Jeg nåede aldrig at møde min mormor. Heldigvis har hun efterladt sine spor og alligevel været med til at præge min barndom på forskellig vis, og aller tydeligst i form af sine idiotsikre boller, som min mor altid har bagt.
Jeg har adskillige gange til min store glæde fået mor til at fortælle om, hvor mange forskellige lækre kager og andre søde sager, mormor bagte, da mor var lille. Alt fra pund-til-pund kager og småkager til kringler og lagkager. Mor og morfar var meget glade. Men der var en slags bagværk, som mormor ikke syntes, at hun mestrede. Bollen! Hun brugte mange år på at afprøve forskellige opskrifter i jagten på den perfekte bolle, og da jeg kiggede hendes gamle håndskrevne opskrifthæfte igennem i går, var der mindst et dusin opskrifter på boller. Da hun fandt opskriften på de idiotsikre boller, holdt hun op med at lede. Det forstår jeg godt. De er nemme at lave og smager af smør og hygge! Man bestemmer selv, om man vil have dem med eller uden rosiner. Jeg mindes at have hørt mor fortælle, at mormor aldrig puttede rosiner i. Det var far, som fik mor til at tilføje dem, da mor mødte ham i starten af firserne.
Far og mor er hjemme i København for en stund. Jeg spiste idiotsikre rosinboller med dem i går på altanen og gik totalt i barndom.
Opskriften er:
100 g smør
2 dl mælk
2 tsk sukker
2 tsk salt
2 æggeblommer
(1 stor håndfuld rosiner)
50 g gær
450-500 g mel
Smelt smørret i en gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt mælk, sukker, salt, æggeblommer og rør gæren ud her i. (Tilsæt rosiner). Tilsæt melet, nok til at dejen er blød og smidig, når den æltes på bordet/i røremaskinen. Rul dejen til en pølse efter æltningen og skær den ud i 14-16 stykker, som rulles til boller. Put bollerne på en bageplade og lad dem hæve lunt og tildækket i 45 min. Pensl dem med lidt af de resterende æggehvider og bag ved 225 grader varmluft i 8-10 minutter.
Mette Lindgaard Eriksen skriver
Elsker dit hyggelige indlæg! Der er ikke noget bedre end opskrifter, der går i arv. Da jeg fandt min mormors håndskrevne opskriftbog en sen aften, læste og noterede jeg hele natten. Desværre fik jeg aldrig opskrifterne på vores yndlings-mormor-opskrifter, men jeg har fået fifs verbalt gennem årene, så jeg eksperimenterer stadig på at ramme den rigtige kombi 🙂
Cafezinho skriver
Det lyder som en god søndag! Der er aldrig noget galt i idiotsikret mad;) Nogen gange er det nemme bare det bedste:)
Mariam skriver
Ej hvor fint:) Det ligner jo helt vildt meget den opskrift jeg brugte på rosinbollerne:) Fedt! Den ældre generation havde bare styr på tingene hva?!
Jeg ved med sikkerhed at de her boller virkelig er idiotsikre og lækre af H til:)
Mvh
Mariam
Marie skriver
Ih, hvor hyggeligt! De minder mig om dem, min meget savnede farmor plejede at lave, når vi besøgte hende i hendes sommerhus. Tusind tak for lige at bringe det minde tilbage, vil lave dine fine boller som det første i morgen og svælge i endnu flere minder 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette,
Det lyder hyggeligt med din mormors opskrifter 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Rune,
Lige præcis – det behøver ikke være kompliceret for at være godt 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Mariam
Hehe, jeg har lige kigget på din opskrift, og ja det er sjovt, hvor meget de minder om hinanden. Længe leve gode boller 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Marie
Det var så lidt! Håber du synes om dem 🙂 Det er godt at mindes vores bedsteforældre! Kh Anne
Camilla skriver
Hej Anne,
uh – jeg kæmper altid med at finde en idiotsikker opskrift på boller, så jeg tror måske at jeg må prøve dem her næste gang :o)
knus
Camilla
Anne au Chocolat skriver
Kære Camilla
Ja, så er det vist denne opskrift, du skal prøve 🙂
Kh Anne
Heidi - Chokoladeselskabet skriver
Hej Anne
Åh dit indslag læste jeg lige – og det rammer lige ned i min akildeshæl. Jeg har alle min Mormors småkageopskrifter, hendes smørboller, naboer fra min barndoms kageopskrifter osv. osv. … Den slags er guld. Og der er faktisk ikke noget mere hyggeligt end genkendeligheden i godt bagværk.
Knus
Heidi
Anne au Chocolat skriver
Tusind tak for en skøn kommentar, kære Heidi! 🙂
Rosemarie skriver
Hej Anne!
Nu er det tredje gang at jeg bager de her idiotsikre boller, og de er virkelig blevet mine ynglings boller! 🙂
Mange Madhilsner Rosemarie
Anne au Chocolat skriver
Kære Rosemarie
Hvor er det bare skønt! Jeg ville ønske, at jeg selv bagte dem noget oftere! 🙂
Kh Anne
Tanja Schmidt skriver
Hej Anne
Jeg har nu eksperimenteret med boller i et stykke tid og har stadig ikke kunnet få det resultat som jeg gerne ville. Mine boller får altid en hård skorpe, som jeg kun kan blødgøre en smule ved at pakke dem ind, så snart de kommer ud af ovnen. Min ovn har ikke varmluft, som måske kunne være begrundelsen. Men har også prøvet at stille et vandbad ind i ovnen. Har du en ide til, hvad jeg gør forkert eller kunne gøre anderledes ?
Mvh Tanja
katrine skriver
i forhold til hård skorpe…sæt bollerne nederst i ovnen og så ikke så høj varme…virker for mig 🙂
Tina skriver
Hej Anne. Kan disse holde sig gode til dagen efter? Overvejer nemlig at putte grøn frugtfarve i og give min søn dem med vuggestuen i morgen. Men er i nattevagt så kan ikke nå at bage dem i morgen inden han skal afsted
Anne au Chocolat skriver
Kære Tina,
Ja det vil jeg mene! 🙂
Kh Anne
Jan Skøtt Christensen. skriver
C=:-) Jeg har kun et at sige om dem de er simpelhen super gode, jeg bager en hel del selv. 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Jan,
Det er nemlig lækker ja 🙂
kh Anne
Gitte Spiegelhauer skriver
Jeg elsker disse boller, de er super gode, har lavet dem to gange nu. Kan dog ikke få så mange boller ud af dejen, 8 til 12 stk. og de er ikke engang særligt store, men pyt med det………….de er bare skønne;-)
Anne au Chocolat skriver
Kære Gitte
Godt at du synes om dem 🙂
kh Anne
thomas skriver
Tænk at noget så nemt kan smage så godt. Nu har jeg fulgt opskriften nogle gange, og det har været et hit hver gang.
Anne au Chocolat skriver
Kære Thomas,
Det glæder mig at høre 🙂
Kh Anne
Simone skriver
Jeg har bagt de her boller uden rosiner for har en familie der ikke kan lide rosiner. Men da jeg bagte de her boller er mig og hele familien begyndt at bage dem tit. Når vi bager dem så går der 1 time til 1 1/2 Time så er de spist alle sammen
Julie skriver
Jeg kan simpelthen ikke finde ud af af bage hvide boller, men vil nu prøve de her til min søns fødselsdag på lørdag;-)
Jeg har dog ikke varmluft i min ovn, så hvad ville du sætte den på i alm ovn og i hvor mange minutter??
Og er det virkelig rigtigt dejen kun skal hæve den ene gang efter de er formet til boller??
Tak for en dejlig blog:-)
Anne au Chocolat skriver
Kære Julie
Tak for en sød hilsen 🙂 Jeg vil nok sætte den på samme temperatur og så bare holde øje med dem, til de er fint gyldne.
Ja, de skal kun hæve en enkelt gang 🙂
Kh Anne
Julie skriver
Tusind tak for svar, det prøver jeg;-)
Julie skriver
Og bare lige en sidste ting, de bliver lige som søde bløde fødselsdagsboller ikke??
Kh Julie
Anne au Chocolat skriver
Kære Julie
Ja det gør de 🙂
Lærke skriver
Hej Anne.
Kan bollerne fryses? Og hvornår skal de så op inden servering?
Mvh Lærke
Emilie skriver
Skønt titlen påstår at de er “idiotsikre”, så formåede jeg da vidst alligevel at gøre noget forkert, haha. Efter hævningen er de stadig verdens mindste boller, så nu må vi se om de laver en Hulk inde i ovnen eller noget.. Forstår ikke hvor det gik galt for mig, let så det ud! Haha, suk. Bedre held næste gang!
Britta Münzenberg skriver
Har lige prövet opskriften, og de ser läkre ud! Syntes det var fraads med äggeblommerne, og tog i stedet et helt äg… og hvad kan jeg sige,
helt igennem läkre! Näste gang med rosiner! (y)
Anne au Chocolat skriver
Kære Britta,
Det lyder også lækkert 🙂 Jeg plejer at bruge æggehviderne til at pensle bollerne med – eller til marengs 🙂
Kh Anne
Kristina skriver
Ville de kunne laves som koldhævede boller – så dejen stod i køleskabet natten over, og bollerne blev formet, efterhævet og bagt næste dag? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Kristina,
Det kunne sagtens tænkes! Jeg håber, at du har lyst til at prøve 🙂
Kh Anne
martin hansen skriver
har prøvet mange forskælige opskrifter og denne er helt klart den bedste næsten syndt jeg ikke fandt det før
Anne au Chocolat skriver
Kære Martin,
Hvor dejligt at høre 🙂