I går lagde jeg et billede op af denne is på min facebook fanpage med spørgsmålet om, der var nogen, som kunne gætte, hvad det var for en slags. Der var mange interessante bud og flere af dem refererede til de vanillekorn, man kunne spotte. Og ganske rigtig er der tale om en vanilleis, men den er tilsat olivenolie.
I tænker sikkert alle “olivenolie og vanilleis, hvad er det dog for en spøjs kombination?”, men jeg kan love jer for, at det er et hit. Det kræver bare en god rigtig god olivenolie. En af den slags man normalt kun bruger til at dyppe brød i, fordi den smager så godt.
Første gang jeg fik kendskab til olivenolie is var på køkkenskolen i Tourrettes. Vi brugte den fabelagtige olivenolie fra den mere end 140 år gamle Niçois‘ke olivenolieproducent Nicolas Alziari, som vi i øvrigt brugte til alt i køkkenet, indtil Birthe og Arne begyndte at få produceret olie af deres egne oliventræer på grunden. Det var også ret fantastisk.
På køkkenskolen kunne vi tit finde på at servere olivenolie isen til bagte figner eller anden form for frugt. Bagte blommer mindes jeg også at have gjort isen selskab, og det er lidt det, jeg prøver at lade som om med den tykke røde blommeskive her på billederne.
Olivenolien giver ud over sin dejlige smag også en ekstra fyldig konsistens til isen. Så vidt jeg kan huske, var isen på køkkenskolen udelukkende baseret på sødmælk. Men jeg tryllede mig frem til min egen version og fik lavet en vanilleis-base på sødmælk og fløde. Sådan kan jeg nemlig normalt godt lide den og tænkte, at olivenolien heller ikke havde noget imod at blive blandet med halv sød og halv fløde.
Tror I på mig, når jeg siger, at denne is er fantastisk ? : )
Olivenolie isen laves således:
200 ml piskefløde
200 ml sødmælk
4 æggeblommer
100 g sukker
1/2 stang vanille
1/2 dl god olivenolie
Bring sødmælk, fløde og halvdelen af sukkeret i kog i en gryde sammen med vanillestangen tømt for korn. Pisk æggeblommer lyse og luftige sammen med det resterende sukker og vanillekornene. Fjern vanillestangen og hæld hurtigt mælken over blommerne, mens der piskes godt og grundigt med piskeris. Hæld iscremen tilbage i gryden og varm op til 83 grader under konstant omrøring. Køl derefter straks gryden (og iscremen) ned, ved at putte den ned i køkkenvasken fyldt med vand og isterninger. Tilsæt olivenolie og rør rundt . Køl cremen helt af (og gerne i køleskabet) inden den køres på ismaskinen.
Piskeriset skriver
Det lyder rasende spændende – lige noget for mig!
Håber du får en rigtig god – og sød – påske 🙂
Bettina skriver
OMFG!
heidi skriver
Spændende ingrediens til is – det skal helt klart prøves 🙂
Sacha skriver
Det lyder virkelig spændende med olivenolie, for mig er olivenolie en madolie på fod med raps, solsikke osv. noget jeg bruger til at stege, bage osv.
Sophie skriver
Uh, det lyder spændende! Men må jeg spørge: hvilken ismaskine har du? Er nemlig selv på udkig 🙂
Tanja skriver
Anne, jeg er så glad for, at jeg læser dette indslag mens jeg befinder mig i Spanien! Nu skal jeg helt sikkert have en god olivenolie med hjem (og selvfølgelig mange poser mandelmel 😉 )
God påske!
Christine skriver
Jeg tror aldrig i mit liv, jeg har set en is, der så mere indbydende ud end denne! Jeg må prøve den så snart, jeg vender hjem. Det lyder fantastisk med enten figner eller blommer til 🙂
God påske!
Chris
Katrines (glutenfrie) Kokkerier skriver
Hej Anne!
Jeg har selv arbejdet hos Arne og Birthe og kan stadig huske den skønne smag, hvis man lige lukker øjene og drømmer sig tilbage. Den er meeega lækker, men kræver en god og mild olie. Og så der den jo rigtig god til rødvinsporcherede friske figner med kanel og vanilje…mmmm! Det er længe siden jeg har lavet den, så tak for påmindelsen..:)
Jeg kan kun sige, at den SKAL prøves!
Hilsen Katrine
Rikke skriver
En mega flot dessert 🙂
Lisa skriver
Det lyder rigtigt spændende 🙂 Er det en olie, man kan købe i DK? Eller kan du anbefale et andet ligeså godt mærke, der kan fåes herhjemme?
Anne au Chocolat skriver
Kære Piske
Jeg er også sikker på, at det er en is lige for dig 🙂
Kh Anne
Ps. jeg håber også at du har en skøn påske!
Anne au Chocolat skriver
Kære Bettina
Olivenolie is, FTW 🙂
Kram
Anne au Chocolat skriver
Kære Heidi
Fedt at du har lyst til at prøve at lave is med olivenolie i 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Sacha
Ja, det virker også lidt mærkeligt, når man står og hælder olien ned i iscremen, men det fungerer SÅ godt 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Sophie
Jeg har en Musso sorbetière på 18 kg og med kompressor, som jeg købte i Kunst og Køkkentøj for snart 6 år siden. Og den er så god som ny, så det er en fantastisk investering 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Tanja
Det lyder godt med god olivenolie og mange poser mandelmel 🙂
Håber du nyder påsken!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Chris
Du er sød! 🙂 Jeg glæder mig til at høre mere om dit sydfranske eventyr!
God påske til dig også.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Katrine
Næ hvor sjovt, at du også har været på køkkenskolen. Hvornår var du mon det ? 🙂
Det er en skøn skøn is, som vækker minder!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Rikke
Mange tak skal du have 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Lisa
Min bror har foræret mig denne italienske olie, som han vist havde købt ude hos Laudrup Vine 🙂
Kh Anne
Benedikte Capion skriver
Wow, det lyder virkelig spændende 🙂 og lækkert! Jeg tror på dig 😉