Søllerød Kro har haft en helt speciel plads i mit madhjerte lige siden, jeg var der første gang for omtrent fire år siden. Jeg var der en lys og varm august aften en måneds tid efter, jeg var hjemvendt fra mit år på køkkenskolen i Tourrettes-sur-Loup. Jeg mindes følelsen af at være “kommet hjem til det franske” på Søllerød Kro. Det lyder måske mærkeligt, da stedet jo er dansk, men ikke desto mindre vækkede vinene og de fondbaserede saucer franske minder hos mig. Det var en fantastisk aften i de smukke nordsjællandske skovlige omgivelser med gadekæret lige uden for vinduet. Dejligt selskab, skøn betjening og så fantastisk mad, at jeg stadig husker den den dag i dag.
Så da Søllerød Kros restaurantchef Jan Restorff gjorde mig opmærksom på, at de havde en dessertmiddag på menuen d.20. juni, måtte jeg bare deltage. Selvom det betød, at jeg måtte møde op til eksamen dagen efter med en fin lille hovedsummen efter en overdådig omgang mad og dejlige velvalgte vine. Så jeg lokkede min kæreste med til Søllerød for at spise søde sager på kroen.
Det skulle vise sig at være en af de bedste beslutninger, jeg længe har truffet, da denne aften foregik i lige så godt selskab og med lige så skøn betjening som første gang på Søllerød Kro. Og jeg er helt sikker på, at jeg altid vil huske denne dessertmenu.
I beskrivelsen af dessertmiddagen går jeg i detaljer med maden, men da jeg ikke føler mig vinkyndig nok, nøjes jeg nu med at berette, at vi fik fantastiske vine til vores menu, blandt andet champagne, meursault, vosne romanée, auslese og banyuls.
Før den søde fest for alvor blev skudt i gang, blev vores smagssanser dog indledningsvist udsat for en række spiselige “salte” sager. Allerførst fik vi serveret snacks i form af de fineste tynde sprøde parmesangrissinier med friskost, tørret sort oliventapenade, små ruller af skagenskinke med svampe, og små pakker af kinaradise med basilikumcreme. Virkelig en lækker lille let appetitvækker.
Vi fik præsenteret en flot flot menu.
Efter vi havde spist vores snacks, kom der små lune (nybagte!) brød i to varianter ind til os på bordet – det lyse brød var lavet på mel fra Skærtoft Mølle, og i det mørke brød var der blandt andet maltmel, acaciehonning og porter. Sidstnævnte fandt jeg mest interessant pga. den super gode og yderst nuancerede specielle smag. Til brødene fik vi fransk saltet smør og dansk smør rørt op med creme fraiche. Jeg er stor stor fan af restaurantbrød, og selvom jeg har hørt, at det er lidt amatøragtigt at spise for meget af det, kan jeg ikke lade være!
Inden den egentlige forret kom, fik vi serveret en lille, smuk og rund olivenoliesorbet med en kølig grøn gazpacho. Den iskolde “petite” sorbet var fantastisk og fremstod en anelse sød og rund i smagen i forhold til den grønne suppe – jeg synes, at smagskombinationen sad lige i skabet.
Forretten var dampet rødtunge med fjordrejer, ærtepuré og ærtespirer, toppet af med en lækker luftig muslingeskum. En meget delikat og mildt smagende ret – porøs konsistens og en næsten jomfruelig kombination af de friske grønne ærter, de sprøde ærtespirer, de lyserøde rejer og den sarte dampede fisk.
Til hovedret fik vi unghane, grønne og hvide asparges fra Søren Wiuff, morkler – som er en skarp konkurrent til Karl Johan’en om at være min favoritsvamp – og den skønneste hønsesky.
Og fra dér af stod den ellers på desserter til den søde store guldmedalje. Der skulle nydes fem af slagsen, og de blev serveret i følgende farverækkefølge: grøn, grøn, rød, rød og chokolade 🙂
Den første grønne dessert bestod af en kærnemælkssorbet, granité lavet på mynte, bittesmå stykker af hvid chokolade og æblemarengs. Utroligt lækker dessert, som vist var lidt af en dessertøjenåbner for min kæreste!
Denne anden grønne dessert kom vi til at grine af. Det var en hyldeblomstskum og –sorbet, råsyltede kugler af melon, sødskærm (vild kørvel) og det sjove var, at desserten var blevet overdrysset med det såkaldte puf-sukker, som poppede vildt og lavede gevaldig ballade i munden.
Dessert, dessert og atter dessert!
Aftenens tredje dessert var også aftenens første røde dessert. Det første man fik øje på var ”tivolistangen” med jordbærmousse indeni. Derudover var der de vildeste små lyserøde rabarberkys. Når den fine perfekt sprøde overflade blev brudt imploderede marengsen på grund af det meget cremede og ikke seje indre. Friske jordbær og frysetørrede stykker af hybenrose. Jordbærskum og rabarbersorbet. At det var de første danske jordbær, jeg har fået i år gav ekstra pluspoints til denne skønne søde, røde, bløde og sprøde dessert.
Min kæreste synes, at den sidste røde dessert mindede om en rød vulkan. Den kunne også godt minde om noget LEGOagtigt. Under vulkanens ydre (som i øvrigt var lavet af rød hindbærgelé), var der creme af vanillemarengs og friske syrlige hindbær. Vulkanen duftede mest af alt af et helt hindbærbed.
Og så kom chokoladedesserten! En kuglerund chokolademousse med en kerne af yoghurt. Rundt omkring lå små “gnallinger” af sorte oliven kogt i en sukkerlage med citrontimian og drysset med tørret yoghurt. De små grønne blade var frisk citrontimian. Og så var der lidt forskellige krokant og endnu en lille chokoladecreme. Mmm – der er ikke noget bedre end at lade chokoladedesserten afslutte desserterkavalkaden – det bedste til sidst. Men det er nu også logisk at slutte af med den i smagsudtrykket tungeste dessert. Jeg lærte to ting af denne dessert: at chokolade og yoghurt rent faktisk går godt sammen, og at citrontimiansukkerkogte oliven også passer ret godt sammen med min yndlingsspise.
Chokoladedesserter må der godt komme to billeder af! Det var en sand fornøjelse at se og smage midten af den kuglerunde chokolademousse, selvom vi næsten ikke nænnede at bryde den visuelt smukke overflade.
Og efter desserterne var spist, fik vi serveret kaffe, hvor der da ikke skulle mangle noget sødt – ”tænk hvis man gik sukkerkold” blev der sagt ved nabobordet. Vi fik rødgrød macarons med rabarber, jordbær og ribs og små bider af chokoladekrokant med ganache – yderst dejlige små gourmandises/friandises/mignardises – med andre ord: små søde sager!
Jeg spiste seks af disse små franske financiers, som kom direkte fra ovnen. Jeg har tidligere erklæret min kærlighed til financiers her og her. Jeg bemærkede, at min kæreste og de fleste andre gæster holdt igen efter den første financier. M E N for mit vedkommende er der ikke noget, der hedder “brems! stop! hold igen!”, når der er søde sager på bordet.
Tak for en skøn dessertoplevelse til Jan Restorff og Co. på smukke idylliske Søllerød Kro.
Malou skriver
WOW! Jeg er helt blæst væk af dit indlæg. Sikke en skøn oplevelse – det kan jeg godt forstå du ikke ville gå glip af 🙂
Piskeriset skriver
Suuuuk! Hvis jeg ikke allerede havde Bornholmplaner den weekend, så havde jeg taget af sted til samme arrangement, for det lød bare så godt – og det kan jeg også se nu, at det var. Flotte flotte billeder – jeg er helt forelsket i den sidste røde dessert – den ligner et stort rødt læbestiftskys 🙂
(jeg kender også godt det med restaurantbrødet, og jeg kan heller ikke lade være ;-))
The Gastronaut skriver
Ohhhh, hvor jeg savner Jan og Sölleröd. Maa se at faa bestilt bord til vores bryllupsdag…..
Super fotos og dejlig laesning Anne.
Kasper Bergholt skriver
Godt spist — og godt skrevet, Anne! 🙂
Anders skriver
Ser sgu ikke helt dårligt ud.
Må snart få besøgt Søllerød Kro:)
Anja skriver
WAUW sikke en menu og sikke en dejlig levende beskrivelse. Jeg er helt pjattet med Macrons og vil snart tage mig sammen til at brøve selv at lave dem 🙂
Fem desserter – hvem ville ikke elske det.
KH Anja
Mira skriver
Hvor skandaløst vidunderligt luksuriøst! Dejlig oplevelse, og jeg er sikker på, du leverede en om muligt endnu bedre eksamen dagen efter, med så skønne ting i maven.
Dejligt indlæg. Dejlig Søllerød.
Møs fra Mira
foodfanatic skriver
Kære Anne
Hvor lyder det bare som den skønneste oplevelse. Alle retterne, salte som søde, ligner små kunstværker. Jeg må bestemt besøge restauranten engang.
Kh Nadia
Mads Hofman Hansen skriver
Hej Anne
Super lækkert, du burde få rabat eller måske et gratis måltid, de har da fået nogle kunder på din konto 🙂
Titel: “Sponsoreret chokolade- og dessertspiser” …nice
/Mads
Louises lakridser skriver
Jeg føler det, som var jeg med og smage på de skønne og fotogene retter. Mit mundvand løber, min mave knurrer og mine øjne vil have mere.
Kh Louise
Marie Melchior skriver
Mine tænder løber i vand efter at have læst din fantastiske beskrivelse af dessert paradiset på Søllerød Kro!
Er selv vild med financiers og især macarons.
Glæder til vi ses til august!
KH
Marie
Ann-Christine skriver
Åhh, jamen Mmmmmmm det lyder jo fuldstændig vidunderligt!
Tak for en god beskrivelse af en fantastisk menu 🙂
Jeg må finde en anledning til at lokke Manden med på Søllerød kro, -tror ikke han bliver spor svær at lokke 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Malou,
Hihi… Min søde tand kunne bare ikke takke nej til sådan en middag! 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Piskeriset,
Jeg kan godt se, hvad du mener med, at den anden røde dessert ligner et kæmpe læbestiftskys – det var så lækkert 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Bo,
Ja, skynd dig at bestille et bord til kroen 🙂 Det var en sand sød fornøjelse!
Anne au Chocolat skriver
Kære Kasper,
Tak! Middagen var skøn både at spise, fotografere og ikke mindst skrive om 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Anders,
Ja, du må ikke gå glip af dette dejlige idylliske madparadis!
Anne au Chocolat skriver
Kære Anja,
Jeg har en god opskrift på macarons lige her: https://anneauchocolat.dk/?p=602 , prøv dem!
Anne au Chocolat skriver
Kære Mira,
Tak! Jeg glæder mig til at læse om din aften i går 🙂
Møs møs
Anne au Chocolat skriver
Kære Nadia,
Jeg er sikker på at du vil elske alt ved Søllerød Kro (og at du vil kunne tage nogle over the top fantastiske billeder :-))
Anne au Chocolat skriver
Hahahah Mads, den var god!
Anne au Chocolat skriver
Kære Louise,
Din kommentar betyder meget for mig – det lyder som om jeg har skrevet et indlæg lige efter din smag 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Marie,
Jeg glæder mig også til at se dig til august – så skal vi snakke macarons, financiers og alt muligt andet mad! 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Ann-Christine,
Ja, tag lige og lok din mand med… og når tvillingerne bliver lidt større så tag også dem med 🙂
Anja skriver
Tusind tak – det vil jeg prøve ved lejlighed … har dog lige en to års fødselsdag, der skal overståes inden jeg kaster mig ud dette eksperiment … med mindre de skulle være en lille treat til aftenskaffen 😉
KH Anja (der har været hjemme og reklamere for Søllerød Kro i samme sætning som bryllupsdag)
Vibeke skriver
Jamen dog, her sidder man og bliver revet helt med, på grund af dine pragtfulde beskrivelse, og dine billeder, som ser fantastiske ud!
Søllerød kro, er kommet på min liste over steder jeg vil opleve!
Anne au Chocolat skriver
Kære Vibeke,
Det glæder mig, at du har puttet Søllerød Kro på din liste! Du får en fantastisk oplevelse!
Anne au Chocolat skriver
Kære Anja,
Hihi, det er godt, at du nævner Søllerød Kro sammen med bryllupsdag… det er slet ikke så svært at lokke med god mad 😉
Lone Kjær skriver
Lyder fantastisk. Tak Anne, fordi du deler dine madoplevelser med vi andre. Kh, Lone
Anne au Chocolat skriver
Tak for dine fine ord, kære Lone 🙂
Martin Ø.V. skriver
Mums!! Nøj, hvor er jeg misundelig… Den der olivenolie sorbet med grøn gazpacho lyder utrolig lækker.. Og det der røde tæppe ser ret underligt ud, hehe…
Anne au Chocolat skriver
Det var nemlig MUMS, kære Martin!