I weekenden fejrede vi Emils første fødselsdag med den nærmeste familie. De blev inviteret til brunch, leg og hygge, og jeg havde bagt dobbelt portion af disse fabelagtigt lette, sprøde koldhævede boller, som hittede stort. Der var konstant frisklavet kaffekærlighed på kanden, og vi serverede også luftige og cremede røræg, dejlig ost og pølser samt frisk frugt i massevis.
Og lagkage skulle der til! En fødselsdagsfin og børnevenlig lagkage med sommerfornemmelser og masser af velsmag for både store og små ganer. Jeg fandt rabarber fra sommeren i vores fryser og tryllede dem om til en luftig og forfriskende rabarbercreme med vaniljesmag og den helt perfekt syrlig-sødme. Den blev så god – og min søde mor var helt oppe og køre over den ♥ Man ville også sagtens kunne bruge denne hindbærcreme i stedet. Den andet cremede lag blev en mælkechokoladecreme, hvor jeg brugte Azélia 35% fra Valrhona, som byder på en dejlig smag af hasselnødder. En anden god mælkechokolade ville også give et lækkert og vellykket resultat.
Jeg samlede kagen fredag aften, så den bare skulle pyntes på dagen.
Her kommer opskriften!
Fødselsdagslagkage med rabarber og mælkechokolade
12 personer
Mælkechokoladecreme:
150 g mælkechokolade, jeg brugte Azélia 35% fra Valrhona (reklamelink)
250 ml piskefløde
Lagkagebunde:
4 æg, stuetempererede
150 g sukker, jeg brugte det fintkornede Bagesukker fra Dansukker
150 g mel
1 tsk bagepulver
Rabarberskum:
2 blade husblas
180 g rabarber, skåret i små stykker
70 g sukker
½ stang vanilje, korn af
½ l piskefløde
60 g flormelis
Glasur:
150 g flormelis
15 g kakaopulver fra Valrhona (reklamelink)
ca. 2 spsk kogende vand
Pynt:
Hindbær
Blåbær
Stedmoderblomster
Crispy kugler fra Special Moment
Bageform:
Springform 24 cm (reklamelink)
Mælkechokoladecreme:
Varm fløde op til kogepunktet i en gryde. Hak i mellemtiden mælkechokolade helt fint og kom den i en skål. Hæld den varme fløde over mælkechokoladen, og lad det stå i 1 minut. Brug derefter et piskeris til at røre rundt, så al mælkechokoladen smelter godt sammen med fløden. Lad det køle af, dæk derefter skålen til og sæt den i køleskabet i 3-4 timer.
Lagkagebunde:
Beklæd bunden af en springform (24 cm i diameter) med bagepapir og smør siderne med smør. Tænd ovnen for 190 grader varmluft. Pisk de stuetempererede æg og sukker til en let og meget luftig æggesnaps. Det tager minimum 5 minutter, så det er smart at bruge en røremaskine, hvis man har sådan én. Sigt mel og bagepulveret ned i æggesnapsen, og vend det hele forsigtigt rundt uden at slå for meget luft ud af kagedejen. Hæld dejen i springformen og bag i ca. 25 minutter i ovnen. Tag kagen ud, og lad den køle af på en rist i ca. 30 minutter. Tag den ud af formen og vend kagen på hovedet, så bund bliver til top. Lad kagen køle helt af, og brug derefter en savtakket kniv til at dele bunden i tre. Læg et stykke bagepapir mellem hver lagkagebund og dæk dem til med husholdningsfilm, hvis de laves dagen før og ellers ikke skal lægges sammen til lagkage med det samme. (Jeg skar mine bunde ud i takt med, at jeg samlede kagen).
Rabarbercreme:
Udblød husblas i koldt vand i en skål i 5-10 minutter. Bring rabarberstykker, sukker og vaniljekorn i kog i en gryde, og lad det simre i 5-10 minutter, til rabarberstykkerne er helt opløst. Vrid husblasen fri for vand. Tag rabarberkompotten væk fra varmen, og opløs husblasen deri. Hæld rabarberkompotten over i en skål, og lad det svale til stuetemperatur. Pisk i mellemtiden fløden og flormelis til en let skum. Vend forsigtigt flødeskummet i rabarberkompotten.
Samling:
Rengør springformens kanter og kom første bund ned i springformen igen. Beklæd kanten med kageplast og sørg for, at det bliver stukket godt ned mellem springformens kant og lagkagebundens kant hele vejen rundt. Fordel rabarbercremen på bunden. Kom næste lagkagebund oven på rabarbercremen. Pisk mælkechokoladefløden til let skum (pisk endelig ikke for meget, da det i så fald let gryner) og fordel den på lagkagebunden. Kom sidste lagkagebund på toppen. Dæk springformen til med husholdningsfilm, og lad lagkagen hvile på køl i et par timer og meget gerne natten over (det gjorde jeg).
Ved servering:
Åbn springformen og fjern kageplasten. Placer lagkagen på et serveringsfad. Pynt med glasur, bær og blomster og server straks. Den kan også pyntes i forvejen og stilles på køl, til den skal serveres.
natascha salling skriver
Hej Anne
Jeg bagte denne underskønne lagkage igår til min søns allerførste fødselsdag, og den smagte bare himmelsk 🙂 Jeg undrede mig dog over at chokoladecremen ikke blev helt så luftig men mere ganache-agtig – hvad tror du det skyldes? Jeg piskede den ikke ret længe, da jeg var bange for at den skulle gryne..
Tusind tak for dine altid lækre og inspirerende opskrifter!
Kh Natascha
Anne au Chocolat skriver
Kære Natascha,
Dejligt at høre, at lagkagen hittede 🙂 Og så til din søns allerførste fødselsdag.
Hvad angår chokoladecremen så har du nok ikke pisket helt længe nok – den kan godt kræve lidt øvelse at piske for at piske den luftig uden, at den gryner. Så hellere lidt underpisket vil jeg mene 🙂
Kh Anne
Natascha skriver
Det gjorde den helt bestemt 🙂
Jeg må prøve igen og så piske den i lidt længere tid 😉 Tak.
Mette skriver
Kan jeg forkorte tiden chokoladecremen skal køle, hvis jeg stiller den på frys i stedet?
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette,
Ja det tænker jeg sagtens kan lade sig gøre 🙂
Kh Anne
Isabella skriver
Hej Anne
Tager kagen skade af at blive lavet torsdag aften, hvis den skal serveres lørdag til kaffe?
Venlig hilsen
Isabella
Anne au Chocolat skriver
Kære Isabella,
Jeg er ked af det sene svar – jeg har lige holdt sommerferie fra bloggen 🙂
Det burde sagtens kunne lade sig gøre ja!
Kh Anne
Elise skriver
Kan jeg bruge frosne rabarber? 🤗
Anne au Chocolat skriver
Kære Elise
Ja det kan du!