Fragilité-kagen lyder med sit franske navn egentlig slet ikke som en dansk konditorklassiker, men ikke desto mindre er kagen opfundet af bager Johannes Steen på Amagertorv omkring 1910. Den har mere end hundrede år på bagen, og den går aldrig af mode, vil jeg vove at påstå. For hvem synes ikke om sprød og lidt chewy marengs med nødder eller mandler lagt sammen med en smørcreme med enten nougat eller kaffe i? Jeg er i hvert fald kæmpe fan!
Min udgave byder på ristede mandler i fragilitébunden og en silkeblød creme med både nougat og kaffe. En super lækker kombination!
Fragilité med kaffe og nougat
8 personer
Fragilitébund:
60 g mandler
2 æggehvider (evt. pasteuriserede)
100 g sukker
Creme med kaffe og nougat:
50 g smør, blødt
50 g blød nougat, stuetempereret
1 dl flormelis
2 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
2 spsk brygget kaffe
Flormelis til drys
Fragilitébund:
Bag mandlerne i ovnen ved 175 grader varmluft i 10 minutter. Køl dem af og blend dem til mandelmel i en blender eller minihakker. Pisk æggehvider og sukker til marengs og vend mandelmel i marengsen. Smør mandelmarengsen ud på en bageplade beklædt med bagepapir i et areal på 20 cm x 30 cm, og bag fragilitébunden ved 170 grader varmluft i ca. 15 minutter, til den er fint gylden. Køl bunden af og del den i fire stykker på den bredde led.
Creme med kaffe og nougat:
Kom det bløde smør i en skål og riv nougat ned i en skålen til smørret. Tilsæt flormelis og rør det hele godt rundt til en ensartet masse. Rør æggeblommerne i en ad gangen og pisk til sidst kaffen i lidt ad gangen ved hjælp af et piskeris for at samle cremen fint.
Fordel cremen mellem bundene og sæt fragilitéen på køl i minimum 3 timer. Drys med flormelis og skær ud i 8 stykker. Server med det samme eller opbevar på køl indtil servering.
Aswita skriver
Can you put this in English?
Zoe skriver
Ser skønt ud! Kan man lave dem dagen i forvejen?
Kh
Anne au Chocolat skriver
Kære Zoe,
Tak skal du have. Ja det kan du sagtens!
Kh Anne
Keld skriver
Har du en anden creme uden kaffe
Anne au Chocolat skriver
Hej Keld,
Du kan prøve at lægge dem sammen med denne her creme:
https://anneauchocolat.dk/kager/chokoladekage-med-efteraarssmag/
Josephine P skriver
Hej Anne. Bliver bundene for bløde og smattede hvis jeg lader den stå natten over?
Anne au Chocolat skriver
Kære Josephine,
Jeg tror sagtens, at du skal lade den stå natten over. Bundende at dejligt seje/chewy i det efter en tur på køl men ikke smattede.
Kh Anne
Susanne skriver
Jeg vil bage bundene som lagkage, men kan ikke helt gennemskue, hvor meget, jeg skal gange op for at bage 3 runde bunde i alm. lagkagestr. (omkring 25-26 cm). Har du et bud?
Jeg skal bage i morgen og håber du når at se mit spørgsmål inden;-)
Anne au Chocolat skriver
Kære Susanne,
Øv jeg er ked af, at jeg først ser din kommentar nu – den var havnet blandt en masse andre ulæste kommentarer.
Håber, at du klarede den uden hjælp 🙂
Mette skriver
Jeg har efterhånden bagt din fragilite mange gange og det er helt sikkert en af de bedste kager, jeg har smagt. Er i tæt konkurrence om første pladsen med din marengsroulade med mango 👏🏼 Tusind tak for lækre, nemme opskrifter 👌🏼