Klik her for at købe E-Bogen – Glutenfri & Sukkerfri
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-Bogen – Glutenfri & Sukkerfri
  • E-bog Glad Morgenmad

Bananasplit med saltkaramel-is og chokoladesovs

18. maj 2012 af Anne au Chocolat 28 kommentarer

Da jeg var lille, elskede jeg at slutte middage af med at sætte tænderne i en bananasplit. Det gør jeg for så vidt stadig, sålænge den er lavet ordentligt. Med ordentligt mener jeg modne bananer, hjemmelavet is, øko flødeskum, god og hjemmelavet chokoladesovs og gerne hakkede ristede mandler eller hasselnødder som pynt og crunch i stedet for diverse krymmel. Men det er jo smag og behag!

Jeg tror faktisk ikke, jeg selv havde lavet sådan en ordentlig bananasplit før i onsdags, da min mor og bror var til middag hjemme hos mig på Nørrebro. Idéen til bananasplit kom i en snak med brormand over telefonen i sidste uge, men jeg insisterede på at give den mit eget twist i form af saltkaramel-is, som jeg længe har villet prøve at lave. Eller i hvert fald siden ultimo marts hvor jeg smagte Berthillons fantastiske glace caramel au beurre salé ved Seinen i Paris.

Saltkaramel-is er ikke just en is for begyndere. Selv jeg havde lidt svært ved at lave isen – karamellen drillede en anelse, men jeg mestrede den til sidst uden at skulle starte forfra. Det skyldes dog måske i lige så høj grad, at jeg på sædvanlig Anne-Au-Chocolat-kan-selv-manér læste mig til fremgangsmåden (man laver en karamel af sukker, saltet smør og fløde, som man overhælder med kogende fløde/mælk, som dernæst hældes over æggeblommer piskede luftige med lidt sukker, som så varmes op til de 83 grader, hvor cremen tykner, som tilsidst køles af og så køres på ismaskinen :)) og så ellers lagde opskriften fra mig og udtænkte min egen karamel, som jeg ville bruge sammen med hjemmekreerede vanilleis-base. Typisk! Men isen blev et kæmpe hit – cremet og fløjlsblød som bare pokker og med den lækreste og mest frække smag af saltet karamel. Den er i øvrigt nok den hjemmelavede dessert, jeg er stoltest af selv at have skabt pt. Idéen er forresten, at saltet fra smørret er nok til at give isen den helt rigtig smag, men jeg tilføjede lidt mere fransk fleur de sel, da jeg smagte på den afkølede creme, inden jeg kørte den til is.

Til saltkaramel-isen brugte jeg:

karamel:
100 g sukker
25 g saltet smør
2 spsk fløde

cremen:
250 ml sødmælk
150 ml fløde
4 æggeblommer
50 g sukker
evt. lidt salt

Smelt sukker til en lys og gylden karamel i en gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt smørret og rør godt rundt. Tilsæt dernæst fløden. Sæt gryden over svag varme igen og rør rundt i et par minutter, indtil karamellen er helt homogen.
Bring sødmælken og fløden i kog. Pisk æggeblommer lyse og luftige med sukkeret. Hæld den kogende mælk over karamellen og bland godt. Hæld dernæst karamelblandingen over de luftige æggeblommer og pisk konstant med et piskeris. Hæld hele cremen tilbage i gryden og varm forsigtigt cremen op til 83 grader under konstant omrøring. Køl derefter straks gryden (og cremen) ned ved at putte den ned i køkkenvasken fyldt med vand og isterninger. Køl cremen helt af (og gerne i køleskabet), inden den køres på ismaskinen. Smag den evt. til med ekstra salt.

Som garniture til denne nyfortolkning af retro-bananasplitten smuttede jeg en håndfuld mandler, som jeg gennemristede på panden ved lav varme. Derudover lavede jeg en chokoladesauce af 40 g smeltet Guanaja og 50 ml fløde, som lige havde fået et opkog, inden den blev hældt over chokoladen ad tre omgange. Faktisk er denne sauce bare en lun ganache. Og flødeskum skulle der naturligvis også til.

