Da jeg i starten af sommeren rejste på mit livs eventyr til AMMAs kakaofarm i den brasilianske delstat Bahia, blev jeg også præsenteret for idéen om at bruge den rene 100% plade til at lave de klassiske brasilianske Brigadeiros, som består af kondenseret mælk, kakaopulver og smør. Da chokolademanden Diego Badaros søde medarbejder Mariana sagde, at hun havde fundet på at lave dem på 100% pladen og rullet i hakkede kakaonibs i stedet for chokoladekrymmel, vakte det min interesse. Jeg fik lokket opskriften ud af Mariana og har nu lavet dem herhjemme. Hver gang jeg bider i en brigadeiro, bliver jeg først mødt af knasende sprødhed fra de små kakaonibs, som smager i regnskoven i Brasilien. Det vækker i hvert straks en masse varme og livslykkelige minder fra det aromatiske kakaoland. Derefter oplever jeg den mest perfekte karamelbløde konsistens indeni. Som I kan se i opskriften nedenfor, er de ikke spor kringlede at lave. De er faktisk piece of cake! Man kan også trille dem i andet end kakaonibs – f.eks. kunne jeg godt tænke mig at prøve med ristede hasselnødder, kokos eller pistacier.
Men jeg tænker dobbelt op på chokoladet livsnydelse og sundhed, når jeg triller kuglerne i de hakkede kakaonibs. Kakaonibs er nemlig rige på antioxidanter, sunde fedstoffer, en masse essentielle mineraler og en række vitaminer.
Jeg kunne godt finde på at betragte brigadeiros som store vitaminpiller 🙂
Til ca. 30 brigadeiros:
1 dåse sødet kondenseret mælk (350 g – vej det gerne af)
1 plade AMMA 100%
75 g AMMA kakaonibs, blendet lidt finere
Hæld kondenseret mælk i en gryde og bræk 100% pladen i stykker (dette kan gøres direkte i posen – så man slipper for at gøre et skærebræt beskidt) og kom den i den kondenserede mælk. Varm blandingen op under omrøring ved middelvarme i ca. 10-12 minutter, til bunden af gryden kan ses, når man rører i blandingen. Hæld blandingen i en smurt form/form foret med bagepapir og køl den helt ned. Lad den hvile i køleskabet i mindst en time. Tril kugler og vend dem i kakaonibs. Opbevarer dem på køl, til de skal nydes.
Ps. Jeg drømmer allerede om at tviste dem med Sri Lanka kanel og fintrevet appelsinskal til jul 🙂
Sabrina skriver
Hold nu op hvor lyder det bare helt ustyrligt lækkert! De må prøves af virkelig virkelig snart 🙂
Madling skriver
De ser helt fantastiske ud!
Jeg kan næsten smage og dufte dem, når jeg kigger på billederne.
Det lyder som en skøn opskrift 🙂
Tina skriver
Tja… så er jeg med på at spise vitaminpiller – hvis de hedder Brigadeiros hi hi ;o) Ser gode ud – må bestemt prøves af ;o) God søndag …
Annette Grandjean Ronne skriver
Hej
Ser fantastisk ud; kan man benytte anden 100 % chokolade end AMMA? Jeg bor i Paris, og jeg kan ikke finde en butik, der forhandler deres varer her.
Mille skriver
Vil man kunne bruge en chokolade af f.eks. 80% og få samme gode resultat, hvis nu en 100% chokoladeplade ikke lige er inden for rækkevidde :-)?
Piskeriset skriver
Var jeg ikke allerede gift, så ville jeg fri til dig på stedet, hehehe! 😀
Alternativt må jeg selv lave en portion – og måske dele med gemalen, hvis han er rigtig, rigtig sød 😉
Josefine skriver
Uhmmmm, hvor lyder det godt og let (men kan jo ikke vente, vil smage nu!) Er smagen karamel eller chokoladeagtig? Tror du de vil gøre sig godt rullet i lakridsrodspulver?
Jane skriver
De ser vildt lækre ud. Haps! En juleudgave med appelsin lyder ekstra godt. Jeg har købt AMMA chokolade i Paris i sommer. Købte det hos La grande epicerie, men ved ikke om de har en 100%.
Freja skriver
Hvor kæber man kakaonibs?
Twin Food skriver
Er du gal hvor ser de bare monster lækre ud søde Anne!!
Kunne godt lige spise 1.. eller 3 til dessert i aften ;-)!
KH
Christine
Annette skriver
Tak Jane
Jeg prøver at kigge deroppe, har kun kigget i eget område og netsider for butikkerne
Andreas Linde skriver
Lækker lækker opskrift 🙂
Den er nok liiidt for chokolade til mig, men jeg forestiller mig at den er rigtig lækker med pistacie og/eller hasselnødder som drys!
Sysleren skriver
Nummenum, sådan en vitaminpille ville jeg have endda meget godt af.
camilla skriver
hvor køber man sødet kondenseret mælk? 🙂 og skal der ikke tilsættes smør? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Sabrina
Glæd dig 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Madling
De er sååå skønne 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Tina
Det lyder godt 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Annette
Jeg mener bestemt, at man kan få AMMA i Grande Ep’ i Bon Marché?
🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Mille
Prøv 🙂 Jeg kan ikke garantere men mon ikke det er lækkert 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Piske,
Åh du smelter mit chokoladehjerte 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Josefine,
Den er chokoladeagtig – tror sagtens at det kunne være et hit med lakrids 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Jane
Tak for info 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Freja
Du kan snart købe AMMA nibs i Magasin Mad&Vin men ellers andre hos Krydderiet i Torvehallerne 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Christine
Du er sød – jeg kunne godt spise 3 nu 🙂
kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Andreas
100% gør hele forskellen 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Sysleren
Ja ik? 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Camilla
Det er bare den almindelig slags, som kan købes i supermarkedet 🙂
Kh Anne
Hvadskalvibage/Mette skriver
Jeg sidder bare og savler nu. Det ser bar så lækkert ud.
En af de slags chokolader hvor man bare får nogle smagsoplevelser når man sætter tænderne i den
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette
Du har helt ret 🙂
Kh Anne
Maria skriver
Hold op hvor smager de bare godt! Har lige lavet dem med en 80 % chokolade, og så rullet dem i lakrids. Fantastisk!
Anne au Chocolat skriver
Kære Maria
Ih hvor lyder det godt altså 🙂
Kh Anne
Dorte Overgaard skriver
Nøj, de er jo simpelthen for lækre disse fantastiske chokoladekugler. Jeg har allerede lavet to portioner. Denne ene gang blev det med Summerbirds 90%, og jeg kunne vist ikke rigtig smage forskel. Begge ultra lækre. Og så nemt at lave.
Jeg prøvede også at blande lidt pulveriseret passionsfrugt i mine kakaonibs til at trille nogle af kuglerne i. Det kan også godt anbefales.
Anne au Chocolat skriver
Kære Dorte
Det lyder virkeligt skønt og god idé med pulveriseret passion! 🙂
HAPS haps haps!
Kh Anne
PiaMarie skriver
Hej Anne
Så fik jeg også prøvet disse – fantastisk nemme, lækre og chokolade-velsmagende:-)
Jeg brugte Valrhonas Abinao 85 % og de blev intet mindre end perfekte!
Anne au Chocolat skriver
Kære PiaMarie
Uhm, det lyder vel nok lækkert 🙂
Kh Anne
Line skriver
Hej Anne!
Jeg prøvede at lave dem i går, mine chokoladekugler er dog end som meget blød karamel. Har jeg haft for lav varme eller hvad er gået galt? De kan sagtens spises og er allerede dybt afhængig af kakaonips 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Line
Jeg tror, at du har varmet den søde chokolademasse op i lidt for kort tid! Godt at de stadig kan spises 🙂
kh Anne
Sofie skriver
Er lige igang med at lave dem nu – dog med 85% og rullet i hakket chokolade og kokos, glæder mig meget! 🙂
Nicoline skriver
Kære Anne
Hvor mange gram chokolade er der i pladen du bruger? Vil nemlig gerne lave en halv portion af en plade chokolade med mindre kakaoprocent.
Fed blog, for resten! 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Nicoline
Der er 80 g 🙂
Kh Anne
Monica borr'e skriver
Kære Anne
Når man nu som jeg bor i Vestjylland har jeg ingen ide om hvad kakaonibs eller sødet mælk på dåse er, eller hvor det kan købes. Nogle ideer?
Tak for en rigtig god blog bruger den jævnligt til ideer.
Mvh Monica
Marianne Bæk skriver
Hej Anne
Først, skøn side! Jeg har ønsket mig jeres gavekort i julegave til bogen, den må jeg eje!
Jeg har i dag lavet de her brigadeiros. Jeg brugte valrhona 64% for det var det jeg havde, og så smed jeg et par spsk. valrhona kakao i også, for at få en mørkere smag. De er trillet i kakaonips og kakaopulver – og det er himlen!
Men de flyder ud, lidt, og holder ikke den runde form. Gør jeg noget forkert?
Hvor lang tid varmer du din? Jeg syntes massen var rigtig sej og tyk da jeg tog den af varmen.
Hilsen
Marianne
Anne au Chocolat skriver
Kære Marianne
Tak for din søde søde mail!
Jeg håber, at du får gavekortet 🙂
Jeg tænkte, at det er fordi, at du har brugt en chokolade med for lav kakaoprocent (der er trods alt en stor forskel på 64% og 100%), men det kan også være fordi, at du har haft den for kort i gryden. Jeg varmer massen, indtil den nærmest slipper bunden. Prøv igen 🙂
Kh Anne
Marianne Bæk skriver
Tak skal du have.
Jeg skal klart lave dem igen, om de flyder ud eller ej. De er så fantastiske, og jeg sukker efter dem hver dag. Vores Irma er bare lukket, så jeg kan nok ikke fremskaffe 100% chokolade her i Odense.
Rikke skriver
Kære Anne. <3 din blog! Tak for den!
Jeg søger med lys og lygte en opskrift a'la denne, men jeg vil gerne tilsætte lakrids – evt små stykker i fyldet – og overtrække med hvid chokolade…
Egner opskriften her sig til at bygge videre på som beskrevet, synes du?
Eller kan du anbefale en anden? Kh.
Anna skriver
Hvor ser de lækre ud! Hvor lang tid kan de holde sig og ved hvilken temperatur? Hvis jeg laver dem i morgen (søndag) vil de så stadig være lækre juleaften?
Anne au Chocolat skriver
Kære Rikke
Det lyder som en god idé! Byg endelig videre på den og lad mig vide, hvordan det går 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Anna
Tak for din hilsen. Jeg var lige i New York over julen og tjekker derfor først ind på bloggen igen nu.
Kh Anne
Fru Gertsen skriver
Hej Anne..
Henter tit og ofte ideer på din bog – det er bare alletiders
Fru Gertsen skriver
Det var egentlig meningen jeg ville skrive, at jeg henter opskrifter og ideer fra din bLog.. Ikke bog 😉
Jeg har vist fået besøg at ordbogs-drillenisser..