Da Jonas og jeg bagte Ølandshvedeboller sammen første gang, kom vi til at tale om, hvor fedt det kunne være lave en chokolade, der kunne smøres på ølandsbollerne. Vi har jævnligt snakket om det lige siden. Og jeg har drømt om det.
I starten filosoferede vi en del over, om hvorvidt vi skulle bestræbe os på at kopiere den originale nutella. Selvom vi er lidt madnørdede, er hverken Jonas eller jeg bange for at stå ved, at vi er ret vilde med nutella. Jeg har også tidligere indrømmet det, bare se her.
Til sidst besluttede vi os dog for at have fokus på den gode chokoladesmag i stedet for den søde søde smag af chokolade og nødder, som findes i nutella.
I går kom dagen så, hvor vi lavede to forskellige slags smørbar caraïbe, en med ristede hasselnødder og en uden. Versionen med de ristede hasselnødder kom imidlertid faktisk på tale og blev kreeret for at respektere nøddesmagen i den ægte nutella. En anden årsag var, at vi ønskede at tilføre en af de smørbare chokolader et sprødt islæt.
Den utroligt simple opskrift på smørbar caraïbe lyder således:
150 g caraïbe
1,5 dl piskefløde
50 g smør, i tern
Hak chokoladen groft og hæld den i en skål. Varm fløden op i en gryde til kogepunktet og hæld fløden over chokoladen. Rør godt rundt, tilsæt smørret og rør rundt indtil blandingen er homogen. Hæld den flydende chokolade på glas, mens den stadig er lun. Opbevar på køl.
Den smørbare chokolade får en tyk, blød og utroligt cremet konsistens, når den køler af. Denne konsistens kommer dog ikke rigtig til udtryk i billederne her, da ølandsbollerne var lune, og de smørbare chokolader var helt nye. Vi var ivrige efter at smage. Og jeg kan love jer for, at det smagte godt. Kombinationen af en sprød, saftig og lun ølandsbolle med smagen af caraïbe, fløde og smør var himmelsk.
Opskriften på smørbar caraïbe med ristede hasselnødder er:
150 g caraïbe
50 g ristede hasselnødder
1,5 dl piskefløde
50 g smør, i tern
Hak chokoladen groft. Hak ligeledes hasselnødder groft (eller halvt fint, halvt groft) og hæld chokoladen og nødderne i en skål. Varm fløden op i en gryde til kogepunktet og hæld fløden over indholdet i skålen. Rør godt rundt, tilsæt smørret og rør rundt indtil blandingen er homogen. Hæld den flydende nøddechokolade på glas, mens den stadig er lun. Opbevar på køl.
Til sidst et lille forslag: prøv at finde en kort stund i eftermiddag eller i aften til at lave en af disse lækre smørbare chokolader. Så har I lidt ekstra livsnydelse at stille på morgenbordet i weekenden.
Hvis der er små børn i familien, kunne man med fordel skifte halvdelen af caraïben ud med den lyse jivara (40%) fra Valrhona (eller en anden god lys chokolade). Det ville jo faktisk også give en lidt mere nutella’et smag.
God fornøjelse!





