Da jeg i starten af sommeren rejste på mit livs eventyr til AMMAs kakaofarm i den brasilianske delstat Bahia, blev jeg også præsenteret for idéen om at bruge den rene 100% plade til at lave de klassiske brasilianske Brigadeiros, som består af kondenseret mælk, kakaopulver og smør. Da chokolademanden Diego Badaros søde medarbejder Mariana sagde, at hun havde fundet på at lave dem på 100% pladen og rullet i hakkede kakaonibs i stedet for chokoladekrymmel, vakte det min interesse. Jeg fik lokket opskriften ud af Mariana og har nu lavet dem herhjemme. Hver gang jeg bider i en brigadeiro, bliver jeg først mødt af knasende sprødhed fra de små kakaonibs, som smager i regnskoven i Brasilien. Det vækker i hvert straks en masse varme og livslykkelige minder fra det aromatiske kakaoland. Derefter oplever jeg den mest perfekte karamelbløde konsistens indeni. Som I kan se i opskriften nedenfor, er de ikke spor kringlede at lave. De er faktisk piece of cake! Man kan også trille dem i andet end kakaonibs – f.eks. kunne jeg godt tænke mig at prøve med ristede hasselnødder, kokos eller pistacier.
Men jeg tænker dobbelt op på chokoladet livsnydelse og sundhed, når jeg triller kuglerne i de hakkede kakaonibs. Kakaonibs er nemlig rige på antioxidanter, sunde fedstoffer, en masse essentielle mineraler og en række vitaminer.
Jeg kunne godt finde på at betragte brigadeiros som store vitaminpiller 🙂
Til ca. 30 brigadeiros:
1 dåse sødet kondenseret mælk (350 g – vej det gerne af)
1 plade AMMA 100%
75 g AMMA kakaonibs, blendet lidt finere
Hæld kondenseret mælk i en gryde og bræk 100% pladen i stykker (dette kan gøres direkte i posen – så man slipper for at gøre et skærebræt beskidt) og kom den i den kondenserede mælk. Varm blandingen op under omrøring ved middelvarme i ca. 10-12 minutter, til bunden af gryden kan ses, når man rører i blandingen. Hæld blandingen i en smurt form/form foret med bagepapir og køl den helt ned. Lad den hvile i køleskabet i mindst en time. Tril kugler og vend dem i kakaonibs. Opbevarer dem på køl, til de skal nydes.
Ps. Jeg drømmer allerede om at tviste dem med Sri Lanka kanel og fintrevet appelsinskal til jul 🙂



