Da jeg var lille, elskede jeg at slutte middage af med at sætte tænderne i en bananasplit. Det gør jeg for så vidt stadig, sålænge den er lavet ordentligt. Med ordentligt mener jeg modne bananer, hjemmelavet is, øko flødeskum, god og hjemmelavet chokoladesovs og gerne hakkede ristede mandler eller hasselnødder som pynt og crunch i stedet for diverse krymmel. Men det er jo smag og behag!
Jeg tror faktisk ikke, jeg selv havde lavet sådan en ordentlig bananasplit før i onsdags, da min mor og bror var til middag hjemme hos mig på Nørrebro. Idéen til bananasplit kom i en snak med brormand over telefonen i sidste uge, men jeg insisterede på at give den mit eget twist i form af saltkaramel-is, som jeg længe har villet prøve at lave. Eller i hvert fald siden ultimo marts hvor jeg smagte Berthillons fantastiske glace caramel au beurre salé ved Seinen i Paris.
Saltkaramel-is er ikke just en is for begyndere. Selv jeg havde lidt svært ved at lave isen – karamellen drillede en anelse, men jeg mestrede den til sidst uden at skulle starte forfra. Det skyldes dog måske i lige så høj grad, at jeg på sædvanlig Anne-Au-Chocolat-kan-selv-manér læste mig til fremgangsmåden (man laver en karamel af sukker, saltet smør og fløde, som man overhælder med kogende fløde/mælk, som dernæst hældes over æggeblommer piskede luftige med lidt sukker, som så varmes op til de 83 grader, hvor cremen tykner, som tilsidst køles af og så køres på ismaskinen :)) og så ellers lagde opskriften fra mig og udtænkte min egen karamel, som jeg ville bruge sammen med hjemmekreerede vanilleis-base. Typisk! Men isen blev et kæmpe hit – cremet og fløjlsblød som bare pokker og med den lækreste og mest frække smag af saltet karamel. Den er i øvrigt nok den hjemmelavede dessert, jeg er stoltest af selv at have skabt pt. Idéen er forresten, at saltet fra smørret er nok til at give isen den helt rigtig smag, men jeg tilføjede lidt mere fransk fleur de sel, da jeg smagte på den afkølede creme, inden jeg kørte den til is.
Til saltkaramel-isen brugte jeg:
karamel:
100 g sukker
25 g saltet smør
2 spsk fløde
cremen:
250 ml sødmælk
150 ml fløde
4 æggeblommer
50 g sukker
evt. lidt salt
Smelt sukker til en lys og gylden karamel i en gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt smørret og rør godt rundt. Tilsæt dernæst fløden. Sæt gryden over svag varme igen og rør rundt i et par minutter, indtil karamellen er helt homogen.
Bring sødmælken og fløden i kog. Pisk æggeblommer lyse og luftige med sukkeret. Hæld den kogende mælk over karamellen og bland godt. Hæld dernæst karamelblandingen over de luftige æggeblommer og pisk konstant med et piskeris. Hæld hele cremen tilbage i gryden og varm forsigtigt cremen op til 83 grader under konstant omrøring. Køl derefter straks gryden (og cremen) ned ved at putte den ned i køkkenvasken fyldt med vand og isterninger. Køl cremen helt af (og gerne i køleskabet), inden den køres på ismaskinen. Smag den evt. til med ekstra salt.
Som garniture til denne nyfortolkning af retro-bananasplitten smuttede jeg en håndfuld mandler, som jeg gennemristede på panden ved lav varme. Derudover lavede jeg en chokoladesauce af 40 g smeltet Guanaja og 50 ml fløde, som lige havde fået et opkog, inden den blev hældt over chokoladen ad tre omgange. Faktisk er denne sauce bare en lun ganache. Og flødeskum skulle der naturligvis også til.
Det var alletiders at spise bananasplit efter vores hovedret bestående af store bøffer fra Slagter Larsen på Amager og salat : )
Charlotte G skriver
Ho, ho, ho……en lækker dessert!
Og en super fræk karamelis. Det er lige noget jeg har lyst til at smage.
Vh charlotte g
Laura skriver
Sikke en skønhed der ligger der – det ser jo bare helt vildt lækkert ud!!
Jane skriver
Uhmmm!!! Bananasplit har jeg altid haft en svaghed for. Salt-karamelisen lyder til at være en forrygende himmerigsmundfuld, som (også) skal prøves..
Heidi skriver
Jeg lever og ånder for berthilons is. Især den med saltkaramel. Den er gudespise. Nu er jeg jo nød til at forsøge mig at lave din udgave…
Benedikte Capion skriver
Hehe, bananasplit… God klassiker!.. Men den saltkaramelis dér – nøj, den lyder lækker!!!!! Jeg kan lige forestille mig smagen.. Og så alligevel ikke, for den er sikkert meget bedre, end jeg forestiller mig 😉
Jeg lavede i sommers alternativ banandessert til fest herhjemme.. Ved ikke om det har nogen som helst sammenhæng med bananasplit, men det var bananer grillet med skræl på, som så åbnes, ovverhældes med en god sjat alkohol(mørk rom, i dette tilfælde) og en rigtig god is til.. Vi havde både fløde- og sorbetis.. Det var også godt! 🙂
Luise / Sesam, Sesam skriver
Det ser godt nok lækkert ud!
Saltkaramel-isen lyder jo absurd lækker! Nu har jeg dog ikke nogen ismaskine, så jeg må nøjes med at have isen i tankerne i første omgang (:
Flotte billeder!
Kh
Luise / Sesam, Sesam
Anne au Chocolat skriver
Kære Charlotte
Den er også en super lækker is, og nu har jeg spist resten af den og bliver nødt til at lave noget mere 😉
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Laura
Tak skal du have! Jeg synes også selv, at den blev ret så lækker at se på 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Jane
Det er svært ikke at elske bananasplit! 🙂 Har du en ismaskine forresten ?
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Heidi
Ja det bliver du vist nødt til 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Benedikte
Det lyder som en dejlig og sommerlig banandessert du kreerede dér 😉
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Luise
Den smager også ekstremt godt 😉
Jeg håber, at du får anskaffet dig en ismaskine! Det er en investering i en sød fremtid!
Kh Anne
Jane skriver
Ja, jeg har to ismaskiner, men uden kompressor. De fungerer ok og laver dejlig is, men en “rigtig” ismaskine står højt på min ønskeseddel.
Tove skriver
Det ser godt nok lækkert ud. Banan og is passer bare perfekt sammen.
Og Jane jeg tror ikke du vil fortryde det, hvis du køber en rigtig ismaskine. Hvis du elsker is er det bare sagen.
Jeg har selv lige købt denne maskine: http://www.pasto.dk/ismaskiner/384-nemox-oxiria-mat-chrom.html
Og børnene elsker det!
Anne au Chocolat skriver
Kære Jane
Hvor er du sej med to ismaskiner 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Tove
Sej ismaskine 😉
Kh Anne
Bettina Sørensen skriver
Men hvor mange er der til med den opskrift på salt karamelisen? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Bettina
Der er nok til 4 personer, alt afhængig af hvor issulten man er 🙂
Kh Anne
Mathilde Fjeldgaard skriver
Hej Anne!
Hvilken ismaskine bruger du og er du glad for den?
Mvh, Mathilde
Anne au Chocolat skriver
Kære Mathilde
Jeg har en Musso Sorbetière købt i Kunst og Køkkentøj 🙂
kh Anne
Janne skriver
Hej Anne,
Kan man lave isen uden mælk og kun bruge fløde?
Jeg syntes at du har skrevet om en kokos is men syntes ikke jeg kan se en opskrift, kan det passe?
Vh
Janne
Anne au Chocolat skriver
Kære Janne
Du kan sagtens bare bruge fløde. Det giver en lidt rigere is 🙂
Kh Anne
Janne skriver
Super. Og mht kokosis?
Janne skriver
Hov, kan man ikke blot fryse cremen ned så den bliver til is? Eller skal man bruge ismaskine?
Anne au Chocolat skriver
Kære Janne,
Du skal helst have en ismaskine, men alternativt kan du røre i iscremen undervejs i indfrysningen, men det giver ikke det samme cremede resultat desværre.
Kh Anne
jacob skriver
Ville lige give et hint til at super let opskrift på chokoladesovs der er himmelsk lækker 🙂
Klik her og se
Line skriver
Hvorfor skal ismassen være helt kold og gerne stå i køleskabet inden den hældes på ismaskinen?
Prøver din is opskrift for første gang.