Ovenstående billede viser kun den halve fornøjelse ved at spise en crème brûlée. Billedet er nemlig taget inden rørsukkeret drysses oven på cremen for derefter at blive brændt (=brûlée) til sprød karamel med en gasbrænder – en såkaldt blowtorch.
Kombinationen af den bløde vanillecreme og den sprøde og letbrændte karamel er guddommelig. Jeg brugte også dette til at eksemplificere mit behov for både sprøde og bløde konsistenser i en dessert i mit tidligere indlæg om, hvad der gør en dessert god.
Ikke desto mindre er den vanillede creme med alle de synlige vanillekorn i sig selv en dejlig fornøjelse. Og jeg har førhen med glæde spist cremen uden den brændte karameltopping.
Vigtig info: det er min erfaring, at man_ikke_kan_lave crème brûlée på pasteuriserede æggeblommer. Oplevelsen bliver bare ikke den samme.
Jeg har gennem adskillige forsøg i tidens løb kreeret min egen opskrift på crème brûlée. Dvs. mængderne er mine egne, men fremgangsmåden har jeg lånt af den franske kok Joël Robuchon.
Opskriften her er til 4 ramekinere, som den på billedet.
3 blommer (hvis M så 4 blommer)
1 vanillestang
55 g sukker
Røres sammen med et piskeris, til sukkeret er opløst. Røre ikke piske.
110 ml sødmælk
250 ml fløde
Tilsæt
Sigt cremen og lad den hvile i en halv time (ikke på køl) og skum af for bobler. Bag ved 95grader i ca. halvanden time eller til cremen har sat sig.
Opbevares på køl indtil karamelliseringen.
Crème brûlée kan serveres solo, men går også godt sammen med eksempelvis en sorbet på nogle lækre frugter og bær.
Anne au Chocolat skriver
Kære Lis
Nej mælk og fløde skal ikke varmes op 🙂
Kh Anne
Mia M skriver
Virkelig lækker og nem opskrift! Lavede det i går og det smager fantastisk 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Mia,
Det glæder mig at høre 🙂
Kh Anne
Helle Balle skriver
Godt nytår:-)
Jeg skriver til dig, da min ene opskrift på creme brulee er blevet væk, din har jeg , men mangler den fra een, der hedder Godte, som også skriver her på din blog.
Jeg kan ikke finde hendes opskrift, har du den??
Super gode og inspirere de opskrifter du har:-)
Vh Helle
Anne au Chocolat skriver
Kære Helle
Desværre ikke.
Godt nytår til dig 🙂
kh Anne
Bettina Falk skriver
Hej
Jeg vil prøve din opskrift men til 6 personer. Kan du give mig målene til det?
Mvh Bettina
Anne au Chocolat skriver
Kære Bettina
Du skal bare gange opskriften med 1,5 🙂
God fornøjelse.
Kh Anne
Mette skriver
Hej Anne
Jeg spiser/drikke ikke laktose kan man lave din opskrift på ren fløde? man kan ikke får laktosefri sødmælk?
Hilsen Mette
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette
Ja, det tror jeg godt, at du kan!
Kh Anne
Mette skriver
Hej Anne
Super så er desserten på plads til min fødselsdag 😀
Hilsen Mette
Puk skriver
Hejsa,
Kan man lave cremen dagen før og opbevare skålene på køl?
Hvis jeg vil lave creme bruleen i mindre skåle, hvordan så med bagetiden?
På forhånd tak 🙂
Rasmus skriver
Hej Anne,
Tak for en super opskrift.
Jeg har nu lavet den en del gange, men jeg syntes stadig at jeg har problemer med at alt vanliljen falder til bunden. Dermed får den først skål næsten ingen vanilje og den sidste skål for det hele. Gør jeg noget forkert eller har du et godt råd til hvordan jeg undgår det?
Tak igen.
– Rasmus
Gert Thomsen skriver
Hej Anne. Jeg har fundet din opskrift og er i gang med at prøve den. To spørgsmål. Skal det være i vandbad i ovnen og hvordan får man fordelt vanilje kornene i hele desserten og ikke kun på bunden. På forhånd tak Gert
Jeppe skriver
Hvor kommer de fine ramekiner fra??
God weekend.
Jeppe
Anne au Chocolat skriver
Kære Jeppe,
Jeg har købt mine i Frankrig, men man plejer at kunne få dem i Løgismose 🙂
Kh Anne
Line skriver
Har lige rørt det sammen, bliver spændende, har aldrig lavet det før. Kan man lave det dagen før? Skal bruge den som dessert til nytår, og der er bare så meget andet at se til den dag.
Henning skriver
Har fulgt denne opskrift adskillige gange og den virker bare hver gang. Kan sagtens laves dagen før. Sæt god tid af .. de skal have lang tid i ovnen. 🙂
Mona skriver
Hej Anne
Skal fløden og mælken ikke varmes op? Og heller ikke holde div temperaturer undervejs? Forsøgte mig med Mette Blomsterbergs…ja, det blev noget sjask :/
Anne au Chocolat skriver
Kære Mona,
Jeg har ligget syg nytåret over, så jeg har desværre først set din kommentar nu.
Nej fløde og mælk skal ikke varmes op.
Håber, du kom godt ind i det nye år 🙂
Kh Anne