Da Jonas og jeg bagte Ølandshvedeboller sammen første gang, kom vi til at tale om, hvor fedt det kunne være lave en chokolade, der kunne smøres på ølandsbollerne. Vi har jævnligt snakket om det lige siden. Og jeg har drømt om det.
I starten filosoferede vi en del over, om hvorvidt vi skulle bestræbe os på at kopiere den originale nutella. Selvom vi er lidt madnørdede, er hverken Jonas eller jeg bange for at stå ved, at vi er ret vilde med nutella. Jeg har også tidligere indrømmet det, bare se her.
Til sidst besluttede vi os dog for at have fokus på den gode chokoladesmag i stedet for den søde søde smag af chokolade og nødder, som findes i nutella.
I går kom dagen så, hvor vi lavede to forskellige slags smørbar caraïbe, en med ristede hasselnødder og en uden. Versionen med de ristede hasselnødder kom imidlertid faktisk på tale og blev kreeret for at respektere nøddesmagen i den ægte nutella. En anden årsag var, at vi ønskede at tilføre en af de smørbare chokolader et sprødt islæt.
Den utroligt simple opskrift på smørbar caraïbe lyder således:
150 g caraïbe
1,5 dl piskefløde
50 g smør, i tern
Hak chokoladen groft og hæld den i en skål. Varm fløden op i en gryde til kogepunktet og hæld fløden over chokoladen. Rør godt rundt, tilsæt smørret og rør rundt indtil blandingen er homogen. Hæld den flydende chokolade på glas, mens den stadig er lun. Opbevar på køl.
Den smørbare chokolade får en tyk, blød og utroligt cremet konsistens, når den køler af. Denne konsistens kommer dog ikke rigtig til udtryk i billederne her, da ølandsbollerne var lune, og de smørbare chokolader var helt nye. Vi var ivrige efter at smage. Og jeg kan love jer for, at det smagte godt. Kombinationen af en sprød, saftig og lun ølandsbolle med smagen af caraïbe, fløde og smør var himmelsk.
Opskriften på smørbar caraïbe med ristede hasselnødder er:
150 g caraïbe
50 g ristede hasselnødder
1,5 dl piskefløde
50 g smør, i tern
Hak chokoladen groft. Hak ligeledes hasselnødder groft (eller halvt fint, halvt groft) og hæld chokoladen og nødderne i en skål. Varm fløden op i en gryde til kogepunktet og hæld fløden over indholdet i skålen. Rør godt rundt, tilsæt smørret og rør rundt indtil blandingen er homogen. Hæld den flydende nøddechokolade på glas, mens den stadig er lun. Opbevar på køl.
Til sidst et lille forslag: prøv at finde en kort stund i eftermiddag eller i aften til at lave en af disse lækre smørbare chokolader. Så har I lidt ekstra livsnydelse at stille på morgenbordet i weekenden.
Hvis der er små børn i familien, kunne man med fordel skifte halvdelen af caraïben ud med den lyse jivara (40%) fra Valrhona (eller en anden god lys chokolade). Det ville jo faktisk også give en lidt mere nutella’et smag.
God fornøjelse!
Mums, det ser lækkert ud! Og så lyder det tilmed nemt… Måske man virkelig skulle prøve at kaste sig ud i det på et tidspunkt. 😀
Ummm…
Vil lige høre hvor du har de fantastisk fine glas fra?
Er helt vild med hjemmelavet choko-smørepålæg lavet på god chokolade og bruger det nogle gange til små uformelle gaver – og så et flot glas jo alfa omega.
P.S. tak for en altid inspirerende blog.
Hej Anne
Jeg vil ligesom Anni gerne høre hvor glassene er fra. De er så flotte!
Jeg må klart kaste mig ud i en smørbar chokolade snarest. Har genfundet glæden ved Nutella efter at det er blevet fast indslag til fredagsmorgenmaden på arbejdet. Endnu en grund til at glæde sig til fredag 🙂
Ummm det ser virkelig godt ud…. Fristende at prøve at lave det, men også lidt farligt 😉
Nøj, det ser godt ud – og så må det altså snart være på tide at finde midlerne til en (uundværlig) røremaskine til det bl.a lækre ølandshvedebrød I tidligere har kreeret (forresten, rigtig fint brødindlæg i den forbindelse).
uhm, uhm, uhm! Jeg er tosset med det!
Det lyder virkelig, virkelig lækkert! Og som altid får jeg sådan en lyst til chokolade af at se på dine skønne billeder 😛
Kære Kira
Det er den nemmeste søde sag, jeg længe har lavet. Så kast dig bestemt ud i det. Snart 🙂
Kære Anni
Glassene er ikke mine, men Jonas’. Til gengæld ved jeg, at han har fået fingrene i dem her 🙂
Kære Julie
Hvis du kigger på mit svar til Anni, får du at vide hvor du skal tage hen og købe lækre glas 🙂
Det lyder dejligt med nutella. Så har du også fået det i dag ?
Kære Sarah
Det er ren livsnydelse og ikke spor farligt 🙂
Kære Mie
Tak skal du have!
Ja, en god røremaskine er nødvendig for at kunne lave ølandsboller à la Jonas 🙂
Haha Sidsel, du er sød og sjov.. og jeg laver da bare noget smørbar caraïbe til dig i næste uge, hvis det skulle være 🙂 Ses i morgen!
Kære Piskeriset
Tak for en dejlig kommentar.
Jeg får også altid lyst til al din lækre mad 🙂
Jeg er ikke vild med Nutella men det er der andre i familien der er, men denne opskrift skal prøves.
Tak iøvrigt for mundvandsdrivende beskrivelser i dit chocolade univers.
Hvor længe tror du den kan holde sig i køleskab? 🙂
Det er sandelig mums, især med surdejsbrød, eller ristet rugbrød. Har dog en anden opskrift fra Martha Stewart, bare med kondenseret mælk i stedet for piskefløde, så smagen er lidt sødere og karamelagtig, aka “gooey”.
http://www.marthastewart.com/recipe/chocolate-hazelnut-spread
Kære Pernille
Tak for din kommentar. Prøv den ja 🙂
Hej Anna
Den kan holde sig i 2 uger på køl 🙂
Hej Anne 🙂
Det ser jo helt umådeligt lækkert ud! Bliver helt lækkersulten af billederne… Og så lyder det nemt.. Det tror jeg bestemt at jeg skal prøve at lave en af dagene.
Kære Martin
Ja, når noget er så nemt og livsnydende lækker, må_man_bare lavet det selv 🙂
Mmmh!
Elsker indlægget 🙂
Kære Mette
🙂 til dig!
Hej igen Anne
Nej fik desværre ikke Nutella i fredags, da jeg var hjemme syg. Men kom til at tage revanche i mandags på et medbragt knækbrød. Man skulle jo nødigt gå glip af noget.
Jeg kan forresten se på facebook, at vi har en fælles bekendt i AnneStine. Hvor dygtig og sej er hun lige? 🙂
Kære Julie
Mmm.. nutella på knækbrød!
AnneStine er den sødeste og dygtigste barista, jeg kender og ja for søren hun er sej. Jeg har også lovet hende min chokoladeballade inden for de næste par uger 🙂
Hej….. Lyder super lækkert……men hvad er caraibe for en slags chokolade? Savner lidt mere baggrundsviden, når du skriver at du bruger den eller den slags chokolade…Det er også det der gør det sjovt at eksperimentere selv, når man ved hvad det er man bruger….. Men mange dejlige opskrifter herinde…Tak for det….
Hej Dorte
Jeg har skrevet efterhånden skrevet om caraïbe mange gange på bloggen og for alvor senest lige her 🙂 Det er en rigtig god chokolade fra Valrhona, som passer godt til kager og desserter, da den er fyldig og mørk på en mild og rund måde og uden for meget syre i smagen 🙂
Tror du at den vil fungere vegansk? Altså med soyafløde og plantemargarine istedet for piskefløde og smør?
Hej Anna
Ja, det tror jeg godt. Hvis du prøver, giver du så ikke en tilmelding ? 🙂
Så fik jeg lavet en vegansk version. Det var ret svært med margarinen, da den jo ikke rigtig vil være med til at blive opløst og lade massen være homogen. Jeg brugte også en anden type chokolade og måtte lige smide lidt sukker i. Soyafløden tror jeg dog næsten er bedre end almindelig fløde – den er mere tykyflydende og giver en lækker fornemmelse og smag. Alt i alt kan det godt lade sig gøre, og de fleste veganere vil sikkert blive lykkelige, men jeg ville nok ikke lave det vegansk hvis jeg kunne bruge smør og fløde af animalsk herkomst 🙂
Kære Anna
Tak for din tilbagemelding 🙂 Det er bestemt godt at vide, at en vegansk version er mulig! God weekend.
Hej Anne. 🙂
Det ser super lækkert ud! Hvor mange glas bliver der af din portion?
//Karen
Kære Karen,
Der bliver ca. 1,5 glas af hver portion 🙂
har lige lavet denne lækre sag med nødder og så tilsatte jeg en smule havsalt. Mmm det er godt! Håber på at mine fødselsdagsgæster i morgen bliver glade 😀
Jeg ville lave hjemmelavet nutella til hvederne i aften – mums! Den blev desværre grynet. Ved du hvordan det kan være?
Kære Emma
Hmm.. det er aldrig sket for mig. Og desværre kan jeg ikke umiddelbart komme på en årsag.
Kh Anne
Det ser sku lækkert ud. Det kunne være man skulle få weekenden til at gå med at lave nutella 🙂