Disse chokoladekaramelstykker med kiksebund har forsødet vores tilværelse lidt ekstra de sidste par dage. De er en variant af de populære millionaire’s shortbread – bare med en kiksebund i stedet for shortbread. Lavet uden ovn.
Ret enkelt og ren og skær kræs for alle søde tænder derude bag skærmene.
Ideen kom, da jeg for et par uger siden bladrede i Majas og min første kogebog Lykken er chokolade og blev mindet om, at både Maja og jeg lavede flydende karamel på en simpel og genial måde – nemlig med flødekarameller og piskefløde smeltet sammen i en gryde til en lækker flydende karamel, som kan bruges i kager, tærter og også sådan chokoladebarer her. Særligt inspireret af karamelfyldet fra Majas chokoladetærter i bogen.
Jeg købte “Chewy Toffees” fra Werther’s, da jeg var ude at handle. De har en fin flødeskaramelsmag og bliver i forening med piskefløden til en sej og alligevel lidt blød karamel. Man ville også kunne lave denne her karamel i stedet eller i teorien også denne slags med karamelliseret kondenseret mælk.
Kiksebunden har den dejligste smag af ristede Piemonte hasselnødder, og så bliver flødekaramellen toppet med en smeltende-på-tungen-blød mørk chokolade ganache. Haps!
De er karamelsnaskede på allerlækreste vis, og man kan ikke undgå fedtede fingre med mindre, at man spiser med en gaffel;)
Hvis muligt, så opbevar på køl lige indtil servering og vent også gerne med at skære stykkerne ud, da det er min erfaring, at karamellen flyder en lille smule over tid. Men uanset hvad er det en skøn smagsoplevelse!
Millionaire’s shortbread uden oven
16-20 stk
Bund:
180 g havrekiks
35 g ristede hasselnødder
85 g smør, smeltet
1 nip salt
Karamelfyld:
200 g bløde flødekarameller
25 g piskefløde
Ganache:
85 g mørk chokolade
85 g piskefløde
Pynt:
Chokoladeperler
Bund:
Blend havrekiksene til fine krummer i en blender sammen med de ristede hasselnødder og kom dem i en skål. Vend det smeltede smør i sammen med salt. Fordel kikseblandingen i en kvadratisk form (22 cm x 22 cm) beklædt med bagepapir. Sørg for at presse godt, så blandingen samler sig som en bund. Stil på køl, mens karamelfyldet forberedes.
Karamelfyld:
Kom flødekarameller og piskefløde i en tykbundet gryde. Lad flødekaramellerne smelte langsomt i fløden ved medium varme under omrøring, det må gerne lige nå at småkoge kort. Fordel karamellen på kiksebunden og stil den på køl, mens ganachen laves.
Ganache:
Hak den mørke chokolade ultrafint, og kom den i en skål. Varm piskefløden op til lige under kogepunktet i en gryde og hæld over chokoladen. Lad det stå i 2 minutter, og rør derefter i cirkulære bevægelser fra midten med en dejskraber, indtil ganachen er fint homogen. Hæld ganachen over karamellen. Pynt med chokoladeperler.
Stil på køl i en håndfuld timer og gerne natten over, inden stykkerne skæres ud.
Eva skriver
Kære Anne. Hvilke havrekiks bruger du? Glæder mig til at prøve disse ❤️
Anne au Chocolat skriver
Kære Eva,
Jeg bruger oftest de økologiske fra Madame Butterfly, som kan købes i de fleste butikker.
Glæder mig til at høre, hvad du synes <3
Line skriver
Kære Anne,
Hvor køber du dine bløde flødekarameller? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Line,
Jeg har købt dem i SuperBrugsen 🙂
Kristina skriver
Hvor bliver jeg lidt lækkersulten. Det skal bestemt prøves at lave en dag. Tak for opskriften 😀
Anne au Chocolat skriver
Kære Kristina,
Juhuu det lyder godt 🙂
Lichelle skriver
Kære Anne,
Der var slet slet ikke nok af min ganache til at dække bare halvdelen af karamellen! 🙁 øv øv! Hvad kunne jeg mon have gjort galt? Havde den rigtige størrelse bageform og havde også målt præcist af hvad angår chokolade og piskefløde… hjææælp!
Kh
Kvinden med halv choko shortbread!
Anne au Chocolat skriver
Kære Lichelle,
Det var underligt. Hmm.. kan det være, at det blev et for tykt lag? Jeg må efterprøve opskriften asap!
Mette Petersen skriver
Hej Anne
Jeg lavede din “Millionaire’s shortbread” i dag og havde købt nogle havrekiks i Lidl og fulgte opskriften dog er bunden noget kedelig i smag så mit spørgsmål er om de kiks du bruger er med sukker i for dem jeg købte er der bestemt mangel på sukker og bunden blev desværre træls.
Mvh Mette