I starten af ugen var jeg med i køkkenet hjemme hos min kollega Karen. Det var rigtig hyggeligt, og vi har søde sager på dagsordenen. Vi skulle nemlig prøve at lave en ganache på den nye Caramélia chokolade fra Valrhona, som I blev præsenteret for i fredags i forbindelse med konkurrencen. Vi tog udgangspunkt i Speculaas opskriften på s. 220 i Meyers Kager, men vi kunne ikke lade være med at pille lidt ved den. Vi byttede naturligvis Jivara chokoladen ud med Caramélia, og så valgte vi at søde ganachen med glucosesirup i stedet for honning, så den fine smag af karamelchokolade ikke blev forstyrret for meget. Til kiksedejen undlod vi ligeledes at putte appelsin og kanel i, da vi ikke ønskede at fjerne fokus for meget fra ganachen.
ca. 50 kiks
200 g koldt smør
250 g brun farin
400 g hvedemel (vi brugte den økologiske mel fra Grube&Meyer som er malet på stenkværn og lidt grovere end alm. hvidt hvedemel)
1/2 tsk fint salt
2 tsk. bagepulver
1 stort æg
2 spsk sødmælk (vi brugte fløde)
Kom smør, brun farin, hvedemel, salt og bagepulver i en stor skål og smuldr det mellem fingrene til en grynet masse (eller på røremaskinen). Tilsæt æg og sødmælk. Saml dejen, og lad den hvile kølig i 1/2 time.
Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på 2 mm. Læg dejen i fryseren i 20 minutter, indtil den er hård – læg den på en bakke, bageplade eller andet, der kan være i fryseren.
Forvarm ovnen til 150 grader ved varmluft. Tag dejen ud, fjern det øverste lag bagepapir, og læg det løst over dejen igen. Vend dejpladen om på hovedet, og fjern det andet stykke bagepapir. Udstik cirkler eller skær firkanter på 6×6 cm. Læg dem på bageplader beklædt med bagepapir.
Bag småkagerne i ca. 10 minutter, indtil de er gyldne og færdige. Afkøl småkagerne på en bagerist. Opbevar dem i en tætsluttende beholder, til de skal spises eller lægges sammen med ganachen.
Caraméliaganache
2 dl piskefløde
90 g glucosesirup
375 g Caramélia
50 g smør
Bring piskefløde og glucosesirup i kog i en lille gryde. Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Hæld lidt ad gangen den varme fløde over chokoladen, og rør med en gummidejskraber i midten af skålen med cirkelrunde bevægelser, indtil der dannes en emulsion, en sammenhængende kerne. Rør, til al fløde er indarbejdet i chokoladen. Når massen har en temperatur på 35-40 grader, så tilsæt smør i små tern, og brug en stavblender til at forfine ganachen med.
Fordel ganachen i et par engangssprøjteposer, luk dem til, og lad ganachen sætte sig i et par timer eller natten over på køkkenbordet.
Sprøjt ganachen ud mellem to kiks, klem lidt til, og server dem som små chokoladekiks. De holder sig ikke sprøde så længe, så det er en god idé at samle kiksene hen ad vejen.
Der bliver en stor portion ud af opskriften, så man kan evt. nøjes med at lave en halv i første omgang. Men ganachen kan nu bruges til meget, Karen puttede den eksempelvis på de ristede hveder forleden : )
Nedenfor kan I se chokoladekiksene in the making. Karen havde et fint kagestempel, som vi brugte til at lave firkantede kiks med og til at skrive Caramélia på dem allesammen.
Caramélia-ganachen blev i øvrigt intet mindre end fantastisk – cremet og fløjlsblød og med en fin og nuanceret smag af karamel. Den passede strålende til kiksene, som i sig selv havde en snært af karamel over sig på grund af den brune farin.
Uhm, sådan en Caramélia-chokoladekiks er altså en lille bid af himlen : )
Marie-Louise skriver
Ej hvor ser det lækkert ud!
Hvor kan man få sådan et kagestempel?
Benedikte Capion skriver
Hvor er det fint med trykket i kiksene!
Jane skriver
Hvor er de fine, og det er en god ide med trykket. Dén ganache lyder absolut, som noget der skal prøves…Uhmmm
Ann-Christine skriver
Kære Anne,
Jeg har sukket over dem på instagram og nu også her 🙂 De ser fortryllende lækre ud, så fine med stemplet i og eftersom jeg elsker, elsker, elsker karamel, så ved jeg bare at jeg vil være vild med dem.
Jeg glæder mig super meget til at smage den nye Caramélia chokolade
Kram fra AC
Natalie skriver
Nejnejnej, hvor jeg dog håber jeg vinder konkurrencen, så jeg kan lave disse lækre sager! Men selv om jeg ikke vinder ønsker jeg vinderen tillykke, for så er det jo bare dem der får nydelsen i stedet for mig <3
http://agoodiebag.blogspot.com/ kram natalie
Michael J Svenden skriver
Hvor ser det awesome ud!
Clara skriver
Hej, hvor køber du dit valrhona chokolade henne?:-)
Christine skriver
Kære Anne,
Du burde virkelig åbne en lille fin butik med kager og søde sager – jeg ville komme forbi så tit jeg kunne! Wauw hvor ser det altså bare alt for lækkert ud – som altid!
Chris
Teresa skriver
Uh, det ser lækkert ud. Kagestempel…? Det tror jeg da lige jeg skal have på ønskelisten
Jane skriver
Jeg var lige omkring Chokolade Compagniets hjemmeside, hvor jeg mødte den smukke Caramélia Kiks. Der ser umanerlig lækker ud.
Anne au Chocolat skriver
Kære Marie-Louise
De blev så gode 🙂 Kageudstikkeren med stempel kan købes hos Børnenes Magasin og findes i deres webshop også!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Benedikte
Ja, jeg var også meget betaget af Karens udstikker med stempel! Så nu har jeg selv købt mig en 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Jane
Ja, den er himmelsk den ganache… jeg får lyst til den lige NU 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære AC
Jeg er sikker på, at du vil elske Caramélia chokoladen 🙂
Håber alt er vel i Aarhus!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Michael
TAK skal du have 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Clara
Chokoladen kan købes mange steder 🙂 Hvor i landet bor du ?
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Chris
DU er sød!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Teresa
Ja, det stempel er genialt 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Jane
Ja, det er ganske rigtigt! Nu ligger kiksen også dér 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Natalie
TAK 🙂
Kh Anne
Janni skriver
Hvem vandt chokoladerne i din Give Away – jeg synes ikke jeg kan se det indlæg nogen steder?
Anne au Chocolat skriver
Kære Janni
Jeg har skrevet en mail til vinderne 🙂 Måske jeg vælger at skriver om dem i dagens indlæg, men det er endnu ikke sikkert.
God dag.
Kh Anne
rikke skriver
For dælen da – er altid vild med dine opskrifter! og ja, hvor køber man stemplet henne? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Rikke
Dejligt at høre 🙂 Du kan købe dem på http://www.bornenesmagasin.dk/ !
Kh Anne
Clara skriver
Jeg bor i Vejle:-)
Suzan skriver
Hey 🙂
Ser super lækkert ud. Kan de opbevares i kagedåse eller ligende eller bliver de bare bløde?
Anne au Chocolat skriver
Kære Suzan,
Inden kiksene lægges sammen med ganachen, kan de snildt opbevares i en kagedåse 🙂
Kh Anne
Sandra Misfelt skriver
Hej Anne
Jeg har også forelsket mig dybt i “Caramélia”, og jeg tænkte på, om man kan bruge denne ganache i fyldte chokolader. I så fald, hvilken chokolade % ville være god som skald?
Kh Sandra 🙂
Astrid skriver
Hej Anne 🙂 Nu har jeg her til aften forsøgt at lave kiksene. De hævede desværre lidt for meget, så man ikke kunne se trykket 🙁
Har du nogle forbedringsforslag? Mon de kan laves uden bagepulver?
Jeg havde også problemer med at stemplet ofte sad fast i dejen. Slap det fint da du lavede dem?
Mvh Astrid
Anne au Chocolat skriver
Kære Astrid,
Det kan meget vel tænkes, at det er bagepulveret, der er synderen! 🙂
Er din dej kold, når du arbejder med den?
kh Anne
Astrid skriver
Hej Anne,
Nu har jeg forsøgt igen uden bagepulver (og dejen var også kold). Og så dyppede jeg stemplet i mel inden hvert tryk 🙂 Det blev et super fint resultat med tydeligt aftryk 🙂 Jubii! Tak for en skøn blog!
Anne au Chocolat skriver
Kære Astrid,
Det glæder mig super meget at høre 🙂
Kh Anne