Det var alletiders at spise bananasplit efter vores hovedret bestående af store bøffer fra Slagter Larsen på Amager og salat : )

Skrevet i: Is Tags: banan, bananasplit, berthillon, chokoladeganache, chokoladesauce, chokoladesovs, dessert, flødeskum, glace caramel au beurre salé, guanaja, is, ristede mandler, saltkaramel, saltkaramel-is, valrhona

Previous Post: « Det sødeste dessertbord
Next Post: Da vinderen af den hvide chokolade kom forbi med cheesecake »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Charlotte G skriver

    18. maj 2012 kl. 12:00

    Ho, ho, ho……en lækker dessert!
    Og en super fræk karamelis. Det er lige noget jeg har lyst til at smage.
    Vh charlotte g

  2. Laura skriver

    18. maj 2012 kl. 16:49

    Sikke en skønhed der ligger der – det ser jo bare helt vildt lækkert ud!!

  3. Jane skriver

    18. maj 2012 kl. 19:36

    Uhmmm!!! Bananasplit har jeg altid haft en svaghed for. Salt-karamelisen lyder til at være en forrygende himmerigsmundfuld, som (også) skal prøves..

  4. Heidi skriver

    18. maj 2012 kl. 21:23

    Jeg lever og ånder for berthilons is. Især den med saltkaramel. Den er gudespise. Nu er jeg jo nød til at forsøge mig at lave din udgave…

  5. Benedikte Capion skriver

    19. maj 2012 kl. 11:51

    Hehe, bananasplit… God klassiker!.. Men den saltkaramelis dér – nøj, den lyder lækker!!!!! Jeg kan lige forestille mig smagen.. Og så alligevel ikke, for den er sikkert meget bedre, end jeg forestiller mig 😉
    Jeg lavede i sommers alternativ banandessert til fest herhjemme.. Ved ikke om det har nogen som helst sammenhæng med bananasplit, men det var bananer grillet med skræl på, som så åbnes, ovverhældes med en god sjat alkohol(mørk rom, i dette tilfælde) og en rigtig god is til.. Vi havde både fløde- og sorbetis.. Det var også godt! 🙂

  6. Luise / Sesam, Sesam skriver

    19. maj 2012 kl. 21:17

    Det ser godt nok lækkert ud!
    Saltkaramel-isen lyder jo absurd lækker! Nu har jeg dog ikke nogen ismaskine, så jeg må nøjes med at have isen i tankerne i første omgang (:
    Flotte billeder!
    Kh
    Luise / Sesam, Sesam

  7. Anne au Chocolat skriver

    20. maj 2012 kl. 20:39

    Kære Charlotte

    Den er også en super lækker is, og nu har jeg spist resten af den og bliver nødt til at lave noget mere 😉

    Kh Anne

  8. Anne au Chocolat skriver

    20. maj 2012 kl. 20:40

    Kære Laura
    Tak skal du have! Jeg synes også selv, at den blev ret så lækker at se på 🙂

    Kh Anne

  9. Anne au Chocolat skriver

    20. maj 2012 kl. 20:40

    Kære Jane

    Det er svært ikke at elske bananasplit! 🙂 Har du en ismaskine forresten ?

    Kh Anne

  10. Anne au Chocolat skriver

    20. maj 2012 kl. 20:42

    Kære Heidi

    Ja det bliver du vist nødt til 🙂

    Kh Anne

  11. Anne au Chocolat skriver

    20. maj 2012 kl. 20:45

    Kære Benedikte

    Det lyder som en dejlig og sommerlig banandessert du kreerede dér 😉

    Kh Anne

  12. Anne au Chocolat skriver

    20. maj 2012 kl. 20:46

    Kære Luise

    Den smager også ekstremt godt 😉

    Jeg håber, at du får anskaffet dig en ismaskine! Det er en investering i en sød fremtid!

