På 2. juledag fyldte Kaj 3 år. Vores dejlige Kaj – den gladeste børnehavedreng med en fantastisk appetit på livet og det største smil på læben. Og så er han verdens bedste storebror for Emil. Tiden flyver afsted i Kajs selskab, og han gør vores familieliv til en daglig fest og fylder os med ubetinget kærlighed og stolthed.
Kaj blev fejret på dagen af vores nærmeste familie med nybagte boller og disse hjemmelavede kajkager, lavet af min mand og mig, som fik de søde gæster til at trække på smilebåndet. De var et kæmpe hit! Saftige mazarinbunde med en forfriskende hindbærproppet flødeskum og så det klassiske grønne marcipanlåg. Jeg fandt på hindbærskummet, da jeg ikke er så begejstret for smørcreme, og det blev så vellykket og lækkert, at jeg tænker, at jeg også vil bruge det til fyld i andre lagkager i fremtiden.
Vi samlede kajkagerne lige, inden gæsterne kom, men man kan sagtens bage mazarinbunde dagen før, og så samle kagerne om morgenen og stille dem på køl indtil servering om eftermiddagen. Og vi spiste faktisk også par kajkager på andendagen i går – og de var mindst lige så lækre!
Her er opskriften:
Kajkager
15 stk
Mazarinbunde:
200 g marcipan, revet
200 g sukker
200 g smør, blødt
4 æg
100 g mel
Pisk marcipan og sukker godt sammen i en skål og tilsæt smør under fortsat piskning. Pisk æggene i et ad gangen. Vend tilsidst mel i. Smør dejen ud i ca. 1 cm tykkelse på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag ved 180 grader varmluft til den er fint gylden i ca. 10-12 minutter. Køl af.
Marcipanovertræk:
630 g marcipan
335 g flormelis
55 g glukosesirup
Grøn frugtfarve
Lidt rød frugtfarve
Ælt marcipan godt sammen med flormelis og glukosesirup. Tag en lille portion marcipan fra til kagernes røde tunger. Tilsæt grøn frugtfarve til den store portion og ælt den til farven er ensartet. Gør det samme med rød frugtfarve i den lille portion. Stil på køl i et par timer inden brug.
Hindbærskum:
5 blade husblas
250 g god hindbærmarmelade, gerne hjemmelavet
½ l piskefløde
80 g flormelis
Udblød husblas i koldt vand i en skål i 5-10 minutter. Varm hindbærmarmeladen i en lille gryde. Vrid husblasen fri for vand. Tag marmeladen væk fra varmen og opløs husblasen i den lune marmelade. Lad den svale til stuetemperatur. Pisk i mellemtiden fløden og flormelis til skum. Vend forsigtigt marmeladen i flødeskummet. Hæld hindbærskummet i en sprøjtepose med en stor glat tylle, og lad den hvile på køl i 30 minutter.
Pynt:
Lidt ekstra flormelis
æggehvide
kakaopulver
Samling og pynt:
Udstik mazarinbundene med en udstikker på 6 cm. Udstik gerne nogle mindre også til helt små kajkager.
Rul den grønne marcipan tyndt ud i mellem to stykker bagepapir (eller på et bord drysset med flormelis) og udstik låg af cirkler på 12 cm til de store kajkager. Stil gerne marcipanlågene tilbage på køl for en stund.
Sprøjt hindbærskum på bundene i 4-5 cm høje toppe, som når helt ud til kanten. Overtræk forsigtigt kagerne med de grønne marcipanlåg. Lav små tunger af den røde marcipan. Skær et snit til munden i hver kage og kom en rød tunge i munden på hver kage.
Lav til sidst to tykke glasurer af æggehvide og flormelis og farv den ene glasur mørk med lidt kakao. Kom glasuren i to små sprøjteposer med et lillebitte hul eller lav kræmmerhuse af bagepapir til glasuren. Lav små fine øjne med den hvide glasur og dernæst den mørke glasur.
Nyd med det samme eller stil kagerne på køl indtil servering.
Piskeriset skriver
Hvor er de skønne! Jeg har naturligvis en stor svaghed for denne type kager. Desværre hviner bager-udgaverne ofte af sukker, så jeg må hellere lave dem selv på et tidspunkt.
Tillykke til Kaj og godt nytår til jer alle 🙂
Camilla skriver
Hej Anne
Nu er det min tur til at fejre 3 års fødselsdag for min dreng😊 Jeg overvejer at lave din kaj opskrift til en stor kajkage. Tænker du det kan lykkes?
Vh Camilla
Anne au Chocolat skriver
Kære Camilla,
Det lyder som verdens bedste idé!
Glæder mig til at høre om resultatet 🙂
Og rigtig god fødselsdagsfejring for din søn!
Kh Anne