I dag var jeg hjemme hos min ven Jonas, som man vist roligt kan sige har et lige så lidenskabeligt forhold til mad som jeg. I tidligere indlæg har jeg nævnt, hvor meget jeg holder af at hænge ud med madpassionerede mennesker. I dag var ingen undtagelse!
Vi bagte brunsviger, rugbrød, rugbrødsbarer à la Meyers Bageri og ølandshvedeboller. Det hele kommer til at figurere på bloggen i den nærmeste fremtid. I dag starter jeg dog med at give jer opskriften på den saftige brunsviger! Jeg spørger lige… er der noget bedre end kombinationen af en lækker let luftig dej og en syndig blanding af brun farin, smør og sirup ??
Dejen:
2,5 dl lunken vand
25 g gær
1 æg
50 g sukker
5 g salt
ca. 450 g hvedemel
37,5 g smør, smeltet
Rør gær ud i det lunkne vand, tilsæt ægget og dernæst salt, sukker og mel. Tilsæt til sidst det smeltede smør og rør blandingen sammen på røremaskinen, indtil man får en fin dej, der slipper røreskålens sider. Dæk skålen til med et viskestykke og lad dejen hæve i 30 minutter.
Rul derefter dejen ud på et meldrysset bord og læg den over i en smurt bradepande. Brug peje- eller tommelfingeren til at prikke fordybninger i dejen.
Den dejlige topping:
125 g brun farin
125 smør
1/4 dl sirup
Ekstra brun farin til drys (kan udlades)
Kog brun farin, smør og sirup sammen i en gryde (, så det ligner semi-karamel).
Fordel blandingen oven på dejen. Lad brunsvigeren hæve lunt tildækket i 1 times tid. Lav derefter eventuelt flere fordybninger i dejen med fingeren. Bag brunsvigeren i 18-20 minutter ved 200 grader varmluft. Lige inden den er færdig, kan man vælge at drysse en smule ekstra brun farin på toppen. Det tilfører lidt ekstra sprødhed til brunsvigeren.
Spis brunsvigeren, mens den er lun! Så er den også mest flydende, og man får skønt fedtede fingre 🙂
Vi spiste ret meget, men brunsvigeren er da også en fremragende form for formiddagsmad!
Kære Rikke
Det er jeg glad for at høre 🙂
Kh Anne
HASTER HASTER… :)) Hej hej, skal lave din SKØNNE brunsviger i aften til min søns fødselsdag. Hvor mange personer er din opskrift beregnet til?? Vi bliver 15 personer..
Håber du kan svare hurtigt for jeg skal bage om et par timer. Dernæst….skal den hæve i ialt 1,5 time – altså først 30 min og dernæst 1 time når glasuren er på???
Mvh og TAK for skøn side,,,, Camilla
Kære Camilla
Jeg vil nok gange opskriften med to og bage den i en hel bradepande. Yes halvanden time i alt 🙂
God fornøjelse!
Kh Anne
Hej Anne
Hold da op en fest, oplevelsen var, da vi smagte din brunsviger..
Det er simpelthen verdens bedste og jeg mener virkelig, jeg har aldrig smagt den bedre..
Den var fantastisk og der var vi har til flere dage efter en fødselsdag, det kunne vi godt glemme, der blev spist op..
Tak for denne skønne opskrift
Janne
Kære Janne
Ih det glæder mig at høre 🙂
Kh Anne
God grund opskrift. Jeg bruger den altid og jeg er ganske ægte brunsviger fan fra Fyn. Dog vil jeg anbefale at tilsætte lidt kardemomme i dejen og kanel i fyldet. Det fyld som man bør lave lidt ekstra af. Så er vi i nærheden af perfekt brunsviger!
Hvilke mål har din form?
Hejsa.
Jeg har lige et spørgsmål angående smørret. Bruger du usaltet smør både til fyld og dejen? I så fald, kan man bruge saltet smør, og undlade saltet i dejen?
På forhånd tak, Sabine
Hej Anne!
Fantastisk god opskrift! Jeg lavede toppingen med en grøn valnødde sirup, og dryssede kagen med mandler, anbefalelsesværdigt! Generelt er den grønne valnødde sirup helt fantastisk 🙂
Vh Jose
Kan man fryse dejen rå og bage den på dagen den skal spises?
Kan det passe, at det er 37,5 g smør til dejen? 🙂
Hej
Er det saltet eller usaltet smør? og kan man slå den op dagen før også rulle den ud og bage den dagen efter?
Mvh
Marianne
Hej Anne. Jeg prøvede din opskrift i går (dobbelt portion i en stor bradepande) – og den smagte fantastisk – men det meste af karamel-toppingen løb ned gennem dejen under bagningen …og endte som et lækkert lag på undersiden af kagen :/
Hvad kan jeg gøre for at undgå det? Har du et godt råd?
Mange hilsner Eva
Jeg skal lave en kagemand til 30 personer/børn. Hvordan ville du gøre dette?
Tænker man næsten må lave 2 kagemænd.
Så med 4 dobbelt opskrift ?
Mvh Anita.
37,5 g smeltet smør – passer det?
Fantastisk dejlig kage,specielt når man som jeg bor i udlandet og ikke lige kan gå til bageren. En varm hilsen her fra Irland og tak for en dejlig opskrif. Har fået strenge ordre om at lave den igen af gutterne på den lokale pub. Mvh. Brian, Fermoy Co. Cork, Irland.
Kagen kunne måske have været god, hvis jeg i bedre tid havde opdaget at den på 200 grader varmluft var sort ovenpå efter kun 15 minutter! Og lidt tør….
Kan man evt. Forme dejen som en kagemand på en bageplade? Altså uden at den flyder ud? Eller ser den rigtig god ud:-)
MUMS! jeg sad lige og surfet efter en brunsvir’ da min søn på 16 (17 i morgen) har bestilt en brunsvir’ og tænkte BUM BUM, hvor finder det lige den! – dejligt jeg kunne finde den hos dig og glæder mig til at overraske ham med denne labre sag på hans 17 års fødsels-dag i morgen som en surprise. (hans farmor og farmor er fra O’ense, så kvalitetskravet skal jo være højt, ha ha! 😉
tak for altid go’ inspiration.
smil Lene
I shall try this soon..been on my list 🙂 looks lovely!
Har du erfaring med at lave den koldhævet?
Hej Anne
Tak for en lækker blog!
Nu tænkte jeg at det var på tide, at lave denne her lækre sag. Jeg tænkte på om man kan lade dejen hæve natten over? Eller om det har konsekvenser for kagens færdige resultat?
Hilsen Katrine
Hej Anne
Jeg skal have kagen med i skole i morgen tidlig, og tænkte om det er muligt at lave dejen og smører remoncen på, og så smide den i køleskabet til i morgen tidlig hvor den så vil få lov at efterhæve inden den bliver bagt? Har læst flere steder at det burde kunne lade sig gøre, men er ikke helt sikker?
Vh Josefine
Hej Josefine
Jeg lader den rå dej stå i køleskab natten over og koger fyldet om morgenen. Så skal dejen bare prikkes huller i, fyld på og i ovn.
Super lækker kage, bagte den igår til min fars fødselsdag. Tak for opskriften.
Kære Kirstine,
Det er jeg meget glad for at høre 🙂
Kh Anne
Hej Anne.
Den ser godt nok lækker ud 🙂
Hvor stor er formen du har bagt den i?
mvh Louise
Kære Louise,
Den er så lækker 🙂
En halv bradepande svarer formen til!
Kh Anne
Hvor mange personer er der cirka til? 🙂
Kære Mille,
Ti personer ville jeg skyde på 🙂
Hej Anne
Kan man måske smække den sammen et par timer inden og så sætte den i ovnen når man får gæster? Jeg har bedst erfaring med at Meyers er lun ved servering ellers synes jeg den er tør :–)
Kære Sabrina,
Det tror jeg sagtens, at du kan! Bare sørg for at den ikke hæver for meget videre – så måske på køl med den? 🙂
Lun brunsviger er også så lækkert!
Det er en af de bedste brunsviger jeg har fået i mit liv. Jeg prøvede og lave den for først gang for nogle år siden og har ikke lavet andre siden? Så tak for den bedste opskrift nogle siden?
Kære Thomas,
Det glæder mig SÅ meget at høre 🙂
Kh Anne
Den er for sindssyg lækker! Jeg bager den tit 🙂
Hej Anne.
Kan jeg lave dejen om eftermiddagen, og så sætte den på køl natten over, for så at bage den om morgenen? – uden at det har konsekvenser?
Kan også remoncen laves dagen før?
KH Kristine
Kære Kristine,
Ja det tror jeg sagtens – jeg ville nok reducere gærmængden en smule for en sikkerheds skyld.
Remoncen ville jeg vente med at lave til den skal på dejen.
God fornøjelse og lad mig gerne vide hvordan det går!
Kh Anne
Hej Anne
Jeg skal have brunsviger med om torsdagen og har tænkt mig at lave den onsdag aften. Hvad skal jeg gøre med koldhævning? Har læst at man kan koldhæve den med fyldet på eller uden fyldet, som man så laver på dagen. Hvad ville være bedst?
Mvh Emma
Kære Emma,
Det lyder lækkert! Jeg ville klart vente med fyldet til på selve dagen, men jeg ved selvfølgelig ikke, hvor god tid du har på dagen:)
Kh Anne