Så blev det endelig fredag, og jeg ser frem til en weekend næsten uden planer og masser af afslapning og leg i børnehøjde, dog med et hyggelig besøg af søde venner på søndag. Jeg er allerede begyndt at spekulere på, hvilken kage jeg skal servere for dem ♥
Vi bagte store søde kartofler til aftensmaden i går, og da der var rester, tænkte jeg, at jeg ville trylle dem om til en svampet og saftig sød kartoffelkage. Jeg halverede de kæmpestore søde kartofler og bagte dem i ovnen ved 200 grader, til de var møre og kunne moses med gaffel. Til mosen til kagen, fjernede jeg den bagte overflade, inden jeg vejede mosen af.
Så den garvede læser nok kan se, er kagen her en variant af min gulerodskage, som efterhånden også er blevet lavet med butternut squash, hokkaido græskar, rødbede og som lagkage. Jeg elsker den grundopskrift og holder meget af at tviste den på nye faconer. Her med sød kartoffel og hasselnødder samt en fantastisk syrligt sød citron ganache med hvid chokolade og lidt crumble knas. Den sprøde crumble gør virkelig også noget dejligt for kagen, men er ikke lige så afgørende for smagsoplevelsen som citron ganachen, hvis du spørger mig.
Da jeg ikke havde mere brun farin i huset i morges, brugte jeg lys sirup og sukker. Det var et hit. Men 300 g brun farin kan også bruges.
Kagen holder sig frisk, lækker og saftig i mange dage. Dog ville jeg vente med at drysse crumblen på til lige før servering for sprødhedens skyld.
God bagelyst og ditto weekend!
Sød kartoffelkage med citron ganache
10 personer
Sød kartoffelkage:
2 æg
1 dl smagsneutral olie
150 g lys sirup
150 g sukker
70 g mel
70 g blendede hasselnødder, eller ultrafinthakkede
200 g sød kartoffel, bagt og moset til pure med en gaffel
1 tsk bagepulver
1,5 tsk kanel
1,5 tsk stødt ingefær
1/3 tsk salt
Bageform:
Springform 20 cm (reklamelink)
Hvid chokolade ganache med citron:
150 g god hvid chokolade
50 g piskefløde
25 g citronsaft
10 g glukose sirup
Crumble:
30 g havregryn
30 g hasselnødder, ultrafinthakkede
100 g hvedemel
1 nip salt
30 g sukker
20 g lys sirup/brun farin
75 g smør
Pynt:
Salade de Fleurs fra Mill&Mortar
Crispy kugler i rosa sølv fra Special Moment
Sød kartoffel kage:
Forvarm ovnen til 175 grader varmluft. Rør alle ingredienserne sammen i en skål/røremaskine, og hæld dejen i en rund springform (20 cm) beklædt med bagepapir. Bag i ovnen i ca. 50 minutter. Kontroller om kagen er færdigbagt med en strikkepind. Køl helt af i formen
Hvid chokolade ganache:
Hak den hvide chokolade ultrafint, og kom den i en skål. Varm fløden og citronsaft op til kogepunktet med glukosesirup og hæld over chokoladen. Lad det stå i 2 minutter og rør derefter i cirkulære bevægelser fra midten med en dejskraber, indtil ganachen er homogen. Stavblend ganachen og stil den på køl i 15-30 minutter, til den har sat sig lidt.
Crumble:
Kom alle ingredienser i en røremaskine og rør det sammen til en ensartet smuldret dej. Stil på køl i 15 minutter. Smuldr dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og bag ved 175 grader i ca. 10 minutter, til fint gylden. Køl helt af. Opbevar i en lufttæt beholder for at bevare sprødheden.
Fordel ganachen på kagen og drys med crumble og øvrigt pynt.
Birgit Mathiesen skriver
Lyder rigtig lækkert og ret enkelt.. og så ser den bare super flot ud ? Tak fordi du deler dine skønne opskrifter med alle os ??
Anne au Chocolat skriver
Kære Birgit,
Den er nemlig både lækker og enkel, som jeg bedst kan lide det!
Tak fordi du følger med 🙂
Kh Anne
Kristina K. skriver
Nøj, den ser lækker ud. Den skal smages, og tak for opskriften 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Kristina,
God fornøjelse 🙂
Gitte Solgård Larsen skriver
Hej Anne.
Hvor mange grader bagte du crumlen på???
Dejen hviler lige nu, så jeg hÅber på hurtigt respons. 😍😍
Jeg skal lave din brombærmousse den ser så lækker ud!!
Anne au Chocolat skriver
Kære Gitte,
Jeg håber, at det lykkedes ok!
kh Anne