E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Den bedste brunsviger

17. februar 2011 af Anne au Chocolat 91 kommentarer

I dag var jeg hjemme hos min ven Jonas, som man vist roligt kan sige har et lige så lidenskabeligt forhold til mad som jeg. I tidligere indlæg har jeg nævnt, hvor meget jeg holder af at hænge ud med madpassionerede mennesker. I dag var ingen undtagelse!

Vi bagte brunsviger, rugbrød, rugbrødsbarer à la Meyers Bageri og ølandshvedeboller. Det hele kommer til at figurere på bloggen i den nærmeste fremtid. I dag starter jeg dog med at give jer opskriften på den saftige brunsviger! Jeg spørger lige… er der noget bedre end kombinationen af en lækker let luftig dej og en syndig blanding af brun farin, smør og sirup ??

Dejen:
2,5 dl lunken vand
25 g gær
1 æg
50 g sukker
5 g salt
ca. 450 g hvedemel
37,5 g smør, smeltet

Rør gær ud i det lunkne vand, tilsæt ægget og dernæst salt, sukker og mel. Tilsæt til sidst det smeltede smør og rør blandingen sammen på røremaskinen, indtil man får en fin dej, der slipper røreskålens sider. Dæk skålen til med et viskestykke og lad dejen hæve i 30 minutter.
Rul derefter dejen ud på et meldrysset bord og læg den over i en smurt bradepande. Brug peje- eller tommelfingeren til at prikke fordybninger i dejen.


Den dejlige topping:
125 g brun farin
125 smør
1/4 dl sirup
Ekstra brun farin til drys (kan udlades)

Kog brun farin, smør og sirup sammen i en gryde (, så det ligner semi-karamel).
Fordel blandingen oven på dejen. Lad brunsvigeren hæve lunt tildækket i 1 times tid. Lav derefter eventuelt flere fordybninger i dejen med fingeren. Bag brunsvigeren i 18-20 minutter ved 200 grader varmluft. Lige inden den er færdig, kan man vælge at drysse en smule ekstra brun farin på toppen. Det tilfører lidt ekstra sprødhed til brunsvigeren.

Spis brunsvigeren, mens den er lun! Så er den også mest flydende, og man får skønt fedtede fingre 🙂

Vi spiste ret meget, men brunsvigeren er da også en fremragende form for formiddagsmad!

Skrevet i: Brød og boller, Kager Tags: brun farin, brunsviger, hvedemel, ølandshvede, ølandshvedeboller, rugbrødsbarer

Previous Post: « The Coffee Collective fylder 3 år i dag!
Next Post: Limekage med hvid chokolade og hasselnødder »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Anne au Chocolat skriver

    15. januar 2014 kl. 18:37

    Kære Rikke
    Det er jeg glad for at høre 🙂
    Kh Anne

  2. Camillla skriver

    27. marts 2014 kl. 11:46

    HASTER HASTER… :)) Hej hej, skal lave din SKØNNE brunsviger i aften til min søns fødselsdag. Hvor mange personer er din opskrift beregnet til?? Vi bliver 15 personer..

    Håber du kan svare hurtigt for jeg skal bage om et par timer. Dernæst….skal den hæve i ialt 1,5 time – altså først 30 min og dernæst 1 time når glasuren er på???

    Mvh og TAK for skøn side,,,, Camilla

  3. Anne au Chocolat skriver

    27. marts 2014 kl. 12:36

    Kære Camilla
    Jeg vil nok gange opskriften med to og bage den i en hel bradepande. Yes halvanden time i alt 🙂
    God fornøjelse!
    Kh Anne

  4. Janne skriver

    10. april 2014 kl. 22:04

    Hej Anne
    Hold da op en fest, oplevelsen var, da vi smagte din brunsviger..
    Det er simpelthen verdens bedste og jeg mener virkelig, jeg har aldrig smagt den bedre..
    Den var fantastisk og der var vi har til flere dage efter en fødselsdag, det kunne vi godt glemme, der blev spist op..
    Tak for denne skønne opskrift
    Janne

  5. Anne au Chocolat skriver

    11. april 2014 kl. 11:07

    Kære Janne
    Ih det glæder mig at høre 🙂
    Kh Anne

  6. Maja skriver

    17. april 2014 kl. 11:40

    God grund opskrift. Jeg bruger den altid og jeg er ganske ægte brunsviger fan fra Fyn. Dog vil jeg anbefale at tilsætte lidt kardemomme i dejen og kanel i fyldet. Det fyld som man bør lave lidt ekstra af. Så er vi i nærheden af perfekt brunsviger!

  7. Louise Petersen skriver

    12. maj 2014 kl. 15:45

    Hvilke mål har din form?

  8. Sabine skriver

    19. juni 2014 kl. 10:58

    Hejsa.
    Jeg har lige et spørgsmål angående smørret. Bruger du usaltet smør både til fyld og dejen? I så fald, kan man bruge saltet smør, og undlade saltet i dejen?
    På forhånd tak, Sabine

  9. Josefine Gwinner skriver

    23. august 2014 kl. 13:11

    Hej Anne!
    Fantastisk god opskrift! Jeg lavede toppingen med en grøn valnødde sirup, og dryssede kagen med mandler, anbefalelsesværdigt! Generelt er den grønne valnødde sirup helt fantastisk 🙂

    Vh Jose

  10. Merete Sørensen skriver

    17. oktober 2014 kl. 19:01

    Kan man fryse dejen rå og bage den på dagen den skal spises?

  11. julie klok skriver

    22. oktober 2014 kl. 13:10

    Kan det passe, at det er 37,5 g smør til dejen? 🙂

  12. Marianne l Hansen skriver

    20. november 2014 kl. 14:31

    Hej
    Er det saltet eller usaltet smør? og kan man slå den op dagen før også rulle den ud og bage den dagen efter?

    Mvh
    Marianne

  13. Eva skriver

    24. november 2014 kl. 09:24

    Hej Anne. Jeg prøvede din opskrift i går (dobbelt portion i en stor bradepande) – og den smagte fantastisk – men det meste af karamel-toppingen løb ned gennem dejen under bagningen …og endte som et lækkert lag på undersiden af kagen :/
    Hvad kan jeg gøre for at undgå det? Har du et godt råd?

    Mange hilsner Eva

  14. Anita skriver

    6. januar 2015 kl. 22:43

    Jeg skal lave en kagemand til 30 personer/børn. Hvordan ville du gøre dette?
    Tænker man næsten må lave 2 kagemænd.
    Så med 4 dobbelt opskrift ?
    Mvh Anita.

  15. Elsebeth skriver

    6. marts 2015 kl. 16:12

    37,5 g smeltet smør – passer det?

  16. Brian Jacobsen skriver

    5. april 2015 kl. 15:03

    Fantastisk dejlig kage,specielt når man som jeg bor i udlandet og ikke lige kan gå til bageren. En varm hilsen her fra Irland og tak for en dejlig opskrif. Har fået strenge ordre om at lave den igen af gutterne på den lokale pub. Mvh. Brian, Fermoy Co. Cork, Irland.

  17. Kamilla skriver

    6. april 2015 kl. 14:01

    Kagen kunne måske have været god, hvis jeg i bedre tid havde opdaget at den på 200 grader varmluft var sort ovenpå efter kun 15 minutter! Og lidt tør….

  18. Mathilde skriver

    5. maj 2015 kl. 10:55

    Kan man evt. Forme dejen som en kagemand på en bageplade? Altså uden at den flyder ud? Eller ser den rigtig god ud:-)

  19. justlove2ndhandbyleneb. skriver

    1. november 2015 kl. 12:46

    MUMS! jeg sad lige og surfet efter en brunsvir’ da min søn på 16 (17 i morgen) har bestilt en brunsvir’ og tænkte BUM BUM, hvor finder det lige den! – dejligt jeg kunne finde den hos dig og glæder mig til at overraske ham med denne labre sag på hans 17 års fødsels-dag i morgen som en surprise. (hans farmor og farmor er fra O’ense, så kvalitetskravet skal jo være højt, ha ha! 😉

    tak for altid go’ inspiration.

    smil Lene

  20. Trupti skriver

    6. november 2015 kl. 11:42

    I shall try this soon..been on my list 🙂 looks lovely!

  21. Marlene skriver

    14. december 2015 kl. 08:15

    Har du erfaring med at lave den koldhævet?

  22. Katrine skriver

    27. december 2015 kl. 15:24

    Hej Anne
    Tak for en lækker blog!
    Nu tænkte jeg at det var på tide, at lave denne her lækre sag. Jeg tænkte på om man kan lade dejen hæve natten over? Eller om det har konsekvenser for kagens færdige resultat?

    Hilsen Katrine

  23. Josefine skriver

    18. januar 2016 kl. 15:34

    Hej Anne

    Jeg skal have kagen med i skole i morgen tidlig, og tænkte om det er muligt at lave dejen og smører remoncen på, og så smide den i køleskabet til i morgen tidlig hvor den så vil få lov at efterhæve inden den bliver bagt? Har læst flere steder at det burde kunne lade sig gøre, men er ikke helt sikker?

    Vh Josefine

  24. Pernille Sutrow skriver

    25. marts 2016 kl. 21:27

    Hej Josefine
    Jeg lader den rå dej stå i køleskab natten over og koger fyldet om morgenen. Så skal dejen bare prikkes huller i, fyld på og i ovn.

  25. Kirstine skriver

    2. oktober 2016 kl. 08:35

    Super lækker kage, bagte den igår til min fars fødselsdag. Tak for opskriften.

  26. Anne au Chocolat skriver

    2. oktober 2016 kl. 13:10

    Kære Kirstine,
    Det er jeg meget glad for at høre 🙂
    Kh Anne

  27. louise skriver

    26. november 2016 kl. 13:26

    Hej Anne.
    Den ser godt nok lækker ud 🙂
    Hvor stor er formen du har bagt den i?
    mvh Louise

  28. Anne au Chocolat skriver

    27. november 2016 kl. 19:58

    Kære Louise,
    Den er så lækker 🙂
    En halv bradepande svarer formen til!
    Kh Anne

  29. Mille skriver

    5. marts 2017 kl. 22:11

    Hvor mange personer er der cirka til? 🙂

  30. Anne au Chocolat skriver

    6. marts 2017 kl. 08:14

    Kære Mille,
    Ti personer ville jeg skyde på 🙂

  31. Sabrina skriver

    8. august 2017 kl. 19:40

    Hej Anne
    Kan man måske smække den sammen et par timer inden og så sætte den i ovnen når man får gæster? Jeg har bedst erfaring med at Meyers er lun ved servering ellers synes jeg den er tør :–)

  32. Anne au Chocolat skriver

    10. august 2017 kl. 21:35

    Kære Sabrina,
    Det tror jeg sagtens, at du kan! Bare sørg for at den ikke hæver for meget videre – så måske på køl med den? 🙂
    Lun brunsviger er også så lækkert!

  33. Thomas skriver

    24. august 2017 kl. 22:45

    Det er en af de bedste brunsviger jeg har fået i mit liv. Jeg prøvede og lave den for først gang for nogle år siden og har ikke lavet andre siden? Så tak for den bedste opskrift nogle siden?

  34. Anne au Chocolat skriver

    25. august 2017 kl. 12:15

    Kære Thomas,
    Det glæder mig SÅ meget at høre 🙂
    Kh Anne

  35. lau skriver

    4. september 2017 kl. 09:54

    Den er for sindssyg lækker! Jeg bager den tit 🙂

  36. Kristine skriver

    19. oktober 2017 kl. 14:53

    Hej Anne.

    Kan jeg lave dejen om eftermiddagen, og så sætte den på køl natten over, for så at bage den om morgenen? – uden at det har konsekvenser?
    Kan også remoncen laves dagen før?

    KH Kristine

  37. Anne au Chocolat skriver

    19. oktober 2017 kl. 21:15

    Kære Kristine,
    Ja det tror jeg sagtens – jeg ville nok reducere gærmængden en smule for en sikkerheds skyld.
    Remoncen ville jeg vente med at lave til den skal på dejen.
    God fornøjelse og lad mig gerne vide hvordan det går!
    Kh Anne

  38. Emma skriver

    9. oktober 2018 kl. 22:00

    Hej Anne
    Jeg skal have brunsviger med om torsdagen og har tænkt mig at lave den onsdag aften. Hvad skal jeg gøre med koldhævning? Har læst at man kan koldhæve den med fyldet på eller uden fyldet, som man så laver på dagen. Hvad ville være bedst?
    Mvh Emma

  39. Anne au Chocolat skriver

    10. oktober 2018 kl. 13:14

    Kære Emma,
    Det lyder lækkert! Jeg ville klart vente med fyldet til på selve dagen, men jeg ved selvfølgelig ikke, hvor god tid du har på dagen:)
    Kh Anne

« Ældre kommentarer

Trackbacks

  1. Frokost og shopping i byen | Copenhagen Kiddo siger:
    27. februar 2016 kl. 09:56

    […] fynsk brunsviger. Det er mange år siden, jeg har bagt sådan en, men jeg har planlagt at bruge denne opskrift. Den ser god ud, så jeg håber, at den lever op til […]

  2. opskrift brunsviger – Vusl siger:
    13. juli 2018 kl. 22:43

    […] Den bedste brunsviger – Anne au … […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så det blev til klatkager i går eftermiddags til stor glæde for drengene og deres ven på legeaftale. #stopmadspild 🥰
De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰 De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap