smelte. Kan man gøre noget i den proces, som kan fremskynde det lidt, eller hvad går galt? Det er det samme problem hver gang, og nu er jeg ved at blive lidt frustreret. 😉

    Tak for mange gode opskrifter!

    Vh Maria

  14. Chokolade novice skriver

    31. december 2019 kl. 16:47

    Hejsa..
    Hvordan kan det være man ikke putter alt chokolade i og prøver at ramme temperaturen sådan ? 😊 hvis man følger disse trin men chokoladen ender med at bliver nogle få grader for varm, duer den så ikke ? 😊 eller kan man lade den køle ned og bare bruge den når den f.eks er 31 grader?
    På forhånd mange tak..
    Med venlig hilsen
    Chokoladenovice

Trackbacks

  1. Langsom, chokoladebelagt honningsvime | Lidtafdetoglidtafdet siger:
    12. december 2016 kl. 21:26

    […] med rigeligt af den smeltede 71% chokolade og drysset med lidt mandler. I øvrigt kan man hos Anne au Chokolat få en guide til, hvordan chokoladen smeltes, så knækket bliver helt […]

  2. 20. december - Bounty barer med mælkechokolade, vanilje og citron - Anne au Chocolat siger:
    20. december 2016 kl. 08:37

    […] til 16 lige store barer og kom den på en tallerken. Stil på køl i 30 minutter. Smelt (og temperer gerne) mælkechokoladen. Dyp kokosbarerne i mælkechokoladen og drys med finthakkede pistacier og […]

  3. 21. december - Kokoskugler med hvid chokolade og hindbær - Anne au Chocolat siger:
    21. december 2016 kl. 11:33

    […] Tril kokosmassen til 30 kugler og læg dem på en tallerken. Stil på køl i 30 minutter. Smelt (og temperer gerne) den hvide chokolade. Bland kokosmel og hindbærpulver i en skål. Dyp kokoskuglerne en ad […]

  4. 23. december - Marcipanhjerter med citron, lakrids og hindbær - Anne au Chocolat siger:
    23. december 2016 kl. 12:39

    […] lakrids og rul ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på 3-4 mm. Udstik hjerter. Smelt og temperer den hvide chokolade. Dyp hjerterne i den hvide chokolade og placer dem på et stykke bagepapir. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så det blev til klatkager i går eftermiddags til stor glæde for drengene og deres ven på legeaftale. #stopmadspild 🥰
De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰 De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap