E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Luftige og sprøde koldhævede boller

11. marts 2013 af Anne au Chocolat 92 kommentarer

I går kom der friskbagte boller på morgenbordet. Hjemmebagte af slagsen, og noget så luftige, saftige og sprøde. Tjek lige de smukke lufthuller. Bollerne er en variant er guldblommebollerne, som min ven Jonas bagte til mig og bloggen i sin tid. Hvis I tjekker indlægget ud, inden I går i gang med disse boller, er I lidt bedre rustet. Der er nemlig en fin step-by-step i billeder med Jonas og guldblommebollerne.
Bollerne her er helt tosset nemme at lave, men de kræver en god røremaskine, da dejen skal æltes forholdsvis længe. Min dej kørte i næsten en halv time.
Efter en god nats kølig hvilen er bollerne klar til at komme en tur i ovnen. Inden dette dryssede jeg bolledejen med birkes, da jeg ELSKER smagen af birkes – og særligt kombineret med bagværk –  men man kan sagtens nøjes med mel, eller man kan drysse havregryn på.

10-12 boller:

500 g hvedemel, gerne fra Grupe&Meyer
100 g rugmel, gerne fra Grupe&Meyer
600 g vand
10 g gær
10 g salt

Drys på toppen: ekstra mel og birkes

Bland ingredienser sammen i en røreskål og kør på røremaskine, indtil glutenprøve afslører, at dejen er æltet tilstrækkeligt.
Glutenprøven foregår sådan: Dyp hænderne i vand og tag en klump dej op af skålen. Stræk dejen mellem din hænder. Dejen skal gerne kunne strækkes og blive nærmest gennemsigtig uden at gå i stykker. Æltningen kan godt tage op til 20 min. (NB: Kære Jonas, jeg lavede ingen glutenprøve denne gang, men efter 25 minutter i røremaskinen, satsede jeg på, at dejen var god nok – det var den!)
Smør med rapsolie en plastikbøtte eller skål, der tillader dejen at hæve til dobbelt størrelse. Koldhæv 12-24 timer. Vend bøtten ud på et meldækket bord, drys med mel og birkes og hak dejen ud med en malerspartel. Undgå at hive og strække for meget i dejen. Direkte i ovnen på min. 240°C varmluft til de er færdige – det tager 10-15 minutter.

Nyd dem friskbagte og gerne med smør og CHOKOLADE! 🙂

Skrevet i: Brød og boller Tags: boller, hjemmebagte boller

Previous Post: « Konkurrence: Vind Camilla Plums bog “Helt i kage”
Next Post: Masterclass med Diego Badaró fra AMMA i Meyers Madhus »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Anne au Chocolat skriver

    13. august 2013 kl. 07:54

    Kære Martin,
    Det glæder mig at høre 🙂 Og det lyder som nogle super gode eksperimenter!
    Kh Anne

  2. Sarah skriver

    21. august 2013 kl. 22:38

    Super lækre morgenboller!! Havde dem med på arbejde til fælles morgenmad, det var en kæmpe succes, og de bliver stadig rost 🙂
    Jeg læste dog opskriften forkert og brugte kun 500g vand istedet for de 600, dog blev resultatet langt bedre, end hvis jeg puttede 600g vand i.
    Ved 600g vand havde dejen meget svært ved at hænge sammen, og bollerne blev meget flade.

  3. Anne au Chocolat skriver

    23. august 2013 kl. 08:13

    Kære Sarah,
    Det glæder mig at høre 🙂 Haps!
    Kh Anne

  4. Henriette skriver

    11. september 2013 kl. 11:45

    De ser så lækre ud, glæder mig vilst til at prøve at bage dem! Kan dejen godt holde sig et par dage i køleskabet ligesom mange andre koldthævede deje? 🙂

  5. Anne au Chocolat skriver

    11. september 2013 kl. 12:42

    Kære Henriette

    God fornøjelse 🙂
    Ja det tror jeg bestemt godt, at den kan!

    Kh Anne

  6. Pernille skriver

    25. oktober 2013 kl. 17:33

    Hej Anne.
    Jeg er fast læser af din blog og stor fan af dine brownies (som er verdens bedste), men ikke en der normalt giver lyd fra mig. Det måtte jeg dog i dag da jeg hørte dette blogindlæg læst op i radioen i dag som en slag erotisk novelle. Ganske underholdende.

    Tusinde tak for inspirerende og super lækre opskrifter. Jeg glæder mig til at se bogen når den engang rammer hylderne.

    Mange hilsner Pernille

  7. Anne au Chocolat skriver

    27. oktober 2013 kl. 09:18

    Kære Pernille,
    Tusind tak for en sød sød hilsen 🙂
    Det glæder mig, at du læser med!
    Kh A

  8. Camilla skriver

    28. oktober 2013 kl. 12:15

    Hej Anne
    Først vil jeg lige sige; er vild med din blog 🙂
    Jeg har flere gange bagt disse boller, men synes ikke jeg kan få de fine lufthuller eller sprødheden frem i bollerne, som du beskriver. Har du en ide om hvad jeg kan prøve at gøre?
    Hilsen Camilla

  9. Anne skriver

    3. november 2013 kl. 12:05

    Hej Anne
    Fandt din blog da jeg ledte efter opskrift på lækre boller, jeg skulle have med til en fødselsdag. Jeg fulgte din opskrift fuldstændig, røremaskinen kørte i 30 min, brugte dog Skærtoft mølle mel. Resultatet blev en katastrofe…. det var umuligt at udstikke noget, der bare lignede boller af den dej, så våd var den! Kan du give et bud på en forklaring? Hilsen Anne

  10. Anne skriver

    15. februar 2014 kl. 20:16

    Har bagt dem med stor succes MANGE gange. De er fantastiske. Mon man også kan bage et brød af dejen i stedet for boller?

  11. Astrid skriver

    25. april 2014 kl. 18:19

    Jeg elsker denne opskrift – det er blevet de faste weekendboller her hos os. Har lige sat dobbelt portion over i røremaskinen. Tak fordi du deler! 😉

  12. Anne au Chocolat skriver

    27. april 2014 kl. 08:12

    Kære Astrid
    Tusind tak for en dejlig kommentar 🙂 Det glæder mig meget at høre!
    Kh Anne

  13. Rose skriver

    10. november 2014 kl. 23:58

    Er det helt umuligt at få dem lige så gode, sprøde og luftige uden røremaskine?

  14. Heidi wilkki skriver

    12. maj 2015 kl. 20:06

    Så super og lækre boller, de bedste koldhævede boller jeg har haft bagt. Jeg tager lidt af hvedemelet af og komme lidt havregryn i i stedet for. har også kommet lidt solsikke el. hørfrø kerne i.. de bliver super gode. Et stort hit hjemme hos os.

  15. Nanna skriver

    5. august 2015 kl. 07:58

    Jeg har lige brugt denne opskrift, men byttede hvedemelet ud med ca. 3/4 jyttemel. Det var meget populære hos min allergiske kæreste. Tak 🙂

  16. Berit Hougaard skriver

    3. november 2015 kl. 13:38

    Hej Anne
    Jeg skrev til dig for 2½ år siden – da jeg lige havde lært din opskrift at kende… dengang udnævnte jeg den til min yndlings…
    Jeg kan fortælle dig at idag – er den det stadigt – jeg vi tro at vi spiser “dine” boller 330 dage om året, her i familien.
    Jeg fordobler opskriften og har dejen i en lufttæt beholder i køleren – og så har vi til vores familie i 3 dage…
    Jeg har altid dejen i køleskabet – og kommer der gæster – så er det let og hurtigt at serverer nybagte og meget velsmagende boller…
    Tak Anne

  17. Anne au Chocolat skriver

    4. december 2015 kl. 11:31

    Kære Berit,
    Undskyld sent svar! Jeg er så glad for at høre, at de hitter! 🙂
    Kh Anne

  18. Karina skriver

    2. februar 2016 kl. 10:15

    Hej, tror du dejen kan tåle lidt salt? Vi er også vilde med dem herhjemme 🙂

  19. Anne au Chocolat skriver

    13. februar 2016 kl. 11:06

    Kære Karina,
    Ja bestemt! Det er vist en fejl, at jeg ikke har nævnt salt 🙂

  20. Emma skriver

    20. maj 2016 kl. 13:14

    Hej.
    Nu har jeg forsøgt mig med din opskrift, men jeg kan simpelthen ikke få dejen til at blive god. Den er nærmest helt flydende efter de forhold den skal blandes i.
    Hvad gør jeg forkert? Og skal der 600 g vand i eller hvad?

  21. Anne au Chocolat skriver

    21. maj 2016 kl. 21:14

    Kære Emma,
    Det er jeg ked af at høre. Har du brugt en røremaskine til dejen? Den plejer at fungere helt fint for mig, når jeg laver opskriften. Dog var der en gang, hvor jeg kom til at køre dejen for længe, og så blev det heller ikke en succes.
    Kh Anne

  22. Trine skriver

    10. juni 2016 kl. 22:44

    Det er over 2 år siden, at jeg bagte disse boller – og det er stadig den opskrift jeg bruger. Den er aldrig mislykket for mig ? Og også første Gang jeg lærte om gluten-prøven – det er jo vanvittig smart!
    Glæder mig til morgenmaden i morgen – der er en dobbeltportion i køleren ??

  23. Anne au Chocolat skriver

    11. juni 2016 kl. 19:50

    Kære Trine,
    Det er jeg super glad for at høre 🙂

  24. Nanna Schmidt skriver

    17. januar 2017 kl. 19:13

    Hej

    jeg skriver da jeg er i tvivl ang vandmængden. I opskiften står der 600 g vand , men vand måles jo ikke i gram , så jeg ved ikke om du mener 600 ml vand eller om du mener 600 gram vand som hvis vand var mel ?

  25. Anne au Chocolat skriver

    18. januar 2017 kl. 09:00

    Kære Nanna,
    Lige præcis vand har jo samme vægt og fylde, så 600 g vand er præcist det samme som 600 ml vand 🙂
    Kh Anne

  26. Ina skriver

    22. januar 2017 kl. 08:56

    Go’morgen og tak for en super dejlig opskrift ? Aldrig har jeg smagt så godt noget morgenbrød ? Sprødt, luftigt og lækkert .
    Mvh. Ina

  27. Anne au Chocolat skriver

    23. januar 2017 kl. 08:52

    Kære Ina,
    Ih det glæder mig at høre 🙂 De er nemlig SUPER gode!
    Kh Anne

  28. Eriak skriver

    17. februar 2017 kl. 10:21

    Hej Anne

    Er kæmpe fan af dine opskrifter og indlæg, tak!
    Vi har prøvet disse boller herhjemme og er røget direkte i himlen over dem. Vi dropper bagermaden fra nu af og gør det selv 🙂

    Held og lykke med dit – du gør det godt.
    Bedste hilsner fra Erika

  29. Anne au Chocolat skriver

    18. februar 2017 kl. 20:47

    Kære Erika,
    Hvor er jeg bare glad for at høre, at opskriften er et hit hos jer 🙂
    Kh Anne

  30. Mitchey skriver

    19. februar 2017 kl. 07:57

    Fulgte opskriften ned til præcision på det enkelte gram. Alligevel ender jeg med en dej, som efter hævning er helt tynd og som flyder ud. Det gør at bollerne ikke bliver helt flade. Hvad gør jeg forkert? Virker som om, der er meget for væske.

  31. Anne au Chocolat skriver

    19. februar 2017 kl. 09:12

    Kære Mitchey,
    Mit bedste bud er, at dejen enten har kørt for kort tid eller for længe. Jeg har faktisk også oplevet selv at stå med en våd dej, da jeg for nylig lavede bollerne igen, da jeg ikke lige fik hold øje med, hvor længe jeg lod dejen kører på røremaskinen. Håber, du har mod på at prøve igen. Som du kan læse i kommentarfeltet, er der i hvert fald mange, som lykkes helt perfekt med dem.
    Rigtig god søndag.
    Kh Anne

  32. simon skriver

    1. marts 2017 kl. 21:15

    Hej
    De er virkelig gode og utrolig nemme at lave.
    Jeg har lavet dem af to omgange, en efter opskrift og en hvor jeg tilføjede en spiseske agarve honning, en håndfuld græskarkerner og en håndfuld hørfrø – det kan bestemt anbefales, hvis lidt variation søges.

    tak for den lækre opskrift 🙂

  33. Anne au Chocolat skriver

    1. marts 2017 kl. 21:18

    Kære Simon,
    Det er jeg glad for at høre 🙂
    Og tak for inspiration til variation!!
    Kh Anne

  34. simon skriver

    7. marts 2017 kl. 18:17

    ups og tre revede gulerødder 🙂

  35. Anne au Chocolat skriver

    8. marts 2017 kl. 09:05

    Skønt med gulerødder i også 🙂

  36. Birgit Marie Østerby skriver

    26. marts 2017 kl. 11:44

    Hej Anne!
    Jeg er spændt på at bage disse lækre boller. Hvor mange blive der ca ud af en enkelt portion? Og hvordan kan jeg se at den har hævet for meget? Skal man bare stoppe, når glutenprøven er i vinkel og så ikke forsøge at være “venlig” ved lige at give den lidt mere?

    Bedste hilsner og tak for alle de gode opskrifter! – Birgit Marie

  37. Birgit Marie Østerby skriver

    26. marts 2017 kl. 11:44

    Hej Anne!
    Jeg er spændt på at bage disse lækre boller. Hvor mange blive der ca ud af en enkelt portion? Og hvordan kan jeg se at den har hævet for meget? Skal man bare stoppe, når glutenprøven er i vinkel og så ikke forsøge at være “venlig” ved lige at give den lidt mere?

    Bedste hilsner og tak for alle de gode opskrifter! – Birgit Marie

  38. Christine skriver

    7. maj 2017 kl. 08:21

    Hej Anna. hvilken slags groft mel bruger du? jeg oplever at min dej blir mere flydende/ikke hæver ordentligt op når jeg bruger for meget groft. har i dag prøvet med 100g rugmel, 200g hvid hvede og 300g hvedemel. og de ligger nuhelt flade i min ovn?

  39. JYTTE skriver

    21. august 2017 kl. 20:08

    10 GRAM GÆR LYDER DA IKKE AF MEGET. SPÆNDT PÅ OM DE SÅ HÆVER RET MEGET. SIDST JEG PRØVEDE HAVDE JEG 40 GRAM GÆR OG DE HÆVEDE OVERHOVDET IKKE.

  40. Sarah skriver

    31. august 2019 kl. 01:28

    Skal ovnen være forvarmet?

  41. Anne au Chocolat skriver

    12. september 2019 kl. 19:07

    Ja det kan du tro 🙂

  42. Cindie skriver

    15. september 2019 kl. 02:31

    Helt utroligt at se, denne tråd, har været her i 6 år 👌👍
    Bager næsten altid efter den, men havde forlagt den for 1.5 år siden, så blev glad da jeg fandt din opskrift igen 😉
    Nu kan vi få godt brød igen 😋
    Kh Nathalia

« Ældre kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så det blev til klatkager i går eftermiddags til stor glæde for drengene og deres ven på legeaftale. #stopmadspild 🥰
De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰 De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap