E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Mit livs (chokolade)eventyr!

9. juli 2013 af Anne au Chocolat 23 kommentarer


cl1

I juni måned begav jeg mig afsted på, hvad der ville vise sig at skulle blive mit livs eventyr, da jeg rejste til den brasilianske delstat Bahia for at besøge økologiske AMMA Chocolates kakaofarm Monte Alegre, chokoladefabrikken i Salvador og manden bag, Diego Badaró, som jeg har haft fornøjelsen af at møde to gange før på dansk jord.

Dagene op til afrejsen havde jeg de vildeste chokoladesommerfugle i maven, men jeg havde ikke turdet håbe på, at jeg ville drømme om Brasilien og kakaoland hver nat i en uge, efter jeg kom hjem. Det gjorde jeg. Så overvældende magisk var den rejse for mig.

Den dygtige og meget inspirerende madfotograf Columbus Leth var sammen med en række andre chokoladeglade mennesker med på AMMA turen. Jeg har til dette blogindlæg fået lov til at gafle to af Columbus’ billeder. Er de ikke forførende smukke ? Columbus skal også tage billederne til Majas og min chokoladekogebog, og det var ganske fantastisk at have ham med på turen, så vi sammen kunne opleve den fortryllende jungle og kakaobønnens rejse fra kakaotræet til chokoladepladen. I kommer til at se mange flere fine billeder i bogen 🙂

Det øverste billede viser omdrejningspunktet for mit eventyr (og faktisk hele min verden). Kakaotræet og dets kakaofrugt. Den følelse det gav mig at stå midt i junglen på Diegos hjemmebane og at mærke ham være i sit es og fuldstændig ”in sync” med naturen er næsten ubeskrivelig. Og da jeg første gang kom helt tæt på kakaotræet og pludselig fik en kakaofrugt i hånden, som blev flækket, så jeg kunne spise det læskende frugtkød, hvori bønnerne lå, som smagte af en blanding af litchi, mango og passion forskellig fra frugt til frugt, måtte jeg knibe mig selv i armen.
Hele Diegos verden drejer sig om chokolade og kakaotræerne i regnskoven. Hans mission er at lave fantastisk økologisk chokolade, som byder på en magisk ren og ægte smagsoplevelse, der på samme tid er med til at bevare naturen og regnskovens fine frodighed gennem dyrkning af kakaotræer. Diego er med i alle trin af produktionen fra kakaotræ til chokoladeplade. Og det var netop, hvad vi oplevede denne uge i kakaoland. Fra synet af den lille fine hvide og lyserøde kakaoblomst til frugten på kakaotræet, til overværelsen af høsten af kakaofrugterne og fermenteringen af kakaobønnerne (en afgørende gæringsproces som kort fortalt sammen med ristningen og concheringen er de tre vigtigste faser i smagsudviklingen i chokoladen) blandt bananblade, og tørringen af bønnerne, som foregår udenfor og ved solens stråler, hvor vandindholdet i kakaobønnen reduceres fra ca. 60% til ca. 7%. På billedet nedenfor ser I mine hænder og en ordentlig portion kakaobønner, som lå til tørre i solen. Hvis I også kunne se mit ansigt på det tidpunkt, havde I set verdens største lykkesmil! Det var ganske særligt at smage på de tørrede bønner, inden de ristes.
Da vi et par dage senere besøgte AMMAs chokoladefabrik i Salvador, så vi kakaobønnerne sammen med rørsukker blive til chokolade. På fabrikken sorteres kakaobønnerne og udvælges manuelt, inden de ristes. Ristningen af kakaobønnerne foregår hos AMMA på en ombygget kafferister, og ristningens temperaturer og tid styres efter den særlige kakaobønnetype i jagten på det ultimative smagsudtryk. Duften af kakao på fabrikken var fuldstændigt fabelagtig og fantastisk overvældende! Derefter afskalles bønnerne, og de knuses til nibs, som bliver formalet til små fine partikler også kaldet kakaomasse eller kakaolikør. Formen skifter fra fast til flydende i denne fase.  Der tilsættes rørsukker til massen, som formales igen for at opnå så fin en struktur som muligt. Denne masse concheres nu, som sammen med fermenteringen og ristningen af bønnerne jo altså er altafgørende for chokoladens smagsudvikling og også strukturen. Concheringen foregår i en tromle, som ælter massen. I denne æltning opstår en friktion mellem kakaoen og sukkeret, som ”slibes” og omsluttes af den flydende kakaomasse, så chokoladen bindes sammen.
Diego fortalte, at AMMA chokoladen er kreeret ud fra særlige chokoladeopskrifter, hvor de forskellige slags kakaobønner altså ristes forskelligt og concheres adskilt med unikke profiler, som sigter efter det bedste aroma- og smagsudtryk samt den fineste glans og tekstur i den færdige chokolade. På chokoladefabrikken smagte vi på den lækre chokolade, som blev concheret, og jeg fik som den eneste smurt smeltet chokolade i hele hovedet direkte fra concheringsmaskinen af Diego. Det billede gemmer vi til chokoladekogebogen – I kan godt glæde jer 🙂
Næstsidste trin er tempereringen af chokoladen, hvor chokoladens krystaller stabiliseres. Til sidst støbes og afkøles chokoladen, som derefter pakkes i emballage i hånden, og så er AMMA chokoladepladerne klar til at glæde chokoladeglade mennesker.

Vi sluttede besøget på chokoladefabrikken med en dejlig chokoladesmagning.

Min uge i Brasilien var fantastisk, lærerig uden sidestykke og har tryllebundet mig fuldstændigt. Hver gang jeg sætter tænderne i min absolutte favoritspise fra nu af, vil jeg tænke på det smukke frodige kakaotræ med de finurlige og farverige frugter formet som en amerikansk fodbold.

cl

Ps. Min mor kom med denne søde kommentar “Og et fint foto med dine hænder, der danner en hjerteformet skål til kakaobønnerne!“

Skrevet i: Uncategorized Tags: AMMA, AMMA chocolate, Bahia, Brasilien, chokolade, chokoladeproduktion, Diego Badaró, jungle, kakao, kakaofarm, økologiske chokolade, regnskov

Previous Post: « Sød musik og meget lækker mad i mavsen på årets Roskilde Festival
Next Post: Hvide chokoladetrøfler med spanske saltede mandler »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Ann-Christine skriver

    9. juli 2013 kl. 13:03

    Dejlig fortælling – Det lyder virkelig også som en ganske særlig oplevelse!
    Det lyste også ud af dig, da du fortalte om det forleden, da vi mødtes på Roskilde 🙂 Jeg håber du får mange flere dejlige oplevelser i chokoladeland <3

  2. Sabrina skriver

    9. juli 2013 kl. 13:16

    Fantastisk dejlig fortælling, jeg blev nærmest helt rørt fordi det er så tydeligt hvor meget det har betydet for dig og det er altid fantastisk at læse om den slags 🙂 Jeg glæder mig meget til at jeres kogebog kommer på hylderne, er sikker på den bliver et farligt bekendtskab.

  3. Tanja Maria skriver

    9. juli 2013 kl. 13:34

    Anne, hvor lyder det fantastisk! Igennem dine ord kan man mærke den betydningsfulde oplevelse, som du har haft ved at besøge en chokolade gud.
    Tak fordi du tager os med på din rejse! Håber, at du kommer ud på flere eventyr!

    Kh, Tanja

  4. Dorte Daugaard skriver

    9. juli 2013 kl. 21:23

    Hvor helt fantastisk vidunderligt, når man får mulighed for at leve sine drømme ud!
    Jeg bliver helt glad på dine vegne! Tillykke! 🙂

  5. Line skriver

    10. juli 2013 kl. 04:04

    Saa fantastisk deilig det hoeres ut at faa vaere i sjokoladens verden og se hvordan den lages helt fra bunnen av 🙂 Du er virkelig heldig Anne som faar oppleve alt dette og leve ut dine droemme 🙂 Du lever i et riktig sjokoladeventyr! Lykke til videre med din sjokoladebog:-) Knus!

  6. Ditte skriver

    10. juli 2013 kl. 08:05

    Hvor fantastisk – hvor ville jeg gerne have været med på turen 🙂
    Glæder mig til din bog 🙂
    De bedste hilsner
    Ditte

  7. Anne au Chocolat skriver

    10. juli 2013 kl. 08:25

    Kære Ann-Christine
    Tak for sidst 🙂 Ja jeg kunne blive ved og ved med at fortælle om chokoladeland, hvis det skulle være!

    Kh Anne

  8. Anne au Chocolat skriver

    10. juli 2013 kl. 08:26

    Kære Sabrina
    Tusind tak for en dejlig kommentar. Det glæder mig, at den magi jeg oplevede i Brasilien også stråler igennem indlægget.
    Kh Anne

  9. Anne au Chocolat skriver

    10. juli 2013 kl. 08:26

    Kære Tanja
    Ja, det var fantastisk at besøge Diego og at være i hans chokoladeland.
    Jeg håber, at jeg kommer derover igen 🙂

    Kh Anne

  10. Anne au Chocolat skriver

    10. juli 2013 kl. 08:27

    Kære Dorte
    Tusind tak for dine søde ord.
    Drømme er til for at blive udlevet 🙂

    Kh Anne

  11. Anne au Chocolat skriver

    10. juli 2013 kl. 08:28

    Kære Line

    Jeg har glædet mig særligt til at skrive indlægget til dig 🙂
    Jeg håber, at du har det godt i Indien.

    Kram fra Anne

  12. Anne au Chocolat skriver

    10. juli 2013 kl. 08:29

    Kære Ditte
    Mange tak for dine fine ord. Jeg glæder mig til bogen kommer, så du kan få den i dine hænder 🙂

    Kh Anne

  13. Linda (Mit livs kogebog) skriver

    10. juli 2013 kl. 08:47

    Det lyder da som den mest fantastiske tur… sikke en oplevelse!… og sikke smukke billeder 🙂 Hvornår udkommer jeres chokoladebog?

  14. Anne au Chocolat skriver

    10. juli 2013 kl. 08:55

    Kære Linda
    Det var det også – jeg har stadig svært ved at sætte ord på halvdelen af det 🙂
    Den udkommer ultimo februar 2014 🙂
    Kh Anne

  15. Linda (Mit livs kogebog) skriver

    10. juli 2013 kl. 11:28

    Det vil jeg glæde mig til … Uhhhm tænk alle de lækre chokoladerier I to sikkert tryller frem… Det kan kun blive godt ❤

  16. Anne au Chocolat skriver

    10. juli 2013 kl. 12:24

    Kære Linda
    Det bliver nemlig rigtig godt 🙂

    Kh Anne

  17. Josh skriver

    10. juli 2013 kl. 20:38

    sounds like you learned loads and had an awesome time!! can’t wait for the book 🙂

  18. Anne au Chocolat skriver

    10. juli 2013 kl. 21:08

    Josh, my friend! It was A M A Z I N G .. well actually beyond amazing!
    Can’t wait to see you soon! kram

  19. Jenny skriver

    12. september 2013 kl. 08:20

    Har lige set at Superbedst i Hellerup har fået AMMA på hylderne

  20. Anne au Chocolat skriver

    13. september 2013 kl. 07:35

    Kære Jenny
    Ja det er dejligt. Har du fået købt noget? 🙂
    Kh Anne

Trackbacks

  1. Lykken er chokolade - Anne au Chocolat siger:
    20. september 2016 kl. 11:38

    […] Badaró flækkede kakaofrugten, så jeg kunne dufte og smage frugtkødet. Selvom I har læst om det lige her, kunne jeg snildt blive ved med […]

  2. Lykken er chokolade - Anne au Chocolat siger:
    18. maj 2017 kl. 12:46

    […] Badaró flækkede kakaofrugten, så jeg kunne dufte og smage frugtkødet. Selvom I har læst om det lige her, kunne jeg snildt blive ved med […]

  3. Brigadeiros - Anne au Chocolat siger:
    18. maj 2017 kl. 12:50

    […] jeg i starten af sommeren rejste på mit livs eventyr til AMMAs kakaofarm i den brasilianske delstat Bahia, blev jeg også præsenteret for idéen om at bruge den rene 100% […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så det blev til klatkager i går eftermiddags til stor glæde for drengene og deres ven på legeaftale. #stopmadspild 🥰
De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰 De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap