Det er sommer, det er sol og det er søndag!
I dag er for alvor en solstrålende sommerdag, og det lune vejr indbyder til en kølig og forfriskende is. Så er det jo heldigt, at jeg lige kan servere en virtuel is for jer i form af dagens opskrift; en vanilleparfait som ikke danner iskrystaller, selvom den laves uden ismaskine og ej heller røres i undervejs i indfrysningen. Hemmeligheden er marengs, som udover at forhindre krystalliseringen også giver den flødefyldte parfait en mere let og luftig karakter, som jeg holder meget af. Som sprødt indslag i isen brugte jeg nogle af de karamelliserede solsikkekerner, jeg havde til overs fra min panna cotta. Karamellen opløser sig en smule, når den siger hej til og kommer i fysisk kontakt med den cremede vanilleparfait, og det resulterer i en række barndomsminder, da smagen nemlig er noget nær den samme som den klassiske nougat is fra Hjem-Is. Bare bedre! Jeg puttede også rosiner i, da jeg elsker deres smag og seje konsistens – og den er ekstra sej i lettere frossen tilstand.
Opskriften på vanilleparfaiten er vel en slags basis-opskrift i den forstand, at den kan varieres i det uendelige. Her har jeg som vist brugt den i lag med rosiner og solsikkekerner, og det bliver til mange små glas. Opskriften kan i hvert fald mætte 5-6 personer, alt afhængigt af hvor meget fyld, der tilsættes!
Vanilleparfaiten laver således:
250 ml fløde
3 æggeblommer
20 g sukker
1/2 vanillestang, korn af
3 æggehvider
65 g sukker
Pisk fløden til en blød flødeskum. Pisk æggeblommerne lyse og luftige med de 20 g sukker samt vanillekorn. Pisk derefter æggehviderne til marengs med de 65 g sukker. Vend tilsidst forsigtigt marengsen i æggeblommerne og dernæst flødeskummet.
Nu kan der tilsættes fyld efter ønske, inden parfaiten fryses i individuelle portionsglas eller forme.
God fornøjelse og go’ sommer 🙂