    Kh Anne

  13. Jane skriver

    20. maj 2012 kl. 21:07

    Ja, jeg har to ismaskiner, men uden kompressor. De fungerer ok og laver dejlig is, men en “rigtig” ismaskine står højt på min ønskeseddel.

  14. Tove skriver

    22. maj 2012 kl. 11:01

    Det ser godt nok lækkert ud. Banan og is passer bare perfekt sammen.

    Og Jane jeg tror ikke du vil fortryde det, hvis du køber en rigtig ismaskine. Hvis du elsker is er det bare sagen.

    Jeg har selv lige købt denne maskine: http://www.pasto.dk/ismaskiner/384-nemox-oxiria-mat-chrom.html

    Og børnene elsker det!

  15. Anne au Chocolat skriver

    22. maj 2012 kl. 17:28

    Kære Jane

    Hvor er du sej med to ismaskiner 🙂

    Kh Anne

  16. Anne au Chocolat skriver

    22. maj 2012 kl. 17:28

    Kære Tove

    Sej ismaskine 😉

    Kh Anne

  17. Bettina Sørensen skriver

    6. september 2012 kl. 11:02

    Men hvor mange er der til med den opskrift på salt karamelisen? 🙂

  18. Anne au Chocolat skriver

    7. september 2012 kl. 12:33

    Kære Bettina
    Der er nok til 4 personer, alt afhængig af hvor issulten man er 🙂

    Kh Anne

  19. Mathilde Fjeldgaard skriver

    11. marts 2014 kl. 15:56

    Hej Anne!
    Hvilken ismaskine bruger du og er du glad for den?

    Mvh, Mathilde

  20. Anne au Chocolat skriver

    11. marts 2014 kl. 16:21

    Kære Mathilde
    Jeg har en Musso Sorbetière købt i Kunst og Køkkentøj 🙂
    kh Anne

  21. Janne skriver

    13. marts 2014 kl. 19:14

    Hej Anne,

    Kan man lave isen uden mælk og kun bruge fløde?

    Jeg syntes at du har skrevet om en kokos is men syntes ikke jeg kan se en opskrift, kan det passe?

    Vh
    Janne

  22. Anne au Chocolat skriver

    14. marts 2014 kl. 14:41

    Kære Janne
    Du kan sagtens bare bruge fløde. Det giver en lidt rigere is 🙂
    Kh Anne

  23. Janne skriver

    14. marts 2014 kl. 17:18

    Super. Og mht kokosis?

  24. Janne skriver

    19. marts 2014 kl. 09:31

    Hov, kan man ikke blot fryse cremen ned så den bliver til is? Eller skal man bruge ismaskine?

  25. Anne au Chocolat skriver

    21. marts 2014 kl. 09:30

    Kære Janne,
    Du skal helst have en ismaskine, men alternativt kan du røre i iscremen undervejs i indfrysningen, men det giver ikke det samme cremede resultat desværre.
    Kh Anne

  26. jacob skriver

    5. august 2014 kl. 13:08

    Ville lige give et hint til at super let opskrift på chokoladesovs der er himmelsk lækker 🙂

    Klik her og se

  27. Line skriver

    12. marts 2021 kl. 21:07

    Hvorfor skal ismassen være helt kold og gerne stå i køleskabet inden den hældes på ismaskinen?

    Prøver din is opskrift for første gang.

Trackbacks

  1. Vafler med en solmoden mango direkte fra Indien - Anne au Chocolat siger:
    20. september 2016 kl. 11:22

    […] lidt hakkede mandler og en skefuld Guanaja-chokoladeganache, som egentlig var resten af chokoladesovsen fra bananasplitten, som jeg havde frosset ned – selvom portionen var lille, kunne jeg ikke nænne at smide den […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner.

I januar 2025 gik jeg over til en glutenfri livsstil, og det kommer også til at afspejle sig i fremtidige opskrifter her på siden. Alle de gamle opskrifter forbliver her selvfølgelig. Og jeg er stadig altid på jagt efter den gode smag.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bogen Glutenfri & Sukkerfri – køb her

lykken-er-is

Search

Copyright © 2025 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap