Klik her for at købe E-Bogen – Glutenfri & Sukkerfri
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-Bogen – Glutenfri & Sukkerfri
  • E-bog Glad Morgenmad

Æblegrød af æbler fra haven!

22. september 2009 af Anne au Chocolat 31 kommentarer

P1010227

At kunne lave æblegrød af modne æbler fra haven er et af de klare tegn på efterårets komme. Det har jeg lavet i dag! Min æblegrød er med masser af vanille og citron og – tro det eller ej – knapt så meget sukker. Grøden er i sig selv en lækker morgenmad – evt toppet mælk eller græsk yoghurt. Men hvis den skal bruges til dessert, skal der kaldes på piskefløden.

Man kan også bruge æblegrød til at lave æbleflødeis ved at blande den med en crème anglaise (base til vanilleis) og fryse den på en ismaskine (eller blande den med en parfaitbase og fryse den i en skål i fryseren, hvor man rører jævntligt i cremen). Endvidere kan man lægge grøden i et ildfast fad og putte en crème frangipane (fransk mandelcreme) over, som så skal bages i ovnen ved 180 grader, indtil cremen er sprød og flot gylden. Hertil kan (læs: skal!) man servere vanilleis, crème fraiche eller piskefløde.

Det korte og det lange er, at et hav af dessert- og bagekombinationer er mulige, når man har lavet æblegrød!

Opskriften er:

700 g æbler, skrællet og skåret i mindre stykker

saft af 1/2 citron

1/2 dl vand

1/2 vanillestang

50 g sukker

Kom æblerne i en gryde og kog sammen med citron, vand, sukker og vanillestangen – skrab kornene fri – til en lækker grød!

Skrevet i: Uncategorized Tags: æble, æblegrød, vanille

Previous Post: « Mazarinkage med nektariner
Next Post: Il Dona – Københavns nye grøntsagsmekka »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. foodfanatic skriver

    29. september 2009 kl. 22:48

    Kom en halv vaniliestang i æblegrøden her til aftenen (inspireret af dit indlæg) og oh hvilken fryd.

    Ps. Kunne altså godt lige have brugt dig ved min side her til aften. Forsøgte at dele min glæde over en perfekt hønsefond, men mine medspisere kunne ikke forstå, hvilken fryd det er for en madnørd at fremelske en perfekt, klar, gylden fond for første gang (alle andre gange jeg har lavet fond, har jeg kogt den for hårdt, så den er blevet uklar). Jeg ved, at du ville forstå 🙂

  2. anneauchocolat skriver

    30. september 2009 kl. 04:56

    Jeps, vanille i æblegrød er et sikkert hit!

    Sikke en skam at du ikke havde madentusiaster ved din side første gang du lavede en perfekt fond! Der er nemlig nogle helt helt specielt ved en klar og dejlig fond! På køkkenskolen i Frankrig havde vi hver mandag fonddag, hvor vi lavede hønsefond, kalvefond og fiskefond.
    I dag laver jeg selv en del fond; der er ikke noget mere dejligt end at have fond/læsedag, hvor man kan have hovedet i bøgerne og så skumme fonden i ny og næ.

    Hvilken opskrift bruger du?? 🙂

  3. foodfanatic skriver

    30. september 2009 kl. 15:47

    Ja det var en skam. Jeg frydes stadig. Jeg lavede den som en del af den kyllingepie, jeg lavede igår. Først simrede jeg kyllingen en times tid sammen med porretoppe, en gulerod og en persillerod. Derefter tog jeg kyllingen op, lod den køle af og pillede kødet fra benene. Bagefter kom benene og skroget tilbage i gryden. Lod den simre et par timer mere inden jeg siede den. Fik faktisk ikke smagt på den, men undlod også at bruge salt, hvis nu den skal bruges i noget, der i forvejen er salt engang. Er det meget anderledes i forhold til den måde du gør det på?

    Tænker på at lave noget oksefond. Laver du mest kalvefond eller hvordan? Nu kunne jeg jo se i sidste afsnit af Kokkekampen, at Søren Franck sagde, at det ville smage af urin, hvis man brugte ben fra noget velhængt kød. Måske man bare kan bruge alm okseben, som ikke har hængt så længe?

  4. anneauchocolat skriver

    30. september 2009 kl. 18:42

    En del anderledes ja. Jeg sætter normalt kyllingen over i koldt vand med en anese salt og bringer i kog og skummer godt af. Dernæst tilsætter jeg porrer, persille, gulerødder, løg(med skal på), hvidløg, bladselleri, peberkorn og fennikelfrø. Det hele simrer indtil kyllingen er færdig og så tager jeg også kyllingen op og piller kødet fra benene inden benene kommer tilbage i gryden. Kog videre i 2-3 timer, hvor jeg skummer stadig skummer af løbende. Så sier jeg grøntsager og ben fra (gennem et viskestykke i en si) og reducerer fonden yderligere til ønsket smag og konsistens.

    kalvefond er samme procedure 🙂 og fiskefond lidt anderledes!

  5. foodfanatic skriver

    1. oktober 2009 kl. 22:23

    Det lyder spændende, med de ting du kommer i. Det må jeg prøve.

    Har du iøvrigt en ide til, hvad jeg skal gøre med den flaske hvidvin, som jeg åbnede, da jeg lavede den kyllingepie? Tænker på et eller andet, der evt kan komme i fryseren. Overvejer at lave en bolognaisesovs, da jeg kommer hvidvin i min, men det er jo trods alt ikke så meget.

  6. anneauchocolat skriver

    2. oktober 2009 kl. 07:25

    Bolognese er altid et hit! Jeg synes du skal lade dig inspirere af Heston Blumenthals opskrift fra In Searh of Perfection programmet – hvis du ikke allerede gør det i forvejen. Det er en sjov opskrift med nye ingredienser i bolognese regi – der er både fiskesovs, stjerneanis (giver ekstra umami) og engelsk sauce i. Min kæreste har lavet den helt rigtigt et par gange, men nu bruger vi bare hakket oksekød. Jeg har ikke lige kunnet finde det link vi brugte inden Peter købte bogen, men her er en:

    http://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/

    Jeg synes du skal lave den 🙂

  7. Livsmod skriver

    6. november 2011 kl. 17:36

    Så smuk bliver min æblegrød ALDRIG… Den bliver altid mere brun i det. Hvad søren gør jeg forkert?

  8. Anne au Chocolat skriver

    6. november 2011 kl. 22:11

    Kære Livsmod
    Kan det mon være fordi at du koger grøden for længe ?

  9. Livsmod skriver

    10. november 2011 kl. 08:20

    Kære Anne
    Det kan snildt være! Jeg prøver igen 😀

  10. Anne au Chocolat skriver

    10. november 2011 kl. 19:52

    Det lyder godt 🙂

  11. Livsmod skriver

    19. november 2011 kl. 20:48

    Så står der den smukkeste æblegrød og køler af i mit køkken. Tusinde tak for tips til et indlæg jeg først i dag så var fra 2009 😉

  12. Anne au Chocolat skriver

    20. november 2011 kl. 16:00

    Kære Livsmod,
    Selv tak 🙂

  13. Christina skriver

    9. september 2012 kl. 08:40

    Hvor ser det lækkert ud 🙂
    Jeg har en gammel have med en masse gamle æbletræer – og helt fantastisk meget frugt. Kan man mon lave dette og putte det på glas – alternativt fryse det ned?

    Har du nogle gode råd?

    Kh
    Christina

  14. Anne au Chocolat skriver

    9. september 2012 kl. 08:56

    Kære Christina
    Jeg vil nok anbefale dig at fryse grøden ned! Så kan du altid bruge den til desserter eller bare spise den, som den er! 🙂

    Kh Anne

  15. Mikael skriver

    5. november 2012 kl. 10:08

    Tak for en god opskrift. Grøden både duftede og smagte som mormor lavede den 🙂

  16. Anne au Chocolat skriver

    5. november 2012 kl. 10:48

    Kære Michael,
    Det lyder dejligt 🙂

    Kh Anne

  17. Jens Krogh Olsen skriver

    27. november 2012 kl. 15:30

    Enkelt og godt 🙂
    Vinarliga
    Jens

  18. Anne au Chocolat skriver

    28. november 2012 kl. 10:07

    Kære Jens,
    Det glæder mig at høre 🙂

    Kh Anne

  19. MADKLOVN skriver

    20. december 2012 kl. 19:14

    Jeg elsker æblegrød – og det er heldigvis meget nemt. Vi køber altid for mange æbler og har et helt hav tilovers! Derfor laver jeg ofte æblegrød, det smager jo så dejligt!
    Tak for opskriften, den smager mindst lige så godt som min. Det gælder jo om at have mod på mad 😀

  20. Anne au Chocolat skriver

    21. december 2012 kl. 13:38

    Kære Madklovn,

    Ha’ en sød jul 🙂

    Kh Anne

  21. Camilla Benedicte skriver

    8. maj 2013 kl. 21:24

    Hej! 🙂

    Hvor lang tid er for længe, jeg tænker i forhold til at æblerne gerne skal koge til en grød? 🙂

    Kh

  22. Anne au Chocolat skriver

    9. maj 2013 kl. 08:07

    Kære Camilla
    Uh det kan jeg ikke rigtig sige desværre. Jeg tænker, at du må prøve dig frem. Det er jo også lidt smag og behag, hvor man ønsker sin grød 🙂

    Kh Anne

  23. Martin Bay skriver

    5. september 2013 kl. 13:21

    Super grød har lige lavet den til vore lille pige der elsker den 🙂 dog uden is. Vi blander den også med Hirsegrød så der komme lidt fylde på.

    Super med vanilje 🙂

  24. Anne au Chocolat skriver

    6. september 2013 kl. 10:56

    Det lyder så lækkert, Martin! 🙂

  25. Jeanette Liberoht skriver

    7. november 2015 kl. 10:58

    Hej 🙂

    Jeg har efterhånden nogen gange brugt din æblegrødsopskrift her og vil nu give mig i kast med at bruge den til is som du jo også nævner som en mulighed..

    Er der en crème anglaise (base til vanilleis) du kan anbefale og hvilket forhold plejer du at have mellem mængden af crème anglaise og æblegrød??

    De venligste hilsner fra Jeanette 🙂

  26. Madfreaken skriver

    4. oktober 2016 kl. 14:01

    Jeg elsker klassisk æblegrød og især den, som min bedstemor laver! Der er ikke noget så godt som en god grød med æblerasp, flødeskum og naturligvis en varm kop kakao til (bare for at synde lidt ekstra). Når nu vejret ikke arter sig super på denne årstid, kan man lige så godt forkæle sig selv 🙂
    Jeg er også selv kommet frem til en god opskrift, som minder lidt om min bedstes – super lækker! http://velsmagt.dk/opskrifter/desserter/gammeldags-og-laekker-aeblekage/

  27. Anne au Chocolat skriver

    4. oktober 2016 kl. 20:51

    Kære Madfreaken,
    Tak for din hyggelige kommentar, som fik mig til at få lyst til æblegrød.
    Nyd efteråret og alle de søde sager!
    Kh Anne

  28. Ann Winther skriver

    14. november 2016 kl. 12:44

    Din æblegrød er så fin lysegul. Min bliver mere brunlig. Kender du forklaringen?
    Mvh
    Ann Winther

  29. Anne au Chocolat skriver

    16. november 2016 kl. 09:49

    Kære Ann,
    Kan det have noget med æblesorten at gøre? Det er vigtigt at arbejde hurtigt med æblerne, så de ikke får lov til at ligge og ilte (og blive brune), når de først er skrællede.
    Kh Anne

Trackbacks

  1. Selvterapi i køkkenet | Livsmod siger:
    19. november 2011 kl. 19:18

    […] jeg stadig kan finde danske æbler i supermarkedet på vestegnen og kaster mig over hendes opskrift på æblegrød Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. Dette indlæg blev […]

  2. Æblegrød med vanilje | My Secondhand Closet siger:
    6. maj 2016 kl. 14:29

    […] har taget udgangspunkt i dygtige Anne au Chocolats opskrift på æblegrød og redigeret lidt i mængderne, så det passede til hvor mange æbler jeg havde og hvor sød jeg […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner.

I januar 2025 gik jeg over til en glutenfri livsstil, og det kommer også til at afspejle sig i fremtidige opskrifter her på siden. Alle de gamle opskrifter forbliver her selvfølgelig. Og jeg er stadig altid på jagt efter den gode smag.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bogen Glutenfri & Sukkerfri – køb her

lykken-er-is

Search

Copyright © 2025 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap