I går kom der friskbagte boller på morgenbordet. Hjemmebagte af slagsen, og noget så luftige, saftige og sprøde. Tjek lige de smukke lufthuller. Bollerne er en variant er guldblommebollerne, som min ven Jonas bagte til mig og bloggen i sin tid. Hvis I tjekker indlægget ud, inden I går i gang med disse boller, er I lidt bedre rustet. Der er nemlig en fin step-by-step i billeder med Jonas og guldblommebollerne.
Bollerne her er helt tosset nemme at lave, men de kræver en god røremaskine, da dejen skal æltes forholdsvis længe. Min dej kørte i næsten en halv time.
Efter en god nats kølig hvilen er bollerne klar til at komme en tur i ovnen. Inden dette dryssede jeg bolledejen med birkes, da jeg ELSKER smagen af birkes – og særligt kombineret med bagværk – men man kan sagtens nøjes med mel, eller man kan drysse havregryn på.
10-12 boller:
500 g hvedemel, gerne fra Grupe&Meyer
100 g rugmel, gerne fra Grupe&Meyer
600 g vand
10 g gær
10 g salt
Drys på toppen: ekstra mel og birkes
Bland ingredienser sammen i en røreskål og kør på røremaskine, indtil glutenprøve afslører, at dejen er æltet tilstrækkeligt.
Glutenprøven foregår sådan: Dyp hænderne i vand og tag en klump dej op af skålen. Stræk dejen mellem din hænder. Dejen skal gerne kunne strækkes og blive nærmest gennemsigtig uden at gå i stykker. Æltningen kan godt tage op til 20 min. (NB: Kære Jonas, jeg lavede ingen glutenprøve denne gang, men efter 25 minutter i røremaskinen, satsede jeg på, at dejen var god nok – det var den!)
Smør med rapsolie en plastikbøtte eller skål, der tillader dejen at hæve til dobbelt størrelse. Koldhæv 12-24 timer. Vend bøtten ud på et meldækket bord, drys med mel og birkes og hak dejen ud med en malerspartel. Undgå at hive og strække for meget i dejen. Direkte i ovnen på min. 240°C varmluft til de er færdige – det tager 10-15 minutter.
Nyd dem friskbagte og gerne med smør og CHOKOLADE! 🙂
Chris skriver
Kære Anne,
De ser jo intet mindre end fantatiske ud, jeg kunne VIRKELIG godt sætte tænderne i sådan en med et godt lag smør her til morgen! Jeg må vidst ud og investere i en røremaskine – og det kan kun gå for langsomt! 🙂
God dag,
Chris
Maj-Britt skriver
Jeg har kun prøvet koldthævet boller en enkelt gang før og det var ingen succes. Måske jeg forsøger mig med disse i weekenden 🙂
Fototosse.blogspot.dk skriver
De ser simpelthen så lækre ud… men æltning i min. 20 min (UDEN at have en røremaskisne), så tror jeg desværre jeg giver op. Men lækre billeder. OG selvfølgelig skal der chokolade på, he he.
Pia J. skriver
Hvor ser de bare lækre ud. Især med chokolade på:) Elsker koldhævede !! Nammenam!!!!
Karen skriver
Hvor ser de bare go’e ud. Hvis man nu ikke er vild med chokolade til morgenmad (ja, ja – jeg ved godt, det næsten er gudsbespottelse), tror jeg også, de kan spises med ost 🙂 Vil prøve dem – helt bestemt.
vh/Karen
Julie skriver
Hej Anne! De boller ser godt nok lækre ud. Men jeg er forvirret! Jeg har altid lært, at koldhævning gør omfattende æltning overflødig, fordi den lange hævetid “gør arbejdet” for en, og arbejder med glutenet i melet. Jeg kunne godt tænke mig at høre din synspunkt. Måske æltningen kunne mindskes lidt og stadig få et godt resultat? Jeg har nemlig ikke nogen køkkebmaskine.
Kristina skriver
Skønt – et lille tip: sæt mængden af gær ned til 3 gram og lad dejen hæve på køkkenbordet i 8-10 timer i stedet for køleskabet.
Lover, at de blir endnu bedre ;o)
Kamilla Vinther skriver
Nøøøøøj, hvor ser det lækkert ud! Har ingen røremaskine, heller ej tålmodighed til at ælte i hånden, så jeg må fluks til bageren imorgen tidlig!
Louise Petersen skriver
Hvor ser de gode ud! forstår bare ikke det sidste af opskriften “Vend bøtten ud på et meldækket bord, drys med mel og birkes og hak dejen ud med en malerspartel” så de skal ikke formes til boller eller? Er det så ikke lige så nemt bare at tage klatter op på bagepapiret med det samme? Eller
anna skriver
hej anne
hvor sætter jeg stor pris på dette indlæg!
jeg var en af dem på instagram der skrev til dig at jeg ville have en opskrift. så jeg takker 😀
jeg har lige nu en portion af dejen i køleskabet og gud hvor jeg glæder mig til et færdigt resultat. jeg havde dog ikke nok hvedemel, så der er kommet mere rugmel i, og så har jeg også tilsat lid havregryn.. så det skal nok blive spændende. jeg elsker koldthævet og det bliver en succes hver gang..
Anne au Chocolat skriver
Søde seje Chris,
De smagte også himmelsk! Ja, du kan vist ikke klare dig uden sådan én efterhånden?
Kram fra mig
Anne au Chocolat skriver
Kære Maj-Britt
Det synes jeg bestemt, at du skal gøre! 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Fototosse
Ej, det forstår jeg godt 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Pia J
Jeg er helt enig!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Karen
De er SÅ gode med ost og smør 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Julie,
Hvis du klikker videre ind på guldblomme-indlægget, som linkes til i dette indlæg, så er der er et link til ølandsbolle-indlægget, min seje Jonas-bageven har skrevet. Der forklarer han det hele 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Kristina
Tak for tippet 🙂
Kh Anne
Liselotte skriver
Dejligt med en bolle, der for en gangs skyld ikke kræver biga for at blive god. Den må prøves.
Anne au Chocolat skriver
Kære Kamilla
Det lyder også lækkert!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Louise
Hvis du ser hvordan Jonas gør det i guldblommeindlægget, giver det så meningen?
Dejen er meget våd og skal helst ikke røres for meget ved. Derfor er det nemmest at hakke den ud!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Anna
Ih jeg glæder mig meget til at høre hvad du synes 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Liselotte
Jeg er enig 🙂
kh Anne
Louise Petersen skriver
Ja det gør det. Taak!
Anne au Chocolat skriver
Kære Louise
Jubii, det glæder mig at høre 🙂
kh Anne
Hanne K skriver
Jeg har bagt de her boller 3 gange i denne uge…. De er uhyggelig fantastiske…. Jeg linker videre til dig fra min blog…. Mums… Siger jeg bare.
Tak for opskriften..
Kh
Hanne
Sonja skriver
Har lige sat tænderne i en af disse lækre boller 🙂 har ingen røremasine men brugte en håndmixer i 10 minutter. Ikke sidste gang de bliver bagt – så tak for opskriften 🙂
Henrik skriver
Kære Anne,
Jeg er lidt nysgerrig efter at høre, hvilken røremaskine, du har.
Jeg overvejer nemlig selv at købe Kenwood´s nye model, der minder om KitchenAid i designet og motorens placering: http://www.kitchenone.dk/kenwood-kokkenmaskiner/2537-kenwood-kmix-kmx-54.html
Altid en nydelse at se og læse din blog….
Bedste hilsener,
Henrik
Dina skriver
Tak for en vidunderlig opskrift. De er jo så gode de boller. Så gode at jeg har lavet dem de to sidste weekender som morgenboller.
Anne au Chocolat skriver
Kære Dina
Ih det glæder mig at høre 🙂
kh Anne
Anna skriver
Hej Anne. Jeg har lavet dem her til morgen, og de var virkelig gode! Sprøde bund og top med en dejlig luftig midte, mums.
Jeg brugte groft mel i stedet for hvedemel, og det blev rigtig godt 🙂
kh Anna
Anne au Chocolat skriver
Kære Anna
Det lyder bare super skønt 🙂
Kh Anne
Anne-Marie Andersen skriver
Kære Anne
Tusind tak for denne opskrift. Der har været meget diskussion rundt på blogland, om langtidshævede deje skulle æltes længe eller ej. Man skal bare lige prøve denne opskrift og så er man altså ikke i tvivl længere. De flotteste morgenbrød står og venter på at familien vågner og jeg glæder mig helt vildt til at smage. Jeg var ellers tæt på at kassere dejen igår for efter at have været en flot kuglerund dej efter ca. 10 min, splattede dejen ud over hele skålen efter 25 min og da jeg gav den lidt ekstra mel var min røremaskine lige ved at stå af. Men det lykkedes altså alligevel. Tror nu alligevel at jeg stopper maskinen tidligere næste gang.
Skal lige have taget nogle billeder og så lægger jeg opskriften, som jeg har lavet den på opskriftsamleren.dk. For guldblommemel, det er ikke lige at skaffe når man bor i Horsens.
Mvh.
Anne-Marie
Anne au Chocolat skriver
Kære Anne-Marie
Smagte de godt? 🙂
kh Anne
Anne-Marie Andersen skriver
Kære Anne
De smagte rigtig godt, og familien dømte dem til, at være de bedste morgenboller. Vi har prøvet lidt af hvert her i påsken, men der er ikke nogen af de andre deje, som har hævet natten over, der kan leve op til dem her. Jeg har prøvet verdens nemmeste bedste boller fra valdemarsro, smagen var også god, men konsistensen meget sej. Jeg har også prøvet at bage bollerne lukket inde i to bradepander, og med kogende vand i små skåle så der kom damp. Det var tydeligt, at det gør en forskel, men som sagt, det kan ikke leve op til din opskrift. Så tak for den og din inspirerende blog.
Kh.
Anne-Marie
Berit skriver
Helt helt fantastiske boller…. har lige smagt dem – kom ud af ovnen for 10 min siden
Wauuuu min yndlings opskrift fra nu
Tak
Berit
Anne au Chocolat skriver
Kære Berit,
Det glæder mig at høre 🙂
Kh Anne
Anders skriver
De ser vildt lækre ud!
Har lige lavet dejen og stillet den på køl – jeg er dog lidt i tvivl om hvor vidt der skal låg på plastik beholderen? Jeg har lagt låget på uden at sætte det fast og så satser jeg på at der er en fornuftig løsning, men kunne godt tænke mig lige at få det afklaret helt 🙂
Jeg prøvede først at ælte med dejkrogen på min kitchenaid, men jeg synes ikke rigtigt at der skete så meget (den kunne ikke rigtigt blande det ordenligt fordi dejen er så våd synes jeg) så jeg skiftede den ud med det flade piskeris fordi jeg synes det strækker dejen mere og det tænkte jeg ville være godt… Bruger du bare dejkrogen?
Mvh. Anders
Maja skriver
Tak for en fantastisk opskrift. Den bliver brugt flittigt herhjemme! 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Maja,
Ih det glæder mig at høre 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Anders
Beklager det sene svar. Lykkedes det? 🙂
Kh Anne
deorose skriver
hej Anne
de ser jo lækre ud og vil gerne prøve at bage bollerne i morgen, men er der nogen der har prøvet at erstatte rugmel med grahamsmel. Jeg har desværre kun grahamsmel på lageret…
Anne au Chocolat skriver
Kære Deorose,
Du kan sagtens erstatte melet med grahamsmel 😉
Kh Anne
Martin skriver
De ser godt nok lækre ud, så jeg måtte bare prøve dem … det var ikke nogen succes.
Jeg brugte en håndmikser med dejkroge da jeg ikke har en røremaskine, og dejen virkede fra starten meget tynd. Da den havde stået i køleskabet natten over, mindede den mest af alt om den surdej jeg brugte da jeg selv bagte mit rugbrød.
At hakke dejen ud til boller, efter et døgn i køleskabet, var helt umuligt, det var den simpelhen for flydende til, så jeg foldede den et par gange med lidt mel. Det var vist en fejl, for selvom bollerne smager udemærket, kan de dårligt beskrives som luftige.
Hvad mon jeg har gjort forkert …
Kan det virkeligt passe at du bruger mel og væske i vægtforholdet 1-1?
Anne au Chocolat skriver
Hej Martin
Det er jeg ked af at høre. Hvor længe lod du dejen ælte?
Kh Anne
Martin skriver
Jeg rørte i dejen i 15-20 minutter inden jeg opgav at få den til at ligne det du beskriver, og satte den så i køleskabet.
Efter at jeg er kommet hjem fra ferie, har jeg eksperimenteret med varierende mængder af væske og mel, og det lykkedes at få noget der mindede om din beskrivelse (og billederne under guldblommebollerne) men det var med meget mindre væske (ca. 1,5 til 2,5), så det må jeg eksperimentere noget mere med.
Christina skriver
Jeg prøvede din opskrift første gang igår og ååhhh gud .. jeg er i himmelen, de blev præcis som på billedet og smagte fantastiske, jeg har led og ledt efter en opskrift som den her i flere år… tusind tak…
min kæreste og søn var vilde med dem til morgenbordet og min mor synes de er bedre end bagerens…
en million gange tak
jeg satte forresten et fad med vand ind i ovnen så der var damp da jeg satte bollerne ind… =)
Anne au Chocolat skriver
Kære Christina,
Det glæder mig SÅ meget at høre! Det lyder til, at du har en god røremaskine og en sød familie 🙂
Kh Anne
Christina skriver
nu læste jeg lige at Martin havde prøvet at lave bollerne hvor de ikke blev særligt vellykkede, jeg prøvede at bage med et andet mærke mel igår og der skulle jeg ælte dejen i ca. 45 min før end det blev bare lidt mere fast og resultatet blev ikke særligt godt (smagen var god men konsistensen blev noget skidt)
det var mærket falke mel jeg brugte fra fakta da de mislykkedes, og det var mærket gluten mel jeg brugte da jeg fik de fantastiske boller.
Martin skriver
Lige en opdatering på mine tidligere indlæg. Jeg har fundet ud af hvorfor jeg ikke kunne få opskriften til at passe, så nu har jeg sat en ny køkkenvægt på min ønskensædel.
Har et målebæger med angivelse af vægt for mel, det prøvede jeg i stedet for min nuværende køkkenvægt, og vupti nu ser dejen ud som på billederne, og bollerne næsten ligeså.
Siden har jeg leget med forskellige blandinger af mel, kærner og gryn, og må sige at det er en fantastisk grundopskrift. Der skal selvfølgelig lidt mere eller mindre væske i afhængig af hvad jeg blander i, men efter et par gange med din opskrift til at lære af, er det ikke så svært at finde den rette balance.
Så tak for en fantastisk opskrift.