December måned er jo proppet med de dejligste julelækkerier, og mange af dem bliver overtrukket med chokolade. Hvis man gerne vil have smukke hjemmelavede chokolader, og at konfekten sidder lige i skabet, er det en god idé at temperere chokoladen. Ved at temperere chokoladen inden brug sikrer man en blank, skinnende overflade og det helt rigtige knæk, når man sætter tænderne i chokoladen. Det gør lige hele oplevelsen endnu bedre.
Når man tempererer chokolade, smelter man chokoladen på en facon, hvor krystalstrukturen indeni bliver bevaret. Krystallerne i kakaosmørret hærder, så kakaosmørret ikke bliver udskilt i smeltningen og danner hvide plamager på chokoladens overflade.
Chokoladetemperering er faktisk ikke så svært, men det kræver måske et par forsøg for at lykkes rigtig godt. Ikke desto mindre er det IKKE noget, man skal være bange for at kaste sig ud i. Det kan kræver blot et godt termometer og lidt ekstra tålmodighed.
Lige et par tips inden selve tempereringsdelen:
- Når man skal temperere chokolade, er det en rigtig god idé at bruge en forholdsvis stor portion chokolade. På den måde holder man temperaturen mere stabil undervejs. Resten af chokoladen kan altid bruges i en lækker chokoladekage eller cookies.
- Sørg for at smelte din chokolade over lav varme og at røre godt undervejs, så chokoladen får samme temperatur over det hele.
- Hvis man har en mikrobølgeovn, så brug meget gerne den til chokoladetemperering. Smelt chokoladen ved medium effekt, og rør i chokoladen hver ca. 30. sekund, for at holde øje med smeltningen og temperaturen. På den måde undgår man at få vanddråber i chokoladen fra vandbadet eller damp fra vandbadets varme vand.
- Husk at bruge en chokolade af god kvalitet.
Tempereringsskema:
Chokoladetype Temp. 1 Temp. 2 Temp. 3
Mørk chokolade 55° 28-29° 31°
Mælkechokolade 45° 27-28° 30°
Hvid chokolade 45° 26-27° 29°
Sådan tempererer du din chokolade:
Hak chokoladen helt fint.
Varm langsomt 2/3 af chokoladen op i en skål over vandbad eller i mikrobølgeovnen og brug et digitalt termometer til at holde øje med temperaturen undervejs.
Giv ikke chokoladen mere varme, når den har nået temperatur 1. Tag den enten af vandbadet eller fjern den fra mikrobølgeovnen og tilsæt den resterende 1/3 af chokolade lidt ad gangen og rør undervejs, til chokoladen er smeltet og når temperatur 2.
Varm derefter forsigtigt chokoladen op igen til temperatur 3. Det er nok med en kort tur over vandbadet eller få sekunder i mikrobølgeovnen.
Så er chokoladen klar til brug.
